Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Slechts' 41 culturele instellingen verdwenen door bezuinigingen

  •  
03-01-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
385 keer bekeken
  •  
Flickr_JetBussemaker_HaagsUitburo_300
Verreweg de meeste culturele bedrijven overleven, maar wat maken ze nog?
De meeste kunstinstellingen houden het hoofd boven water, ook al krijgen ze tonnen minder subsidie. Dat blijkt uit een inventarisatie die minister Jet Bussemaker (Cultuur) donderdag naar de Eerste Kamer stuurde.
Trouw schrijft op basis van de inventarisatie dat de bezuiniging van 325 miljoen op de culturele sector heeft geleid tot het verdwijnen van 41 kunstinstellingen. Een veelvoud daarvan bleef bestaan.
De subsidie-kortingen van de vier grootste gemeenten en die van het Rijk leidden ertoe dat vorig jaar 275 culturele instellingen minder dan het jaar ervoor subsidie kregen. De gevreesde kaalslag lijkt te zijn uitgebleven. De meeste organisaties vonden hun weg naar andere subsidiepotjes. Een minderheid lukte het om op eigen kracht voort te gaan.
Toch zegt het enkele feit dat de instellingen nog bestaan niet zo veel, stelt Trouw; er zijn bijvoorbeeld theatergroepen die eerst vier nieuwe voorstellingen per jaar maakten, maar nu slechts hier en daar optreden met een reprise van een eerder succes. De meeste culturele organisaties steken veel tijd in zoeken naar subsidies. Wie onderzoekt hoeveel er gemaakt wordt, zou weleens meer kaalslag kunnen zien dan wie alleen het bestaan van instellingen onderzoekt. Hoeveel minder kunst er wordt gemaakt, vertelt Bussemaker niet.
Het einde van de bezuinigingen op lokaal en provinciaal niveau lijkt nog niet in zicht. Bussemaker belooft daarom dat ze de gevolgen van de bezuinigingen in de gaten blijft houden.
Foto-cc: Haags Uitburo

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor