Stress neemt toe naarmate stad groter wordt en daarmee kans op geestesziekten. Oorzaak: leven met grote groepen mensen, zeggen Duitse wetenschappers
De hersenen van stadsmensen verschillen van die van plattelandsbewoners. De emotiecircuits van de stedeling zijn scherper afgesteld en dus vaker gestresst. Dat verklaart mogelijk waarom inwoners van de stad zoveel vaker last hebben van schizofrenie, angststoornissen en depressies. Dat schrijven Duitse onderzoekers in het vakblad Nature.
De wetenschappers bekeken de hersenscans van vrijwilligers die een stressvolle rekenopdracht deden. De emotiegebieden van stadsbewoners reageerden daar heftiger op dan die van plattelandsmensen. Hoe langer een proefpersoon in de stad had gewoond en hoe groter de stad waarin hij woonde, des te sterker het effect, zo meldt ook de Volkskrant donderdag.
Dat stedelingen meer risico lopen om geestesziektes te ontwikkelen is al langer bekend. Over de oorzaak is onduidelijkheid. De Duitsers onderzoekers zeggen in Nature dat het door de vele inwoners van een stad zou kunnen komen. Stadsbewoners zouden gestresst raken, doordat ze zich ontheemd voelen of juist bekneld in lastige relaties tussen groepen mensen.
De resultaten moeten nog door andere wetenschappers worden bevestigd, benadrukt de Maastrichtse psychiater Jim van Os, die het Duitse onderzoek mede coördineert. “Maar epidemiologisch is dit erg interessant. We weten nog weinig over de biologische mechanismen die bepalen waarom de een wel, en de ander geen aandoening krijgt.” Momenteel woont iets meer dan de helft van de wereldbevolking in de stad. De verwachting is dat dit aantal zal stijgen tot bijna 70 procent in 2050, aldus de Volkskrant.