Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Slaapwandelend naar het volgende Nederlandse “Nee”

  •  
26-07-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
97 keer bekeken
  •  
10345425386_4986042435_z

© cc foto: Roel Wijnants

Als onze politici een direct debat met de kiezer blijven weigeren stevent Nederland af op een derde referendum. De uitkomst laat zich raden.
Nederlandse politici hebben inmiddels een reputatie in het ontwijken en vooruitschuiven van het grote debat over Europa. Het is echter vijf voor twaalf. Na de verkiezing van Macron staat Europese Unie aan de vooravond van grote veranderingen. Onze politici moeten nú het debat met de bevolking aangaan. Doen ze dat niet, dan stevenen wij af op het volgende referendum met een Nederlands “Nee”.
Brexit, Frexit, Nexit. Mensen zijn klaar met de Unie. De EU functioneert niet en moet hoognodig hervormd worden. De besluitvorming moet sneller en transparanter. Het Europese budget moet effectiever en flexibeler. Zoals de Unie nu georganiseerd is, is het onmogelijk om problemen zoals de migratiecrisis  aan te pakken. De onvrede met beleid en de onmacht om besluitvorming te beïnvloeden leidde voorheen “slechts” tot een lage opkomst bij de Europese verkiezingen. Tegenwoordig wendt de kiezer zich tot referenda om toch zijn recht te doen gelden. Als het Brexit referendum en het Oekraïne referendum ons één ding leert is het dat Europa niet verder kan zonder mandaat van het volk.
Maar vanwege de zwakke manier waarop onze politici het Europese debat aangaan is het maar de vraag of dit mandaat er zal komen. De campagne vóór de Europese grondwet als schoolvoorbeeld. Het kabinet en de politici gingen schoorvoetend de straat op om Nederlanders vóór de grondwet te laten stemmen. Toen Nederland de Europese grondwet eenmaal naar de vuilnisbak verwees, kondigde het toenmalige kabinet een grootscheeps maatschappelijk debat aan. Dit was niet alleen mosterd na de maaltijd, maar het getuigde ook van een totaal gebrek aan respect voor de uitkomst van het referendum; de Europese grondwet kwam er toch maar onder de naam “het Verdrag van Lissabon”. Bij het referendum over het handelsakkoord met Oekraïne gebeurde precies hetzelfde. Het kabinet deed niet eens een poging de halfhartigheid te verbergen. De premier gaf van tevoren aan dat hij niet van plan was campagne te voeren. Net zoals tijdens het referendum over de grondwet dwong de uitkomst van het referendum de politici ertoe toch maar werk te maken van Europa. Opnieuw mosterd na de maaltijd en opnieuw moest er een list aan te pas komen om het verdrag goedgekeurd te krijgen.
In afwezigheid van politiek leiderschap wordt de verantwoordelijk om het debat te voeren uitbesteed. Tijdens beide referenda schakelde de regering het maatschappelijke middenveld in om het debat aan te zwengelen en werden er speciale fondsen  beschikbaar gesteld voor initiatieven die debat stimuleerde. Dit is een recept voor mislukking. Het maatschappelijk middenveld is een uitstekend middel om deelbelangen uit de samenleving richting de Rijksoverheid en Europa te behartigen. Maar diezelfde organisaties lenen zich niet om grote maatschappelijke thema’s met “het volk” te bediscussiëren.  Zij bereiken slechts een fractie van de bevolking en onthouden zich vaak van gepeperde politieke uitspraken.  Het kabinet lijkt nu voor de derde keer op rij dezelfde fout te maken; op vragen van Kamerleden hoe het kabinet voornemens is burgers te betrekken in toekomstige scenario’s van Europa antwoordde Rutte dat het maatschappelijke middenveld betrokken zal worden.
In Europa is het debat in volle gang. Binnenkort presenteren Macron en Merkel een houtskoolschet over Europa. Als onze politici een direct debat met de kiezer blijven weigeren stevent Nederland af op een derde referendum. De uitkomst laat zich raden. Macron laat zien dat het ook anders kan. Een duidelijk en eerlijk verhaal, verteld door onze gekozen politici zou miljoenen Nederlanders bereiken en andersom onze politici een vol mandaat in Europa te geven.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (31)

Joop Schouten
Joop Schouten
27 jul. 2017 - 10:34
Ik heb geen vertrouwen in neoliberalen. Deze politici zitten in de zak van banken- en het bedrijfsleven-ideologie. En aangezien deze ondemocratisch is zal hun eventueel 'gesprek met de bevolking' bol staan van drogredenen en holle frasen zoals; 'vooruitgang, modern, eenheid en noodzakelijkheid'. Ondertussen zal de inkomensgelijkheid gewoon blijven toenemen.
Jan Vries2
Jan Vries2
27 jul. 2017 - 9:22
Nou wat moeten Nederlandse kiezers hier nu mee?? Het stuk eindigd net zo goed in een zee van vaagheden, alsof het door Rutte zelf is geschreven. Wel deel ik de stelling hoezeer de kiezers zijn belazerd door Rutte en Balkenende en hun ondemocratische vriendjes en krachten in Brussel. Maar een goed vervolg zie ik niet, geen revolutie, geen NEXIT. Wij weten allen "hoe een direct debat met de kiezer" zal eindigen" . De kiezer zal na het debat als vanouds worden genegeerd. Er veranderd dus helemaal niets! Helemaal krijg ik de kriebels als Macron ineens als lichtend voorbeeld voor Europese regeringsleiders wordt opgevoerd. Een man met behoorlijk narcistische trekken zoals Trump die ook heeft. In het volgende stuk over Macron van Vrij Nederland wordt hij gezien als een potentiële despoot die als een God Jupiter wil regeren. Nou......wat voor vlees heb je dan in de Kuip? https://www.vn.nl/macron-geen-god-maar-oppergod/
Bouwman2
Bouwman2
27 jul. 2017 - 8:44
Vanmorgen een groot stuk met de premier van Malta, lid van de EU en klein van omvang. Hij zegt wat ik al tijden denk, dat de hele Brexit er niet komt. Hij denkt dat de Engelsen goed voorbereid zijn en dat mevrouw May trefzeker het amputerende scalpel zal hanteren. Dat is overdreven, maar het is wel zo dat ze in eigen vlees gaat snijden. Cosmetische operaties daargelaten moet je alleen laten snijden als de noodzakelijkheid dat eist, niet als je omgeving je dat dringend adviseert.
1 Reactie
Milos Labovic
Milos Labovic27 jul. 2017 - 11:52
Maar bedoel je dan dat May zelf ook niet uit de EU zal willen?
RobSon2
RobSon2
27 jul. 2017 - 7:11
Hear hear! Volledig met de schrijver eens.
Uitgekleed
Uitgekleed
26 jul. 2017 - 21:37
Als de EU de wensen van het VK ter harte had genomen in plaats van hooghartig weigeren verdragen aan te passen dan was er geen Brexit geweest. Uiteindelijk zou het voor de andere lidstaten een bewijs zijn dat de EU omgevormd kan worden. Nu weten wij dat de EU niet democratisch kan zijn. De toekomst van de EU zal bepaald worden door de stemmers die democratie wel en stemmers die de democratie niet belangrijk vinden. Het Europarlement is een farce omdat alle besluiten binnenskamers worden genomen. Een openbaar debat vindt nooit plaats in het parlement. Een parlement is de verkeerde benaming
2 Reacties
Milos Labovic
Milos Labovic27 jul. 2017 - 11:54
"Als de EU de wensen van het VK ter harte had genomen in plaats van hooghartig weigeren verdragen aan te passen dan was er geen Brexit geweest." Eens
SpijkerMaarten
SpijkerMaarten27 jul. 2017 - 14:07
“Als de EU de wensen van het VK ter harte had genomen in plaats van hooghartig weigeren verdragen aan te passen dan was er geen Brexit geweest.” Lijkt me nogal wiedes. Maar de EU, dat zijn alle andere lidstaten. Dan zouden die allemaal moeten hakkenklappen voor die ene lidstaat, die toch al uit de pas liep en nogal wat uitzonderingen heeft bedongen. Die anderen dachten er blijkbaar anders over, en wilden zich niet de wet laten voorschrijven door die ene lidstaat in kwestie. ik denk ook dat bijna niemand dat wil, dat een land alle macht krijgt over de 27 andere.
DenFlexwerker
DenFlexwerker
26 jul. 2017 - 20:57
Jarenlang ons de EU verkocht als een economische handelszone. Lekker makkelijk handel drijven. Maar ineens blijkt het een superstaat te worden. Mogen wij eindelijk eens een stem of wij niet liever hebben wat ons verkocht is.
1 Reactie
SpijkerMaarten
SpijkerMaarten27 jul. 2017 - 15:04
Misschien had je dan beter moeten kijken?
Minoes&tuin
Minoes&tuin
26 jul. 2017 - 18:38
Ik lees hier zoiets van' "We moeten een debat voeren maar de uitkomst staat al vast" . Precies zoals met de referenda.
1 Reactie
Milos Labovic
Milos Labovic27 jul. 2017 - 11:54
Nee dat is absoluut niet wat ik bedoelde met dit stuk
Johan eldert
Johan eldert
26 jul. 2017 - 18:33
sorry milos maar ook jij maakt je schuldig aan populistisch geneuzel over europa. de migratie crisis wordt niet door europa bepaald maar door de europese regeringsleiders. is wel wat anders. de aanpak an de crisis: besloten door de regeringsleiders en hun ministers van financien het grote probleem dat mensen zoals jij, zonder enige onderbouwing, de schuld simpelweg op t bordje van europa legt. terwijl vaak de besluitvorming op regeringsniveau ligt. dat de regeringsleiders hun verantwoordelijkheid ontlopen richting de kiezer is wel terecht. Met name Mark Rutte is kampioen wegduiken, doorschuiven van problemen en schulden aan derden geven. het wordt tijd dat columnisten eens de zaken goed uit elkaar houden
2 Reacties
Milos Labovic
Milos Labovic27 jul. 2017 - 11:55
Beste Johan, Ik heb een heel stuk geweid aan dat politieke leiders de schuld dragen voor de erosie van het politieke kapitaal van Europa. Hoe jij daarin leest dat ik de schuld bij Europa leg is mij een raadsel....
Uitgekleed
Uitgekleed27 jul. 2017 - 20:23
"Dan zouden die allemaal moeten hakkenklappen voor die ene lidstaat, die toch al uit de pas liep en nogal wat uitzonderingen heeft bedongen" De Engelse invloed op de EU was nul. Britains lack of influence. De Engelsen hebben altijd al getracht de EU te hervormen maar in tegenstelling tot de overige lidstaten voelen zij zich uiteindelijk verantwoordelijk aan hun eigen democratische instituten. De democratie in de lidstaten wordt uitgehold door de EU.
aaneendraadje
aaneendraadje
26 jul. 2017 - 18:28
macron zal de lont zijn, er zijn eigenlijk maar 2 mogelijkheden, hij doet wat europa wil en hervormt de franse economie, gevolg massale demonstraties stakingen, wegen bezet etc. of hij doet het niet en dan krijgt hij duitsland over zich heen, iets wat hij zich ook niet kan veroorloven
bv-user-84072
bv-user-84072
26 jul. 2017 - 18:26
--- Dit bericht is verwijderd —
1 Reactie
Milos Labovic
Milos Labovic27 jul. 2017 - 11:56
Je commentaar is mij uit het hart gegrepen. Niks meer aan toe te voegen!
Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon
26 jul. 2017 - 18:11
Ik ben benieuwd wat er gebeurt als M&M de EU-turbo erop gaan zetten en plannen voor diepere integratie en federalisering worden geconcretiseerd. Een overgrote meerderheid van de EU-burgers ziet Brussel nu al als een "rupsje nooitgenoeg" met een onverzadigbare centraliseringszucht en machtshonger. We worden sluipenderwijs een federale EU ingerommeld en we staan erbij en kijken ernaar.
1 Reactie
Milos Labovic
Milos Labovic27 jul. 2017 - 11:57
Ik ga even kleur bekennen. Ik ben een Europees federalist. Maar het scenario wat jij schetst is exact waar ik ook bang voor ben
Pater
Pater
26 jul. 2017 - 17:57
Macron en Merkel zitten op geheel andere sporen wat de EU betreft. Merkel staat voor de neoliberale aanpak, met vrij verkeer van goederen en diensten. Macron is veel meer een nationalist, en zijn EU bevat meer protectionisme en inbreuken op dat vrije verkeer. Veel meer dan de uitbreiding van de EU-bevoegdheden is dat de centrale tegenstelling. Een EU die eindelijk de vrije markt niet meer als heilig ziet en andere waarden, zoals duurzaamheid en sociale voorwaarden tenminste even zwaar laat tellen, mag van mij de bevoegdheden uitbreiden, de neoliberale EU juist niet.
JoWe62
JoWe62
26 jul. 2017 - 17:23
Goed stuk. Europa moet eens erkennen dat burgers niet willen betalen voor burgers uit andere landen. Ik baal er van dat ik belasting betaal dat deels naar zwakkere landen gaat. Ik baal er van dat ik al die Oost Europese vrachtwagen chauffeurs op onze wegen zie die het brood van Nederlandse chauffeurs wegkapen. Daarbij lappen ze de Nederlandse Wegenverkeerswet aan hun laars. Ik krijg ook niet de indruk dat onze politie hier iets aan doet. Of zitten er tegenwoordig ook al andere EU burgers bij onze politie. Dat zou het in ieder geval verklaren.
1 Reactie
theoswg
theoswg27 jul. 2017 - 10:08
Goed of slecht stuk iedereen heeft zowat een eigen mening, maar het argument van de vrachtwagen chaffeurs toont dat , als het gaat om de EU, mensen zomaar wat roepen. Toevallig heb ik voor mijn werk te maken met logistieke bedrijven en die klagen al een hele tijd dat Nederlandse chaffeurs haast niet te vinden zijn. Lees a.u.b. dit als voorbeeld : http://www.ad.nl/rivierenland/transportsector-zoekt-personeel~ad1d5c7c/ Geen wonder dat er personeel in Oost Europa moet worden gezocht. Dit gaat overigens ook op voor andere sectoren waarin Nederlandse jonge mensen geen zin hebben om te gaan werken.
Nummer 3820
Nummer 3820
26 jul. 2017 - 16:59
Goed stuk. Ik sluit me wat de EU betreft graag aan bij de quote van een hier niet heel populaire politicus: "Pro-Europa, dus tegen de EU". En tegen de euro: man, wat zijn we daar ingetuind. Maar er is eigenlijk geen weg terug zonder dat het echt volledig uit de hand loopt. Hoe fout is dat. Je bij de euro voegen is feitelijk een point of no return. Onze overheid koos om geen keuze meer te hebben. Dát zijn de momenten waarop referenda nodig zijn. Nee, het 'volk' is totaal niet op de hoogte van de bestuurlijke en economische details, en laat dat nou net het voordeel zijn. Buitenstaanders geven een frisse 'boerenverstand'-blik op zaken. Ik snap niet dat daar vaak zo laatdunkend over gedaan wordt.
2 Reacties
Milos Labovic
Milos Labovic27 jul. 2017 - 11:59
Ik weet niet of ik het helemaal met je eens ben. Maar waar ik het 100& mee eens ben is dat mensen die niet in de EU bubble leven een groot voordeel hebben wat betreft hun gezond verstand gebruiken....
Cloclo
Cloclo27 jul. 2017 - 15:22
Ach moeten we dit verhaaltje nog steeds aanhoren in 2017? Weet je wat we gaan lekker terug naar de gulden, 6 gulden voor een biertje betalen en lekker comissie betalen aan de Bank als we buitenlandse valuta nodig hebben. Daarna sluiten we de grenzen en laten we ons land leiden door mensen met boerenverstand. Daarna gaan we in een grote kring de klompendans doen.
Philip Tielsen
Philip Tielsen
26 jul. 2017 - 16:47
Gewoon nogmaals proberen uit te leggen aan het proletariaat dat het belang van de boven hen gestelden ook echt hun belang is.
rbakels
rbakels
26 jul. 2017 - 16:45
Helemaal mee oneens. Referenda zijn gereedschap in handen van relschoppers, die uit zijn op vernieling. Daarbij gaan ze wel akelig professioneel te werk, met professionele campagnes door uitgekookte reclamebureau's wie niets te dol is. Voor Thorbecke was alleen de gedachte van een "beroepspoliticus" al een gruwel. Nu zijn alle Kamerleden de facto beroepspoliticus. Maar de relschoppers onder hen gaan een stap verder. Zij staan niet achter hun overtuiging, nee, zij verzinnen de overtuiging die het best "verkoopt". Volgens mij is het grootste probleem marktwerking in de media: journalisten (en wat daarvoor doorgaat) berichten wat het beste verkoopt, met het gevolg een dramatisch geval van "market failure", d.w.z. een uitkomst die tegen het maatschappelijk belang ingaat. De publieke omroep heeft hierin een taak. Maar de PVVD ziet de publieke omroep als een gesubsidieerde commerciële omroep. Niet voor niets is de PVV fel tegen de publieke omroep, want die zou eens objectief kunnen berichten! De beide referenda komen voort uit "spin-offs" van het noodlijdende Telegraaf-concern, voor wie niets te dol is om het hoofd boven water te houden. Niets is meer wat het lijkt in deze wereld. We vergeten dat het recht op goede informatie een grondrecht is - omdat een democratie anders niet werkt. De vrijheid van meningsuiting is een "klassiek" grondrecht, in die zin dat het de overheid verplicht iets na te laten, namelijk persbreidel. Het grondrecht op relevante informatie daarentegen verlangt een actieve benadering van de overheid. Die schiet op dit terrein volkomen tekort - en politici pikken het uit eigenbelang: ze willen niet dat de kiezer buiten hen om geïnformeerd wordt, Politiek maakt meer kapot dan je lief is.
1 Reactie
Milos Labovic
Milos Labovic27 jul. 2017 - 12:01
Ik ben niet in alle gevallen voor referenda, maar als ze er zijn dan denk ik dat men het debat vol aan moet gaan met de kiezer. En tja, politiek..... het kan heel leuk en nobel zijn.....
bv-user-84072
bv-user-84072
26 jul. 2017 - 15:26
--- Dit bericht is verwijderd —
5 Reacties
Klaas Vaak2
Klaas Vaak226 jul. 2017 - 22:16
Het laatste dat we moeten hebben is het Amerikaanse model, want voordat je het weet hebben we ook maar 2 dezelfde partijen en een Trumpje for president.
JanB2
JanB227 jul. 2017 - 3:02
De EU is niet opgericht om neoliberale grootgraaiers te kweken ten koste van onze banen en uitkeringen. Evenmin voor de oikofobische uitlevering aan Brussel. In die richting is de EU wel ontaard. Ten koste van de oorspronkelijke doelstellingen. Het neoliberaal gedegenereerde Europa is een schrikbeeld en een splijtzwam tussen bevolkingen en bevolkingsgroepen geworden. Het is daarom inderdaad 5 voor 12. Nog even en iedere discussie over Europa is een gepasseerd station als het op deze manier doorgaat. Frankrijk wordt de lakmoesproef. En de kans is aanwezig dat die negatief uit zal pakken. Het draagvlak voor Macron is immers flinterdun. De helft van de keizers kwam niet eens opdagen. Feitelijk heeft slechts 1/3 van de bevolking zich uitgesproken voor Macron, een gedeelte daarvan vanuit het "voordeel van de twijfel" beginsel. Macron zal zijn bankiersverleden echt van zich af moeten schudden. Zoniet dan is het binnen 5 jaar afgelopen met de EU. Het begin is overigens al slecht: de stafchef van het franse leger is uit eigen beweging opgestapt ("ik laat me niet verneuken"). Oneens met (feitelijk pislink over) wat het begin van een austerity-politiek lijkt te worden om Brussel en Frankfurt te pleasen. Een recept voor een totale mislukking lijkt me (en mij niet alleen).
Milos Labovic
Milos Labovic27 jul. 2017 - 12:03
Wat een heerlijk eerlijk verhaal. Helemaal mee eens. Ook knap dat je niet de Balkan oorlogen vergeet, wat men vaak doet als men over vrede in Europa heeft. Helaas is niet iedereen in Brussel het eens dat het fundament op de schop moet.
theoswg
theoswg27 jul. 2017 - 14:49
Milos Labovic 27 juli 2017 at 14:03 Balkan oorlogen : die vonden inderdaad in Europa plaats , niet binnen de Europese Unie , telt dat mee ? Referenda : kort na het Oekraine referendum vroeg ik aan een vriend (universitair opgeleid, voor zover dat enige betekenis heeft) waarom hij "nee" had gestemd , het antwoord was dat hij niet eens was met het beleid van Rutte. Toen zakte mijn broek, maar tegelijk begreep ik dat de meerderheid gemakshalve bij elke referendum "tegen" zou stemmen.
JanB2
JanB227 jul. 2017 - 16:32
De rol van de EU in de het conflict in het voormalige Joegoslavie is anders niet om over naar huis te schrijven. Het bleek een voorbode te zijn van de besluiteloosheid en de apathie die in de jaren erna gemeengoed is geworden. Men heeft het gewoon laten gebeuren.
DaanOuwens
DaanOuwens
26 jul. 2017 - 15:17
Welk debat met De Kiezer? De meerderheid van de kiezers zal in een verkiezing of referendum tegen de EU stemmen. Uit overtuiging of uit onbenul. Dus als je wil dat de EU een praatclubje voor topambtenaren wordt moet je in gesprek gaan met de Kiezer. Als je streeft een meer slagvaardige en transparante EU dan moet je in gesprek met Macron en Merkel.
2 Reacties
Milos Labovic
Milos Labovic27 jul. 2017 - 12:03
Totdat je wordt teruggeroepen door de kiezer......
DaanOuwens
DaanOuwens28 jul. 2017 - 12:23
Kijk naar de verkiezingsuitslag. PVV en sp zijn niet echt van belang. Dus de kiezer heeft behoudens de achterban van beide clubjes geen grote aversie tegen de EU. Kortom er wordt niemand teruggefloten door de kiezer. Onzin dus.
Robbels
Robbels
26 jul. 2017 - 13:48
'Als onze politici een direct debat met de kiezer blijven weigeren stevent Nederland af op een derde referendum.' Ik ben een kiezer en een burger en ik wil helemaal geen referendum. Hoe dan ook. Ongeacht. Het is een giftig instrument dat geen enkel doel dient.
Tom Meijer
Tom Meijer
26 jul. 2017 - 13:41
Nederlandse referenda zijn gelukkig raadgevend en niet bindend.
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen
26 jul. 2017 - 12:44
[Brexit, Frexit, Nexit. Mensen zijn klaar met de Unie.] Laten de mensen die tegen de grondwet hebben gestemd ook voor de verandering de politiek eens een compliment geven over het negeren van dat NEE. Zonder dat de grondwet met het verdrag van Lissabon alsnog werd ingevoerd was er geen Brexit, Frexit of Nexit geweest. Met het verdrag van Lissabon werd artikel 50 ingevoerd dat uittreding mogelijk maakt, daarvoor bestond die souvereiniteit niet. Dus ofwel je geeft de politiek een compliment over het feit dat ze soms referenda overrulen en in een mogelijk Nexit referendum stem je al naar je wilt ja of nee. Ofwel je vind dat het verdrag van Lissabon oneigenlijk is ingevoerd en dat dus de mogelijkheid voor een exit "illegaal" is en dan kom je dus niet opdraven tijdens het nexit referendum. Je eet immers niet van twee walletjes.
4 Reacties
Muxje3
Muxje326 jul. 2017 - 15:39
Nee. Want die grondwet is er niet enkel gekomen om artikel 50 mogelijk te maken, en dat was ook niet de hoofdreden om dat verdrag aan te nemen. Niet echt reden om de politiek daarvoor te bedanken. Ik ben voor een verenigd Europa, maar tegen de manier waarop de unie is ingericht. Er was voldoende mis met die grondwet om tegen te stemmen. Niet om de EU te smoren maar om de opstellers terug naar de tekentafel te sturen. En hetzelfde geldt voor het verdrag met de Oekraïne. Er is niets onlogisch aan om beide wegens grove defecten af te keuren. Helaas begint zelfs D66 (fel voor Europa maar zich ervan bewust dat er flink hervormd moet worden) in te zien dat er meer nodig is om de EU te hervormen dan het schrappen van een volkslied en het plaatsen van een inlegvelletje.
DenFlexwerker
DenFlexwerker26 jul. 2017 - 20:52
@Jansen & Jansen: vals dilemma. Dat verdrag ging niet alleen over een exit maar ook over het formeel overdragen van veel macht aan de EU. Ik heb liever een e.g. zonder exit mogelijkheid, dan een EU met.
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen28 jul. 2017 - 12:22
[Want die grondwet is er niet enkel gekomen om artikel 50 mogelijk te maken....] Ja he he. Dat beweer ik toch ook niet. Ik beweer enkel en alleen dat als er naar het Nederlandse volk was geluisterd en dus de grondwet niet als verdrag van Lissabon was ingevoerd, dat dan artikel 50 er niet was en dat dan DUS brexit en ook Frexit of Nexit onmogelijk waren geweest.
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen28 jul. 2017 - 12:27
[...maar ook over het formeel overdragen van veel macht aan de EU. ] Een typisch gevalletje slecht geïnformeerd zijn van de verongelijkte nee-stemmer. De lidstaten hebben door de grondwet MEER, niet minder macht dan daarvoor. Dat is het ultieme machtsmiddel artikel 50, maar ook de toegenomen macht van het Europees parlement en ook de met de grondwet ingevoerde mogelijkheid om beleidsterreinen waarover nu de EU gaat terug te brengen naar lidstaat niveau, een mogelijkheid die voor de grondwet NIET bestond (de rode kaart procedure). De souvereiniteit van de lidstaten is toegenomen door de grondwet, de macht van de EU afgenomen. Als je voor souvereiniteit bent, dan moet je de Nederlandse staat bedanken voor het negeren van de stem van de Nederlander.
Jo4Hanna
Jo4Hanna
26 jul. 2017 - 12:30
Mijnheer Labovic, daar hebben ze toch geen tijd voor? Eerst moet nu Polen ( Pexit) artikel 7 opgelegd krijgen - waar geen ervaring mee is - als signaal naar Hongarije. Vorige maand heeft Verhofstad een 2-jarige oorlog met de UK aangekondigd - waar de financiele eis is opgehoogd van 60 naar 100 miljard op grond van een m.i. misleidende wijze van toepassing van het instrument referendum - door de Tories cq Cameron: partijpolitiek, welke nb werd herhaald door May. Identity-politics die het instrument misbruiken om het volk mee te manipuleren cq 'ze' de indruk geven - invloed te hebben. Of zichzelf dusdanig in de 'verkeerde' hoek hebben gezet op de grand-stage of world's power-plays - dat in een laatste stuiptrekking 'het volk' hun shit mag oplossen. Ik ben het overigens volkómen eens met u - m.n. mbt de door u genoemde halfslachtigheid - en stem vóór alleen al ten behoud van de democratische processen: aan mij zal 't niet liggen. Denkt u echter dat wij ( het volk) - onder dit instrument, zoals het wordt uitgebuit, nog op werkelijke & realistische gronden worden geinformeerd?
Paul250371
Paul250371
26 jul. 2017 - 12:18
Rutterechts heeft helemaal niets op met transparantie. In het donker is het beter stelen.
Kees Halt2
Kees Halt2
26 jul. 2017 - 12:07
Dat volgende referendum komt er niet want de (politieke) elite weten na de EU grondwet, Oekraiene, Brexit referendum op voorhand al dat de door hun gewenste uitslag er niet in zit. Het dreigement dat Macronen gaan laten zien dat het ook anders kan met de EU is niet meer dan loos alarm. Macron heeft wel plannen (wie niet) maar ze mogen geen poen kosten. Wat poen heeft hij niet. Alles hangt af van de vraag of Merkel de plannen van Macron wil financieren via EU subsidie te betalen door de Duitse arbeiders. En als Merkel door de bocht is dan kan Nederland ook de portemonnee extra trekken. Zeker nu de Britten als nettobetaler afscheid hebben genomen van de EU.
2 Reacties
GerritHoltland
GerritHoltland26 jul. 2017 - 16:15
"Alles hangt af van de vraag of Merkel de plannen van Macron wil financieren via EU subsidie te betalen door de Duitse arbeiders." Het is volgens de standaard economische theorie geheel terecht dat diegene die profiteren van een harde munt, de kosten betalen die ze veroorzaken bij diegenen die daar last van hebben.
Kees Halt2
Kees Halt227 jul. 2017 - 13:24
Laat de Grieken het maar niet horen.
Vondel3
Vondel3
26 jul. 2017 - 11:48
Een derde referendum, waarvan de uitkomst opnieuw genegeerd zal worden. En opnieuw zal 90% van Nederland de schouders ophalen, omdat eigenlijk toch niemand meer geloofde dat hun stem iets betekent. GeenStijl wijst nog wel eens op het gebrek aan democratie in Nederland en de E.U. . Maar ja, die hebben blote billen, stoute grapjes, en óók nog eens Islamkritiek en daarom is álles wat ze verder zeggen ongeldig. Zowieso is er tegenwoordig de trend om de eis voor meer democratische inspraak af te schilderen als iets "rechts", terwijl je zou verwachten dat dit ons allemaal aangaat.
Henri Zwols
Henri Zwols
26 jul. 2017 - 11:48
> de Europese grondwet kwam er toch maar onder de naam “het Verdrag van Lissabon”. Nee, de Europese grondwet kwam er niet. De Europese grondwet was een concreet voorstel dat (o.a.) door de Nederlandse bevolking is afgewezen. Dan rijst de vraag: dit niet maar wat dan wel? - Misschien was de Nederlandse bevolking zeer content met de verdragen van Rome en Maastricht en wilde ze geen letter veranderen. - Misschien wilde men wel een Europese grondwet maar was men het inhoudelijk niet eens met dit voorstel. - Of juist andersom: de inhoud was oké maar men wilde het niet de status van grondwet geven. - Misschien wilde men iets heel anders? - Of men wilde alleen maar de EU leiders of het Nederlandse kabinet een hak zetten. Niet zo gek dat er een grootscheeps maatschappelijk debat kwam met als vraag: "ja maar wat willen jullie dan??". Dat is geen minachting van de uitslag van het referendum. Als je niet achteraf een debat wil moet je voor het referendum bepalen wat het alternatief is. Het referendum wordt dan een keuze tussen A en B in plaats van de vraag: "Wil je A?"
4 Reacties
ratio2
ratio226 jul. 2017 - 13:50
Het antwoord in beide gevallen was: we willen alles bij het oude laten. Men stemde nee tegen Lissabon, en daarmee automatisch ja tegen Maastricht. Men stemde nee tegen een verdrag met Oekraïne, en dat betekent dat men ja stemt tegen een situatie zonder verdrag met de Oekraïne. Maar dat was geen aanvaardbaar antwoord blijkbaar en dus werd er een rookgordijn opgetrokken en aan het eind van het verhaal werd de neestem genegeerd. Zo simpel is het.
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen26 jul. 2017 - 14:00
(De Europese grondwet was een concreet voorstel dat (o.a.) door de Nederlandse bevolking is afgewezen.) Dat voorstel was verwoord in een hele lange wetstekst. Die wetstekst komt op details na overeen met de tekst van het verdrag van Lissabon. Hoezo (Nee, de Europese grondwet kwam er niet. ) ?
Jo4Hanna
Jo4Hanna26 jul. 2017 - 23:52
Ik vermoed dat 'Europa' pas een topic werd na de invoering van de euro- in de portemonnaie dus - en helemaal vanaf 2008 - banken: wat de grootste aanjager was voor de gehele landelijke politiek - álles & iedereen te vermarkten cq input: kapitaal, vermogen & arbeid. De ontmenselijking is ingezet door de FED die sinds de dotcom in 2001 de meeste Amerikaanse investeringsbanken ak Trumps & speculanten van deze wereld van de ondergang heeft gered en waar de rekening bij de Amerikaanse middenklasse is gelegd. Waarna diezelfde middenklasse het hardst werd getroffen door die banken/huizen bubble. Op dit moment ligt de gehele Europese middenklasse onder vuur en kun je je afvragen wat er in de hersens van die Amerika gezinde neo-liberalen omgaat. Europa & ECB dient zich per onmiddellijk zoveel mogelijk bezig te houden met de eigen output markten cq de échte markten en al die aandeelhouders & casino-politici een schop onder hun kont te geven ( dat zijn VVD'ers & burgers)
Jo4Hanna
Jo4Hanna27 jul. 2017 - 0:10
Zodat de MKB, kleine ondernemers en de anti-kongsie & kartels + wellicht de 'democratie' weer normaal kan functioneren ( demos = wij, het volk)
Phimosis Cerebri
Phimosis Cerebri
26 jul. 2017 - 11:41
''Als het Brexit referendum en het Oekraïne referendum ons één ding leert is het dat Europa niet verder kan zonder mandaat van het volk.'' Vergis u niet, want dat is exact wat de eurocraten van plan zijn. Ze zullen niet hervormen, want het zijn geen democraten. Twee keer een Nederlands nee op een referendum dat ging over Europa is schaamteloos genegeerd door de nationale regeringen en parlementen, zoals wel meer referenda zijn genegeerd. En zo lang dit blijft gebeuren zal er in Europa niets veranderen. Het inlegvelletje van Rutte, slechts een paar maanden oud, is nu al terzijde geschoven, want er wordt openlijk gesproken over toetreding van de Oekraine tot de EU. Dit terwijl ons was verzekerd in aanloop naar het referendum, maar ook na het referendum middels Ruttes inlegvelletje dat recht zou doen aan de gevoelens van de nee stemmer, dat het associatieverdrag geen opmaat was tot toetreding. Misschien is Brexit een wake-up call, maar ik vrees eerder dat men zal proberen de machtsbasis langs ondemocratische weg verder te verstevigen zodat het voor individuele lidstaten steeds moeilijker wordt zich ook daadwerkelijk los te maken. Wellicht wat gechargeerd, maar ik denk dat wanneer Europa een leger zou hebben het de oorlog zou verklaren aan GB.
3 Reacties
Absconditus
Absconditus26 jul. 2017 - 14:04
@Phimosis Dat is dus precies de reden waarom de weerzin tegen Brussel zo groot is en steeds groter zal worden. En zeker niet alleen in Nederland, want in Polen en Hongarije is deze weerzin nog groter. Om nog maar niet te spreken over de Grieken.
GerritHoltland
GerritHoltland26 jul. 2017 - 16:18
@ Phimosis: U verwijt dat de EU geen democraten zijn en u verwijt hen dat het inlegvelletje van Rutte nu al terzijde geschoven". Die twee dingen gaan niet samen. Met 27 landen voor het verdrag en 20% van de Nederlands bevolking tegen, is het toch zeer democratisch om het inlegvelletje niet al te seriues te nemen?
ratio2
ratio227 jul. 2017 - 6:56
@GerritHolthand Nee, zo werkt het niet. Er is een verdrag. Dat verdrag geeft elke lidstaat vetorecht op bepaalde gebieden. Als een lidstaat, al is het Malta, gebruik maakt van dat vetorecht dan is het goed. Dat is democratisch want het besluit wordt via democratisch goedgekeurde procedures uit het verdrag waarin het geregeld is, tegengehouden. Dus de EU heeft geen keus dan het nee van een lidstaat negeren. Nu, in dit geval is het niet de EU die de lidstaat negeert. Het inlegvelletje van Rutte was niks waard en is niks waard. Er is niks om te negeren, want het inlegvelletje is geen onderdeel van het Verdrag. Dat Rutte gelogen c.q. vaag heeft gedaan heeft over de status van het inlegvelletje, is niet een Europees probleem, het is een Nederlands probleem. We hebben een premier die een loopje neemt met transparantie en waarheid wanneer het hem uitkomt. Een leugenaar. Ik ben geen grote EU-fan, maar ik leg graag de verantwoordelijkheid daar waar hij echt ligt, en dat is bij Rutte in dit geval.
Ton4
Ton4
26 jul. 2017 - 11:18
De leidende partij in Nederland, de VVD dus, en Mark Rutte in het bijzonder is maar met 1 ding bezig: "Hoe komen we na de verkiezingen als grootste uit de bus" Zuiver opportunisme dus. Heeft niks te maken met principes of idealen. Het is de partij die de belangen van de rijken behartigd en daarvoor electoraal de onderbuik van de midden- en onderklasse aanspreekt. Het artikel legt de nadelen van die houding feilloos bloot. 100% eens met de auteur. Mijn commentaar hierbij als aanvulling en aanval op de VVD houding.
pastafari
pastafari
26 jul. 2017 - 11:01
Je ziet het echt fout Milos! Niet de EU is het probleem maar de domme kiezer die tegen stemt.
5 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer26 jul. 2017 - 13:43
Juist. En ik ben geeneens een VVDer.
pastafari
pastafari26 jul. 2017 - 15:30
beste tom, ik was sarcastisch
DenFlexwerker
DenFlexwerker26 jul. 2017 - 21:03
@pastafari: domme kiezer? Mijn tip, kijk eens in de geschiedenis. Elk samengesteld land krijgt ellende. Soms overleeft het na een burgeroorlog en dan allleen als er weinig verschillen zijn tussen de volkeren die er leven. Landen zoals België (record regering formeren) en het UK, blijven problemen houden. Landen zoals Joegoslavië en Tsjecho-Slowakije zijn opgedoekt. Waarom een vierkant wiel opnieuw uitvinden. Dan ben je pas dom.
Tom Meijer
Tom Meijer27 jul. 2017 - 7:19
Mooi Pastafari. Ik niet.
Milos Labovic
Milos Labovic27 jul. 2017 - 12:04
De kiezer is niet dom. Dat geloof ik niet. Heb ik nooit geloofd en zal ik ook nooit geloven.
Absconditus
Absconditus
26 jul. 2017 - 10:58
Veel Nederlanders willen eenvoudigweg geen Verenigde Staten van Europa. Zij zien nl. in dat een democratie veel beter functioneert op een kleinschalig en nationaal niveau. En zij voelen ook niets voor een nog verdere uitholling van hun nationale soevereiniteit en onafhankelijkheid, door de hiermee verbonden bevoegdheden over te dragen aan schimmige instanties als de Europese Commissie en een technocratische, ondoorzichtige en bureaucratische EU, die bovendien maar al te vaak de indruk wekt een verborgen agenda te hebben die als ronduit destructief en obscurantistisch kan worden beschouwd.
3 Reacties
GerritHoltland
GerritHoltland26 jul. 2017 - 16:21
"Zij zien nl. in dat een democratie veel beter functioneert op een kleinschalig en nationaal niveau. " Ik zie dat helemaal niet. Op nationaal pissen we alleen maar langs de pot. Hoe gaan we internationale criminaliteit aanpakken? Klimaatsproblemen? Immigratie? Belasting ontwijking?
DaanOuwens
DaanOuwens26 jul. 2017 - 20:17
Dat is toch erg raar dat jij beweert dat De Kiezer van mening is dat zaken regelen op landsniveau de beste oplossing is. Want voor alle grote problemen vandaag moment moet de oplossing op Europees niveau gevonden worden. Wel eens gehoord van: het milieu probleem, de militaire krachtverhoudingen, het streven naar duurzame landbouw, het energiebeleid, de mondiale economie, criminaliteit, fraude, octrooien en nog veel meer onderwerpen die Europese afpakken eisen. Of heb jij daar net zoals veel kiezers nooit serieus over nagedacht?
Absconditus
Absconditus27 jul. 2017 - 10:14
@Gerrit/Daan Sommige zaken kunnen inderdaad niet anders dan internationaal worden geregeld. Maar het is de vraag of je daar een EU voor nodig hebt. Temeer daar de EU in haar huidige vorm ook bijna niets voor elkaar krijgt. Het is ook een vraag, of nationale soevereiniteit, autonomie en onafhankelijkheid daarvoor op het Brusselse Moloch-altaar moeten worden geofferd.
Ratelaar
Ratelaar
26 jul. 2017 - 10:42
Europa en de Europese unie kunnen een duidelijke meerwaarde hebben voor haar inwoners. Het zou een mooi tegenwicht bieden tegen de VS, Rusland en China. Verenigd kan Europa haar eigen onafhankelijke koers varen én tegenwicht bieden. Een meer transparante EU en meer invloed van haar inwoners is broodnodig. Nu lopen we teveel aan de leiband van de angelsaksische wereld. In mijn ideaal is Europa; groen, is gelijkheid norm en wordt macht van private instellingen en instituties beperkt, tenslotte wordt welvaart eerlijk gedeeld onder Europeanen en de rest van de wereld. Maar als dat niet gebeurd dan is een nieuw referendum met een nee tegen Europa het beste alternatief. Dan stemmen we de technocraten in Europa op die wijze weg.
4 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer26 jul. 2017 - 13:48
Ik ben het met U eens. Ik begrijp alleen niet waarom iedereen doorzeurt over het houden van een referendum. Nederlandse referenda zijn raadgevend en de uitslag hoeft dus niet opgevolgd te worden. De regering hoeft volgens mij zelfs geen enkele reactie of uitleg over haar reactie te geven. Beter is dat kiezers eens gaan nadenken over wat zij bij verkiezingen eigenlijk willen. Dat is in Nederland nog steeds de geëigende weg.
DenFlexwerker
DenFlexwerker26 jul. 2017 - 20:55
Ik loop liever aan de lange leiband van de U.S.,.die zich weinig met onze politiek bemoeit. Nu zetten we onszelf vast aan de korte leiband Frankrijk-Duitsland die zich steeds meer met ons bemoeid. Eerder een achteruitgang dus.
korheiden2
korheiden227 jul. 2017 - 5:57
Ik ben tegen referenda. Wij kiezen volksvertegenwoordigers die voor ons moeilijke beslissingen nemen. We nemen daarbij aan dat ze deskundig zijn. Daar is vast van alles op aan te merken, maar een referendum komen nog veel meer bezwaren. Niet doen.
Milos Labovic
Milos Labovic27 jul. 2017 - 12:06
"Maar als dat niet gebeurd dan is een nieuw referendum met een nee tegen Europa het beste alternatief. Dan stemmen we de technocraten in Europa op die wijze weg." Dat is dus exact waar ik bang voor ben, en wat ik denk dat gaat gebeuren als wij niet een andere manier vinden voor de burger om invloed te hebben......

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor