De SP laat haar partijprogramma niet meer bij het Centraal Planbureau (CPB) doorrekenen. Er zijn meerdere grote partijen, waaronder de PVV en BBB, die dat ook niet doen. Ook Groep Omtzigt heeft zich te laat gemeld bij het CPB om een eventueel partijprogramma nog te kunnen laten doorrekenen. De SP wil een ideeënstrijd en geen boekhoudersdebat in de komende verkiezingscampagne.
De betrouwbaarheid van de modellen die het CPB gebruikt worden door sommige deskundigen in twijfel getrokken. Ook Omtzigt heeft als deskundige wel kritiek geuit op die modellen. Bij gebrek aan beter is het voor alle politieke partijen die zich coalitiewaardig achten naar mijn oordeel toch verstandig om hun partijprogramma’s wel door het CPB te laten doorrekenen. Om, los van de betrouwbaarheidsgraad van deze modellen , enig zicht te verkrijgen op de financiële haalbaarheid en uitvoerbaarheid van de doorgerekende individuele partijprogramma’s.
De uitgaven van de overheid liggen voor het overgrote deel voor meerdere jaren vast en grote ingrijpende veranderingen kunnen nooit snel ingevoerd worden. De overheid beschikt ook niet over een geldkraan welke onbeperkt kan worden opengezet om snel grote ingrijpende veranderingen of investeringen te kunnen financieren.
Het voorstel van de SP om een ideeënstrijd te voeren in plaats van een boekhoudersdebat juich ik toe. Maar dan wel mede gebaseerd op onderliggende richtinggevende stukken van het CPB.
Alleen dan worden kiezers transparant geïnformeerd over de plannen van alle politieke partijen en de uitvoerbaarheid van die partijprogramma’s.