Snelle bodemdaling vraagt om oplossingen
• 19-11-2018
• leestijd 1 minuten
Dat de bodem in Groningen daalt en barsten en verzakkingen in en onder huizen veroorzaakt is al langer bekend. Ook de aanleiding is geen nieuws meer: de decennialange gaswinning. Op
een nieuwe interactieve kaart van het Nederlands Centrum voor Geodesie en Geo-informatica is te zien dat men zich niet alleen in het hoge noorden zorgen moet maken.
Wie een streep trekt tussen Groningen en de zuidwest-hoek van Noord-Brabant ziet een strook ten westen van die lijn waar de bodem ook hard naar beneden gaat. Uiteraard is hier niet de gaswinning de veroorzaker, maar uitdroging of inklinking van de veenbodem. Het is niet overal erg zorgwekkend, maar op sommige plekken gaat het om een halve centimeter per jaar. Dit lijkt weinig, maar een huis dat in tien jaar tijd vijf centimeter naar beneden gaat geeft flinke barsten. Vooral in het Groene Hart speelt de problematiek. Duizend jaar geleden is dit gebied ontgonnen en werd het van moeras tot landbouwgebied. Sindsdien daalt het gebied, als een spons die wordt ingedrukt.
In Limburg stijgt de bodem juist, wederom als gevolg van menselijk ingrijpen. Weggepompt water voor de mijnbouw sijpelt langzaam weer terug, met als gevolg dat de oppervlakte omhoog komt.