In Singapore worden in meer dan 100.000 lantaarnpalen camera’s opgehangen die in staat zijn individuen te identificeren met behulp van gezichtsherkenning. Volgens de autoriteiten worden ze gebruik voor analyses van het publiek en in het kader van terrorismebestrijding. De camera’s maken deel uit van het zogeheten Smart Nation project waarbij technologie op grote schaal wordt ingezet “om het leven te verbeteren”.
Privacybeschermers slaan alarm over het plan. De Amerikaanse burgerrechtenorganisatie vreest dat de camera’s bijvoorbeeld gebruikt gaan worden om deelnemers aan demonstraties en andere vormen van vrije meningsuiting in kaart te brengen. Bedrijven kunnen zich tot volgende maand aanmelden om de proef uit te voeren. Een van de bedrijven die dat overweegt is het Chinese Yitu Technology. Volgens eigen zeggen is hun techniek in staat om binnen 3 seconden 1,8 miljard gezichten te identificeren, meldt de South China Morning Post.
In de volksrepubliek China wordt gezichtherkenning als op grote schaal toegepast. Zo worden bijvoorbeeld tijdens festivals gezochte personen uit het publiek gevist. De Washington Post beschrijft hoe een man die verdacht wordt van een ‘economisch misdrijf’ dat overkwam tijdens een concert van de popster Jacky Cheung. Op een video is te zien hoe agenten zich in het 60.000 koppige publiek begeven en de man tot zijn stomme verbazing arresteren nadat hij door een camera is geïdentificeerd.
In China wordt gezichtsherkenning ook ingezet om mensen te herkennen en straffen die een rood voetgangerslicht negeren. Het land heeft sinds enige tijd ‘sociale credits’ ingevoerd, een puntensysteem waarbij de burger die zich niet aan de regels houdt punten verliest. Daardoor komt de persoon in kwestie bijvoorbeeld niet meer in aanmerking voor een woning. Het permanent monitoren van burgers gebeurt al op grote schaal op sociale media. Dankzij de gezichtsherkenning kan dat nu ook in de openbare ruimte.