Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

SER steekt een mes in de rug van zorg- en onderwijspersoneel

  •  
25-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
20419 keer bekeken
  •  
legeklas

Docenten lopen op hun tandvlees.

Werkgevers, werknemers en deskundigen verenigd in de Sociaal-Economische Raad (SER) adviseren het kabinet werkende leraren en zorgpersoneel nog meer te laten werken. Wat een volslagen ridicuul en ongepast idee. Echt waar, hoe durven ze? Ik sta zelf voor de klas en zie hoe docenten op dit moment op hun tandvlees lopen omdat ze alle corona-achterstanden bij leerlingen proberen weg te werken. Hoe het in de zorg is, durf ik niet te zeggen, maar mijn vermoeden is dat het daar niet anders is.

Natuurlijk, het is goed om na te denken hoe we meer mensen het onderwijs en de zorg inkrijgen. Maar kom dan met een realistisch advies. En dat is niet door te zeggen dat contractuitbreiding bij leraren en zorgpersoneel vaak geen onderwerp van gesprek is omdat het idee leeft dat de medewerker dan wel de werkgever dat niet wil. Nonsens! We kunnen dat simpelweg niet. Dit advies van de SER laat zien hoe weinig kennis men over onze beroepsgroepen heeft.

Neem het onderwijs. De meerderheid van de leraren in het onderwijs werkt deeltijd. Sterker nog: vrijwel nergens in de wereld werken zo veel leerkrachten parttime als in Nederland. En hoe komt dat? Dat heeft natuurlijk meerdere redenen, maar een van de belangrijkste reden is dat leraren het niet volhouden vijf dagen in de week te werken. Dan werken ze zichzelf over de kop. Moet ik de burn-outcijfers in het onderwijs en de zorg aan de SER laten zien? Uit onderzoek blijkt dat Nederlandse leraren gemiddeld meer tijd besteden aan onderwijsuren dan bijna alle andere landen. Daarbij komt dat leraren in Nederland meer uren per week werken dan de vastgestelde norm.

En nee, we zijn niet zielig. We werken hard, vol passie en halen daar voldoening uit. Maar we zijn vaak te lief, en laten over ons heen lopen. Met dit advies laat de SER zich in ieder geval flink in de kaarten kijken. Het is een mes in de rug van onderwijzend- en zorgpersoneel. Wil je het personeelstekort in het onderwijs en de zorg echt oplossen? Zorg er dan eens voor dat je het beroep aantrekkelijk maakt en het op waarde weet te schatten. De dagelijkse praktijk is anders: docenten gaan vaak minder werken, zodat ze in hun vrije tijd kunnen bijwerken. Dat is hét probleem, bedenk daar maar eens een advies voor. Als jullie daarbij hulp nodig hebben, hoor ik het graag. Ik werk namelijk deeltijd, en heb dus zeeën van tijd!

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor