Onder druk van de achterban verlegt het CDA voorzichtig de harde populistische lijn van Buma. Volgens Nieuwsuur is dat gevaarlijk want volgens de nieuwsrubriek maakt een harde koers een partij juist ‘herkenbaar’ en een keuze voor het politieke midden kennelijk niet. Los van de juistheid van die analyse – wie ziet het verschil nog tussen PVV, FvD, VVD en CDA als het om populistische onderwerpen gaat? – roert de achterban zich inderdaad. Op het partijcongres dat zaterdag in Amsterdam wordt gehouden moet blijken waar dat toe leidt. Volgens NRC (betaalde toegang) heeft Buma zijn positie op het nippertje weten te redden door te draaien in de kwestie van het kinderpardon:
"Er is niet langer één CDA, het zijn er twee. Er is het CDA dat opkomt voor de ‘bezorgde burgers’, voor wie klimaatplannen te snel gaan en te duur zijn, of die zich bedreigd voelen door migratie. Dat is al jaren het CDA van Sybrand Buma. En er is het CDA dat het heeft over ‘rentmeesterschap’ en compassie, zorgen voor de aarde en voor je naaste, dus ook vluchtelingen. Dat is het oude CDA, dat nu weer van zich laat horen. Op zaterdag houdt de partij een verkiezingscongres in Amsterdam. Wat zeker is: als Buma drie weken geleden níet met het voorstel voor een ruimer kinderpardon was gekomen, was zijn leiderschap op dit congres in gevaar gekomen. Leden waren vast van plan om de fractie door een resolutie te dwingen tot een draai over dat pardon, met hulp van oudgedienden als oud-minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin."
Een van de leiders van de empathische beweging is Dave Ensberg, aldus de krant:
"Hij vindt dat het CDA een middenpartij moet zijn, geen rechtse partij. Hij schreef deze week op Joop.nl een opiniestuk over de toekomst van de partij. Niet de partijleider moet de koers bepalen, schreef hij, maar de leden. Het congres van zaterdag wordt volgens hem hét moment „om de Haagse koers te verleggen”."
Ondertussen roert ook de uiterst rechtse stroming in de partij zich onder leiding van de Limburgse CDA-lijsttrekker voor de Provinciale Statenverkiezingen, oud-Tweede Kamerlid Ger Koopmans. Zij staan een hardvochtig vluchtelingen- en migrantenbeleid en een inerte klimaatpolitiek voor. Mensen die het daar niet mee eens zijn worden door deze club in De Telegraaf uitgemaakt voor ‘drammers’.
Update 18:00
De NOS meldt over het congres:
"CDA-leider Buma haalde in zijn toespraak uit naar partijen aan de zijkanten van het politieke spectrum, de ‘flanken’. Dat zijn bijvoorbeeld de SP, PVV en Forum voor Democratie. “Op de flanken vindt de kiezer niet meer dan de verlokkingen van de alternatieve waarheden, de ‘alternative truth’. Maar geen oplossingen. We hoeven maar naar Engeland en Amerika te kijken om te zien waar dat toe leidt.” Net als met de draai van het CDA rond het kinderpardon profileert de partij zich ook hiermee weer nadrukkelijk als middenpartij, na een wat rechtsere koers te hebben gevaren op migratiegebied."
NRC constateert dat de positie van Buma op het congres veilig is gesteld:
"Buma’s leiderschap is voorlopig gered. En de CDA’ers die al een tijdlang verlangen naar een minder conservatief-rechtse koers van de partijtop hebben nieuwe hoop gekregen: als het lukt om de ideeën over het kinderpardon te veranderen, waarom dan niet die over het klimaat? Want dat is, blijkt in de wandelgangen van het congres, ook een grote zorg van flink veel actieve CDA-leden."
Advocaat Rutger Ploum volgt Ruth Peetoom op als voorzitter van de partij.