Luchthaven Schiphol heeft van demissionair stikstofminister Christianne van der Wal (VVD) een vergunning gekregen om stikstof te mogen uitstoten. Het gaat om een natuurvergunning voor 440.000 starts en landingen, met een tijdelijke vergunning waardoor voor nu 500.000 starts vliegbewegingen mogelijk zijn, zo meldt ANP. Die uitstoot was er al, alleen dan illegaal.
Schiphol laat weten blij te zijn met de vergunning, omdat nu weer kan worden voldaan aan wet- en regelgeving in plaats van in strijd met de wet alsnog grote hoeveelheden CO2 uit te stoten. Volgens Van der Wal heeft de luchthaven daarnaast genoeg "maatregelen getroffen" waardoor de stikstofeffecten "zijn gemitigeerd”. Zo zou Schiphol boeren hebben uitgekocht om stikstofruimte vrij te spelen.
De nationale luchthaven heeft jarenlang zonder natuurvergunning gezeten. In het verleden heerste het idee dat dit niet nodig was, maar in 2020 erkende het kabinet dat Schiphol volgens de Europese natuurbeschermingswetten wel degelijk een vergunning moest hebben. Milieuorganisatie MOB vindt dat het aantal vluchten er moet worden beperkt tot maximaal 250.000 per jaar. Dat aantal baseert de organisatie op de "historische rechten" van het vliegveld, alles erboven zou illegaal zijn volgens MOB.
Ook andere milieuorganisaties zijn kritisch. "We zijn teleurgesteld dat Schiphol een vergunning krijgt om gewoon op de oude voet stikstof uit te stoten", reageren Milieudefensie, Greenpeace, Natuur en Milieufederatie Noord-Holland en Natuur & Milieu. "Dit is een gemiste kans voor de overheid om in te grijpen en natuur, omwonenden en klimaat te beschermen tegen de vervuiling van Schiphol."
De milieubeweging vindt het ook "wel heel krom" dat boerenbedrijven uitgekocht moesten worden om de vergunning te kunnen krijgen. "Wij vinden dat ieder bedrijf minder stikstof moet uitstoten, om kwetsbare natuur te redden. Schiphol wordt met deze vergunning weer voorgetrokken en uit de wind gehouden", klinkt het.