Volkshuisvesting is de afgelopen decennia te veel overgelaten aan de vrije markt. Een goed huis in een van de grote steden dreigt daardoor onbereikbaar te worden voor mensen die geen dikke portemonnee hebben. Dat schrijven de gemeenteraadsfracties van PvdA, GroenLinks en SP uit Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht in een opiniestuk in het AD.
"De sociale voorraad is te klein en in de vrije sector zijn woningen door de grote vraag onbetaalbaar. De wooncrisis raakt aan bestaanszekerheid, aan kansengelijkheid voor inwoners en aan de samenstelling van onze steden."
Om de wooncrisis aan te pakken is het volgens de linkse partijen onder meer nodig om de verhuurdersheffing af te schaffen. De woningbouwcorporaties moeten daardoor weer meer financiële armslag krijgen om nieuwe sociale-huurwoningen te bouwen.
Ook pleiten de linkse partijen voor het aan banden leggen van de ‘woningmarkt’. Om speculatie tegen te gaan zou er een woonplicht moeten komen voor huizenkopers. Daarnaast moet het kabinet wetgeving introduceren “om snelle winsten af te romen en de positie van starters versterken ten opzichte van beleggers”.