De aanslag op een country-festival in Las Vegas, op 1 oktober door een oude witte man, was de dodelijkste massamoord op Amerikaans grondgebied door een enkele persoon sinds de tijd van de genocide op de oorspronkelijke bevolking. Achtenvijftig bezoekers kwamen om het leven door geweervuur maar meer dan 500 mensen raakten gewond. Een deel van hen kampt nu met enorme kosten voor de medische verzorging. Niet iedereen krijgt die kosten vergoed, bijvoorbeeld omdat de aanslag in Nevada, buiten hun eigen staat, plaatsvond. Veel mensen brengen in Las Vegas in Nevada hun vakantie door. Anderen overschrijden al snel de maximumvergoeding die er staat voor medische behandeling.
Zo is er de 41-jarige Kurt Fowler, een brandweerman uit Arizona en vader van drie kinderen, die in zijn enkel werd geraakt. Hij lag twee weken in het ziekenhuis en moet mogelijk nog een nieuwe operatie ondergaan. Hij is weliswaar verzekerd, met een eigen risico van 5000 dollar, maar hij heeft geen idee hoe hoog de rekeningen kunnen oplopen omdat het om zorg buiten de staatsgrens gaat. “Medische kosten zijn tegenwoordig astronomisch hoog. Het lijkt wel een berg die niet meer bedwongen kan worden maar we gaan ons best,” zegt hij op de site van CNN.
Inmiddels wordt er via crowdfund-acties geld ingezameld voor de slachtoffers met een opbrengst van inmiddels minstens 11 miljoen dollar. Het probleem reikt echter verder dan dat. Gemiddeld raken er in de VS per dag 274 mensen gewond door vuurwapengeweld. Dat kost alleen al aan de eerste hulp die daar bij komt kijken zo’n 2,8 miljard dollar per jaar. De gemiddelde eerste hulp rekening voor een vuurwapenslachtoffer bedraagt meer dan 5000 dollar terwijl een opname van zo’n slachtoffer in het gemiddelde geval bijna 100.000 dollar kost.