Nu elk stembiljet is beoordeeld, wordt echt duidelijk hoe de partijen het er bij de afgelopen Kamerverkiezingen vanaf gebracht hebben. Dinsdag presenteert de Kiesraad de officiële cijfers, maar op sociale media gaat al een overzicht met de resultaten rond.
Uit de cijfers is goed te zien hoe de VVD met ruim 2,2 miljoen stemmen de nummer twee, de PVV, ver voor blijft. Wilders wist ruim 1,3 miljoen stemmen binnen te slepen, op de voet gevolgd door CDA en D66. Op links was het even spannend wie daar nu eigenlijk de grootste was geworden, maar dat blijkt toch GroenLinks te zijn: Jesse Klaver wist met zijn partij 524 stemmen meer te behalen dan concurrent SP. Hekkensluiter in het rijtje partijen die de Kamer in mogen is zoals bekend Thierry Baudets Forum voor Democratie. Hij kon in totaal rekenen op 186.290 stemmen.
Voor extreemrechtse VNL met daarin oud-PVV’ers Louis Bontes en Joram van Klaveren is in de nieuwe Kamer geen plek. Onder aanvoering van Jan Roos wist de partij net iets meer dan 38.000 stemmen te verzamelen. Niet genoeg voor een zetel. Datzelfde geldt voor de Piratenpartij. Een compleet nieuwe partijleiding en -bestuur wist niet te voorkomen dat de partij slechts vijfduizend stemmen meer behaalde dan bij de vorige verkiezingen in 2012.
Interessanter is wat onderaan de lijst gebeurt. De afgelopen verkiezingen kenden een enorme hoeveelheid partijen die een gooi deden naar een Kamerzetel: 28 stuks maar liefst. De Vrije Democratische Partij was van allemaal het minst geliefd en bleef steken op 216 stemmen. Daarmee scoorde die partij maar net iets slechter dan boze-burger-vehikel GeenPeil. De uit het extreemrechtse weblog GeenStijl voortkomende beweging oogste dan succes bij het Oekraïne-referendum, de poging het Parlement binnen te komen mislukte jammerlijk. Slechts 5.106 mensen vonden ‘levend stemkastje’ Jan Dijkgraaf de moeite waard om op te stemmen.