Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Schoonheid terroriseert ons leven en voorkomt geluk

  •  
15-09-2022
  •  
leestijd 7 minuten
  •  
28867 keer bekeken
  •  
IMG_12471

Mirjam Vriend en Bram Bakker corresponderen over de geestelijke gezondheid.

Beste Bram,

“Beauty is in the eye of the beholder”. (Plato)

Ik ben net vijf-en-vijftig geworden. Een interessant punt. Ik ben over mijn nafluitpiek heen. De vraag in hoeverre ik mooi was heeft in mijn leven een zeer giftige rol gespeeld. Daar zal heus ook wel een persoonlijke, psychologische omstandigheid aan ten grondslag liggen, maar de buitenwereld heeft zeker ook een flinke duit in het zakje gedaan. Met de keuze voor een acteercarrière heb ik het mezelf natuurlijk niet echt makkelijk gemaakt, en ook wonen in het Gooi is een dingetje in dit verband; twee omgevingen waar uiterlijk een grote rol speelt, en in beide habitats worden zeker geen lieve leugentjes verteld maar een snoeihard oordeel geveld.

Is praten over de rol van schoonheid oppervlakkig? Het risico dat lezers dat vinden ligt best op de loer. Ik denk dat het belangrijk is om het erover te hebben. De vraag aan jezelf in hoeverre je mooi bent is voor ieder mens al een kwetsbare, spannende vraag, wie daarnaast het lef heeft om het aan een ánder te vragen steekt gigantisch de nek uit. Natuurlijk zul je meestal een beleefd antwoord krijgen, je zult twijfelen aan de oprechtheid en dus met dezelfde vraag blijven zitten.

Je uiterlijk beïnvloedt je leven. En je zelfbeeld over je uiterlijk doet dat minstens zo erg. Schoonheid is niet zo objectief als die ouwe Plato suggereerde. Wás beauty maar in the eye of the beholder, maar dat werd destijds al fel betwist door Plato’s mede-filosofen.

Nog nooit was schoonheid zo beperkt en dwingend gedefinieerd als nu, menen veel therapeuten, sociologen en antropologen. Wijzelf helpen enthousiast mee aan dat dwingende beeld, door onze selfies als een malle te bewerken. We kijken daarnaast naar de gepimpte beeltenissen van anderen. We weten dus dondersgoed dat er geen bal klopt van die plaatjes, tóch wordt dit, bewust of onbewust, onze maatstaf.

Tot vrij recent maakte Dove (die van de lichaamsverzorging) voor haar reclamecampagnes gebruik van akelig perfecte gezichten en lijven. Totdat de leidinggevenden met een undercover gemaakte documentaire werden verrast. Daarin waren hun eigen tienerdochters geïnterviewd over hun zelfbeeld. Bijna alle meisjes haatten hun eigen uiterlijk intens. Vrijwel iedereen was al een lichte tot ernstige eetstoornis aan het ontwikkelen. Dát was het moment dat de leiding van Dove geschokt besloot om enkel nog echte, normale vrouwen in hun campagnes op te voeren.

Dit is het tijdperk van de schoonheidsterreur. Piekeren over ons uiterlijk deprimeert ons meer dan we zelf willen toegeven. Het is bizar hoe wij in een kooi gevangen zitten waar de deur van openstaat, maar we toch niet naar buiten lopen: er is al heel vaak aangetoond dat mooie mensen niet gelukkiger zijn…

Wat er met schoonheid te winnen valt is zeker wel het één en ander: aandacht, bewondering, macht, status, geld, kansen. De ellende is dat we al die zaken altijd maar weer verwarren met geluk. Heb ik ook gedaan, Bram, en hoe. Vanaf ongeveer mijn vijfendertigste al(!)) tot vrij recent vond ik mijn uiterlijke verouderingsproces verschrikkelijk. Alsof er een apocalyps naderde. Ik had mij stevig verschanst in het gammele bootje dat de schoonheid der jeugd is.

Is het niet bizar dat ik me juist nu, nu ik in de ogen van de vijf-en-dertigjarige die ik ooit was een stokoud wijf ben, eindelijk vrediger in dat verouderen begin te voelen? Dat was een lange weg. In een prachtig interview betoogde psycholoog Liesbeth Woertman dat het ouder worden een kans biedt om eindelijk te worden liefgehad om wie je diep van binnen bent. Je krijgt de kans om je ego af te breken en je echte, 'wilde' zelf te onthullen, aldus Woertman.

Ik zie natuurlijk genoeg leeftijdgenoten die de deur platlopen bij een plastische chirurg. Ik ga die vrouwen niet wegzetten als oppervlakkige trutten. Ik snap hun paniek, en al snapte ik die níet, dan nog vind ik dat geen reden om geen compassie te hebben; ik overzie hun hele verhaal niet. Oudere vrouwen bij mij in het Gooi moeten er ernstig mee rekening houden dat hun dikke, kalende echtgenoot zich laat schaken door wat wij hier een roofkipjenoemen…

Is er nog een significant verschil tussen het belang van schoonheid voor een man of een vrouw? Wat denk jij, Bram? Het lijkt mij van wel, getuige bovenstaand voorbeeld, maar misschien is er wel wat aan het verschuiven? 

Wat praten we weinig over hoe we ons eigen lijf ervaren. Tuurlijk; een korte, botte afkeuring van bepaalde delen van onszelf, die geven we heel gemakkelijk. Vanochtend nog zat er een leuke vrouw aan mijn keukentafel die zichzelf binnen een minuut van top tot teen de grond in boordeLuid schaterend. Mijn tegenspraak had ik net zo goed tegen de muur kunnen houden.

Praten mensen hier wel met jou over, Bram? Wat is de impact die jij ziet?

Warme groet,

Mirjam

*jong&lekker

Ha Mirjam,

Wat een mooi en belangrijk thema snijd je aan! Ook ik genoot van het interview met Liesbeth Woertman en dacht er van alles bij. Het zal wel met onze leeftijd te maken hebben… Zal ik je eens iets raars verklappen? Ik vind mezelf steeds mooier worden. Onderdeel van mijn narcistische karakterstructuur? Ik denk het niet. Het heeft te maken met het indalen van het cliché dat echte schoonheid van binnen zit. Dat wil je niet horen als je twintig of dertig bent… Maar het is dezelfde ellende als met alle andere clichés: als er niet tenminste een kern van waarheid in zat was het nooit tot een cliché verworden.

De tragiek van de huidige tijd is dat de buitenkant en de oppervlakte steeds meer gewicht krijgen. Ook al weeg je een paar kilo te veel en mag je nu fotomodel worden, de aandacht voor het uiterlijk verandert er niet wezenlijk door. Je bent misschien niet perfect, maar de firma Dove wil toch dat je geld aan hen spendeert om er ondanks die beperkingen optimaal uit te zien. Buitenkant is en blijft het leidende thema.

Natuurlijk kun je daarbij verschillen signaleren tussen meisjes en jongens, vrouwen en mannen. Maar ik hecht eraan om te benadrukken dat de overeenkomsten heel veel groter en belangrijker zijn. Vooral jonge mensen lijken steeds meer op zoek naar de meest perfecte vorm waarin ze zich presenteren aan de buitenwereld. Natuurlijk weten ook zij dat de binnenkant, de gevoelswereld, veel belangrijker is. En toch ligt fixatie op die buitenkant op de loer. Schone schijn, schijn bedriegt.

Een mooi mens word je niet door de aanschaf van een bepaald product. Dat ben je, of dat ben je niet. In beide gevallen is er werk aan de winkel. Wat maakt je tot wie je bent, en wat weerhoud je ervan dat te laten zien? Het begint al bij onze premier: de baas van het land ziet er uiterst representatief uit, maar wie is hij? Hoe voelt hij zich? Kent hij zijn binnenkant? De vorm lijkt niet alleen bij hem de inhoud te domineren. Maar: mannen als Rutte zijn hoe dan ook een rolmodel. Wat mij betreft een niet al te geslaagde rol…

Die Boris Johnson is een rare kwast, maar hij heeft ergens iets menselijks dat me voor hem inneemt. Terwijl hij het echt niet moet hebben van zijn looks (en wat mij betreft ook niet van zijn politieke opvattingen). Maar je proeft nog iets van een ‘mensch’ bij al zijn media-capriolen. Denk jij ook niet dat we allemaal stiekem doorlopend verlangen naar mooie mensen om ons heen? En dat we het dan niet over uiterlijk hebben, maar over authentiek, transparant of puur?

Ik moet ook weer denken aan de instructie voor het gebruik van het mondkapje in het vliegtuig dat neerstort: help eerst jezelf, en zorg daarna voor de anderen. Ook als ouder van jonge kinderen. Is op schoonheid niet hetzelfde van toepassing: durf eerst jezelf mooi te vinden en bewonder daarna de schoonheid van anderen. Want pas als je de schoonheid in jezelf hebt ontdekt ga je die ook zien bij je medemens. En dan gaat het om allesbehalve een oppervlakkig proces.

Mijn dochter bevindt zich in een kwetsbare leeftijdsfase. Ze besteedt veel aandacht aan haar uiterlijk. Veel te veel, als je het mij vraagt, want ze is een prachtig mensenkind. Met de onzekerheden die bij haar leeftijd horen. In de wereld waarin we leven wordt ze aangemoedigd haar buitenkant te perfectioneren, alsof dat haar zelfvertrouwen zou kunnen opleveren. Bah!

In ieder mens schuilt een diepe, existentiële behoefte om gezien te worden. We verlangen te worden waargenomen zoals we zijn. Dat is het vertrekpunt van iedere liefdevolle relatie. Ik ben echt niet naïef hoor, de aantrekkelijke verpakking kan bijdragen aan een flitsende start van een relatie. Maar: ook al is je lichaam perfect, succes in de liefde garandeert het niet. We verbinden ons niet met elkaar aan de buitenkant. Ons hart, daar gebeurt het. En wat een mooi hart is, dat vraag je niet aan de cardioloog.

Nelson Mandela was een mooie man, die Queen daar in Engeland: ook een personality. Langs de ‘objectieve’ meetlat van de buitenkant geen hoogvliegers, deze inspirerende leiders. Maar wat een prachtige mensen!

Weet je wat ik jammer vind, Mirjam? Dat het klaarblijkelijk nodig is om eerst de vijftig te zijn gepasseerd voordat dit soort inzichten indalen. En wat ik ook betreur: dat zo’n beperkt aantal bejaarden actief bezig is de jeugd te inspireren met schoonheid die van binnen komt. Onze verzorgingshuizen zitten vol prachtige mensen die vereenzamen, kunnen we de jeugd daar niet heen leiden om zich een beetje bij te laten scholen? Door de ervaringsdeskundigen van het echte leven…

Een warme groet zend ik je, mooi ouder mens!

Bram

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

Prins Zonneschijn
Prins Zonneschijn
16 sep. 2022 - 20:58
Als je minder mooi bent, krijg je ook de minder mooie baantjes op de arbeidsmarkt. Schoonheid is een fascistisch iets.
6 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens17 sep. 2022 - 9:10
@Prins Zonneschijn "Schoonheid is een fascistisch iets." In dit geval ortografisch beter: een facistisch iets.
Effie2
Effie218 sep. 2022 - 6:11
Schoon is iets als er geen vuil (meer) aan kleeft. Als het rein en zuiver is. Aan ieder van ons kleeft zo nu en dan wat mentale verontreiniging door hetgeen we denken en als waarheid zien. En dat zien we terug in onze uitstraling. En als we dat aandurven, ook in ons gedrag. Mooi lijkt afhankelijk te zijn van wat we zelf zijn. Wat met ons wezen in harmonie is. Aan ons gelijk is. Zoals de combinatie van op zich neutrale kleuren lijkt te vloeken of een harmonisch geheel lijken te vormen. Mooi is dus persoonsgebonden/subjectief. En dat vloeken/disharmonie ervaren we als lelijk. En dat schept dan een innerlijke onbalans, die bedreigend is. Mede hierdoor hebben we, verschillend als we zijn, verschillende voorkeuren.
Eric Minnens
Eric Minnens18 sep. 2022 - 9:04
(Vervolg:) Nog even ter verduidelijking: iemand die op het uiterlijk (=gezicht =face) discrimineert is geen faScist, maar een face'ist (=facist). Spreek uit: feecist.
Prins Zonneschijn
Prins Zonneschijn18 sep. 2022 - 13:04
Ik begrijp je ortografische verbetering niet?
Eric Minnens
Eric Minnens18 sep. 2022 - 19:06
@Prins Zonneschijn Twee dingen. 1) Op internet kun je niet duidelijk genoeg zijn. Ook omdat mensen soms onzorgvuldig lezen, en dan denken 'Het zal wel'. Dat wil ik als reaguurder natuurlijk niet. En hoe explicieter ik schrijf, hoe minder reacties ik krijg van mensen die het niet (helemaal) begrepen hebben. 2) Ik schrijf mijn reactie niet alleen voor jou (zelfs in tegendeel: het ging niet om jou, maar om dat woord), maar voor alle Jopers die dit zouden lezen. Iedereen leest en discussieert mee. Dus trek het je niet persoonlijk aan. Ik heb inderdaad geaarzeld om mijn (Vervolg) te plaatsen, maar kwam er toch toe, mede omdat ik mij afvroeg hoe je dat woord zou moeten uitspreken. (Hopelijk ben ik nu dus expliciet genoeg... Nogmaals, zeker geen neerbuigendheid jegens jou.) (Mooie nick trouwens.)
Prins Zonneschijn
Prins Zonneschijn19 sep. 2022 - 19:28
Hoi Eric, Duidelijk. Je bent scherp! Dank voor je toelichting.
Eric Minnens
Eric Minnens
16 sep. 2022 - 15:36
Ik heb toch een beetje de indruk dat zowel Mirjam als Bram een beetje om de hete brij heenpraten, en verzanden in een aantal clichés over uiterlijke en innerlijke schoonheid. Wat is immers precies uiterlijke schoonheid? In Mirjams geval: Wat vond of vind zij dan niet zo mooi aan haar eigen lichaam? Tja, lastig om dat te benoemen, want je stelt je meteen heel kwetsbaar op, maar je moet wat als je dit onderwerp niet-clichématig aan de orde wilt stellen. Had zij naar eigen smaak te grote handen of voeten of tenen? Had zij te kleine borsten, x- of o-benen, een te vierkant gezicht of flaporen? (Ik verzin nu maar wat hoor, ik ken het uiterlijk van de schrijfster niet, alleen haar gezicht.) Al deze zaken kunnen in je adolescentie een grote, soms fnuikende rol spelen. Welke herinneringen zou zij hierover met ons of met Bram willen delen? En niet alleen uit haar jeugd, maar ook nog uit haar latere leven. En Bram zou daar als ex-psychiater wat preciezer op in kunnen gaan, en eventueel uit zijn praktijk (of theorie) ook nog voorbeelden kunnen geven van cliënten die zo leden aan hun uiterlijke lelijkheid dat zij hun leven daaraan kapot zagen gaan.
2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe17 sep. 2022 - 9:50
Woertman lijkt mij iets te optimistisch.
Eric Minnens
Eric Minnens17 sep. 2022 - 10:41
Maar dat interview met haar is wél boeiend (prikkelend, authentiek, origineel).
Pietje Puk139
Pietje Puk139
16 sep. 2022 - 13:02
Mirjam, hou op. Je bent een verschrikkelijk lekker ding. Als dat vandaag de dag nog mag worden gezegd.
Markzelluf
Markzelluf
16 sep. 2022 - 12:17
Toch jammer dat Mirjam niet begrijpt wat Plato (die trouwens bedroevend slecht Engels sprak, is mij verteld) bedoelde: schoonheid is juist subjectief en geldt voor wie het wil zien. De kijker bepaalt dus wat mooi is en de criteria ervoor zijn voor elke kijker wellicht anders. Zie https://www.phrases.org.uk/meanings/beauty-is-in-the-eye-of-the-beholder.html Maar er is meer. Schoonheid gaat veel verder dan het menselijk lichaam. De natuur, de (schone) kunsten en bijvoorbeeld beminnelijk gedrag hebben grote schoonheid in zich. En ze verhogen daarmee juist ons geluk. Voor wie het wil en kan zien in elk geval.
2 Reacties
Monddood gemaakt
Monddood gemaakt16 sep. 2022 - 14:27
Wij spreken nog beroerder Grieks. Ik vind het toch heel prettig dat het in een universele taal als het Engels is vertaald, want als de originele tekst in het Grieks was geplaatst en ik het door google-translate had moeten laten vertalen was ik waarschijnlijk op een dwaalspoor beland.
Markzelluf
Markzelluf16 sep. 2022 - 17:53
Eens hoor, TX, maar de crux is dat de schrijfster ook het Engels niet goed machtig is. Dan had ze namelijk begrepen wat er bedoeld werd en kon ze zich laven aan deze wijsheid in plaats van het vergroten van haar eigen problemen. Bakker begrijpt vast wat deze uitdrukking inhoudt en had kunnen volstaan met uitleg, advies om eens naar al het moois in de wereld te kijken en te bevestigen dat de dame in kwestie voor sommigen in elk geval erg aantrekkelijk is. Maar ja, dat vertel je in een kwartiertje en dat verpest het verdienmodel val leuterende hulpverleners. Dusss liever ongelukkig houden dan de waarheid zeggen
Effie2
Effie2
16 sep. 2022 - 8:02
Lichamen lijken door gedachten bestuurde apparaten. We speuren het zichtbare deel af, en bepalen op de schaal van 1 op 10 of we de uitstraling van ‘het ding’ mooi of lelijk vinden. Mooi vinden we aantrekkelijk. En lelijk stoot ons af. Mooi schept blijkbaar de illusie van gezondheid bevorderende harmonie, en lelijk de illusie van onveilige/ongezonde disharmonie. We krijgen, door alleen de buitenkant (het oppervlak) waar te nemen, een oppervlakkig beeld van een apparaat. Pas bij intensief gebruik ervan wordt het duidelijk wat het ons te bieden heeft, en hoe degelijk het in elkaar zit. Toch, naarmate we daar gevoelig voor zijn, verraden levende wezens iets van hun innerlijke gesteldheid. Gedachten en gevoelens (innerlijk) lijken te worden getransformeerd naar uiterlijke uitstraling. Iemand kijkt je aan, en je smelt ter plekke. De klanken van iemands stem slaan in als een bom. Door een gezichtsuitdrukking lopen we liever een straatje om. De 'lelijkste' mensen kunnen verrukkelijk charmant op ons over komen. En de 'mooiste' ons een akelig gevoel bezorgen. ...Wat iemands innerlijk ons te bieden heeft, en dat via z'n lichaam naar buiten brengt, is wat ons wel of niet gelukkig maakt. En uiterlijk vertoon is een doortrapte verleider die ons meer verdriet dan plezier bezorgt.
1 Reactie
Monddood gemaakt
Monddood gemaakt16 sep. 2022 - 14:35
@Effie2, 16 sep. 2022 - 10:02 "...De 'lelijkste' mensen kunnen verrukkelijk charmant op ons over komen. En de 'mooiste' ons een akelig gevoel bezorgen..." - Dat bewijst eens temeer dat 'lelijk' of 'mooi', absoluut subjectieve begrippen zijn.
Bouwman2
Bouwman2
16 sep. 2022 - 7:57
Schoonheid heeft haar gezicht verbrand.
Martin108
Martin108
16 sep. 2022 - 4:53
En wat als je je binnenkant nou niet zo mooi vindt? Niet alsof je karakter/persoonlijkheid nou zo makkelijk is bij te stellen. Lang niet iedereen is een Mandela, sla er de kranten maar voor open om te zien wat mensen elkaar allemaal aan doen. We schieten er weinig mee op als we de ene onrealistische maatstaf vervangen door de ander.
Monddood gemaakt
Monddood gemaakt
15 sep. 2022 - 19:55
Beste Mirjam Vriend & Bram Bakker, Wordt schoonheid niet inderdaad bepaald door de ogen van de aanschouwer, beschouwer? Bedoelde Plato met deze uitspraak niet dat, 'beauty is in the eye of the beholder' (Vrije vertaling: 'De schoonheid der vrijster ligt in 's vrijers oog') schoonheid op verschillende manieren aanschouwd en beoordeeld wordt. Waar de één kunstwerk, vrouw of man prachtig vindt, kan de ander het een gedrocht vinden. Is het niet zo, dat men over 'goede smaak' beter niet kan twisten? Plato zou ook gezegd hebben dat: "De mens die kalm en gelukkig van aard is, nauwelijks de druk van leeftijd zal ervaren, maar voor degene met een hieraan tegengestelde aard zullen jeugd en ouderdom gelijkelijk een last zijn." Met vriendelijke groet. - P.S. "Schoonheid is een tirannie van korte duur."
Backtobasics
Backtobasics
15 sep. 2022 - 17:50
Inderdaad, schoonheid zit echt van binnen. Steeds meer mannen die er langzaam uit gaan zien als opgeblazen michelin poppetjes, en vrouwen met opgespoten lippen en uitdrukingsloze gezichten door de botox, die dan op commando een overdreven neppige lach op hun gezicht toveren voor een selfie.........gevolg van de sociale media druk. Kan me vergissen maar als ik kijk naar verschillende TV opnames van 30 a 40 jaar terug zie ik toch echt veel meer welliswaar minder perfecte maar wel spontanere mensen met een onbekommerde en gemeende lach die zich niets aantrekken of ze wel goed overkomen. Uiteindelijk toch veel aantrekkelijker om te zien, en bovendien veel prettiger om in gezelschap van te zijn.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor