NSC-kandidaat Aant Jelle Soepboer drumt in zijn vrije tijd in Baldrs Draumar, een folkmetalband met teksten over Fryslân en de Noorse mythologie wat inmiddels de nodige consternatie heeft veroorzaakt. Omrop Fryslân meldt:
Sommige mensen brengen Soepboer daarom in verband met rechtsextremistische ideeën, terwijl dat volgens hem absoluut niet het geval is.
"Ik vind dat echt heel verschrikkelijk. Ik zat vanochtend Tomke voor te lezen op de peuterspeelzaal, intussen worden er zulke dingen over je geschreven op sociale media. Dan kun je wel een grote jongen zijn, maar dat doet echt iets met je. Het negatieve dreigt dan te overheersen, dat is heel jammer.
Hij distantiert zich juist van extreme ideeën, zegt hij. "Ik maak gewoon leuke Friese folkliedjes en folk-metalliedjes met een stel vrienden. Dat je in zo'n hoek wordt gedrukt, dat is verschrikkelijk."
Eerder:
Hoog op de lijst van Nieuw Sociaal Contract staat Aant Jelle Soepboer, thans wethouder voor de nationalistische Friese FNP in Noardeast-Fryslân. De nummer 7 van Pieter Omtzigt is daarnaast bekend van de metalband Baldrs Draumar. Die naam is een begrip uit de Noorse mythologie maar ook de titel van een bekend werk van Geirr Tveitt, een omstreden Noorse componist met nationaal-socialistische sympathieën die het christendom wilde afzweren en vervangen door pre-christelijke Noorse mythologie.
Op het sociale netwerk Blue Sky wordt opgemerkt dat de band van Soepboer ook populair is in nazi-kringen.
Anderen vinden dat er geen sprake is van relevante verbanden.
Het zou toeval kunnen zijn maar er lijkt sprake van een patroon. Zo verklaart Soepboer tegenover omroep Friesland dat zijn favoriete nummer Afrikanerhart is van Bok van Blerk. Die Zuidafirkaanse zanger schurkt ook al tegen extreemrechts aan, blijkt onder meer uit Trouw.
Bij een eerder concert wilde een fan de oude Zuid-Afrikaanse vierkleur, symbolisch voor de hunkering naar pre-’94 tijden, aan Boks gitaar hangen. Bok maakte duidelijk dat hij daar niets van moet hebben. Maar in een later interview zei hij geen bezwaar te hebben om op te treden voor de extremistische blanke Boerenmag.
Overigens blijkt uit dat artikel dat Van Blerk vooral verwarring zaait. Hij neemt zelf geen extreemrechtse standpunten in maar blijft er ook niet bij weg. Vraag is op de politicus Soepboer die houding ook aan neemt of dat hij zich er nadrukkelijk van distantieert.
Soepboer zegt in het interview met omroep Friesland overigens ook dat hij zich meer verbonden voelt met Scandinavië dan met het Europa waar Nederland toe behoort.
In een interview tijdens de presentatie van de kandidatenlijst gaf hij op een vage vraag van een parlementair verslaggever van Nieuwsuur wel een erg helder antwoord.