Een nachtmerriescenario werd afgelopen weekend waarheid voor een 28-jarige man uit Dordrecht. Hij dacht een potentieel leuke date te hebben via Grindr, maar toen hij op zaterdagavond de man ontmoette en met hem een stukje door het park liep werd hij ineens besprongen door 16 jongens die hem zwaar mishandelden. Een dag later ontsnapte een tweede man die een afspraak had gemaakt op de Dordtse Schenkeldijk via een datingapp ternauwernood aan onbekende belagers. Lennart Lenskens, organisator van de Dordrecht Pride en een bekende van het eerste slachtoffer, stelt dat er geen reden was om de date te wantrouwen. De man leek op zijn profielfoto en zou er betrouwbaar uit hebben gezien. Tegen RTV Rijnmond vertelt hij:
Toen het slachtoffer meeliep met zijn zogenaamde date riep de dader ‘kom uit de bosjes jongens, dit is hem’. Hij werd toen volledig in elkaar geslagen. Ik ben hier heel erg van geschrokken, we doen ook een waarschuwing uit naar iedereen die de app gebruikt. Kijk uit waar je afspreekt, doe dat in de kroeg en niet zoals deze twee jongens op afgelegen plekken.
Volgens een reguliere gebruiker van op LHBTQI-georiënteerde datingapps, wiens naam bij de redactie bekend is maar die anoniem wil blijven, komt dergelijk geweld vaker voor:
Ja het gebeurt vaker en er is veel ophef over in onze community. Het is voor mij geen reden om Grindr te mijden, maar wel om in bepaalde gebieden voorzichtig te zijn. In Amsterdam maak ik me er niet druk om. Ik denk dat vooral naïeve mannen die nepfoto’s niet herkennen en de ‘lingo’ niet snappen gevaar lopen, omdat ze niet doorhebben dat het profiel dat ze leuk vinden geen echte man is. Mannen die hun geluk niet op kunnen met een goede aanbieding. Dat gezegd hebbende, soms zijn ze ook gewoon zo gehaaid dat het ook mij zou kunnen overkomen. Het is iets waar je als gay altijd rekening mee houdt, elke keer als je op een anonieme date gaat. Je weet het nooit.
Het is niet nieuw dat homohaters jacht maken op LHBTQI-mensen via internet. In Rusland is al jaren bekend dat extreemrechtse jongeren zich verenigen in knokploegen die als eigen rechter optreden tegen wat zij als verderfelijk gedrag en ‘pedofilie’ beschouwen. LHBTQI-tieners werden met behulp van social media in de val gelokt en op video mishandeld en gemarteld.
Dat slachtoffers van homohaat nooit schuldig zijn aan hun mishandeling mogen duidelijk zijn, maar buiten de Grindr-gebruikers die mogelijk kwaad in de zin hebben kwam de app vandaag opnieuw in het nieuws als risicofactor. Grindr deelt data over de hiv-status van gebruikers met derden. De app verkoop die gevoelige informatie niet door aan commerciële partijen, maar twee bedrijven die als technische onderaannemer werkzaam zijn voor Grindr beschikken wel over die info als onderdeel van hun gebruikersprofielen.