Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Sint Antoniusziekenhuis wil fraudegeld - nog - niet terugbetalen

  •  
01-07-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
St.AntoniusZiekenhuis300.jpg
62Ziekenhuis fraudeerde voor zo'n 25 miljoen euro ... NZa schakelt OM niet in 
In 2013 ontdekte de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bij het Sint Antonius Ziekenhuis voor 25 miljoen euro aan onterechte declaraties. De NZa besloot na het onderzoek het Openbaar Ministerie niet in te schakelen, omdat het van mening was dat er geen sprake was van opzet.
Door het OM te passeren en het ziekenhuis met een relatief lage boete van 2 miljoen euro te berispen, is strafrechtelijke vervolging voorgoed onmogelijk. Het ziekenhuis moet de 25 miljoen euro terug betalen, plus de boete. Daarmee zou de kous af moeten zijn. Het bedrag van 25 miljoen euro kon oplopen doordat het ziekenhuis bijvoorbeeld hele dagopnames declareerde bij zorgverzekeraars, terwijl patiënten slechts enkele uren op de Eerste Hulp waren geweest. De deal met de NZa heeft bovendien als gevolg dat honderdduizenden declaraties niet of alleen door het ziekenhuis zelf gecontroleerd worden. Patiënten die te hoge rekeningen hebben betaald, kunnen naar hun geld fluiten.
Verzekeraar Achmea laat aan RTL Nieuws weten nog geen cent te hebben teruggezien van de 25 miljoen euro. Het ziekenhuis wil wachten wat er uit de self-assesment komt die andere ziekenhuizen moeten doen naar foute declaraties. Als het bedrag dat zij moeten betalen veel lager uitvalt, wil het Sint Antonius een korting op de 25 miljoen euro bedingen. Achmea houdt voet bij stuk en zegt het volledige bedrag terug te willen van Antonius.
Het uitsluiten van het OM druist in tegen de visie van minister Schippers en Opstelten. Zij willen juist dat het OM en de NZa samenwerken om zorgfraude aan te pakken, door bijvoorbeeld fraudezaken aan elkaar voor te leggen. Toch menen Schippers en Opstelten dat alles, bij de grootste zorgfraude zaak ooit, volgens de regels is gegaan.
Update 18:28h
De Tweede Kamer eist opheldering van minister Schippers die eerder liet weten tevreden te zijn met de boete. Kamerleden van D66, SP, CDA en de PVV willen meer duidelijkheid. Pia Dijkstra (D66) vindt dat zaken die ‘een mogelijk strafbaar feit’ zijn per definitie aan justitie voorgelegd moeten worden. De SP wil opheldering of het hier over ‘vriendjes die door vriendjes uit de wind’ worden gehouden. 
Schippers zei in het debat dat de NZa ‘eigenstandig’ mocht beslissen om het Sint Antonius Ziekenhuis een boete op te leggen. Ook had de zorgautoriteit alle recht op zelf te besluiten de zaak niet voor te leggen aan het Openbaar Ministerie.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor