Niet alleen medewerkers van Oxfam zouden zich op Haïti hebben misdragen, maar mogelijk ook medewerkers van andere hulporganisaties. Dat zegt president Jovenel Moïse van Haïti. Volgens Moïse is Oxfam slechts ‘het topje van de ijsberg’.
Onlangs werd bekend dat medewerkers van Oxfam “seksfeestjes” gaven op het eiland, vlak na de allesverwoestende aardbeving in 2010, met vermoedelijk ook minderjarigen. Om de “feestjes” te kunnen bekostigen zou hulpgeld zijn ingezet. Moise pleit er nu voor dat er een groot onderzoek komt, ook naar de andere organisaties die op Haïti werkzaam zijn geweest. Moise:
Artsen zonder Grenzen heeft zeventien medewerkers gerepatrieerd vanwege wangedrag. Wij hebben daar nooit uitleg over gekregen.
Het hoofdkantoor van Artsen zonder Grenzen in Genève zegt de beschuldigingen van Moise te bekijken en ‘geen enkel seksueel wangedrag’ te tolereren.
De Volkskrant schreef eerder al dat er bij hulporganisatie Artsen zonder Grenzen vorig jaar 24 gevallen zijn geweest van seksueel misbruik of wangedrag. Maar liefst zeven van de gevallen vielen onder de verantwoordelijkheid van de Nederlandse AzG-afdeling. De melden gaan uitsluitend over wangedrag tussen collega’s onderling, zegt Nelke Manders, directeur van de Nederlandse AzG-afdeling. Wereldwijd werden 20 medewerkers ontslagen na meldingen van seksueel wangedrag.
Update 20.30 Kinderen van nog geen 7 jaar kregen op Haïti voedsel en andere goederen in ruil voor seks. Dat schrijft de Britse krant The Independent op basis van een rapport van Save the Children. Tien jaar geleden werden diverse hulporganisaties, waaronder Oxfam, al gewaarschuwd dat op Haïti kinderen seksueel werden misbruikt. In het rapport wordt niet vermeld bij welke organisaties de daders werkten – het zou volgens de auteur om ‘het volledige spectrum’ van hulporganisaties gaan.
In het rapport, dat in 2007 is opgesteld en ter waarschuwing naar een groot aantal organisaties is gestuurd, staat dat kinderen tijdens 23 hulp-, vredes- en veiligheidsoperaties in Haïti, Ivoorkust en het toenmalige zuidelijke Soedan zouden zijn misbruikt. Het gaat hierbij om alle vormen van seksueel misbruik die te bedenken zijn; van verkrachting tot prostitutie, seksuele slavernij en mensenhandel. “Het verraste me dat het een probleem was voor alle organisaties, ongeacht wat ze deden”, aldus Corinna Csaky, auteur van het rapport.
Oxfam-directeur (VK) Mark Goldring lijkt maar niet te beseffen wat de ernst van de zaak is, getuige zijn reactie. “We hebben toch geen baby’s vermoord”, zegt hij in reactie op het schandaal.
De overheid in Haïti heeft besloten om nu zelf een onderzoek te doen naar de beschuldigingen rond Oxfam. “We willen volledig licht werpen op deze zaak en de verantwoordelijken vinden en hen, als ze schuldig worden bevonden, straffen”, aldus de minister van Buitenlandse Zaken, Antonio Rodrigue.