Vanaf 2030 kan de Noordpool tijdens zomers al ijsvrij zijn. Dat is tien jaar eerder dan tot nu toe op basis van klimaatmodellen werd verwacht. Uit onderzoek dat dinsdag is gepubliceerd in Nature Communications, blijkt het wegsmelten van het ijs voor 90 procent het gevolg is van de door de mensheid veroorzaakte klimaatcrisis. Natuurlijke factoren verklaren de resterende 10 procent, schrijft The Guardian. “Mensen dragen echt de schuld voor bijna al het verlies aan ijs dat we hebben waargenomen”, verklaart professor Dirk Notz (Universiteit van Hamburg) tegenover de krant.
Vanaf 1979 wordt de omvang van de ijsmassa op de Noordpool in de gaten gehouden met satellieten. Sindsdien neemt de hoeveelheid ijs elk decennium met 10 procent af. Het laagste niveau wordt telkens bereikt aan het eind van de zomer, in september. Wetenschappers wijzen al tientallen jaren op de gevolgen van de klimaatcrisis voor de Noordpool. “Maar mensen hebben niet naar onze waarschuwingen geluisterd”, aldus Notz.
Het smelten van het ijs Noordelijke IJszee versnelt de opwarming in het gebied, omdat de donkere zee meer zonlicht absorbeert dan het witte ijs dat de hitte juist terugkaatst. De hogere temperaturen op de Noordpool dragen bij aan het stilvallen van de Golfstroom. Dat leidt vervolgens weer tot meer extreem weer, zoals hittegolven en overstromingen, in Europa, Noord-Amerika en Azië.