Nico schrijft een serie over oorlog, dit is aflevering 28.
Ik vind dat je in tijden van oorlog - Trump voorspelt het uitbreken van de Derde Wereldoorlog – juist alles moet doen om de kans op escalatie te verkleinen. Het AVRO/TROS TV-programma Kamp Van Koningsbrugge doet ongeveer het tegenovergestelde door begrip te kweken voor militaire oefeningen en daarmee mogelijk sympathie te suggereren voor het toepassen van oorlogsgeweld.
Gisteren bekeek ik de finale van deze kijkcijfer-hit (733 duizend kijkers). Het programma gaat over een loodzware acht dagen durende Special Forces-training, waaraan volgens de beschrijving op internet vijftien gewone burgers meedoen. In het Engelse National park Dartmoor. Het komt neer op nagebootst soldaatje spelen. Vier van de vijftien deelnemers, Anouk, Jorden, Dylan en Koen, haalden de laatste aflevering. Een militaire begeleider sprak van een afmatting als kers op de taart. Je zag de deelnemers, in een soort militair uniform, met donkere camouflagevegen in het gezicht en loodzware rugzakken, minutenlang ploeteren.
Ik vond er niks aan om ze te zien wandelen, proberen te rennen en een ‘buikschuif’ uit te voeren aan het eind. Als padvinder deed ik die dingen ook, maar dan nog veel meer (zoals vlotten bouwen, primitief koken, kaarttekenen, gipsafdrukken maken), en als onderdeel van een mooi bedacht verhaal. In het weekeinde en tijdens zomerkampen. Als Van Koningsbrugge militaire situaties imiteert, waarom verzuimt hij dan om de moderne manier van oorlogvoeren, met elementen als cybercrime en gebruik van drones, in zijn TV-concept te verwerken? Dat zou hoe dan ook origineler en consequenter zijn.
De bedenker van dit programma is dus Jeroen van Koningsbrugge. Hij noemt zichzelf cabaretier en acteur en is onder andere bekend van De Lama’s en Draadstaal. Zielig dat zo iemand zijn toevlucht zoekt in zo’n dom naar zichzelf genoemd idee. Mijn lievelingshumoristen zullen zoiets nooit doen.
Het Korps Commandotroepen is gestopt met zijn medewerking aan Kamp van Koningsbrugge, omdat volgens hun reactie dit programma langzaam maar zeker kantelt van infotainment naar entertainment, terwijl het KCT als een professionele organisatie gezien wil worden.
De NPO heeft tot beleid verheven dat goed scorende programma’s jarenlang worden uitgezonden. (Zie: Boer zoekt vrouw, Per seconde wijzer en nog veel meer programma’s) Je kunt je alweer als strijder voor de volgende serie van Kamp Van Koningsbrugge aanmelden.
Waarom bedenkt AVRO/TROS niet een programma dat gericht is op het wat dichterbij brengen van de vrede in plaats van begrip te kweken voor het uitoefenen van militair geweld? Voor mijn part door middel van een gelikt format met bewezen succesfactoren. Bijvoorbeeld: Vredelievend daten. Een beetje ondeugend, om kijkers te strikken, desnoods met bekende Nederlanders, quizvragen en een afvalronde.
Wat vindt u? Mag Kamp van Koningsbrugge sneuvelen of is een herhaling van deze visuele commandotraining juist zeer gewenst? En waarom vindt u dat?
Volgende keer: een actueel thema of vredesonderhandelingen.
Waarom kijkt Haasbroek eigenlijk naar dit wat mij betreft totaal oninteressante programma?
Per secondewijzer mag van mij nog decennia doorgaan. Goeie formule, goeie presentatie.
Na het eerste seizoen was ik klaar met Kamp van Koningsbrugge. Ik kon het niet meer aanzien en om te kijken naar een groepje mensen dat zich totaal uit laat putten en kapot laat maken. Ik kijk het dus niet meer of mijn partner moet het kijken en ik zit er naast maar dan is er meestal wel een spelletje wat ik op mijn telefoon kan doen.
Om met Jiskefet te spreken: 'Of dat nu leven is? Dat ik naast mij partner een spelletje op de telefoon kan doen? Ik weet het niet. Die leegte kennen we niet. Op het platteland.'
We zitten zeker nu niet te te wachten op een infantiel programma, die een vertekend geromantiseerd beeld schetst van de gruwelijke werkelijkheid van oorlogsgeweld .
In Gaza kun je zien wat onze militaire bondgenoten daar aanrichten. Wel even doorschakelen naar een objectieve nieuwszender zoals Aljazeera, die de Palestijnen zelf aan het woord laat.
Is toch best een aardig programma waar veel mensen met plezier naar kijken.
En volgens mij zitten ze er niet met geweren te schieten of dingen op te blazen(wat ik wel gaaf zou vinden, trouwens. tip aan de NPO(, dus ik zie die verheerlijking vh militarisme nog niet zo.
Het artikel komt me voor als spijkers op laag water zoeken. Al zou dat, nu ik me bedenk, met een metaaldetector in de hand, ook een leuk onderdeel kunnen zijn van dat program.
Nou, daar kunnen we tamelijk kort over zijn. Defensie kampt thans met circa 10.000 vacatures die op korte termijn zo goed mogelijk vervuld moeten worden om weer een geloofwaardige afschrikking op te bouwen. De Russen staan te rammelen aan de poorten van een paar Europese NAVO-landen, en het is dus van het grootste belang deze geloofwaardige afschrikking op de korst mogelijke termijn weer te realiseren. Het medium televisie is daar erg geschikt voor; zie Kamp van Koningsbrugge maar als wat reclamemateriaal voor een carrière bij de Krijgsmacht.
Nico Haasbroek meent dat je er met pacifistische struisvogelpolitiek wel komt, maar da's aantoonbaar niet waar. Een geloofwaardige afschrikking houdt de vijand buiten de deur en kan hem misschien tot enig of bruikbaar inzicht brengen wat betreft diens weerzinwekkende avontuur in Oekraïne.
Dat het desbetreffende programma wellicht iets te vrijblijvend en rooskleurig is geworden, lijkt wel duidelijk nu Defensie er zijn handen van heeft afgetrokken. Een kwaliteitsimpuls is dan misschien op zijn plaats. Defensie zoekt in deze jaren denk ik zeer verantwoordelijke mensen die weten dat er een dag kan komen dat zij het hoogste offer zullen (moeten) brengen. Daar hoort geen valse romantiek bij.
Maar verder, enige reclame voor het werken bij Defensie kan geen kwaad op dit moment. Maak eens een mooie wandeling op de Grebbeberg, zou ik zo zeggen, de plek bij uitstek waar je over vragen van vrede, afschrikking, onder wapening, etc. kunt nadenken.
Twee errata helaas: lees s.v.p. kortst mogelijke termijn en onderbewapening i.p.v. het geschrevene.
Ik ga ervan uit dat de meerderheid van de reacties hier niet eens het artikel (in zijn geheel) gelezen hebben. Ze verdedigen de aanwezigheid van een leger terwijl ik nergens hier lees dat die er niet zou moeten zijn. De grootste kritiek is dat het programma oorlog doet lijken als een weekendje met de padvinders en op die manier het geweld verheerlijken.
Wil je in een spelprogramma oorlog nabootsen? Verkracht dan de vrouwen, vraag de kandidaten hun kinderen mee te nemen en steek ze in brand, verwijder hier en daar wat ledematen. Te grafisch allemaal? Inderdaad, daarom maak je van oorlog geen spelletje.
Volgens mij overdrijf je nu. Je bent als soldaat niet verplicht om vrouwen ter verkrachten en kinderen in brand te steken. Feitelijk is je doel om te voorkomen dat je tegenstander dat doet. In die zin zou je dat inderdaad ook kunnen uitbeelden en zou dat een reden zijn om in het leger te gaan.
Verder klinkt het programma wat infantiel, net als 80% van alle programma.... Er zijn ergere dingen om je druk over te maken. Mijn TV heeft een uit-knop.
die zandberg en uilenspiegel mogen vanavond weer azijn verder leegdrinken. Iq loos en dan reageren op dit programma. Misschien een keer meedoen toetsenbord freaks oh nee lukt niet, je bent te lelijk en kan dit nog geen seconde volhouden
Sterke reactie joh, meld je aan het front zou ik zeggen. Veel verliezen we niet.
Wat een.....
Wat mij betreft zijn mensen verstandig en zoeken ze een andere vorm (wat mij betreft een onschuldiger maar vooral zinniger) vorm van vermaak. Als dat een reden voor u moet zijn om zo te reageren als u doet, dan is dat wat u moet doen. Per slot gunt u mij natuurlijk ook mijn vrijheid, toch?
In deze individualistische wereld sta je er alleen voor. In je eigen kracht staan, je kunnen verdedigen als het erop aankomt. Dat brengt Kamp van Koningsbrugge over. Door Ray Klaassen, een top motivator en een goede profiler.
En over welk geweld heeft men het. Als een kandidaat iemand zonder wapen neerschiet ligt die kandidaat eruit.
Maxime
In feite zegt u dus, dat dit een voorbeeld is om na te volgen: Dat maakt je blijkbaar tot iemand. Dat het zou kunnen zijn, dat het je maakt tot iemand die de werkelijkheid van 'oorlogje spelen' op deze manier romantiseert, dat doet er wat u betreft niet toe? Dat dit mensen oproept om een winnaar te worden - dat kan blijkbaar als je dat wil, een winnaar worden - dat is ook een aspect dat u als een voordeel ziet? Dat losers zich kunnen identificeren met helden, dat is ook een aspect dat u wel aanspreekt? Dat als er geen geld aan verdiend zou worden, dit niet uitgezonden zou worden, ook dat speelt niet mee? Dat.....
Ik weet dat allemaal niet - ik bedoel, u kunt deze vragen als retorisch opvatten - maar dat is wel waar ik steeds aan moet denken, wanneer ik aan dit programma denk. U hebt daar dan geen last van?
ik ga het hier toch even voor Maxime opnemen, kan het niet laten.
Ja dit is absoluut een voorbeeld om te volgen. Maar waar in hemelsnaam kun jij in het programma iets vinden dat oorlog spelen geromantiseerd wordt?
En een winnaar worden, zoals jij iets telt, in dit programma is zeker een knappe prestatie. Niet ten opzichte van iemand anders, maar voor jezelf. Dat moet je er ongetwijfeld uitgehaald hebben als je het programma daadwerkelijk gezien hebt.
En die laatste twee opmerkingen... Als er geen geld aan verdiend wordt gaat het snel van de buis. Ook bij de NPO. Zo werkt het nu eenmaal. Stoort niemand, want niemand zal er naar hoeven kijken.
Je schrijft "als ik aan dit programma denk". Komt dat wellicht omdat je het niet gezien hebt? Of niet begrijpt?
Iedereen heeft een ander copings mechanisme. Maar als die van jou 'snel opgeven ' is, kom je zelden ergens
Goed stukje
Waarom bedenkt AVRO/TROS niet een programma dat gericht is op het wat dichterbij brengen van de vrede in plaats van begrip te kweken voor het uitoefenen van militair geweld?
Mee eens
Omdat mensen bij AVRO/TROS niet helemaal begrijpen hoe gevaarlijk deze militaire escalatie is
Ik heb respect voor alle mensen die vrede nastreven, dus ook voor Nico Haasbroek en zijn mede-pacifisten. Maar de manier waarop men dit denkt te bewerkstelligen staat lijnrecht tegenover de wijze, waarop ik en vele anderen menen de vrede te moeten en kunnen waarborgen.
Als je zoals NH en medestanders denkt dat als je geen wapens hebt je dus ook niet kunt vechten, en daardoor verschoond zal blijven van oorlog, en in het verlengde daarvan onderdrukking, dan kan ik je alvast garanderen dat dat niet gaat werken. Het is het ontkennen van (of liever het niet willen onderkennen) van een historische realiteit.
Ik zou zeggen; ga eens een keer naar Finland en bespreek daar eens hoe je duurzame vrede met Rusland kunt bewerkstelligen.
Finland is één van de meest vredelievende en progressieve landen van de wereld. Tevens is het één van de meest gemilitariseerde landen. Op een bevolking van 6 miljoen mensen hebben ze een staand leger van 140.000 mensen, en een voor die omvang van de bevolking, duizelingwekkend aantal van 900.000 actief getrainde en bewapende reservisten.
Al eeuwenlang worden de Finnen lastig gevallen door megalomane tsaren en partijvoorzitters, en meest recent door megalomaan dictator Poetin en z'n coterie. En zij zijn de naïviteit al lang voorbij en weten als geen ander dat je dat soort types maar op één manier kunt stoppen.
(en dat is beslist niet door te stellen: geen wapens = geen oorlog)
Herr
Dat u diegene bent die bewijst dat het niet gaat werken, dat is het beste bewijs dat u gelijk heeft.
Deelnemers kiezen zelf mee te doen en zich af te matten. Met entertainment is niks mis, daar is TV voor, je kunt het ook uitzetten als jij er niks aan vindt, ga dan lekker iets anders kijken. Keuze genoeg! Hekel aan Jeroen? Zet hem uit!
Zoals ‘Doe maar’ al zong: “ Er zit een knop op die TV….” Niet elk programma is voor iedereen aantrekkelijk of leuk! Niet over zeuren joh!
Juist het ontbreken van moderne oorlogsmiddelen maakt duidelijk dat het geen oorlogsimitatie is.
Rennie
Als je niet verantwoordelijk wilt zijn voor keuzes die anderen maken, dan kijk je gewoon weg. Je noemt iets entertainment en je stelt botweg dat daar niets mee is en klaar ben je. En wie er anders over denkt, nou, die zeurt toch zeker: Het leven is zo moeilijk niet!
Maar, zou het werkelijk zo zijn, dat wat iedereen bestand is tegen die valse beelden in de bioscoop en op tv? En als die daar niet tegen bestand is, dat dat dan altijd zijn of haar eigen schuld is?
Of: Hoe kunnen we van een samenleving spreken als we niet samen leven?
Ik heb zelden zoveel onbenulligheid in één artikel gelezen. Als ik dan lees wat de auteur hiervoor als beroep deed verbaasd het me eerlijk gezegd.
Even puntsgewijs wat reacties op de aannames van hierboven:
-Kamp van Koningsbrugge stopt. Je hebt de allerlaatste aflevering ooit bekeken.
-Of je de aflevering wel echt zelf gezien hebt betwijfel ik. Dartmoor was namelijk het vorige seizoen en met andere deelnemers.
-Het programma gaat niet over een quasi militaire oefening maar persoonlijke groei en grenzen verleggen. Iets waar juist veel meer aandacht voor mag zijn wat mij betreft. Als je denkt dat dit programma geweld en conflict verheerlijkt heb je het echt niet begrepen (of waarschijnlijk niet gekeken).
-Overigens, los van dit programma, kun je vrede pas echt afdwingen als je je voorbereidt op het feit dat je het op een dag kwijt zou kunnen raken. Si vis pacem para bellum.
-Jeroen van Koningsbrugge is niet heel geschikt voor deze rol. Maar het programma heet zo omdat het gebaseerd is op een Belgisch format (Kamp Waes). Daar kun je iets van vinden maar het format is gekopieerd dus het programma bestond al even.
-het KCT heeft de samenwerking gestopt. Dat klopt. Is wel al een hele poos terug gebeurt dus oud nieuws. Doordat dit programma een succes was hebben die op hun beurt ook veel meer aanmeldingen bij de opleidingen gekregen dus die kunnen hun focus nu meer leggen op het opleiden van echte commando's. Erg belangrijk, zeker in de huidige tijd.
@Willemvh
U klinkt als een direct betrokkene bij dit programma. Misschien betrokken bij de KCT?
U schrijft: "Doordat dit programma een succes was hebben die op hun beurt ook veel meer aanmeldingen bij de opleidingen gekregen". Dat klinkt als een wervingsprogramma, branded content.
Mag dat bij de NPO? Is dit programma niet in strijd met de mediawet? Want het klopt: ik heb dit programma van begin af aan gezien als een wervingsprogramma voor Defensie. Bij RTL en Talpa mag dit. Maar bij de NPO? Het zal wel getoetst zijn, maar het voelt wel raar eerlijk gezegd.
@johnVKR
Niet betrokken bij het programma noch bij het KCT. Wel ooit zelf een opleiding mogen volgen bij defensie. Daar heb ik skills geleerd waar ik tot op de dag van vandaag nog plezier van heb. En dan heb ik het niet over een groepje treffers maken op 300m maar mindset en een instelling om om te gaan met tegenslagen.
Als je iets op TV ziet en een bepaalde beroepsgroep krijgt daardoor meer aandacht is dat niet hetzelfde als branded content. Dit programma pretendeert ook niet om te werven. Dan zou alles wel aan bod komen uit de opleiding en het uiteindelijke werk en daar is geen sprake van.
"Commando tv" zoals het ook wel genoemd wordt is ongekend populair en ieder land heeft er wel een programma over. Er is gewoon vraag naar. Over tien jaar wil het publiek weer iets anders zien en wie weet wat er dan uitgezonden wordt.
Op RTL is ook bureau (noem maar een stad) te zien. De politie werkt hier weliswaar aan mee om de cameraploeg toegang te geven maar regie vanuit de politie zit er niet op. Geen branding, gewoon "leuke tv".
Dit trekt nu eenmaal meer kijkers dan dat iemand soep uitdeelt aan daklozen of "a day in the life..." van iemand die zichzelf graag vastplakt aan het wegdek bij hmp4.6 op de A12. Zoals gezegd kun je daar naar kijken, of niet.
Ik vraag mij af of de meute die dit mooi vindt wel eens kijk naar de platgebombardeerde steden, de vluchtelingen, de doden. (Vooral vrouwen en kinderen) Wat voor romantisch beeld hebben jullie in hemelsnaam van oorlog? Oorlog is een hel.
en geen autoprogramma’s meer kijken vanwege de ongelukken die gebeuren, geen kookprogramma’s meer vanwege de kans op voedselvergiftiging, geen voetbal meer, vanwege alle blessures?
Het programma is een fysiek en mentale test, relaties met geweld doet me eerder aan voetbal denken.
Dat militaire vrouwen en mannen dag en nacht voor ons klaarstaan om als het nodig is om voor onze vrijheid te vechten kan ik niet associëren met iets negatiefs.
Daar komt heel wat bij kijken en dat maakt dit programma duidelijk.
De Russen staan op de stoep, wie weet hebben we onze strijdkrachten nog hard nodig.
Iets negatiefs? Nou noem die gehaktmolen in Gaza. Libanon en de Oekraïne, maar iets positiefs dan.
Mc
U stelt: "Dat militaire vrouwen en mannen dag en nacht voor ons klaarstaan om als het nodig is om voor onze vrijheid te vechten kan ik niet associëren met iets negatiefs."
1. Wie beweert dat dan, dat het negatief is dat mannen en vrouwen klaarstaan om voor onze vijheid te vechten?
2. De vraag is dan nog steeds, of dit dan de manier is om een oorlog te romantiseren. Sportwedstrijden tonen ook vaak, wie er bereid is tot het uiterste te gaan. Dat heeft niets met een oorlog te maken. Een oorlog is juist bedoeld om slachtoffers te maken. Een lafhartige aanval door een blinde in een rolstoel is dan is er al een, die de doorgewinterdste commando gemakkelijk treft.
Dorgaan. Watjes hebben we genoeg.
Herman
'Niet-watjes' zijn inderdaad beter bestand tegen man-tot-man gevechten en hete olie en pijlen en zwaarden en catapults en ........
Ik heb wel een paar opmerkingen.
1. De schrijver haalt een paar uitzendingen door elkaar want de serie waarin de genoemde personen speelde is opgenomen in Vogelsang op een voormalig oefenterrein in Duitsland, terwijl de serie in Dartmoor toch echt opgenomen is in de UK.
2. Ik geloof niet dat het doel van het programma het werven van nieuw personeel is. Daarvoor zijn o.a. de diverse reclames op radio en tv.
3. Verder heeft het verleden helaas maar al te vaak bewezen dat je een vrede alleen kunt behouden als je ook in staat bent jezelf met eventuele bondgenoten kunt verdedigen en dat bewijs jeniet met een vredelievend daling programma.
Verder vind ik het feit dat Jeroen van Koningsbrugge cabaretier is niet relevant voor deze discussie.
Generatie D, de D van DOOD.
Ik heb het nog nooit bekeken en ga dat ook niet doen. Maar als je een krijgsmacht wilt hebben en geen dienstplicht wil invoeren - de huidig situatie - zul je aan werving meten doen. Of dit programma zo werkt kan ik niet beoordelen maar als dat wel zo is kun je het beter op de buis houden. (Wat een vreselijk principeloos standpunt is dit toch Akkermans!).
Frans
Hebt u enig idee wat de reden is dat veel 'jongens' zo ontredderd uit de oorlog terugkomen, als ze terugkomen?
wat een zure reactie op dit programma. Je hoeft niet te kijken hè. Ik vind het juist mooi om te zien hoe mensen over hun eigen grenzen kunnen, hun bakens verzetten en hun mindset kunnen aanpassen om onder loodzware omstandigheden een opdracht uit te voeren. Onze krijgsmacht heeft operationele onderdelen met goed getrainde militairen die hiertoe in staat zijn. Die zijn niet alleen maar aan het oorlog voeren, maar worden vooral ingezet voor speciale missies en vredesoperaties. Het is mooi om te zien welke woorden de instructeurs in kvk gebruiken om de cursisten te motiveren, om te reflecteren en om ze die stap verder te laten zetten. Het is een boeiend psychologisch spel.
Jeroen
Kijk, zou er een programma op tv zijn waarin vluchtelingen de strijd met elkaar aan moeten gaan om een 'status' te verdienen, dan hoef je ook niet te kijken.
Nou, als mensen zo gemakkelijk over hun verantwoordelijkheden denken, dan hoop ik voor u, dat u nooit afhankelijk bent van zulke mensen zult zijn.
Goedemorgen Nico,
Als je het programma kijkt staat de oorlog niet centraal, al worden er soms wel anekdotes bijgehaald welk menig mens aan het denken zet, maar dan in positieve zin.
Het programma test de cursisten of zij zich mentaal en fysiek kunnen meten aan de lat van een militair speciale operaties. Daarbij zoomt het erg in op het vormen van een team.
Het thema van het programma is dan wel millitair, aangezien dit de lat is waaraan wordt gemeten. Toch zou ik dit programma eerder zien als een 'mindset en groei' programma waarbij de cursisten banden scheppen met vreemden, zichzelf tegenkomen, kwetsbaar durven te zijn, tot nieuwe inzichten komen en hierdoor groeien.
Jeroen zijn rol hierin is om soms een hand in de rug te zijn voor de cursisten en
dit doet hij fantastisch. Wat een leuke charismatische vent.
Misschien heb je hier niet goed naar gekeken en was je tijdens het programma meer bezig met het uitkammen van Jeroen zijn tv verleden ;). Schijnbaar kunnen mensen acteren in verschillende rollen, waarbij de oprichter van een HumorFM radiostation het voor elkaar krijgt om een humorloze zure collumn te schrijven.
Ik raad aan om het programma nog een keer te kijken, dit maal zonder vooringenomen meningen of zure bril op :)
Piet
Ook u vraag, hoe ik het toch mogelijk is, dat een echte oorlog blijkbaar zo anders is, als jonge idealistische soldaten uiteindelijk, vaak tot hun levenslange ellende, ervaren.
Dat deze serie in eerste instantie met medewerking van commandos werd gemaakt om op tv te verschijnen was al n slechte zaak .
Ben er zelf ooit n paar dagen geweest in Roosendaal en het afzeiken was wel n dagelijks ding wat mij eigenlijk al tegen stond omdat het weinig met oorlog taktiek te maken heeft .
Lopen bikkelen daar kon ik me nog in vinden en n steun zijn voor je maat maar in dit programma wat ik amper bekeken heb was het vooral n stuk promotie om bootcamp projecten n podium te geven.
Zonder meerwaarde mijn inziens.
Goedemorgen Nico,
Als je het programma kijkt staat de oorlog niet centraal, al worden er soms wel anekdotes bijgehaald welk menig mens aan het denken zet, maar dan in positieve zin.
Het programma test de cursisten of zij zich mentaal en fysiek kunnen meten aan de lat van een militair speciale operaties. Daarbij zoomt het erg in op het vormen van een team.
Het thema van het programma is dan wel millitair, aangezien dit de lat is waaraan wordt gemeten. Toch zou ik dit programma eerder zien als een 'mindset en groei' programma waarbij de cursisten banden scheppen met vreemden, zichzelf tegenkomen, kwetsbaar durven te zijn, tot nieuwe inzichten komen en hierdoor groeien.
Jeroen zijn rol hierin is om soms een hand in de rug te zijn voor de cursisten en
dit doet hij fantastisch. Wat een leuke charismatische vent.
Misschien heb je hier niet goed naar gekeken en was je tijdens het programma meer bezig met het uitkammen van Jeroen zijn tv verleden ;). Schijnbaar kunnen mensen acteren in verschillende rollen, waarbij de oprichter van een HumorFM radiostation het voor elkaar krijgt om een humorloze zure collumn te schrijven.
Ik raad aan om het programma nog een keer te kijken, dit maal zonder vooringenomen meningen of zure bril op :)
het is een kopie van Kamp Waes, uit belgie. Jeroen heeft dit niet zelf bedacht hoor
"Sneuvelen" is een heel beladen woord in deze context.
In het algemeen vind ik dergelijke programma's een hele foute vorm van 'vermaak' of als het 'informatief' bedoeld zou zijn, dat het een verkeerd soort informatie verstrekt. Lees ik een spannend oorlogsboek, dan heette het in mijn fantasie: stiekem: "Was het maar oorlog!" Ik vind: Tegen die aandrang moet je vechten. Maar je moet mensen ook niet tot zo'n fout inzicht willen verleiden. Dergelijke progamma's mogen van mij dus een zachte dood sterven.
het hele programma gaat over het stemmetje dat in eenieder zit. Doorzetten als het echt niet meer gaat. Krachten aanbreken die jezelf niet meer denkt te hebben. Het gaat niet om oorlog, het gaat over doorzetten en de kracht van de geest. Als je dat niet doorhebt zou ik er nog een keer goed naar kijken. Of je nou een boek leest, mental coach hebt of af en toe dit programma kijkt het zijn alle kleine levenslessen die je verder kunnen helpen.
Hebt u alleen de finale gezien, meneer Nick? Laatste seizoen is niet Engeland gemaakt. Dus hoe kan iemand "stop" roepen, zonder echt programma te kijken?
misschien dan zou jij meer dan oorlog inhoud zien of "soldatje spelen". Bijv. hoe mensen veranderen.
He Nico,
Als je nou slecht hebt geslapen en je voelt je rot, praat erover met iemand. Een artikel als dit maakt je een zeurderige oude man.
Niemand zit verlegen om oorlog en iedereen wil in vrede leven.
Vergeet niet dat de grootste bedreigers van vrede geen redelijke weldenkende mensen zijn.
Si Vis Pacem, Para Bellum
Jan
U zou niet beter hebben kunnen verwoorden waarom dit soort programma's van wezenlijk belang is voor onze samenleving. Er zijn namelijk veel te veel mensen, die geen onderscheid kunnen maken tussen een werkelijkheid die geen werkelijkheid is en een werkelijkheid die werkelijkheid is.
Denkt u nu werkelijk dat iemand die bv smult van roddelbladen dat doet terwijl die zich realiseert dat die voor de gek gehouden wordt? En dat zoiets - ging het nu alleen maar om roddelbladen! - geen invloed op de samenleving heeft?
Denk, alweer bijvoorbeeld, eens al die meisjes die het idee opgevat hebben dat ze zichzelf moeten uithongeren, bijvoorbeeld.
Denk, alweer bijvoorbeeld, aan al die miljarden die aan reclame besteed wordt: Weggegooid geld?
(Ik merk dat ik tijdens dit typen steeds moedeloos kwaaier wordt om, met alle respect, zulke naïeve reacties als die van: "Gebruik in vredesnaam uw zintuigen in combinatie met uw verstand" schreeuw ik u als ouwe zeur toe!)
Ikzelf vind het een vreselijk programma, houd helemaal niet van dit soort drillen van mensen, echter met de oorlog heeft het m.i. niets van doen.
Minoes
Denkt u niet dat dergelijk programma's er aan bijdragen, dat er een fout beeld geschetst wordt van wat een oorlog voor mensen moet zijn?
Eigenlijk heb ik niets met dit programma en vind ik dit format een beetje zielig. Voorlichting over oorlog moet eerlijk zijn, met vooral veel ellende. Jongeren worden helaas tegenwoordig alleen gelokt met mooie verhalen van defensie en dat trekt ook veel mensen die in de normale burgerwereld in sociaal opzicht nog weleens iets te wensen over laten. Maar dit daar gelaten; ik merk hier in de comments dat het ook weer eens gaat over 'rechts' en vooral ook verwijtend over 'links'. En dit is nu juist weer een kwestie die een samenleving splijt en ook potentieel gevaarlijk kan zijn in deze tijden. Ik ben het met eenieder eens die zegt dat wij een sterk leger nodig hebben (hopelijk niet), maar ik zie ook dat we (zelfs) als klein land niet ons kop in het zand moeten steken en hard moeten werken om het buitenlands klimaat en ook letterlijk het klimaat te verbeteren teneinde veel ellende te voorkomen. Dit laatste is trouwens in een recent verleden ook door de staf van defensie in binnen en buitenland geopperd. Hoe links is dat!?
vind het een leuk programma het motiveerd mensen om iets aan hun conditie te doen alles beter dan 6 idioten rond een tafel die een berg onzin uit hun nek kletsen
duvel
Waarom zou ik denken, dat u werkelijk kijkt naar een programma waar mensen "rond een tafel een berg onzin uit hun nek kletsen".
Of waarom zou ik denken, dat u wel naar dergelijke programma's kijkt maar dan ook nog in staat bent om te beoordelen waarom die mensen "rond die tafel een berg onzin uit hun nek kletsen". Kortom: Ik denk dat de kans heel groot is, dat u maar wat lult.
Dit is nou weer typisch een voorbeeld van een artikel van iemand die ergens kritiek op heeft maar geen ene zak weet waar hij het over heeft. Het is net als je van een zwemmer verwacht dat hij net zo goed kan zwemmen als voetballen. Het is ook weer eens zon schrijver die hartstikke links is en geen enkel idee heeft wat er nou werkelijk aan de hand is. De mannen die hier aan mee werken hebben allemaal een achtergrond bij het kct, hebben misschien wel honderden missies gedraaid en hebben een opleiding van 2 jaar moeten doorstaan die de auteur na een dag al zou falen. Lees eerst een wat verder op het onderwerp in voordat je je mening geeft over oorlog voeren en over kamp van Koningsbrugge.
sehen
Als dit een inhoudelijke reactie is op wat de schrijver hier te berde brengt, dan is de inhoud niihil. De schrijver gaat het niet om de inhoud van het programma maar om wat voor beeld dat van een oorlog, waar ze zich immers op voorbereiden, geeft.
Hij stelt u nota bene een concrete vraag. Impliciet kan ik uw antwoord wel voorspellen maar expliciet beantwoord u de wezenlijke vraag niet eens omdat u te beroerd bent om het artikel te lezen zoals dat bedoeld is.
Ook van mij mogen ze er mee stoppen. Een programma waarin doorzettingsvermogen wordt gestimuleerd is niet verkeerd. Thuis kun je je er aan optrekken als het even niet goed gaat.
Maar op deze manier, het bijna uitkafferen van mensen als ze op instorten staan vind ik veel te ver gaan. In het begin vond ik het nog wel leuk, nu niet meer. Het is teveel gericht op oorlogssituaties.
Dan beter een manier van stormbaan en humor er in als er toch is militairs in moet.
Nico bekijk de hele serie eens zou ik zo zeggen, jij als padvinder houdt het nog geen dag uit. De instructeurs zijn ex commando’s die na tal van uitzendingen en het land te hebben gediend nu voor dit toneel hebben gekozen.
Ons leger komt duizenden militairen tekort, je kan wel voldoen aan de 2% navo verplichting zonder manschappen red je het niet. Dit programma trekt personeel aan . Dit programma hoeft van mij niet van de buis en hoop dat het de juiste mensen triggert om ons land te dienen.
Thuis
Een drogreden, een echte jij-bak: "JIJ houdt het nog geen dag uit".
Alsof dat is waar het in dit artikel om gaat.
Als dit inderdaad bedoeld is om mensen te winnen voor het leger, dan wordt het tijd dat mensen een nadenken over het feit dat een oorlogswerkelijkheid iets anders is, dan hier getoond wordt. Het is toch wel heel vreemd, waarom er over de hele wereld zoveel soldaten niet en als ze als oudgedienden dan wel terugkomen, nogal eens daarvoor de tol moeten betalen.
Pantserstorm 81/1 Roosendaal t was wel oke in het tentenkamp alleen alles wat we daar kregen was eigenlijk in de voorgaande 7 maanden al bereikt, daar werd je n beetje afgezeken is me bij gebleven wat amper meerwaarde had voor mij maar meer voor die dril mannetjes.
iK vind een goed getraind leger in een land prima, maar dit geotter in Kamp van Koningsbrugge, waarin natuurlijk ook nog uitbundig geknipt en geplakt wordt om het ook echt spannend te houden, is geen enkele afspiegeling van hoe het in het leger toegaat alsxhet aan de bak moet. De knulligheid van zowel de prestatieniveau als de deelnemers doet mij aan de serie Dads Army denken.
Vertel eens, meneer Kuijpers, waar heeft u uw dienstplicht/ parate kennis opgedaan om dit zo stellig te suggereren? Ondergetekende kan namelijk (wel) uit ervaring putten en is daar niet minder van geworden.
Uweet het tochook niet
En waar hebt u uw kennis dan vandaan? Of laat ik het anders vragen: In welke oorlog hebt u gediend? En dan de hamvraag: Hoe kan iemand beweren dat hij van een oorlog niet minder is geworden!
DIck Becks,haal dit programma zo snel mogelijk van de tv af,het is spotten met de mensen die er aan mee doen,en buiten dat.Er is al veel gedonder in de wereld,en dan ook Trump laten dreigen met een derde wereldoorlog.Het gevaar is dat dit andere mensen in diskrediet brengt,en een slecht humeur geeft.
even een kleine correctie. De bedenker is niet Jeroen van Koningsbrugge. Dit was de Belg Tom Waes, die dit programma al eerder op de Belgische TV heeft gedaan.
ik vind dit artikel een beetje onzin om dit programma te vergelijken met de padvinders. Ik neem aan dat jullie vroeger niet 7 dagen met 6 uur slaap deden in totaal. En hoe je het beschrijft zie je de special forces als een beetje simpele scouts. Als je alleen de laatste aflevering hebt gezien snap ik het, maar je moet de hele serie kijken om het te begrijpen lijkt me.
ik ben van mening dat dit programma niet gaat over soldaatje spelen. Ook iet in de zin van begrip kweken voor militair geweld. Ik zie dit programma meer als een spiegel die laat zien dat een mens tot veel meer in staat is als die zelf acht en dat komt vooral tot uiting in extreme situaties, zoals afmating en simulatie waarin bepaalde factoren zijn toegevoegd die stress of spanning veroorzaken.
Waarom dan die pseudo legerleiding en die beul die de deelnemers zit op te jutten, als ze uiteindelijk door het ijs gezakt zijn?
@HansKuypers
Ik krijg zo'n beetje de indruk dat uzelf de Elementaire Commando Opleiding voltooid hebt. U bent zo negatief! Zelfs over de deelnemers die volgens u "door het ijs gezakt zijn". Ik kan u zeggen: die deelnemers zijn over hun grenzen gegaan en hebben daarna pas opgegeven. Ook voor opgeven heb je moed nodig. Dat geld voor leerlingen in alle opleidingen en bijvoorbeeld voor mensen met een ernstige ziekte.
Nadat een deelnemer van KVK heeft opgegeven verandert de houding van de instructeurs van 'oefenboos' naar menselijk. Dat doen ze omdat ze trots zijn op de prestatie tot zover.
Het is wel zo dat in het twijfelproces de drillsergeant op militaire wijze de kandidaat probeert binnenboord te houden. En dat kan nou eenmaal niet met een huilie-huilie-instelling.
Deprimerend hoe Nederland is afgegleden van een land met een van de sterkste vredesbewegingen ter wereld.
Er werd zelfs een naam voor bedacht door de tegenstanders
https://nl.wikipedia.org/wiki/Hollanditis
Naar kwijlende gekken die juichend naar de apocalyps willen rennen.
En ik zou werkelijk niet weten wat hiernog aan toe te voegen. Willen we dan echt niets leren van de geschiedenis. Elk zinnig mens zou alles moeten doen om het gevaar van een derde w. o. te vermijden. ALLES.
Nederland heeft geleerd van z'n naïeve houding tussen 1918 en 1940.
We kunnen wel vredesmarsen blijven lopen met bloemen in ons haar, maar daarmee wend je de ellende niet af. Ook op een passieve manier moeten we rekening houden met het ergste.
Tegen wie dat niet gelooft wil ik graag zeggen 'gaat u maar rustig slapen' en 'laten we het leger wegbezuinigen omdat we toch neutraal zijn'.
Nederland was neutraal en werd binnengevallen net als de niet neutrale buurlanden.
De neutraliteit was dus geen reden voor het binnenvallen.
In de eerste wereldoorlog werkte het wel dus neutraal was beter.
Het argument dat de Duitse inval iets te maken had met onze neutraliteit deugt dus niet.
Wilt u straks met Trump gaan marcheren tegen het zoveelste land dat niet wil buigen voor de VS?
AnnaChist,
Mee eens Trump is eng, maar het niet noemen van het heel veel grotere gevaar Poetin is verdacht. Die gelooft u op zijn woord?
Beste meneer Haasbroek,
Net als u vier ik liever vrede dan oorlog, al zouden we ons er niet van bewust moeten zijn dat we in vrede leven. Een leven zonder stress en geweld moet immers normaal zijn. Maar in een wereld waarin de mensheid aan blijft fokken zijn twee elementen onvermijdelijk: ziekten en oorlog.
Toevallig lijkt het erop dat er aan het huidige interbellum op ons continent binnenkort een einde komt. Zoals ik al zei, sta ik daar ook niet om te springen, maar met gezeik om Taiwan, gedoe in het middenoosten, een speciale operatie in het Oosten en gevaarlijke verkiezingen in de VS, moeten we er zo'n beetje rekening mee houden dat GroenLinks onze openhaarden te vroeg wil ontmantelen.
Juist omdat de wereld een hogedrukpan onder spanning is, lijkt het mij een goede aanvulling op het milde televisie-aanbod om dappere mensen te laten nadenken over hun eventuele rol als de boel escaleert. Kamp van Koningsbrugge verheerlijkt oorlog niet, maar daagt mensen ertoe uit om te overwegen wat zij zouden kunnen doen. Of waartoe zij zichzelf in staat achten als het mis gaat. Drones en cyberoorlogvoering zijn specialisaties voor andere dienstvakken. Commando's leveren cruciale informatie en/of saboteren bronnen van de vijand. Dat doen ze in stilte en daar is vaak onuitputtelijke kracht en uithoudingsvermogen voor nodig. Deze eigenschappen zijn tegenwoordig hoogst zeldzaam in onze knuffelmaatschappij en daarom mag er wat mij betreft best een beetje reclame voor gemaakt worden.
Accoord, maar in acht dagen tijd gewone burgers voor zo'n doel te trainen dat is volgens mij veel te kort. Dan zouden ze volgens mij veel meer tijd moeten hebben om paraat te zijn voor zo'n zware training.
We vergeten het wel eens, omdat we hier al zo lang in vrede, vrijheid en welvaart leven, maar de wereld is letterlijk levensgevaarlijk, dus het is belangrijk, dat een land z'n burgers kan beschermen. Een goede krijgsmacht is daar onderdeel van, het Korps Commandotroepen is daar weer onderdeel van. Ik heb onvoorstelbaar veel respect voor deze mensen, die hun leven op het spel zetten voor onze vrijheid. Het is lastig om mensen te vinden voor de krijgsmacht. Mensen in onze samenleving zijn verwend, nemen vrijheid voor vanzelfsprekend en zijn niet meer bereid iets op te offeren en/of zich in te zetten voor anderen. Enige promotie van de Commandotroepen in de vorm van een TV-programma is dus zeker welkom. Het is prima om dit TV-programma voort te zetten als het populair is bij de kijkers. Als je het niks vindt, kijk je gewoon iets anders.
Gelukkig zijn wij in 1944 en 1945 wel bevrijd door goed getrainde Canadese/Engelse en Poolse militairen. Werving voor ons leger is in deze tijden bitter nodig. Daar draagt een dergelijk tv programma wel degelijk aan mee. Niets mis mee.
o ja, waarom heeft Defensie zich dan teruggetrokken uit dit programma? Ik weet het wel, het lijkt namelijk nergens op!
"daarmee mogelijk sympathie te suggereren voor het toepassen van oorlogsgeweld."
Ze maken in dat programma toch duidelijk dat geweld dat laatste optie zou moeten zijn? Maar goed, de commando's figureren natuurlijk wel als een soort voorbeeld, dat is onvermijdelijk.
"wandelen, proberen te rennen en een ‘buikschuif’ uit te voeren aan het eind. Als padvinder deed ik die dingen ook"
Vermoedelijk wel wat minder intensief.
"Als Van Koningsbrugge militaire situaties imiteert, waarom verzuimt hij dan om de moderne manier van oorlogvoeren, met elementen als cybercrime en gebruik van drones, in zijn TV-concept te verwerken?"
Ook in moderne oorlogvoering heb je nog steeds mensen nodig die door de modder kruipen en dagenlang met zware bepakking kunnen lopen. Als je het programma vulde met moderne speeltjes zou je weer de kritiek kunnen krijgen dat je een verkeerd beeld geeft van het soldatenleven door het 'handwerk' te negeren.
"Waarom bedenkt AVRO/TROS niet een programma dat gericht is op het wat dichterbij brengen van de vrede in plaats van begrip te kweken voor het uitoefenen van militair geweld?"
Dat klinkt nou eenmaal niet als een spannend programma. "The Socialist who finds his children playing with soldiers is usually upset, but he is never able to think of a substitute for the tin soldiers; tin pacifists somehow won’t do" schreef Orwell ooit. De grote pacifisten show zal toch minder kijkers trekken. Hoewel, shows waar mensen 'vreedzaam daten' zijn ook populair.
Om vrede te bewaren moet je op oorlog voorbereid zijn. Wie zei dat ook alweer?
Van mij had Kamp van Koningsbrugge niet gehoeven en al helemaal niet als amusement. Als voorlichting over Korps Commandotroepen was het uitstekend!
Het is overduidelijk dat de agressor Poetin niets met Democratie, vrijheid van meningsuiting en minderheidsgroepen en rechten daarvan heeft.
Wel is hij druk bezig om een grote oorlogsindustrie op poten te zetten.
Ook is wel duidelijk geworden dat hij er niet voor terug schrikt om mensen te vermoorden die hem tegenwerken.
Vrede en Democratie is iets wat niet vanzelf blijft bestaan, als je dit soort primtieve figuren geen tegenwicht geeft met afschrikking.
Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.
Waarom bedenkt AVRO/TROS niet een programma dat gericht is op het wat dichterbij brengen van de vrede in plaats van begrip te kweken voor het uitoefenen van militair geweld?
-----
Is dit sarcastisch bedoeld? Klop even aan bij vriend Putin.
Dat naïeve anti defensie beleid heeft gebracht waar we nu staan.