Henk Kamp sloeg waarschuwingen over aardbevingen in Groningen tien jaar geleden in de wind. Terwijl Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) adviseerde om de gaswinning zo snel mogelijk terug te dringen, luisterde de toenmalige minister van Economische Zaken liever naar Shell, ExxonMobil en de NAM. Dat blijkt uit geheime notulen waarin NRC inzicht heeft gekregen. De krant schrijft:
“Shell, ExxonMobil en joint venture NAM hebben achter de schermen een bepalende invloed gehad op het kabinetsbesluit de gaswinning in 2013 ongemoeid te laten. Daardoor konden zij het jaar na de zwaarste aardbeving in Groningen ooit een record hoeveelheid Gronings gas winnen,- tot verbijstering van de Tweede Kamer.”
Uit de notulen blijkt hoe de olie- en gasgiganten invloed uitoefenden op het ministerie. Na een zware aardbeving bij het buurtschap Huizinge probeerden zij twijfel te zaaien over de rol van de gaswinning. Het oppompen van meer gas zou volgens de bedrijven helemaal niet leiden tot zwaardere aardbevingen. Ook drongen de oliebedrijven er bij het ministerie op aan om informatie over het aardbevingsgevaar achter te houden voor de Kamer.
De toenmalige president-directeur van Shell Nederland Dick Benschop (die er nu een puinhoop van maakt bij Schiphol) liet weten dat hij “het gevoel heeft dat Staatstoezicht te snel vergaande conclusies trekt, welke niet door andere partijen worden gedeeld”. Onder druk van de oliebedrijven besloot Kamp om niet in te grijpen. De VVD’er gaf de voorkeur aan nieuw onderzoek boven het beschermen van de Groningers.
Terwijl de topmannen van de oliebedrijven instortende huizen geen probleem vonden, maakten zij zich wel zorgen over een mogelijke dijkdoorbraak als gevolg van een zware aardbeving. Die zou namelijk kunnen leiden tot “een overstroming met waterhoogte tot 1,60 meter, waardoor ook gasproductie-installaties zouden kunnen uitvallen”.