Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Schokkend: maar zes procent van Nederlanders denkt dat kolonialisme slecht was

  •  
07-07-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
13637 keer bekeken
  •  
Nationale Herdenking Slavernijverleden

© Foto: ANP KOEN VAN WEEL

Internationaal onderzoek toont dat geen enkel Europees land zo trots is op het koloniale verleden als Nederland.
In een moedige zet bood Femke Halsema kortgeleden een algemeen excuses aan voor Amsterdams voorname rol in de slavernij. Maar wat hebben excuses voor zin als op dit moment de helft van het land vindt dat kolonialisme iets is om trots op te zijn? En 94 procent het niet wil bestempelen als iets negatiefs? Kijkt u even naar de grafiek hieronder van een recent Brits onderzoek. Ons land steekt met kop en schouders boven alle andere landen uit, zelfs boven Groot-Brittannië. Dat is ontzettend veelzeggend over de staat van ons publieke debat inzake ons verleden. Nederland is het enige land waar de helft van ondervraagden trots is op het koloniaal verleden. Het bewijst ons onvermogen tot zelfreflectie en, heel belangrijk, ons gebrekkige schoolcurriculum.
karim1
Hoe is het mogelijk dat zoveel Nederlanders geen enkel benul hebben van wat kolonialisme andere landen en mensen heeft aangedaan? De vernietiging van economieën, het leed van onderdrukking en de diepe wonden van hedendaags racisme? Wanneer ik bovenstaande grafiek zie voel ik als Nederlander oprechte schaamte naar mijn mede-Europeanen, maar nog meer naar hen wier voorouders komen uit de koloniën. Het onderzoek bewijst dat Nederland haar verleden niet goed aanpakt en het is derhalve niet verbazend dat racisme zo’n ontzettend groot probleem is in ons land. Een probleem dat de afgelopen vijfentwintig jaar enkel erger blijkt te worden. Dat is logisch natuurlijk, als we niet naar de basis gaan van wat racisme nu eigenlijk is en waar dit denkpatroon vandaan komt.
Racisme is een heel recent kwalificatiesysteem dat bedacht werd tijdens het koloniale tijdperk. Om u een voorbeeld te geven: Afrika is genetisch het meest diverse continent ter wereld. Met andere woorden, er is geen continent op aarde waar mensen zoveel van elkaar verschillen als in Afrika. Toch heeft koloniaal Europa recentelijk bedacht dat alle mensen onder de Sahara als “zwart” gekwalificeerd kunnen worden. Allemaal samen gehoopt in één “ras” omdat ze zonnebescherming in de huid hebben.
Het denken dat ‘ras’ en kleur van mensen hun karakter of gedrag beschrijft, is een koloniale naschok, een overgedragen culturele ziekte uit het verleden. Nederlanders van Indonesische, Caribische of Marokkaanse komaf die hier zijn opgegroeid gedragen zich cultureel Nederlands ongeacht hun uiterlijk. En als dat niet het geval is, dan is dat omdat ze anders zijn opgevoed. Het heeft niets met hun biologische uiterlijk te maken.
Toch schrijft men gedrag in Nederland nog steeds toe aan uiterlijke kenmerken. “Zwart”, “licht getint” of “testosteronbommen” zijn termen die altijd nog gelinkt worden aan het biologische uiterlijk van Nederlanders. Waarom doen wij dit nog steeds? Nogmaals, zie bovenstaande grafiek: we zijn in ons land grotendeels ongeschoold in de oorsprong van koloniaal racisme. Ons schoolsysteem heeft het totaal verwaarloosd en daarom komen we nu van heel Europa met kop en schouders als slechtste uit de bus en worstelen we dagelijks met extreme vormen van racisme. Racisme dat zover is genormaliseerd dat in bepaalde hoeken van onze politieke elite men nog steeds spreekt over andere volkeren alsof we in het 19 de -eeuwse koloniale Nederland woonden.
Om het hedendaagse effect van de Nederlandse onwetendheid over kolonialisme aan te tonen, toon ik u een tweede grafiek van een ander, nog recenter onderzoek.
karim2
Zoals u kunt zien spant Nederland wederom de kroon. Van alle Europese landen is Nederland het enige land waar de meerderheid tegen vreedzaam antiracisme-protest van voetbalspelers is. Niet verbazend als u het mij vraagt, want we kunnen een direct verband leggen tussen het idee dat kolonialisme en het racistisch systeem dat daaruit voortkwam iets goeds was en een onbegrip voor mensen die tegen racisme protesteren. Inderdaad, als ik zou opgroeien met het idee dat mijn land in het verleden enkel goede daden heeft verricht en niet racistisch is, dan zou ook ik een opstand niet begrijpen.
Dit bewijst de absolute noodzaak van een gedekoloniseerd schoolcurriculum dat durft het verleden te beschrijven zoals het was. Iets wat een Gouden Eeuw was voor koloniaal Nederland was een gitzwarte eeuw voor gekoloniseerde volkeren. Een ramp, een verschrikking. En daar dienen we het over te hebben, de nieuwe generatie zal dit echt moeten weten. Waarom? Om het spook van racisme dat door het land waart aan te pakken en een altijd terugkerend fenomeen blijft als we maar niet willen begrijpen waar het vandaan komt. Al honderden jaren staan politiek leiders op die naar ‘ras’ en huidskleur mensen wegzetten en daar ontzettend populair mee worden. Deze trend blijft zich herhalen omdat we geen flauw idee hebben waar deze denkvormen vandaan komen en hoe we het kunnen veranderen.
Toch toont de eerste grafiek ons ook iets positiefs. Dat onze buren, de Duitsers, het minst trots waren op hun koloniale verleden. Dit heeft ongetwijfeld te maken met Duitslands moed om uitgebreid haar duistere verleden in de ogen te kijken: ze durft het erover te hebben en grondig te behandelen in de schoolboeken. Dit creëert begrip en een empathische doch nederige blik op het verleden van het eigen land.
Dus nogmaals, excuses voor het duistere verleden komend van een enkele politicus is moedig en verdient onze waardering.  Maar als het gros van de Nederlanders er niet in gelooft, is het een loos excuus. Beter dan het geven van een excuus zou politieke welwillendheid zijn om de duistere kant van kolonialisme eindelijk uitgebreid te gaan bespreken, zowel publiekelijk als in het school curriculum.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (43)

Verwerakker30
Verwerakker30
5 jan. 2025 - 15:29

het is heel erg dat nederlanders zo weinig weten over kolonisatie.inmijn jeugd werd er wel overgepraat maar op de lagere school werd geen les gegeven laat staan er over praten.

Mijn Vader weigerde om naar Indonesië uitgezonden te worden. hij is ondergedoken en werd later gearresteerd en afgevoerd naar een strafkamp in schoonhoven waar de Nederlandse bewakers de gevangenen mishandelde en daar zijn vreselijke dingen gebeurd. mijn vader kon er niet over praten maar heeft de rest van zijn leven nachtmerries en

hij had ptss.

In ons gezin waren de gevolgen wat er met mijn vader is gebeurd heel voelbaar.

Mijn vader heeft tot zijn dood aan toe gestreden voor erkenning wat nooit is gebeurd en nog steeds wordt er nauwelijks aandacht gegeven aan de weigeraars die geen onschuldige Indische mensen te vermoorden.Het heette toen politionele

aktie maar het was gewoon een oorlog met ook oorlog misdaden gepleegd door nederlanders.

En ja nog steeds steekt Nederland zijn kop in het zand Nederland weigert om verantwoordelijkheid te nemen voor het vermoorden van heel veel Indische mensen. nederlanders wijzen heel graag naar andere landen waar misstanden zijn maar vergeten hoe rot en slecht het Nederlandse verleden is. start hiermee om in het onderwijs de juiste geschiedenis te geven en stop met dat borst rammerij hoe goed nederlanders wel zijn.Want echt mensen Nederlander zijn geen

haar beter dan de rest van de wereld

Dehnus
Dehnus
15 jul. 2021 - 6:59
Omdat Nederland al decennia hele gekleurde geschiedenis boeken heeft. Dat gaat van kolonialisme tot mensenrechten. Elke keer als daar wat verbetering in kwam kreeg je wel een reactionaire politici of pundit die wel eventjes de boel recht gaat trekken (voor het lekkere onderbuik aandacht). Het is idioot dat de Max Havelaar film productie al uit de jaren zeventig stamt en er nog steeds ophef om is als er een film gemaakt eord over dit onderwerp! Of dat het in Nederland niet algemeen bekend is dat Australische havenarbeiders weigerden Nederlandse
2 Reacties
Dehnus
Dehnus15 jul. 2021 - 7:02
Schepen te bevoorraden die naar Indonesië gingen (omdat algemeen bekend was dat NL zich daar als beesten gedroeg.). En zo kan je heel lang doorgaan, van werkverschaffing tot Suriname. Van de veenkoloniën tot Limburgse mijnen. Nederlandse geschiedenis boeken zijn propaganda boeken. Er mist heel veel of er word te rooskleurig over verteld. PS: sorry voor het spreidden over twee boodschappen. Ik zit op een telefoon dit te typen.
dirk den boer
dirk den boer15 jul. 2021 - 12:04
Geschiednisboekjes (vaderlandse geschiedenis heette het in mijn tijd, inmiddels oiv feminisme misschien moederlandse geworden, zou adequater zijn trouwens) zijn er niet om objectief vast t stellen wat gebeurd is en waarom, mr om de jonge burgers (toekomstige soldaten en consumenten en belastingbetalers) vaderlandsliefde bij te brengen. Dat doe je door te vertellen wat we bereikt hebben, welke oorlogen of zeeslagen we gewonnen hebben (en zoniet, hoe dat kwam), wat we allemaal voor goeds hebben gedaan en waarzo. Lees de franse geschiedenisboekjes eens, en wat ze daar vertellen overd e Vendee. Wat zou er in de Turkse boekjes staan over de Armeense genocide? Dat weet ik op voorhand al, dat wordt vergoelijkt, en van genocide was absoluut geen sprake.
dirk den boer
dirk den boer
10 jul. 2021 - 11:03
Ik zal niet ontkennen, Henk A., dat die Lumumba een bevlogen idealist was, die wat teweeg heeft gebracht. Maar zijn overhaaste en ondoordachte maatregelen (lees Ryebrouck erop na, kun je je in zijn standpunten vinden of niet?) was een uiterst slecht begin vd nieuwe natie, nog eens extra aangedikt door zijn opvolgers Mobutu en Kabila. Dat is trouwens niets ongwoons in Afrikaanse naties, niemand kijkt er meer van op. Kijk wat er nu weer speelt in Madagascar. Een miljoen goede landbouwgrond over doen aan een Koreaanse mulitinational.voor oliepalm, de eigen president doet dat dus, verkwanselen van eigen grond(ging net niet door door opstand), en dan nog verbaasd zijn dat er weer eens schrijnende hongersnood uitbreekt, dus weer voedselhulp nodig van buiten de grenzen. In Afrika hoef je nooit zelf de boel op te dweilen als je naast de pot plast......
1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe15 jul. 2021 - 12:52
Dat terwijl Noorse missionarissen nog geprobeerd hebben ze wat les te geven in modernere landbouwtechnieken. Mogen ze als landarbeiders komen werken op de verkochte grond of worden daarvoor buitenlanders geimporteerd? Enigszins off topic: Mijnbouw levert ook vaak geen binnenlandse werkgelegenheid op, omdat de plaatselijke bevolking er te laag voor is opgeleid (denk Groenland).
OlavM
OlavM
8 jul. 2021 - 14:03
Goed artikel van Karim Bettache. Ik ben het van A tot Z met hem eens.
Indisch4ever
Indisch4ever
8 jul. 2021 - 9:06
Citaat Karim Bettache: --------- Maar wat hebben excuses voor zin als op dit moment de helft van het land vindt dat kolonialisme iets is om trots op te zijn? En 94 procent het niet wil bestempelen als iets negatiefs? Kijkt u even naar de grafiek --------- Als ik naar de grafiek kijk, dan deel ik me in bij "neither something to be proud nor ashamed of" Een gepresenteerd antwoord wat 37% van de ondervraagde Nederlanders onderschreef. Karim Bettache maakt hier de onjuiste conclusie dat die 37 % kolonialisme niet iets negatiefs wil noemen. Ik vind het wel iets negatiefs , maar dat werd niet gevraagd met de voorgefabriceerde meerkeuze-antwoorden Uit principe wil ik me niet schamen voor af te keuren daden van andere Nederlanders en in dit geval van lang geleden. Het zijn niet mijn daden, immers Men zou eens moeten doorvragen bij die 37 % om meer eigen woorden te noteren. Dan kun je de twijfels, de nuances en de afkeuringen vinden. Idem bij die 50% en 7%
1 Reactie
OlavM
OlavM8 jul. 2021 - 14:13
@ Indisch4ever: Misschien is "beschaamd" inderdaad geen gelukkige terminologie. Maar in de context van dit onderzoek lijkt het me dat met "proud nor ashamed of" bedoeld wordt: een neutrale opstelling ten opzichte van kolonialisme. En dat is voor mij ook fout: het kolonialisme niet afkeuren is zoiets als de bezetting en uitbuiting van een ander land en volk niet afkeuren. Het gaat er nu niet om dat huidige Nederlanders zich moeten schamen voor daden van hun voorouders, maar wel dat Nederland als staatkundige eenheid in haar geheel verantwoordelijkheid neemt voor haar verleden, waarbij excuses m.i. wel degelijk passen.
Libertain
Libertain
8 jul. 2021 - 8:15
Chapeau heer Bettache! U heeft weer een informatieve steen precies midden in de koloniale moeras gegooid en de cultuur die hem omringt.
Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...
8 jul. 2021 - 6:28
Met hetzelfde gemak kan ik een door de EU in 2015 uitgevoerde peiling [Eurobarometer] onder 28.000 inwoners van de lidstaten aandragen waar een héél ander beeld uit naar voren komt. https://brilliantmaps.com/europe-relationships/ Landen met een rijk koloniaal verleden scoren beduidend beter, hoe verklaart u dit?
5 Reacties
Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...8 jul. 2021 - 6:46
scoren op de mate van racistische overtuigingen beduidend beter dan
Zandb
Zandb8 jul. 2021 - 8:40
kijk Inderdaad. Een heel ander beeld. En wel zo anders, dat het dan ook niet te vergelijken is met wat dit onderzoekje voor beeld oplevert.
Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...8 jul. 2021 - 10:45
@ Zandb Het is de heer Bettache zelf die op dit forum vrij repetitief een link legt tussen een koloniaal verleden en hedendaags racisme. Alleen blijkt de vork toch iets anders in de steel te zitten, landen met een rijk koloniaal verleden blijken juist mínder racistisch te zijn.
Fransss en Vrij
Fransss en Vrij8 jul. 2021 - 13:17
Dank je, dat bevestigt mijn gedachte die ik verderop uitte: "Ik zou zelfs een omgekeerde positieve koppeling [met kolonialisme] suggereren. Al die landen met koloniën ... hebben met immigratie vanuit de koloniën te maken gehad. Daardoor is de bevolking na WO2 met die culturen in aanraking gekomen plus nog eens de culturen van de “gastarbeiders”.
Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...8 jul. 2021 - 14:34
@ Fransss Eens met jouw reactie hieronder, ook met wat je schrijft over dat sentiment bij de Britten. Ook zeer eens met jouw theorie over contacten met andere culturen, lijkt mij een plausibele verklaring. Zouden ze bij de UVA bekend zijn met dit EU onderzoek? Is voor hen een eye-opener.
EenMening
EenMening
7 jul. 2021 - 23:39
het heet = het heeft Ik ben wel benieuwd wie die 6 procent "beschaamden" zijn.
2 Reacties
Zandb
Zandb8 jul. 2021 - 8:41
Mening Omdat u dan sneller klaar bent of om te weten voor wie u zich dan precies wilt schamen of omdat .......
EenMening
EenMening8 jul. 2021 - 22:11
Ik verbaas me alleen over het zeer lage percentage. 94% van alle Nederlanders schaamt zich volgens dit onderzoek NIET voor het kolonialisme, slechts 6% wel. Dat is beschamend.
EenMening
EenMening
7 jul. 2021 - 22:45
Het is een goede zaak dat het tijdperk van imperialisme en kolonialisme achter ons ligt. Het heet weinig goeds gebracht, en is niet iets om trots op te zijn. Of Nederland niet langer een kolonale mogendheid is, is afhankelijk van het soort relatie dat Nederland heeft met de andere delen van het Koninkrijk, met de drie landen en de drie gemeenten in de Caribische Zee. Is die relatie nog steeds koloniaal of is er sprake van gelijkwaardigheid?
3 Reacties
EenMening
EenMening7 jul. 2021 - 22:53
het heet = het heeft Ik ben wel benieuwd wie die 6 procent "beschaamden" zijn.
DaanOuwens
DaanOuwens8 jul. 2021 - 7:42
@ EenMening Jij schrijft: Ik ben wel benieuwd wie die 6 procent “beschaamden” zijn. Waarom ben je daar benieuwd naar? Wellicht is die opvatting zo afwijkend van jouw eigen gedachtegoed dat je er niets bij kan voorstellen.
EenMening
EenMening8 jul. 2021 - 22:09
@Daan "Waarom ben je daar benieuwd naar? Wellicht is die opvatting zo afwijkend van jouw eigen gedachtegoed dat je er niets bij kan voorstellen." Dat is onzin. Ik geeft duidelijk aan dat het een goede zaak is dat het kolonialisme voorbij is. Het heeft weinig goeds gebracht, en is niet iets om trots op te zijn. Ik moet helaas weer constateren dat jij niet integer bent. Ik verbaas me alleen over het zeer lage percentage. 94% van alle Nederlanders schaamt zich volgens dit onderzoek NIET voor het kolonialisme, slechts 6% wel.
Joris Karbouw
Joris Karbouw
7 jul. 2021 - 22:36
Trots op het Nederland in de tijd dat het nog kolonieën had is niet hetzelfde als trots op het hebben van kolonieën, of nog preciezer, wat daar aan onrecht plaatsvond, laat staan dat er sprake is van trots op "kolonialisme", een pas hedendaags geconstrueerd -isme, waardoor de Nederlandse bevolking nooit beheerst is.
1 Reactie
Mark Huysman
Mark Huysman8 jul. 2021 - 7:52
Als er gevraagd zou zijn of men trots is op het Nederland van de 17e eeuw of de 18e of 19e eeuw dan had je misschien een punt (en dan zouden de cijfers in de andere landen vermoedelijk ook anders uitvallen). Maar er werd specifiek gevraagd of men trots is op 'the former empire’. Het voormalige koloniale rijk dus.
Rutger Groot
Rutger Groot
7 jul. 2021 - 21:07
Koop eens een schoolboek, dan zal je zien dat daar al heel veel (meer dan over de holocaust) wordt vermeld. Dus het duurt even voordat een gebalanceerder verhaal over het kolonialisme bij een groot deel van de nederlanders is geland Ik denk dat veel mensen ook wel een beetje moe worden van dit soort hysterische stukjes waarbij NL wordt weggezet als een racistische rotland en dat racisme uitsluitend voorkomt uit ons koloniale verleden. Van een onderzoeker verwacht ik meer diepgang, analyse en anekdotisch bewijs.
8 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens8 jul. 2021 - 7:48
@ Rutger Groot Jij schrijft: Dus het duurt even voordat een gebalanceerder verhaal over het kolonialisme bij een groot deel van de nederlanders is geland Dat komt omdat generaties lang er allerlei nationalistische rommel over de bevolking is uitgestrooid. Het is toch te bizar voor woorden dat na honderden jaren er in de breedte van de bevolking nog geen evenwichtig beeld is? Zelfs nu heb jij nog een weinig evenwichtig beeld. Voor veel mensen is Nederland wel een racistisch rotland en is er wel een duidelijke relatie met het koloniale verleden. Een kenmerk van een gebalanceerd verhaal is dat je meerdere kanten van de zaak kan bezien. Dat blijkt niet uit deze bijdrage van jou en volgens mij ook niet van andere tekstjes die je schreef.
Libertain
Libertain8 jul. 2021 - 8:03
@Rutger, koloniale standrechtelijke exucties zijn blijkbaar voor u "anekdotisch bewijs"?
Zandb
Zandb8 jul. 2021 - 8:47
Rutger Laten we eens uw holocaust en dat koloniale verleden aan elkaar relateren, zoals u in feite ook doet. Vindt u het dan ook van hysterie getuigen, wanneer iemand z'n verbazing uit zou spreken over het resultaat van een onderzoek dat dan zou laten zien dat, nou laten we eens zeggen zo'n 20% zou zeggen dat de holocaust niet slecht was? Begrijpt u wat ik wel zeggen?
Piet Helmons
Piet Helmons8 jul. 2021 - 9:01
DaanOuwens: wanneer Nederland voor veel mensen een racistisch rotland is vraag ik me af waarom Nederland blijkbaar toch een aantrekkelijk land is voor migranten uit allerlei landen. Ik zou voor geen goud in een land willen gaan wonen waar ik gediscrimineerd wordt op basis van mijn ras.
Libertain
Libertain8 jul. 2021 - 10:23
@Piet Helmons, u stelt eigenlijk de vraag waarom waren er zoveel joodse mensen binnen Nazi-Duitsland te vinden?
Ar Mansie
Ar Mansie8 jul. 2021 - 10:59
Libertain Woonde de Joodse bevolking al in Duitsland of kwamen ze nadat Hitler aan de macht kwam allemaal massaal naar Duitsland?
DaanOuwens
DaanOuwens8 jul. 2021 - 13:39
@ Piet Helmons Jij schrijft: Ik zou voor geen goud in een land willen gaan wonen waar ik gediscrimineerd wordt op basis van mijn ras. Immigranten merken dat pas als ze hier zijn. Nederland verstrekt niet op mondiaal niveau de informatie dat Nederland een racistisch rotland is. Nederland is een nogal heterogene samenleving. Bedrijven en overheid dragen als PR-boodschap uit dat mijn sociale en liberale opvattingen in Nederland de norm zijn. Als mensen hier zijn ervaren zij dat de meerderheid jouw opvattingen heeft. Het zou inderdaad meer terecht zijn als Nederland de boodschap zou verstrekken op alle ambassades dat buitenlanders niet welkom zijn en dat de bevolking hier er minder, minder, minder van wil hebben.
dirk den boer
dirk den boer9 jul. 2021 - 10:58
helemaal mee eens Rutger, maar bedenk wel, bepaalde stromingen (kijk naar feminisme, uitmondend op den duur in zelfs begrip voor transvrouwen om mee te doen aan gewichtheffen op de Olympische Spelen) kunnen een eigen leven gaan leiden en in de ultiemste zaken uitmonden. Kijk bv.ook naar de opvoeding van kinderen, vroeger (ik en broers en zussen) om minste en geringste hardhandig tot de orde geroepen, nu jonge moeders die op de knieen gaan en hun blerende kleuters vergeefs met zoete woordjes weer in het gareel proberen te krijgen (wat zelden lukt trouwens) . Het is een golfbeweging, van deep down naar veels te up.
Minoes&tuin
Minoes&tuin
7 jul. 2021 - 18:55
Mij hebben ze nog nooit iets gevraagd!
6 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe7 jul. 2021 - 21:11
Dan zit u net als ik niet in het panel van YouGov.
Piet Helmons
Piet Helmons8 jul. 2021 - 6:29
De vraag is hoe YouGov haar panel van 1000 Nederlanders samenstelt. Het is bekend dat je jezelf moet aanmelden en een kleine vergoeding krijgt bij deelname maar wordt voor een specifieke enquête een doorsnee van de bevolking genomen; is 1000 panelleden wel genoeg om iets zinnigs te zeggen over de uitslag?
DanielleDefoe
DanielleDefoe8 jul. 2021 - 7:56
1000 kan best genoeg zijn. De grootte van een steekproef zegt nog niets over de representativiteit.
DanielleDefoe
DanielleDefoe8 jul. 2021 - 8:18
PS aanmelden kan. Er wordt wel persoonlijke informatie van je gevraagd. https://www.thuisverdiener.nl/review/yougov/
Rutger Groot
Rutger Groot8 jul. 2021 - 9:07
Dus dit is geen representatieve steekproef.
DanielleDefoe
DanielleDefoe8 jul. 2021 - 11:57
Er wordt statistisch gecorrigeerd dmv weging, zodat de steekproef representatief is mbt een aantal demografische variabelen. Dat beweren ze tenminste, maar dat is niet "waterdicht".
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde
7 jul. 2021 - 18:34
Nederland heeft weinig geleerd van zijn verleden. Niet alleen wat betreft haar kolonialisme. Ons oorlogsverleden met Joden is even pijnlijk. Geen land dat zoveel samenwerkte met de nazi's en zoveel joodse inwoners naar de kampen zag verdwijnen. Ik denk dat dat komt omdat we denken alles vanuit goede motieven te doen. En niet te kijken wat ons handelen voor anderen betekent. Daarom zeggen we dat het beter voor moslims of andere niet westerse migranten is om hier niet te komen. Want dat zou ze in problemen brengen. Het zou extreem rechts redenen geven etc. En dat beeld willen we liever niet uitdragen. Dus blijf maar weg dan hoeven we achteraf ook niets te verantwoorden. Wij denken voor anderen om er zelf beter van te worden. Dat gold voor Joden, mensen uit Indonesië, uit Suriname en de Antillen, voor moslims en andere migranten. We bekijken deze groepen met een zeker dedain. Wij bepalen wat goed voor jullie is want zelf zijn jullie daar niet toe in staat. En met goed voor jullie bedoelen we natuurlijk goed voor ons. Nederlanders zijn vooral in zichzelf geïnteresseerd, onze zgn tolerantie - daar is vaker op gewezen - is eigenlijk niet veel anders dan onverschilligheid. We wanen onszelf onfeilbaar en als we dan toch worden betrapt dan wijzen we naar de omstandigheden of zeggen we dat we ons daarin niet herkennen. We lopen weg voor verantwoordelijkheid en komen er al eeuwen mee weg. We waaien met alle winden mee, zijn opportuun, we zijn onbestraft. Anders dan de Duitsers die hun schandaleuze verleden al generaties achter zich aanslepen. Nederlanders gaan zonder enige gene op vakantie naar Indonesië en genieten daar in hun volledig ingerichte vakantiewoning van het onderdanige personeel dat dag en nacht voor ze klaar staat. Zulke aardige mensen, ontbijtje staat klaar, je kleding wordt gewassen en zo netjes. Neo kolonialisme ten top. Veel fatsoen en beschaving hebben we nooit gekend. Het is geen wonder dat ook in veel Europese landen Nederlanders gezien worden als egocentrisch en volkomen niet in staat zich voor te stellen hoe anderen hen zien.
6 Reacties
Ch0k3r
Ch0k3r8 jul. 2021 - 5:31
Doe eens normaal man. Dus omdat ik in Bali op vakantie ben geweest ben ik een neo-kolonialist? Ik ben ook op Curaçao en Bonaire geweest. Ben ik nu dan ook een neo-slavendrijver? En Floortje Dessing is dan zeker helemaal verschrikkelijk, aangezien zij in zowat elk land is geweest. Dus de Duitsers die hier op vakantie komen zijn dan zeker allemaal neo-nazi's. Maar goed, ik neem nu een bak koffie (oh jeee dat groeit ook niet in NL). Jij niet Martin. Stel je voor de je iets consumeert dat uit een ander land komt. Wat een koloniale gedachte.
Libertain
Libertain8 jul. 2021 - 7:00
("Wij bepalen wat goed voor jullie is want zelf zijn jullie daar niet toe in staat.") In bovenstaande zin is vrij goed het tokkie-denkpatroon aangegeven die zij zelf van de koloniale cultuur hebben overgenomen en tot op heden behouden. Je ziet het elke dag in ons land.
EricDonkaew
EricDonkaew8 jul. 2021 - 8:15
@MartinvanderLinde ------------------------------------------- Meen je dat nu echt wat je zegt? Voor arme (maar mooie) landen is toerisme van levensbelang. Hier in Thailand lijdt een groot deel van de bevolking heel erg onder het uitblijven van (westers) toerisme. Bij die miljoenen mensen die daar werkloos zijn geworden omdat het toerisme is ingestort moet je echt niet aan komen zetten met dat woke gezeur over neokolonialisme. Ze zijn maar wat blij als ze vakantiegangers uit Europa weer kunnen verwelkomen en gastvrij kunnen bedienen.
Norsemen
Norsemen8 jul. 2021 - 9:13
@EricDonkaew Blij zijn met het geld wat toeristen uitgeven, en blij zijn met het gedrag van toeristen zijn twee totaal verschillende dingen. Jij en ChOk3r lijken daar geen enkel besef van te hebben. De laatste zin van MartinvanderLinde wordt door jullie dan ook volledig bevestigd.
Paul250371
Paul2503718 jul. 2021 - 12:27
Helemaal eens
Ch0k3r
Ch0k3r9 jul. 2021 - 6:26
@norsemen En hoe denk jij dan dat ik me gedraag als toerist? En natuurlijk zijn we als vreemde in een onbekende cultuur niet bekend met hoe mensen ons bezien. Om dat door te hebben, moet je kennismaken met die cultuur. Dat doe je niet door thuis te blijven zitten.
Middenman
Middenman
7 jul. 2021 - 18:21
Misschien is het belangrijker om eens te onderzoeken wat mensen vinden van het huidige kolonialisme. Waarschijnlijk beseffen ze niet eens dat het nog bestaat. De kledingindustrie, import van voedingsmiddelen, import van grondstoffen, de vernietiging van het milieu in ontwikkelingslanden, tuinmeubels en kozijnen van tropisch hout, natuursteen gemaakt door kinderen en slaven in onze tuintjes, onze smartphones, enz., enz. Het verleden kunnen we niet veranderen, het heden wel.
3 Reacties
Je van Ka
Je van Ka7 jul. 2021 - 20:18
Ja dat lijkt mij ook meer relevant inderdaad. Maargoed, daar zijn dan weer allerlei economische belangen in verwikkeld. Een collectieve verontschuldiging van randstedelijke hoogopgeleiden is dan weer helemaal gratis.
The Apple
The Apple7 jul. 2021 - 22:31
Middenman: "Misschien is het belangrijker om eens te onderzoeken wat mensen vinden van het huidige kolonialisme. Waarschijnlijk beseffen ze niet eens dat het nog bestaat." Dat kun je hier aan de reactie inderdaad vaak duidelijk aflezen, waarbij wel aangetekend dient te worden dat je ook vaak de indruk krijgt dat het gewoon om rechtse nationalistische onwil gaat; ontkenning tegen beter weten in.
Middenman
Middenman8 jul. 2021 - 8:48
@Je van Ka: "Een collectieve verontschuldiging van randstedelijke hoogopgeleiden is dan weer helemaal gratis." Inderdaad. En daarna eten ze hun gezonde 'super food' uit verre landen, trekken ze hun foute kleding aan en kijken ze op hun foute smartphone. Tussendoor nog even protesteren tegen windmolens, want natuurlijk is het milieu belangrijk, maar daar mogen zij geen last van hebben.
dirk den boer
dirk den boer
7 jul. 2021 - 17:40
Zeker, kolonialisme had duistere kanten, maar daarover werd op de lagere school waar ik les kreeg helemaal niets over verteld, zelfs de opstanden en onderdrukkig Atjeh onder Heuts werden nog vergoelijkt, dat was helaas nodig voor herstel van orde en rust. En wat je geleerd hebt op school, blijft j meestal een levenlang bij. ongeacht de woke berichten in krant en media. Iets heel anders, kolonialisme had behalve die duistere, ook veel goede kanten. Ik heb in vele ontwikkelingsprojecten meegedraaid in Afrika en Indonesie, en tot mijn verbijstering had bijna niemand daar het in negatieve zin over die vroegere koloniale heersers. Integendeel, ze waren vol lof over die tijden, de ziekenhuizen, medische zorg vd missiezusters, dorpsschooltjes, voorlichting aan de kleine boer (waar men zich in Afrika nu niets meer aan gelegen laat liggen, met overal hongersnoden als gevolg). Ja, dat was er ook, maar ja, is niet erg in om nog op terug te komen, beter is je te voegen naar de algemene afkeuring, en pas terdege op om die andere kant nog te belichten. je bent je leven niet zeker!
19 Reacties
Satya
Satya7 jul. 2021 - 19:42
Wat een ontzettend lulverhaal.
Satya
Satya7 jul. 2021 - 19:47
Dit is zo'n onzin verhaal. Ik ken letterlijk geen Afrikaan die kolonialisme niet verafschuwt, nooit blij met die ziekenhuizen op basis van afkomst welke zaal, nooit naar school mogen. De vruchtbaarste grond is nog steeds in koloniaal bezit. Dit soort onzin verhalen plaatsen is misselijkmakend. Patrice Lumumba. Lees maar wat hij erover schreef. Je tekst is racistisch. https://thisisafrica.me/politics-and-society/10-quotes-from-patrice-lumumba/
The Apple
The Apple7 jul. 2021 - 22:23
Nederlanders hebben vaak niet in de gaten dat ze gewoon beleefd worden gehandeld, "zoals het hoort" en dat de toon heel anders is als ze buiten hun aanwezifheid over de tong gaan,
Langbroek2
Langbroek28 jul. 2021 - 0:37
Ik weet niet van Afrika, maar in Indonesie heb ik dat inderdaad meerdere malen gehoord. De voorzieningen waren veel beter, en er was bijna geen coruptie onder Nederlands bewind. Zelfs in Atje hebben we daar nooit een lelijk woord over Nederlanders gehoord.
LaBou
LaBou 8 jul. 2021 - 10:00
En amper 2 uur later wordt het gelijk van Apple aangetoond.
Satya
Satya8 jul. 2021 - 10:24
Langbroek Tegen de mensen waar je geld aan kunt verdienen hou je je mond. Die ga je niet tegen de haren in strijken. Onder Nederlanders geen corruptie? ????????????????
dirk den boer
dirk den boer8 jul. 2021 - 11:35
Mooi dat je die Lumumba hier te berde brengt, Satya, heb er Van Reybrouck's Congo nog eens op nageslagen, pg270: Lumumba had enkele nationalistische partijtjes bijeen geroepen in april 1959 in Luluabourg (zal nu wel andrs heten) waar hij met zijn gebruikelijke bravoure een datum had voorgesteld voor de onafhankelijkheid, en wel 1 januari 1961 (zou 30 juni 1960 worden). Groot misbaar vd anderen, waarom zo'n haast? waarop L. meteen riposteerde - U spreekt de taal van een koloniaal - !! Bij die uiteindelijke onafhankelijkheid had het land niet een inlandse arts,niet een ingenieur, jurist, agronoom of econoom. Je kunt raden hoe het verder ging, de dekolonisatie werd een runaway train waar niemand nog vat op had, een tragedie vermomd als blijspel. Twintig jaar later waren de lonen van de ambtenaren en arbeiders (voor zover niet werkeloos, ook enorm toegenomen door instorten plantages , fabrieken etc etc) nog maar 10% van wat ze in 1960 waren, voor 1 kg rijst moest je 10 ipv 1 dag werken. In 2005 kende het staatshoofd zichzelf een bedrag toe dat 16x zo groot was als het totale budget voor landbouw. Geen wonder dat de schrijver op straat in Kinshasa vaak te horen kreeg in de jaren dat hij ondrrzoek deed voor zijn boek: "Hoe lang gaat die onafhankelijkheid van ons nog duren? Wanneer komen jullie belgen weer terug?? Ik heb het talloze keren moeten aanhoren ". Wat ik denk, Satya, dat je vooral de intellectuele afrikaan kent, die bij ons politicologie of sociologie komen studeren en aan werkgroepen aanschuiven, zij spreken met andere tong (logisch, zitten dichter bij de juiste kranen) dan de gewone man op straat of in het veld. Ik zou zeggen ga er eens heen, en leg je oor te luisteren bij bushaltes, in de kroegjes, het veld, de golfplaten bedoeninkjes, de ziekenhuizen.
henk-alexander
henk-alexander8 jul. 2021 - 13:01
Patrice Lumumba, een gerespecteerd man van wie nog steeds veel valt te leren. Zestig jaar geleden (17 januari 1961) met zijn kompanen Mpolo en Okito vermoord vanwege zijn strijd tegen onrecht en kolonialisme. '(...) I was jeered at, vilified, dragged in the mud - simply because I insisted for freedom for our country. I have never been against whites, I have never been against people, but what I have always rebelled against was injustice (...)'. Uit: 'LUMUMBA: The last fifty days', G.Heinz en H.Donnay, 1969, Grove Press Inc., New York. Originele publicatie 1966, Edition C.R.I.P.S. (Centre du Recherche et d'Information Socio-Politiques).
Satya
Satya8 jul. 2021 - 15:42
Lumumba is vermoord in opdracht van de vroegere koloniale macht. https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2011/01/17/50_jaar_geleden_werdpatricelumumbavermoord-1-938904/ Mijn opa's en oma's waren arme Kenianen. De gruwelijkheden onder de Engelsen heeft hen nooit losgelaten, altijd met angst geleefd dat dat terug zou komen. Zij hebben de genocide onder Churchill meegemaakt, van mijn moeders kant waren ze gewoon niet eens vrij om te wonen waar zij wilden of te kiezen voor wie zij werkten. Ook nu is mijn familie die in Afrika woont voor het merendeel niet rijk of elitair. Ik heb vrienden in Kibera Nairobi. Geen van allen willen kolonialisme terug. Wij hebben allemaal de tranen van onze voorouders gezien. De mensen in Congo die de Belgen terug willen zijn de mensen die profiteerden, collaborateurs. De mensen die een voorouder hadden zonder handen of voeten weten erg goed waardoor die hand of voet misten. Ook nu zijn bij de primitieve stammen in Congo die verhalen nog onderdeel van de angst voor die heersers. Mijn vriendin haar vader heeft zijn ervaringen opgeschreven, als kind in Burundi bij zijn ouders weggehaald omdat ze opstandig waren. Grootgebracht met het idee een minderwaardig levensvorm te zijn, tussen dier en mens in. Hopelijk zal het ooit als boek worden uitgebracht, de man is 10 jaar geleden overleden. Trouwens een held want hij leefde niet met angst of haat maar met trots dat hij ondanks zijn slechte start en een land dat vernield was nog iets van zijn leven heeft gemaakt. Ik ken Afrikaanse mensen van veel volkeren, van veel sociale klasse en geen één ziet kolonialisme als positief.
Satya
Satya8 jul. 2021 - 15:47
De genocide door Churchill was trouwens in de jaren 50 begin 60, dus na wo2. De genocide komt na een paar minuten. Wat mensen elkaar kunnen aandoen. Ook Afrikanen kunnen dit zie de Tutsi genocide, al ligt de oorsprong van het bahutu manifest in koloniale overheersing. De Tutsi werden als meer mens gezien waar het bahutu manifest de Tutsi de schuld van gaf ipv de Belgen. Nee joh, kom mij niet met het heil van kolonialisme aanzetten door Europa.
Satya
Satya8 jul. 2021 - 17:27
Link naar genocide https://youtu.be/UtBKDMN2U4s
dirk den boer
dirk den boer8 jul. 2021 - 17:44
Als je tegen onrechtvaardigheid rebelleert, Henk J., zit je altijd goed tegenwoordig, de SJW's bepalen the floor, en dat wist Lumumba heel vroeger al natuurlijk, de Sovjets hebben hem, toen iedreen hem had laten vallen (de US, NL, Europa) tot het laatste gesteund. Maar het was een raaskal natuurlijk, 'n psychoot, Congo (en dan bedoel ik niet de elite daar, maar de gewone man) zou er (met al hun coltran en andere mineralenrijkdom, hun rijke bodems voor plantages) heel anders, veel beter uitgezien hebben zonder hem, zonde, zonde, stel je voor dat je daar leeft nu (een zekere Magendane is het op tijd ontvlucht, en laat geregeld van zich horen in de NRC en andere media, geheel in de stijl van het SJW's idioom uiteraard......
dirk den boer
dirk den boer9 jul. 2021 - 10:32
Wat leuk dat je uit Kenia komt, Satya, Habari gani? Aterere, ik heb daar 10 jr gewerkt en gewoond, in Thika tussen vooral Kikuyu, in Garsen tussen de Orma en Pokomo (heb daar ook een huis gebouwd voor iemand, van leem en palmblad dak, lekker koel), maar wat vreemd toch dat jouw ervaringen met gewone mensen totaal anders zijn dan die van mij? Te lang in NL verwijld en teveel kranten gelezen?
Satya
Satya9 jul. 2021 - 13:38
Dirk Ik moet zeggen dat je ervaring bij mij de mond doet open openvallen, juist de Kikuyu hebben een erg levende en negatieve ervaring met kolonialisme. Zie de link naar het filmpje dat ik stuurde. Het is misschien omdat ze mzungu normaal behandelen en als vrienden kunnen zien dat je denkt dat ze kolonialisme als iets goeds zagen? Ik kom erg veel in Afrika, al als klein meisje ieder jaar zeker 2 maanden. Daarnaast komen erg veel mensen bij ons.
dirk den boer
dirk den boer9 jul. 2021 - 14:54
Ik was daar 1980er jaren, Kenyatta was net dood, en Moi (van 'n andere stam, meer noordelijk) was nieuwe president geworden. Ik zat er nog niet 1 maand, een coup d' etat, straaljagers die overvlogen, alle winkels van Indiers ingegooid, mijn buurman werd gesommeerd zijn autosleuteltjes af te geven aan een sujet, nu zijn wij voortaan de baas (zoals zo vaak daar gebeurt, maar.....stel ik was wat jonger, en Keniaan, ik zou het ook gedaan hebben misschien). Binnen 2 dagen alles weer normaal, Moi bleef in het zadel, en zou zelfs de democratiseringsgolf doorstaan. Misschien geloof je me niet, maar ik heb nooit iemand horen fulmineren tegen de mzungu (waarvan ik er een was). Toch zaten er in ons tuinbouw station (NHRS) verscheidene oud Maumau strijders. Die kwam ik geregeld tegen in de fameuze New Blue Post bar. Nooit een woord van verwijt of zo gehoord. In Garsen was nog een klein ziekenuisje van de missiezusters, daar was iedereen zeer blij mee, deden mooi werk daar (want Owee als je in een lange rij terecht kwam voor een regeringsziekenhuis), zal nu ook wel opgeheven zijn, weg met de wazungu, is het idee in de grote politiek in de hoofdstad, OK, maar zeker niet in de achterlanden. Het was een prachtige tijd, denk er nog elke dag aan terug, leuke, lieve mensen.
henk-alexander
henk-alexander9 jul. 2021 - 20:05
dirk den boer, Opmerkelijk dat Lumumba in z'n korte regeringsperiode verantwoordelijk wordt gesteld voor de ellende die nu Kongo teistert. Hij was als gekozen premier van 23 juni tot 1 december 1960 formeel aan het bewind. Het ANC (Armée Nationale Congolaise) onder leiding van colonel Mobutu arresteerde hem. En hij werd via Leopoldville getransporteerd naar Elizabethville waar hij op de 17e januari 1961 samen met Mpolo en Okito werd vermoord; dit tot grote opluchting van de hele westerse wereld, i.h.b. de VS en België. Een paar jaar later nam Mobutu gedurende 25 jaar de macht over. Het is bekend hoe hij met 's lands 'mineralenrijkdom' en 'rijke bodems voor plantages' is omgesprongen - laten we het maar niet hebben over de manier hoe hij de mensen m.n. oppositieleden heeft behandeld.
Satya
Satya9 jul. 2021 - 20:23
Dirk Ik bedoel dus dat er genoeg vriendschap is tussen blanken en kenianen, dat betekent niet dat ze kolonialisme een goed iets vinden. Toevallig, naar aanleiding van deze berichten er een poos met mijn oom over gesproken en die zegt eigenlijk hetzelfde, met blanken in Kenia samenleven prima, niet onder blanken.
dirk den boer
dirk den boer10 jul. 2021 - 10:31
We komen toch iets dichter tot elkaar, Satya, over je oom: zou dolgraag willen weten wat hij over de Chinezen nu in Kenya weet te vertellen, de europese en US wazungu hebben daar niets meer in de melk te brokkelen, maar zij des te meer, ik las dat ze onlangs een hypermoderne snelle spoorlijn hebben aangelegd, van Mombasa naar Nairobi, terwijl de Britten daar een prima lijn hadden gebouwd die het in mijn tijd daar altijd nog uitstekend deed (maar iets trager), gewoon dus naast de oude lijn (ook al zwaar ongeluk mee gehad). Hoe gaat Kenia dat ooit terug betalen?Wordt het tarief even hoog als bij ons, zodat bijna niemand er meer mee kan reizen? Chinezen ipv Europeanen lijkt mij geen vooruitgang! Het is altijd wat.Kolonialisme is fout, OK, maar wat vindt je oom van die spoorlijnen? Al die Britse infrastructuur en landbouwtechnieken, dat prachtige door de Britten veredelde Boran vee? Was Albert Schweitzer een koloniaal? Vergeet niet dat tot 1950 ca driekwart vd wereld kolonie was, en een kwart koloniaal. Tot een zekere Wilson met het idee kwam van zelfbeschikking, wat een nieuwlichter, maar het is sindsdien wel hoofdstramien van de VN. Ik sluit niet uit dat een en ander weer teruggedraaid gaat worden binnenkort, gezien de klimaatcrisis , de uit de hand lopende wereldhandel met milieu uitbuiting ( boskap, smeltende polen) en de pandemieen die niet meer nationaal op te lossen zijn.
dirk den boer
dirk den boer10 jul. 2021 - 10:43
Ik zal niet ontkennen, Henk A., dat die Lumumba een bevlogen idealist was, die wat teweeg heeft gebracht. Maar zijn overhaaste en ondoordachte maatregelen (lees Ryebrouck erop na, kun je je in zijn standpunten vinden of niet?) was een uiterst slecht begin vd nieuwe natie, nog eens extra aangedikt door zijn opvolgers Mobutu en Kabila. Dat is trouwens niets ongwoons in Afrikaanse naties, niemand kijkt er meer van op. Kijk wat er nu weer speelt in Madagascar. Een miljoen goede landbouwgrond over doen aan een Koreaanse mulitinational.voor oliepalm, de eigen president doet dat dus, verkwanselen van eigen grond(ging net niet door door opstand), en dan nog verbaasd zijn dat er weer eens schrijnende hongersnood uitbreekt, dus weer voedselhulp nodig van buiten de grenzen. In Afrika hoef je nooit zelf de boel op te dweilen als je naast de pot plast......
Gerard de Vries2
Gerard de Vries2
7 jul. 2021 - 17:36
Tsja, onderwijs is matig en Nederlanders hebben gemiddeld een zeer laag historisch besef. Maar daar worden in dit artikel wel heel veel dingen aan opgehangen. Er wordt hier met open vizier direct verband gelegd tussen zaken (bv trots op koloniaal verleden = een racist zijn) waar van de hooguit gezegd kan worden dat er correlatie is. En eigenlijk weet je dat alleen als dezelfde mensen die uitspraak hebben gedaan. Die data wordt niet gegeven. Daarnaast zal de geschorste causaliteit toch echt onderbouwt moeten worden. Wat ik nu zie is “lies, damn lies and statics.” Overigens, in de Gouden Eeuw kun je nauwelijks spreken van kolonies. Nederland had handelsposten en oefende macht uit via lokale regenten en op een beperkt territorium directe macht (alleen als de lokale regent niet meewerkte). En daar werden inderdaad misdaden gepleegd (zie JP Coen en de Banda eilanden). Maar de echte koloniale/racisme koppeling komt pas echt met de opkomst van de natie staat in de 19e eeuw. De natie staat heeft altijd een “blöd und boden” ontstaansgeschiedenis (pure fictie overigens) ; de koppeling tussen land en volk. En daarmee inherent racisme. Dat is ook de periode de de Europese landen “de landkaart inkleurden”. De oplossing tegen racisme: verlaat de natie staat!
1 Reactie
Mini2
Mini27 jul. 2021 - 18:29
'De oplossing tegen racisme: verlaat de natie staat!' Wat een fact-free gewauwel is dit. Verder is het onderwijs in Nederland van zeer hoge kwaliteit.
de passie preker
de passie preker
7 jul. 2021 - 17:26
Ik hoop dat Karim Bettache als onderzoeker snapt dat hoe je een enquête uitvraagt cruciaal is. En als de vraagstelling vaag is dan is het tricky om daar grote conclusies uit te trekken. Ik maak uit de grafiek op dat de vraagstelling iets in de trant was van: “Ben je trots op jouw land ? ” Ik zou daar ook ja op antwoorden. Als de vraagstelling was : “schaam je je voor de schaduwkanten van de geschiedenis van jouw land” dan zou ik daar ook ja op antwoorden. Door vage vragen aan een geselecteerd gezelschap te stellen en vervolgens daaruit grote conclusies trekken kan je alles wel bewijzen. Als je aan Nederlanders zou vragen ”Vind je dat in uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld Hitler, de doodstraf gerechtvaardigd is?” , dan kan je over die enquête ook wel een artikel schrijven met de ronkende kop: “99% van alle Nederlanders is voor de doodstraf”.P.S. Ik weet niet welke selectie van Fransen ze hebben geënquêteerd, maar ik ken behoorlijk wat Franse burgers en daarvan is 100% trots op hun land en ze willen van geen enkele smet daarop horen.
6 Reacties
Mohawk2
Mohawk27 jul. 2021 - 18:27
@Preker Lees het artikel uit Trouw dat Grijsje63 hieronder ergens gelinkt heeft. Dan kun je lezen welke vragen precies gesteld zijn in deze enquête.
Satya
Satya7 jul. 2021 - 19:49
Je bedoelt zoals Ruud Koopmans zijn onderzoek heeft verricht?
Je van Ka
Je van Ka7 jul. 2021 - 19:51
De vraagstrelling staat gewoon netjes boven de grafiek. Het is de kop boven het artikel die daar van afwijkt.
DanielleDefoe
DanielleDefoe7 jul. 2021 - 22:36
Trouw is geen wetenschappelijk tijdschrift. De vragen zijn uit hun context gehaald. Methoodologie niet verder verklaard.
Welp2
Welp27 jul. 2021 - 23:50
@Mohawk Zelf heb ik geen ervaring met het YouGov opiniepanel, maar in welke taal werden de vragen gesteld ? Het kan best zijn dat de oorspronkelijke vragen in het Engels gesteld werden, waarbij Trouw de vragen zelf heeft vertaald/geïnterpreteerd. Wanneer ik naar het artikel op YouGov over dit onderzoek kijk, gaat het namelijk over de term 'empire' [1]. Maar ik denk dat verreweg de meeste Nederlanders daar dan eerder denken aan 'rijk' of 'wereldmacht' dan zo zeer 'kolonialisme'. Zeker de aanvang van het Nederlandse 'rijk/wereldmacht' (de opstand tegen de Spaanse overheersing) zal bij veel Nederlanders een zeker gevoel van trots opwekken. [1] https://yougov.co.uk/topics/international/articles-reports/2020/03/11/how-unique-are-british-attitudes-empire?utm_source=twitter&utm_medium=website_article&utm_campaign=empires
dirk den boer
dirk den boer8 jul. 2021 - 12:34
Ik vrees ook, passie pr., dat karim eigenlijk al voor ze begon met haar studie/enquetes, wist waar ze naartoe zou gaan werken, nl. NL de ergste koloniaal en schurk van Europa, schande, schande, schande, het hoort ook bij het Feel Good syndroom waar zelfs de krant en de media nu algemeen aan lijden. En met andere commentator hier geloof ik ook niets van die clemente, schuldbewuste historie beoordeling door de Franse burgers, alleen al wat ze daar op school nog steeds leren over de nationale massacres in de Vendee, ongelooflijk, het is werkelijk ongehoord. Van de Duitsers kan ik het me wel weer voorstellen, de Gesinnung muss bluehen, mea culpa, mea maxima culpa.....
Peterrr.
Peterrr.
7 jul. 2021 - 17:25
Bijzonder dat mijn volledige kennissenkring bestaat uit mensen die bij die 6 procent horen. Als het om verkiezingen gaat zijn we niet zo saamhorig. Ik ben wel benieuwd naar hoe dat onderzoek tot stand is gekomen.
2 Reacties
Zandb
Zandb8 jul. 2021 - 8:51
Peterrr Uw hele kennissenkring vindt dus het dus prima dat een land zo maar in een ander land de baas gaat spelen en dat ingepikte land en de inwoners gebruikt om er zelf rijk van te worden? Ik denk niet dat ik een kennis van u ben. Niet omdat ik beter zou zijn maar omdat ik wel beter weet!
Peterrr.
Peterrr.8 jul. 2021 - 15:14
Zandb, niemand uit mijn kennissenkring denkt positief over het Slavernijverleden, of is er trots op wat er gebeurd is. Dus horen we volgens dit onderzoek tot die 6 procent. Beetje rare conclusie trekt u vervolgens. Misschien zijn excuses op zijn plaats :-)
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
7 jul. 2021 - 16:43
Hallo Karim, Heb je misschien ook een link naar dit onderzoek? Ik zou graag willen weten hoeveel Nederlanders ondervraagd zijn en op welke manier de vragen gesteld zijn. Ik kan mij voorstellen dat als de vraag is: Bent u trots op de overzeese gebieden? veel mensen ja zullen antwoorden. In Nederland is ongeveer 25 procent van de bevolking niet van Nederlandse afkomst, bijna 15 procent daarvan niet westers. En dat worden alleen de mensen meegerekend die in het buitenland zijn geboren (1e generatie) of de hier geboren (2e generatie) als 1 van de ouders in het buitenland geboren is. Ik kan dit niet rijmen. Dus ook meer dan de helft van de niet westerse migranten vind kolonialisme prima? Er zijn ook veel blanke autochtone Nederlanders die zich ervoor schamen.
1 Reactie
Je van Ka
Je van Ka7 jul. 2021 - 19:39
'Dus ook meer dan de helft van de niet westerse migranten vind kolonialisme prima?' Dit gaat natuurlijk alleen op je als je het voelen van schaamte noch trots gelijk stelt aan kolanialisme prima vinden. Dat lijkt me niet vanzelfsprekend.
Ryder
Ryder
7 jul. 2021 - 16:38
Er is iets goed fout met ons geschiedenisonderwijs.
JasDon
JasDon
7 jul. 2021 - 16:28
Ik kijk liever hoe we hier in dit land met elkaar omgaan en hoe we hier en nu voorkomen dat kinderen vanwege hun sociale en raciale afkomst gelijke kansen krijgen. Gezeur over wat mensen over kolonialisme denken doet hier niets aan af. Hoogstens is het een indicatie dat we als maatschappij te serieus nadenken over zaken als trots en schaamte in relatie tot wat honderden jaren geleden door voorouders werd gedaan.
1 Reactie
Zandb
Zandb8 jul. 2021 - 8:56
JasDon Is het gezeur, wanneer je het erg vindt, dat mensen het niet zo erg vinden dat een land en ander inpikt en dat tot z'n voordeel uitbuit? Het lijkt me zeker niet dat het 'het een OF het ander is' zoals u in uw bijdrage suggereert. Dat er zelfs geen verband tussen deze twee zaken zou bestaan, dat beoordeel ik als een onzinnige gedachte..
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland
7 jul. 2021 - 16:18
Momenteel is het probleem dat we met woke zitten waardoor bewustmaking lastig is . Ook woke denkt dat afrika een land is en dat er geen verschil is tussen al die culturen daar .
3 Reacties
C@io1
C@io17 jul. 2021 - 19:14
Griezel noem je jezelf nou woke? ;p Klinkt meer alsof je het over Amerikanen hebt trouwens, dan etnocentrische Nederlanders.. Geloof me nou maar op een ander smaldeel binnen de minderheidsgroeperingen aan etnische minderheden zijn er weinig welk 'woke' moesten worden tav diens individuele verschillen ten overstaande vd normen gehanteerd door het normerende grootdeel in NL. Onbewust zijn is een luxe welk het merendeel hier nooit gekend heeft en veelal een positieve draai aan geeft in de dagelijkse gang. Door de diversiteit en pluriforme samenleving te vieren en ervaren. Vaak zonder direct negatief oordeel.
C@io1
C@io17 jul. 2021 - 19:16
Onbewust zijn v eigen en omgeving is meestal meer een dingetje (privilege) welk in het algemeen voorbehouden is aan de normerende meerderheid ongeacht diens kenmerken.
C@io1
C@io17 jul. 2021 - 19:18
Grtn griezel!! Dacht drop eens een xtje weer langs bij de mensen alhier :).
Robert Follon
Robert Follon
7 jul. 2021 - 16:14
[zowel publiekelijk als in het school curriculum] We doen niets anders.
Gerygrr
Gerygrr
7 jul. 2021 - 15:47
https://www.trouw.nl/nieuws/helft-nederlanders-trots-op-zijn-koloniaal-verleden~b5553db7/ Waarschijnlijk was dit het onderzoek waar het artikel op is gebaseerd. Er werden 1000 Nederlanders bevraagd…… Ik denk nog steeds met verbazing terug naar de uitspraak van Balkenende over de VOC mentaliteit…..
2 Reacties
ton14024
ton140247 jul. 2021 - 17:09
Die verbazing is bij mij verdwenen. B blijkt steeds meer een middenmoter te zijn.
Minoes&tuin
Minoes&tuin7 jul. 2021 - 19:25
De Koning had het daar ook enkel maar over de geweldplegingen, niet over het tot kolonie maken. Het valt me op dat ze met weinig genoegen nemen. Er zullen van die Nederlandse mannen zijn die vooral aan de scheepvaart en scheepsbouw denken, aan zogenaamde zeehelden en minder aan wat daarvan het gevolg was en wat die Nederlanders uiteindelijk deden. Je behoeft immers geen hoge opleiding te hebben om te weten dat wat daar gebeurde volkomen fout was. Zouden ze in Zeeland geweest zijn? Balkenende hoge opleiding, Zeeuw, Leidse corpsbal en nog steeds hartstochtelijk lid, minister-president, die het over de Voc-mentaliteit had als iets waar je trots op moest zijn, je kon je oren niet geloven. Dan dat gezwam over tegen de wind in fietsen. God strafte onmiddellijk en bezorgde hem waarschijnlijk een zwarte teen, opdat hij nooit zou vergeten.Gelukkig is hij weer beter geworden, want ook dat gun ik mijn grootste vijand niet. In mijn omgeving waren weinig mensen die bij die opmerking niet van kleur verschoten.
Welp2
Welp2
7 jul. 2021 - 15:47
Hierbij de links naar het artikel (en bijbehorend document) : https://yougov.co.uk/topics/international/articles-reports/2020/03/11/how-unique-are-british-attitudes-empire https://docs.cdn.yougov.com/g9th5mtevv/YouGov%20-%20Empires%20attitudes.pdf Overigens was dit een onderzoek gehouden in 2019, met pakweg 1000 participanten per land (op VK en Duitsland na). Met de gebeurtenissen in 2020 kan er best een verandering zijn.
JasDon
JasDon
7 jul. 2021 - 15:40
Ach, het is ook best wel knap dat een klein land als Nederland zoveel macht heeft kunnen projecteren. Zelf ervaar ik overigens geen trots, heb geluk dat ik hier ben geboren, etc. Hoe moet ik daar trots op zijn. Met een grote poller als YouGov vraag ik me wel af waar deze zijn deelnemers vandaan haalt en of dit voor afwijkingen kan zorgen in de beantwoording van vragen.
2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe8 jul. 2021 - 5:41
Panel van daartoe uitgenodigde internetgebruikers, met statistische correcties (weging) om representatief te zijn mbt tot demografische kenmerken van de bevoking. Staat op hun website.
DanielleDefoe
DanielleDefoe8 jul. 2021 - 6:31
van de (Britse) bevolking
Je van Ka
Je van Ka
7 jul. 2021 - 15:39
Witheid als morele verantwoording voor onderdrukking en plundering mag dan een relatief nieuw concept zijn, maar het verdacht maken van de ander als middel om je eigen machtspositie te beschermen is toch echt ouder dan dat. Volgens mij heeft dat zelfs helemaal geen concept als witheid nodig, enkel oppervlakkige, makkelijk te identificeren verschillen. Als de herinnering aan de tweede wereld oorlog die strategie niet minder effectief maakt zie ik niet hoe een realistischer beeld van ons koloniale verleden dat wel zal doen. Neemt overigens niet weg dat dit schrikwekkende cijfers zijn. Ik denk dat ik zelf 'geen van beide' zou hebben ingevuld omdat ik niet zie wie er geholpen zou zijn met mijn schaamte, maar trots? Daar is zo veel mis mee dat ik niet eens weet waar ik zou moeten beginnen.
Geen3
Geen3
7 jul. 2021 - 15:00
Please Karim, het hele verhaal! Polls zeggen niets, want van wie? Graag een verslag van een wetenschappelijk onderzoek. Iedereen kan ‘polls’ doen, ook Wilders! Graag meer onderbouwing!
Pieterplezier
Pieterplezier
7 jul. 2021 - 14:50
Segregatie brengt ons niets, drijft ons enkel verder uit elkaar, het heeft geen zin. Als we later in de tijd terugkijken op de geschiedenis van vandaag zien we partijen die met ruggen tegen elkaar staan, elkaar verwijten van acties waar zelfs onze opa's en oma's geen aandeel in hadden. Kijk nu eens naar vandaag, naar morgen, naar onze volgende generatie. Willen wij hen zo opvoeden? Dat de een meer of minder is dan de ander? Houd dan op met jijbakken op elkaars verleden en laat ons de gemeenschappelijke basis als basis nemen: Mens, durf te leven!
1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens8 jul. 2021 - 7:40
@ PieterPlezier Jij schrijft: laat ons de gemeenschappelijke basis als basis nemen Aangezien niemand die gemeenschappelijke basis erkent is dat een tamelijk onrealistische opvatting.
bv-user-38984
bv-user-38984
7 jul. 2021 - 14:39
Ze zijn niet tegen de meest gruwelijke misdaden, verkrachtingen, moord en slachtpartijen, roofpartijen, culturele genocide enz, gepleegd tegen weerloze kinderen, bejaarden, vrouwen en mannen. Het is zelfs onderdeel van iets om trots op te zijn. Waarom is wel en niet duidelijk. Behalve een kleine groep profiteerde hier niemand van, en de normale bevolking leefde hier als ratten in een hutje. Meer dan een armoedig slavenbestaan zat er voor vele niet in. Het duidelijke deel is dat de meest schoftige en gruwelijke misdaden, als iets om trots op te zijn, vaak worden gesteund als ze tegen 'cultureel inferieure' volkeren worden gepleegd. Waarbij cultureel een smoesje is voor ras. Want bovenstaande geeft aan dat er geen duidelijker cultureel inferieure wezen is te bedenken dan die figuren die op zulke daden trots zijn. Achter welke rotsmoes ze dit ook verstoppen. De koloniale misdaden gepleegd door de Britten tegen bv. blanke Amerikanen zullen waarschijnlijk hele andere uitkomsten opleveren dan de misdaden door blanken tegen de autochtone Amerikaanse bevolking. Over Duitsland deel ik je positieve gevoelens niet, nadat ik wat forums heb gelezen m.b.t. Peter R de Vries Zelfs in Spiegel forum ging het vooral over culturele achterlijkheid en verderfelijkheid van de gekleurde medemens. Nederland was toch vooral een verderfelijk crimineel land hoofdzakelijk omdat er hier zo veel inferieure wezens met een andere kleur wonen. Lees het even na. Geloof niet dat echt de ironie van een volk dat Holocaust heeft uitgevoerd tot ze doordrong. Je moet dit zien als dat vele van die groep ook slechts voor homorechten zijn als ze door moslims bedreigd worden, niet door blanke homohaters, en vele van die groep slechts voor een boycot van Qatar zijn om Wijnaldum de mond te snoeren over racisme. Ze Israëlische racisten steunen in hun dagelijkse misdaden tegen de menselijkheid. Ze de kont likken van schijnbaar racistische massamoordenaars als Putin, en criminelen en autocraten als Orban, Trump en Bolsonaro. Terwijl walgend van islamitische evenknie Erdogan.
Dick Roelofsen
Dick Roelofsen
7 jul. 2021 - 14:06
Het trieste is dat de slaven tegenwoordig zelf tegen betaling zich de Middellandse Zee laten overzetten en als ze de lekke boten, golven, kustwachten en detentiecentra hebben overleefd als illegaal 12 uur op een of andere tomatenplantage in Spanje moeten werken totdat ze bezwijken van de hitte. Veerder is het natuurlijk veel goedkoper om niet meer te koloniseren en om de slaven niet meer op te halen maar ze in hun eigen land onze kleding en delfstoffen te laten produceren. Ons denken is nog steeds koloniaal, maar we zouden toch onderdehand eens beter moeten weten.
2 Reacties
Pater
Pater7 jul. 2021 - 16:38
Jouw denken doet me inderdaad erg koloniaal aan. Mensen die vluchten uit armoede slaven noemen, het zal wel ironisch bedoeld zijn maar ik kan de humor niet ontdekken. Wel de belediging. Zoals je ook de uitgebuite arbeiders in Azië slaven noemt.
Dick Roelofsen
Dick Roelofsen8 jul. 2021 - 6:56
"Zoals je ook de uitgebuite arbeiders in Azië slaven noemt." Zijn ze dat dan niet?
Mark Huysman
Mark Huysman
7 jul. 2021 - 13:35
Hier trouwens een mooi stukje kolonialisme (uit de VK van gisteren): De Nederlanders verplichtten ons om "naar de markt te komen en toe te kijken hoe meneer Jabu moest vechten met meneer Beddu. Jabu was veel kleiner. Hij verloor het gevecht. Terwijl hij op de grond lag, werd hij door een Nederlandse militair doodgeschoten (omdat hij dus het gevecht verloren had -MH). Ik stond helemaal te trillen." https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/beschamend-lage-schadevergoeding-voor-nazaten-slachtoffers-sadistische-duels-in-nederlands-indie~b1bf3605/ Geen wonder dat zoveel Nederlanders trots zijn op het koloniale verleden.
Phil2
Phil2
7 jul. 2021 - 13:30
Daarom heet dat ding onder het Noordzeekanaal nog altijd Coentunnel, zonder enige schroom. Vraag is wel waar de landen nu zouden zijn als ze niet gekoloniseerd zouden zijn geweest. Beter af? Slechter af? Soms denk ik wel eens dat een soort van 'benevolent colonialism' beter zou zijn geweest in een soort lange afbouwfase. Veel voormalige kolonies zijn of zitten dicht tegen 'failed state' status aan: democratie wordt er met voeten getreden, veel corruptie e.d. Ik denk dat veel Nederlanders (stilletjes) denken: als je zoveel te klagen hebt, wat doe je hier dan? Ik zit daar een beetje tussenin. Ja, er zou veel meer aandacht voor moeten komen in het onderwijs, ook over de uitwassen en de discriminatie. Maar het doorslaan naar het identitaire willen benadrukken en je eeuwig over generaties heen slachtoffer voelen, voorkomt goede integratie.
9 Reacties
Satya
Satya7 jul. 2021 - 15:37
Zonder kolonialisme zouden die landen beter af zijn, dan verliep ontwikkeling volgens evolutionaire lijnen, rekening houdend met schaarste en overvloed. Democratie heeft ook hier duizenden jaren gekost om te bereiken met veel strijd en doden. Waarom zou dat in andere culturen sneller kunnen gaan? Het kolonialisme met zijn vele misdaden is nog steeds een herinnering van nu levende mensen. Hoe kun jij dan spreken over over generaties heen? Denk jij dat de verhalen van je ouders of grootouders geen invloed op een mens hebben? Ik was behoorlijk geïntegreerd, ik stop daarmee, kennelijk heb ik minder rechten op meningen en gevoelens, als ik die uit moet ik maar weggaan, terwijl ik hier geboren ben! Eerste en tweede rangs burgers dus. Waar de blanke burger zijn meningen en gevoelens gewoon mag uiten en de zwarte bevolking zijn mond moet houden. Dan wil je geen integratie maar onderdanigheid. De identiteitspolitiek is niets nieuws, daaruit zijn achterstandswijken ontstaan op basis van afkomst. Nu wij besluiten onze mond niet meer te houden is dat ineens een probleem?
Jonkheer
Jonkheer 7 jul. 2021 - 17:15
@Satya - Eens. Kolonialisme heeft de gekoloniseerde landen weinig goeds gebracht. Een samenleving moet het recht hebben om zich in eigen tempo te ontwikkelen. Om in valkuilen te stappen - en daarvan te leren. Om hoogtepunten te kennen - en daarvan te profiteren. Feit is dat kolonisatie niet van de laatste paar honderd jaar is. De Franken, Bourgondiërs, Romeinen, Grieken en Mongolen hadden er ook een sport van gemaakt. Om er maar een paar te noemen. Maar daarmee is het nog geen legitieme reden om samenlevingen te onderwerpen en een andere cultuur op te dringen. In retroperspectief was kolonisatie dus inderdaad slecht. Enne: ook al zijn jij en ik het soms roerend oneens - en rieken jouw aantijging aan mijn adres soms kwalijk en zijn ze wat mij betreft zo nu en dan onder de gordel - ik ben blij dat jij je in discussies wél laat gelden. Alleen door écht naar elkaar te luisteren en voor elkaar open te staan (en geloof me, dat doe ik) kom je dichter tot elkaar.
Satya
Satya7 jul. 2021 - 19:41
Jonkheer Ik schrijf vrij letterlijk op wat ik denk. Ik vind het vreemd dat bij zo'n artikel mensen voorbij gaan aan het feit dat een vrouw met normaal haar haar haar moet afknippen om mee te mogen doen, dan klopt er iets niet. Ik heb niet de bedoeling je op je ziel te trappen. Ik erger mij aan mensen die zich nu pas druk gaan maken om identiteitspolitiek, terwijl dat nu juist hetgeen is dat al eeuwen gedaan wordt. Racisme is identiteitspolitiek. Ik blijf graag met je in gesprek, vind het goed dat je erop terugkomt. Net als dat ik zeg wat ik wil blijf jij dat vooral ook doen.
Minoes&tuin
Minoes&tuin7 jul. 2021 - 19:49
Satya Soms kunnen mensen het op bepaalde punten die in het heden spelen niet helemaal eens zijn met elkaar, maar dat wil niet zeggen dat iemand zijn of haar mond moet houden of zich onderdanig zou moeten opstellen. Alstublieft niet zeg. Ik ben ook niet hoogopgeleid en zie hier weleens opmerkingen staan die mij letterlijk tegen de borst stuiten, die me soms ook weleens persoonlijk geraakt hebben. Het is echter geen enkele reden hier weg te blijven of je mond te houden, noch om je onderdanig op te stellen. Dan houd je het alleen maar in stand. Satya dat moet je niet laten gebeuren.
Jonkheer
Jonkheer 8 jul. 2021 - 6:56
@Satya - Ik ben hartstikke blank maar kom zelf uit een gezin met 'een tropisch tintje', zoals dat in de jaren 80 werd omschreven. Geloof me: ik wéét daarom drommelsgoed wat het is om op achterstand te staan. Om altijd te worden nagestaard. Bij de douane steevast voor een extra controle staande te worden gehouden. Om voor rijstvreter te worden uitgemaakt omdat bij ons de piepers geen vanzelfsprekendheid waren op het avondmenu. Ik had het geluk om op te groeien in een smeltkroes van nationaliteiten. Ook in mijn klas waren 'Marco' en 'Suzanne' exotische namen, zeg maar. Dat heeft mijn blik op de wereld enorm beïnvloed. Ik speelde met Milton, Faruk, Frenk, Ahn, Giovanni en Willem Monopoly - en we hadden de grootste lol. Daarom zou ik bij god niet weten waarom ik jou anders zou moeten zien dan ik mijn blanke buuf moet bekijken. Het is dieptreurig dat er mensen zijn die dat onderscheid wél maken. Ik geloof oprecht dat als we kinderen van kindsbeen af bijbrengen dat kleur, geloof en cultuur - om maar een paar dwarsstraten te nomen - er niet toe doen, de wereld van morgen er een heel stuk fijner uit gaat zien.
Minoes&tuin
Minoes&tuin8 jul. 2021 - 8:44
Jonkheer Dat heet diversiteit toch?
Satya
Satya8 jul. 2021 - 10:33
Minoes Dank je. Lief. Blij van geworden. Jonkheer Ik vind dat kinderen geleerd moet worden dat huidskleur geen waarde heeft maar kleurenblind geloof ik niet zo in. Ik herinner mij opmerkingen van andere kinderen toen ik nog klein was waaruit blijkt dat verschil gewoon iets is. Ik denk dat ik je verkeerd beoordeeld heb en neem terug wat ik eerder schreef. Was het niet beter in de jaren 80? Konden vriendschappen toen niet juist ontstaan door misschien af en toe grappen? Ik waardeer mijn Afrikaanse en Nederlandse achtergrond. Voor niemand zou ik het één laten vallen en het andere behouden, het is onderdeel van mijn zijn.
Jonkheer
Jonkheer 8 jul. 2021 - 11:45
@Satya - Dankjewel! En groots!
Satya
Satya8 jul. 2021 - 15:18
Jonkheer Eerlijk zijn is niet groots.????
Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen
7 jul. 2021 - 13:07
"de duistere kant van kolonialisme eindelijk uitgebreid te gaan bespreken, zowel publiekelijk als in het school curriculum" Dit veronderstelt dat we publiekelijk de duistere kant van het kolonialisme (nog) niet uitgebreid bespreken. Maar of dat wel of niet zo is hangt toch echt af van de media die je raadpleegt. Bij de npo en zeker hier op Joop is er toch best wel aandacht voor die duistere kant. Maar goed, ik volg daarnaast ook nog andere media, sommige daarvan hebben er inderdaad minder of geen aandacht voor. Wat betreft het school curriculum, ik zou dat graag overlaten aan professionals. Terugkijkend vind ik het geschiedenisboek waar ik zelf les uit kreeg destijds vrij evenwichtig. Geen verheerlijking, ook geen kruisgang, dat idee. Vergeet ook niet dat onze blik op het verleden altijd wordt ingekleurd door het heden: als het heden verandert, verandert onze perceptie ook. Dat betekent dat ook de huidige manier van kijken naar een tijdperk als de gouden eeuw, of de gitzwarte eeuw zoals de auteur het noemt, uiteindelijk weer zal veranderen. Nelleke Noordervliet omschreef het een tijdje terug als volgt: "De naakte gestalte van de zeventiende eeuw werd eerst aangekleed met de zwarte lakense jas van de zelfvoldane burgerij, vervolgens omhuld met het goud van de verheerlijking van de natie, toen wetenschappelijk verantwoord voorzien van linten vol cijfers en feiten, daarna verpakt in de verontwaardigde spandoekkreten van demonstranten en tenslotte - heel veel later - zal het geheel worden omgeven door de lijkwade van de vergetelheid." Ik weet niet in hoeverre historici zich in deze omschrijving kunnen vinden, maar dat het heden onze blik kleurt lijkt me evident. En ik kan niet wachten op de vergetelheid.
2 Reacties
ton14024
ton140247 jul. 2021 - 14:44
Ja K, je hebt helemaal gelijk met je school curriculum´. JOOP.NL is voortgezet lagere school.
dirk den boer
dirk den boer8 jul. 2021 - 17:51
Inderdaad Kees, de oude Huizinga hierover: geschiedenis(les) is niet meer dan zich rekenschap geven van het verleden (dus met de maatstaven van nu). Dat is heel wat anders dan wat ik vroeger leerde,namelijk: wat er werkelijk gebeurde en waarom dat zo was.
Paul250371
Paul250371
7 jul. 2021 - 13:05
Weer een rake column.
tempest
tempest
7 jul. 2021 - 13:01
Beetje kwaadaardig gedraai met woorden. Stel de vraag nog maar als: “Vindt U het een goed idee als we een ander land gaan binnenvallen om daar een kolonie te stichten?” 99% zal daar heel duidelijk “nee” op antwoorden. Trots zijn op de positieve dingen die voorouders in een land voor elkaar hebben gekregen is prima, ook als er tevens negatieve zaken zijn gebeurd. Er is geen enkele geschiedenis zonder zwarte bladzijden, niet hier, niet in het Westen, nergens.
10 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman7 jul. 2021 - 13:11
[Trots zijn op de positieve dingen die voorouders in een land voor elkaar hebben gekregen is prima] Het gaat specifiek om het kolonialisme. Is dat iets om trots op te zijn?
Norsemen
Norsemen7 jul. 2021 - 13:40
@tempest Los van dat trots zijn op iets waar je geen enkele bijdrage aan hebt geleverd iets onnozels is, wat hebben ze voor elkaar gekregen dan?
ton14024
ton140247 jul. 2021 - 13:43
´´Trots zijn op de positieve dingen die voorouders in een land voor elkaar hebben gekregen is prima´´ Maar als er excuses gemaakt moeten worden is dat fout.
Zandb
Zandb7 jul. 2021 - 13:47
tempest Dan ben je dus trots - die hebben 'wij' dan maar mooi maar gedaan - op de positieve dingen en schaam je je voor de negatieve - die hebben wij ook gedaan -. Is dat nu zo moeilijk om zo duidelijk kenbaar te maken? U, die nota bene kritiek heeft op een "beetje kwaadaardig gedraai met woorden"!
Satya
Satya7 jul. 2021 - 15:39
Welke positieve prestaties?
HappyBuddha
HappyBuddha7 jul. 2021 - 16:41
@tempest 7 juli 2021 at 15:01 Trots zijn op de positieve dingen die voorouders in een land voor elkaar hebben gekregen is prima, Zoals?
Fransss en Vrij
Fransss en Vrij7 jul. 2021 - 18:16
[ Welke positieve prestaties? ] Objectief gezien was het een hele prestatie dat een klein landje met pakweg 1,5 miljoen inwoners de halve wereld "ontdekte" met kleine scheepjes en economisch en militair stand hield tussen grootmachten als Engeland, Frankrijk, Pruisen en Spanje. Dat het in kolonialisme uitmondde is de negatieve kant van de medaille. Ik heb nog nooit een Nederlander horen klagen dat we "ons Indië" of onze koloniën zijn kwijtgeraakt terwijl de Britten volgens de verhalen niet anders doen, het was zelfs een sentiment bij de Brexit. Misschien zijn de Britten daarom een stuk minder trots omdat "we lost the empire". Ik weet niet hoe het onderwijs na 1980 is geweest, maar vóór die tijd was het m.i. een groot slachtofferschap van de Tweede Wereldoorlog. Indonesië of Suriname of de Antillen kwamen daar nauwelijks in voor. Ze vertelden niet eens dat Nederlanders New York gesticht hebben (dan wel gejat van de "Indianen").
Norsemen
Norsemen8 jul. 2021 - 9:33
"Ik heb nog nooit een Nederlander horen klagen dat we “ons Indië” of onze koloniën zijn kwijtgeraakt" De politionele acties noem jij niet klagen?
Fransss en Vrij
Fransss en Vrij8 jul. 2021 - 11:11
[ De politionele acties noem jij niet klagen? ] Toen "waren we Indië nog niet kwijt..." Vanaf midden zestiger jaren hoorde je daar niemand meer over.
Norsemen
Norsemen8 jul. 2021 - 14:39
"Toen “waren we Indië nog niet kwijt…”" Jawel hoor, het was allang internationaal besloten dat Indonesië onafhankelijk mocht worden. Daar had Nederland al niets meer over te zeggen. De oorlog, dat was het natuurlijk gewoon, was dan ook volkomen zinloos.
Geen3
Geen3
7 jul. 2021 - 12:51
Karim, kunt u mij zeggen op welke universiteit in de UK dit onderzoek is gedaan? Ik kan het op internet niet vinden.
3 Reacties
Geen3
Geen37 jul. 2021 - 12:54
De YouGov vind ik wel, maar de naam en plaats van de universiteit niet.
Mark Huysman
Mark Huysman7 jul. 2021 - 13:26
Beide polls zijn volgens mij door YouGov gedaan. Waarom denk je dat ze op een universiteit gedaan zijn?
DanielleDefoe
DanielleDefoe7 jul. 2021 - 18:30
YouGov is een commercieel enqueteplatform met een hoofdkantoor in Londen. Universiteiten maken naar mijn ervaring vaker gebruik van Qualtrics Research Core. De platforms zetten een door de opdrachtgever opgestelde enquete uit en regelen ook de analyse van de antwoorden, al zullen universitaire opdrachtgevers de primaire data vaker zelf analyseren.
Fransss en Vrij
Fransss en Vrij
7 jul. 2021 - 12:49
Kunnen we ook een link krijgen naar de onderzoeken zelf, zodat we zelf een oordeel kunnen vormen bv over de vraagstelling? Als ik lees "would you support or oppose ... kneeling down" dan ruik ik het gewenste antwoord al. En als ik de verhalen over de gemanipuleerde WOII geschiedenisboekjes van Japan en de Afrikaanse voetballers in Italië mag geloven, dan geloof ik niks van al die positieve uitkomsten voor sommige landen.
2 Reacties
ton14024
ton140247 jul. 2021 - 13:18
´´Als ik lees “would you support or oppose … kneeling down” dan ruik ik het gewenste antwoord al.´´ Leg eens uit. Zit er een luchtje aan, wordt er gestuurd?
Fransss en Vrij
Fransss en Vrij7 jul. 2021 - 19:12
[ wordt er gestuurd? ] Begin eens te vragen of mensen mogen protesteren tegen discriminatie. Vraag dan of sporters mogen protesteren tegen discriminatie. Vraag dan of je het op prijs stelt dat sporters vooraf aan een wedstrijd protesteren tegen discriminatie. Daar zal je totaal verschillende antwoorden op krijgen. Als je tegen protestacties op het veld of circuit bent betekent dat nog niet dat je racistisch bent. In extremo: vraag of men het erg vindt dat mensen protesteren tegen discriminatie tijdens de dodenherdenking om 8 uur op de Dam.
BartP2
BartP2
7 jul. 2021 - 12:40
Ik zou ook Paars kiezen wat betreft koloniaal verleden: al met al trots. Slavernij was niet fraai, maar slechts een onderdeel. Ook wat betreft support van voetballers die gaan knielen: ik verafschuw discriminatie en meng mij graag in een goede discussie hierover maar vindt zulke kniel-akties zo nietszeggend. Geen support van mij dus. Heeft verder niets met onwetendheid te maken. Gewoon een andere mening.
8 Reacties
Karingin
Karingin7 jul. 2021 - 12:59
Wow...dus het onderdrukken van volkeren, culturele genocide plegen en het leegroven van land om pegels mee te verdienen is iets om trots op te zijn volgens jou. Ik hoop dat je geen kinderen hebt
ton14024
ton140247 jul. 2021 - 13:09
´´kniel-akties nietszeggend´´ Iedereen weet wat met die knie-acties wordt bedoelt maar voor jou zijn ze nietszeggend. Dat is geen mening, dat is onwetendheid.
Mark Huysman
Mark Huysman7 jul. 2021 - 13:12
[Wow…dus het onderdrukken van volkeren, culturele genocide plegen en het leegroven van land om pegels mee te verdienen is iets om trots op te zijn] Ja, Karingin, zo zijn heel veel Nederlanders.
Zandb
Zandb7 jul. 2021 - 13:15
Bart Je kan natuurlijk trots zijn op je koloniseren, want wie koloniseert doet dat omdat die vele trappen hoger staat op de ladder van de beschaving dan die arme, domme zielen, die gekoloniseerd worden.
Norsemen
Norsemen7 jul. 2021 - 13:47
De reactie van BartP is het meest trieste wat ik ooit hier op Joop heb gelezen.
JasDon
JasDon7 jul. 2021 - 16:38
@Norsemen Dan moet je wat beter lezen, er komt hier regelmatig drek langs. Wat Bart zegt is toegelicht en redelijk genuanceerd, helemaal wat betreft het knielen. Zelf heb ik niks met het concept trots, het was knap wat Nederland als landje deed op het wereldtoneel. En zo waren en groepen mensen die wel vaker het schier onmogelijke presteerde. Veroordelen wat Nederland deed(of er schaamte voor voelen) is vergelijkbaar met het veroordelen van een ritueel offer of het aanvallen van een land honderden jaren geleden. Nietszeggend want het is geschiedenis. Dat sommige mensen op basis van zulke dingen nu nog het slachtofferschap claimen.. dat vind ik pas richting triest gaan.
BartP2
BartP27 jul. 2021 - 17:50
Nou ja, Karim stelt de vraag en ik beantwoord hem. Blijkbaar interesseert jullie het antwoord niet maar dat is niet mijn probleem.
Norsemen
Norsemen7 jul. 2021 - 18:31
Wat BartP zegt is als een Duitser die zou zeggen dat hij trots is op de jaren 33-45 ondanks het niet zo fraaie detail ‘de jodenvervolging’.
Pater
Pater
7 jul. 2021 - 12:29
De koppeling tussen racisme en kolonialisme is speculatief, en gaat m.i. voor de overgrote meerderheid van de bevolking niet op. Als die koppeling zou bestaan zouden landen die nooit koloniën hebben gehad minder racistisch zijn; eerder het tegendeel is het geval.
12 Reacties
Karingin
Karingin7 jul. 2021 - 12:58
Denk nou eens na, het hele denken uit die tijd - de rassenverdeling - heeft natuurlijk ook post gevat in landen zonder koloniën. Jouw vlieger gaat niet op
Mark Huysman
Mark Huysman7 jul. 2021 - 13:18
Eens met Karingin. De landen die koloniën hadden domineerden de wereld. Het is logisch dat de koloniale, racistische ideologie niet bij de grenzen van de koloniserende landen ophield. Bovendien profiteerden veel landen die zelf geen koloniën hadden wel mee van het kolonialisme. Zie hier bv Zwitserland: https://www.swissinfo.ch/eng/how-switzerland-profited-from-colonialism/45961280
Zandb
Zandb7 jul. 2021 - 13:24
Pater Wie meent de baas te mogen spelen omdat die machtiger ontwikkelder en beschaafder is dan bepaalde groepen van andere afkomst, die discrimineert wanneer die daar ongegeneerd voordeel van heeft. Dat wil dus zeggen, dat minder machtige ontwikkelde en/of beschaafder geachte groepen minder zouden discrimineren, alleen zij zijn niet in de gelegenheid om op dergelijk grote schaal te profiteren.
Klein zonnetje
Klein zonnetje7 jul. 2021 - 13:40
@Pater, ik zie het verband ook niet. Het is allemaal zo lang geleden. Naast dat we het probleem hebben dat racisme ook bestaat in landen die geen koloniën hadden, hebben we het probleem dat een blanken ook racisme kunnen ervaren in niet-blanke landen. Wat te denken van een Afrikaan in China.
Gerard de Vries2
Gerard de Vries27 jul. 2021 - 17:20
Eens Pater, slavernij werd in een bepaalde periode gerechtvaardigd via racisme. Maar slavernij vloeit uiteindelijk altijd voort uit economische druk en machtsverschillen. Dat is meteen ook de reden waarom er nog altijd slavernij is.
Peterrr.
Peterrr.7 jul. 2021 - 17:33
@Karingin, in Europa vochten de landen elkaar altijd de tent uit. Ook al is er nu een EU, over vrijwel alles verschillen en verschilden de meningen. Maar net op dit ene punt denkt iedereen in ieder Europees land hetzelfde. Geloof je het zelf? Bovendien, als dat zo zou zijn, dan was dat allang aangetoond middels onderzoeken.
Pater
Pater7 jul. 2021 - 18:01
@Karingin, Huysman Ik probeer juist ijverig na te denken, het gebruikelijke simplisme van Bettache bevredigt me zelden. Bettache loopt m.i. standaard over van ressentiment, waarbij de ratio soms ver te zoeken is. De discriminatie van oorspronkelijk Marokkaanse of Turkse Nederlanders heeft geen barst te maken met onze kennis van het slavernijverleden, veel meer met angst voor het onbekende, de angst dat ze 'onze vrouwen' versieren, en vooral na 2001 voor de islam, die de macht over zou nemen, erin gehamerd door de Fortuyns, Wilders' en Baudetten, die dankbaar gebruik maken voor de wel degelijk vrouw- en homovijandige elementen inde orthodoxe hoeken van de islam in NL. De 'diepe' racisten die echt denken dat ze als blanken superieur zijn komen voor, maar zijn zeker niet bepalend. Karingin koppelt het blanke superioriteitsdenken in het algemeen, zoals dat met name in de 19e eeuw ontstond, net als Bettache regelrecht aan het kolonialisme. Dat was ook de tijd dat Zw.Piet het racistische karakter kreeg. Hoe onterecht ook om die superioriteit aan ras te koppelen, het Westen wás gewoon wetenschappelijk, militair, industrieel superieur. Voor een verklaring kun je naar het kolonialisme kijken, maar ik denk dat de 'super'-macht en het grote verschil in rijkdom van het westen t.o.v. Afrika en Azië meer ontstond uit een uitzonderlijk dynamisch en expansief karakter van de westerse landen en de industriële revolutie dan uit het kolonialisme (ze versterkten elkaar natuurlijk wel). Men meende oprecht dat die verschillen te verklaren was aan 'ras'. Ik vind het veel te makkelijk om alles bij het kolonialisme te leggen. In het begin van de 20e eeuw werd de directe grote 'winst' uit de koloniën voor de grote kolonialistische landen al discutabel. In die tijd ontstond, mede door het verbeterde onderwijs in de koloniën, juist in die landen het inzicht dat Indonesiërs en Indiërs, laat staan Japanners, in staat waren tot dezelfde intellectuele prestaties. Zwitserland is een interessant verhaal, waarvoor dank. Maar ik denk dat Zwitserland, bij uitstek een land van huursoldaten, een uitzondering vormde (met de nodige voorzichtigheid gesteld). De NL wreedheden, vóór en ná 1945, in Indonesië maar net zo goed in de slavernij elders en de slavenhandel, vormen redenen te over voor excuses. Dat versterkt niet het identiteitsdenken (zie artikel in Vk), dat doet recht aan wat fout was. Maar houdt svp in de gaten dat die excuses vooral een rol hebben in NL zelf. Ondanks de moordpartijen na 1945 interesseert het Indonesië amper. @Zandb Reken maar dat de Chinezen, als ze ergens in onze middeleeuwen niet gekozen hadden voor isolatie maar voor expansie, minstens zo wreed en racistisch zouden zijn geweest. En het lijkt erop dat ze wat dat betreft aan het inhalen zijn. Racisme is een heel menselijke ontsporing. De ernst ervan in het Westen zit 'm denk ik vooral in de nog steeds bestaande discriminatie van voorheen onderdrukte groepen, de slachtoffers van racisme zitten heel duidelijk aan één kant. Ik mag hopen dat over een paar decennia het ergste voorbij is.
Fransss en Vrij
Fransss en Vrij7 jul. 2021 - 18:48
[ De koppeling tussen racisme en kolonialisme is speculatief, ] Ik zou zelfs een omgekeerde positieve koppeling suggereren. Al die landen met koloniën die ze zijn kwijtgeraakt hebben met immigratie vanuit de koloniën te maken gehad. Daardoor is de bevolking na WO2 met die culturen in aanraking gekomen plus nog eens de culturen van de "gastarbeiders". Als je de enorme buitenlanderhaat en enorme haat én geweld tegen de vluchtelingen ziet in de oost-europese landen die nooit een kolonie of gastarbeiders gehad hebben, dan is het voor mij wel duidelijk.
C@io1
C@io17 jul. 2021 - 18:58
Hallo Pater, I do not want to rain on your parade irt deze opmerking, at least not too much. Maar speculatief lijkt mij een te sterk en breed begrip met het onafhankelijke emperische onderzoek v., als ik het me goed heug, een aantal onderzoekers v.d. UvM; waarin de term etnische boete werd gecoined, als eufemistisch alternatief voor het met volle intentie handelen naar wederrechtelijk onderscheid, uit hoofde etniciteit, culturele wortelen en/of de herkomst v. je ouders of grootouders. Met name springt in zulks gevallen er altijd uit hoe het mannelijke gedeelte (voorm.)antilliaanse immigranten en diens zoons en kleinzoons in verdere generaties hier mee te kampen hebben. Laten de voormalige Antillen daarin een centrale rol spelen irt ons gedeelde slavernij verleden, dit naast natuurlijk ..Suriname. Het onderzoek geeft hier aan dat een deel vd Nederlanders trots is op niet alleen onze kolonisatiegeschiedenis incluis diens minder wenselijke facetten zoals bijv. slavernij. Het in horigheid houden van medemensen en deze uit hoofde afkomst, uiterlijk en cultuur bestempelen als minderwaardig. Om precies te zijn als niet-mens, maar als vee en gereedschap. Als ik dan over de afgelopen decennia de met interval gedane onderzoeken inzake emancipatie vd etnische minderheden door een onderzoeksbureau welk zich inzet v onze overheid met oog op dit thema. En dat 4 generaties later alsnog ongeacht opleiding, NL's paspoort etc. deze groep niet verder aan het werk komt dan 60% in NL v generatie op generatie. En ik kijk dan weer naar de toename v werkeloosheid onder jongeren v etn. Minderheid, de hoogte+duur v diens werkeloosheid bij gelijke geschiktheid, ivm jongeren met vergelijkbare kenmerken buitenom dat deze autochtoon en overwegend blank. Dan zou ik het verband tussen wederrechtelijk onderscheid uit hoofde etniciteit, 'roots' en/of huidskleur wat minder speculatief benoemen. Sterker nog, ik zou speculatief thans geheel achterwege laten aan de hand v de uitkomst v dit recente onderzoek, tesamen met het onderzoek ten tijde v crisis cq schaarste+diens bevindingen en tesamen genomen met de structurele onderzoeken inzake intregratie en emancipatie v etn. Minderheden in dit land. Ik zou uit hoofde dien zelfs durven te beweren dat we niet enkel spreken institutioneel racisme maar systemisch, omvattend incluis een cultuurnorm; blijkbaar gedragen door de normatieve meerderheid in dit land, welk inzake 'mannelijke (voorm.) Antillianen en diens in Nederland geboren zoons, kleinzoons en achterkleinzoons, toch zeker te koppelen is aan de in dit onderzoek geroemde trots in het kolonialisme (incluis slavernij cq minderwaardigheid; gerelateerd aan misnomer in dit geval v meerderwaardigheid-> zie term etnische boete als bevinding uit hoofde empirische waarheidsvinding). Dit is precies het fenomeen waarvoor deze term specifiek gecoined werd door de betrokken onderzoekers, om diens bevindingen te kunnen publiceren irt de causaliteit zonder miskend te worden door deze norm en het gedeelte Nederlanders welk deze hanteren in t maatschappelijk verkeer.
C@io1
C@io17 jul. 2021 - 19:02
Mijn excuus pater, al. 3: doelt op de tijdsperiode ten tijde vd crisis. Zo om en nabij: 2005-2015.
C@io1
C@io17 jul. 2021 - 19:04
Lol niks alinea 3, blok 7 aan tekst :p oops
dirk den boer
dirk den boer7 jul. 2021 - 19:45
In Latijns Amerikaanse landen die allemaal gekoloniseerd zijn ooit is racisme tegenover de indiaanse en zwarte bevolking nooit ver weg, met name bijvoorbeeld in hun telenovelas (onze GTST). Er is geen mexicaanse bruiloft (waar de een altijd net iets donkerder is dan de ander) wordt steevast gegniffeld dat de donkere partij erop vooruit gaat , mejorar la raza heet dat, vaak meegemaakt daar. Opvallend: het wordt steeds nogal goedmoedig opgevat. er is niet zoals bij ons en in de US dat wokisme en dat puriteinse, dat ik ben goed (want woke) en jij deugt niet. Kennen ze daar nog niet, alhoewel, door invloed van de US dringt het nu ook onweerstaanbaar op daar.
Winterdepressie
Winterdepressie
7 jul. 2021 - 12:18
De titel is wel een enorm vrije vertaling van het onderzoek. In de grafiek staat duidelijk "Something to be ashamed of", niet "Something that is bad". Dat is nogal een verschil. De andere categorie "Iets om trots op te zijn", "Iets om niet trots op te zijn en iets om je voor te schamen" en "K'weet nie" geven ook niet een duidelijk waardeoordeel in dat opzicht. Natuurlijk is kolonialisme slecht, maar ik ga me er niet voor schamen gezien ik er part nog deel van uitmaakte en mijn identiteit niet bestaat uit de daden van de schurken of helden uit ons verleden.
8 Reacties
SpijkerMaarten
SpijkerMaarten7 jul. 2021 - 12:39
Het eerste dat je zegt vind ik wel plausibel. Ik schaam me inderdaad niet voor een verleden waar ik geen deel ven uit maak, want 'ik schaam me' is persoonlijk. Het heeft nogal te maken met hoe de vraag in het NL wordt vertaald (of de proefpersoon het in het Engels interpreteert), want als iemand zou zeggen dat het kolonialisme 'beschamend' is, zou ik dat waarschijnlijk beamen. Dat ligt meer buiten mezelf. Dat gezegd hebbende - die 50 procent die het eigenlijk wel iets vind om trots op te zijn, daar kom je niet onderuit. Dat is .... puntjepuntjepuntje.... beschamend.
Fransss en Vrij
Fransss en Vrij7 jul. 2021 - 12:43
[ ik ga me er niet voor schamen gezien ik er part nog deel van uitmaakte ] Dat gevoel lijkt overal te heersen, het echte "schamen" ligt overal laag en rond de 20%.
Karingin
Karingin7 jul. 2021 - 12:55
Het is wel degelijk iets om je nu nog voor te schamen, omdat het onze cultuur enorm beïnvloed heeft en dus nog steeds doorwerkt. Maar dat is precies wat de meeste Nederlanders weigeren in te zien, en daarom wordt 't probleem racisme niet erkend en dus niet opgelost
ton14024
ton140247 jul. 2021 - 13:36
´´ “Something to be ashamed of”, niet “Something that is bad”. Dat is nogal een verschil.´´ Nee, dat is niet nogal een verschil, dat is een andere manier om het zelfde te zeggen en aan een waardeoordeel wil jij dan weer een cijfer plakken? De conclusie is tenslotte dat we het gesprek moeten voeren, maar dat zul jij wel als een veroordeling opvatten. ´Brr, als Bettache het voor het zeggen krijgt wacht mij het schavot.´
Zandb
Zandb7 jul. 2021 - 13:44
Depressie Het zal mij de bout hachelen, of u zegt zich persoonlijk schaamt of niet. Man, wat een non-discussie. Want..... "Natuurlijk is het slecht", zegt u, en dus bent daar niet trots op. En voor wat het waard is; zou zoiets dus in uw naam gebeuren of gebeurd zijn, dan zou u zich er voor schamen. Dat impliceren uw woorden. Nou. Is dat nu zo moeilijk, om op die manier de juist nuance aan te brengen?
Winterdepressie
Winterdepressie7 jul. 2021 - 14:04
@SpijkerMaarten, Ik denk dat je die 50% ook niet over 1 kam kan scheren. Ik weet vrij zeker dat dit ook in meer genuanceerde punten opgebroken kan worden en dat uiteindelijk heel weinig van deze groep keihard zullen zeggen dat slavernij en onderdrukking van hele bevolkingen super tof was. Het hele concept van "trots" zijn op een geschiedenis is al een beetje beladen en multi-interpretabel. @Karengin, Nou, ga je dan maar een lekker potje schamen als je wil. Ik zie het nut er niet van in. Dus het heeft een impact op de cultuur waar ik per ongeluk in geboren ben beïnvloed. Dat hebben de feodale heersers waaronder 99% van mijn voorouders als landarbeider hebben moeten werken ook en daar zie je mij ook niet mijn identiteit uit destilleren, noch iemand anders de schuld van geven. @Ton, Ik snap dat taal een fluïde begrip is, maar jij gaat toch wel erg ver daarin. Waarom zouden we überhaupt het gesprek moeten voeren nu blijkt dat woorden slecht een arbitraire betekenis hebben? @ZandB, Het is inderdaad een non-discussie...
Zandb
Zandb8 jul. 2021 - 6:41
Depressie Is kolonialisme slecht, dan kunt u zich gaan schamen of niet; dat is aan u. En dat is de discussie niet, die u er dan wel van maakt.
Winterdepressie
Winterdepressie8 jul. 2021 - 18:06
@Zandb, Zoals ik ook Ton al melde, het is weinig discussie waardig wanneer het gebruikte vocabulaire inherent betekenisloos is gemaakt. Het "frame" dat je "niet schamen" voor een bepaalde geschiedenis per definitie gelijk staat aan "kolonialisme niet slecht vinden" is niet discussie waardig.
Norsemen
Norsemen
7 jul. 2021 - 12:14
Dit nieuws verbaast mij helemaal niets Je hoeft alleen maar al de reacties hier op Joop te lezen. Genoeg figuren die het verband tussen kolonialisme en racisme of niet willen zien, of te dom zijn.
9 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin7 jul. 2021 - 20:28
Dus het is alles of niets. Zwart of wit. Als iemand geen racist is, dat van thuis uit ook absoluut niet of juist niet meegekregen heeft, maar jouw mening niet deelt dan is diegene toch racist en ook nog dom. Oftewel; Iedereen die het niet of niet helemaal met je eens is is dom. Dan zal hij of zij ook wel 'wit' zijn neem ik aan. Dan ben je snel uitgepraat. En diegene mag daar geen racisme in zien of een persoonlijke aanval. Of is hij of zij daar ook te dom voor?
dirk den boer
dirk den boer7 jul. 2021 - 21:27
Hoezo dom ? De Romeinen (en trouwens ook de Babyloniers, Macedoniers, Egyptnaren, kortom alle rijken vroeger, en ook de Ottomanen en Habsburgers vrij recent trouwens) hebben zoveelmogelijk omringende volken en stammen onderworpen en gekoloniseerd, ik heb nog nooit gehoord dat dat door hun racisme kwam, wel door het overwicht in wapens, cavalerie, strategisch talent, geoefende legers etc etc. Koloniaal word je altijd pas achteraf, als je de zaak/de veldslagen gewonnn hebt, de Europeanen hadden vanaf de 15de eeuw enorm overwicht door hun schepen, kanonnen, musketten en maritieme kennis en ervaring. Racisme heeft er niets mee te maken.
Minoes&tuin
Minoes&tuin8 jul. 2021 - 9:08
Mijn vraag In hoeverre ben je dan werkelijk voor diversiteit?
Norsemen
Norsemen8 jul. 2021 - 9:36
@dirk den boer Dom inderdaad. Dank voor de bevestiging.
Norsemen
Norsemen8 jul. 2021 - 9:43
@Minous Racisme niet willen zien of racist zijn, zijn twee verschillende dingen. Maar als ik jouw reactie lees, en vooral die van dirk den boer, dan denk ik als ik eerlijk ben dat jullie inderdaad te dom zijn.
ton14024
ton140248 jul. 2021 - 11:26
D, Racisme was de rechtvaardiging van slavernij. Hier wat leesvoer. https://www.lucepedia.nl/dossieritem/slavernij/de-kerk-en-slavernij https://www.profielactueel.nl/content/data/nieuwsberichten/2020/2020_Racisme_en_slavernij_in_de_VS.pdf
dirk den boer
dirk den boer8 jul. 2021 - 12:50
Wanneer noem je iemand dom? Heeft het met IQ of clever te maken? Of met iets heel anders? Er stond vorige maand leuk artikel over in de NRC. Ik herinner mij leuk voorval: vriend van mij had volierevogeltje dat hij voerde met meelwormen. De kooi had wat losse krantebladen op de vloer om de poepjes op te vangen, de meelwormen, in de kooi gegooid, kropen dan steeds zo snel mogelijk onder zo'n blad, om het vege lijf te redden. -De domme dieren, de sufferds-, zei die vriend bij de gelegenheid, ze weten niet dat ze op de krant moeten blijven, zodat het vogeltje ze ziet en kan oppikken. Wat hij bedoelde met dom: niet passen in mijn denkraam en opzet, hun eigen voordeeltje nastreven. Komt heel veel voor natuurlijk, heel veel....
Norsemen
Norsemen8 jul. 2021 - 14:50
Ontkennen dat er een verband is tussen hoe we mensen behandelen, en hoe we die mensen zien is of weigeren om na te denken, of niet kunnen na denken. Beide gevallen heeft met dom zijn te maken.
dirk den boer
dirk den boer9 jul. 2021 - 10:51
Inderdaad, Ton, rechtvaardiging achteraf, met de bijbel in de hand,en niet vooraf, zoals hier zo algemeen wordt beweerd. Als je naar schilderijen van Rubens en Rembrandt (en vele Fransen) kijkt, zie je hoe expressief en menselijk en waardig, goed gekleed) de zwarte medemens werd weergegeven. Dat zou spoedig veranderen, in de prentenboeken over de situatie op de plantages van het latere Suriname (en vele andere kolonies) werden ze heel wat minder aardig (vaak ronduit afzichtelijk) afgebeeld.
DonkerekamervanDamocles
DonkerekamervanDamocles
7 jul. 2021 - 12:08
Ieder land met koloniën heeft een langlopende ereschuld.
1 Reactie
Winterdepressie
Winterdepressie7 jul. 2021 - 14:35
Mooi, maar ik ben niet een land....

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor