Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Schiphol laat bagagepersoneel zich letterlijk kapotwerken

  •  
06-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2684 keer bekeken
  •  
ANP-447975488

Op luchthaven Schiphol, een commerciële onderneming die voor 92 procent in handen van de overheid is, is bagagepersoneel jarenlang gedwongen te zwaar werk uit te voeren. Fysiek overbelaste werknemers kampen daarom nu met lichamelijke problemen. Dat onthult Nieuwsuur in samenwerking met de NOS. De arbeidsinspectie heeft al in 2009 geëist dat er einde aan de praktijken gemaakt zou worden en de voorschriften voortaan nageleefd zouden worden. Dat is niet gebeurd. In plaats daarvan voert de arbeidsinspectie al twaalf jaar geen controles meer uit op deze overtredingen. Volgens bedrijfsartsen die kennis hebben van de misstanden kunnen de praktijken er toe leiden dat 50 procent van de medewerkers een beroepsziekte krijgt.

Schiphol kampt met een groot gebrek aan bagagepersoneel waardoor de chaos op de luchthaven deze zomer een internationaal schandaal werd. Het was al bekend dat medewerkers gebukt gaan onder de enorme werkdruk en slechte beloning. Nu blijkt er dus ook sprake te zijn van systematische schending van de veiligheidsnormen in arbeidsomstandigheden.

Schiphol voert de taak van bagageafhandeling niet zelf uit maar besteedt die verantwoordelijkheid uit aan onderaannemers. De luchthaven laat die verschillende uitvoerders zwaar met elkaar concurreren om de kosten voor de afhandeling zo laag mogelijk te krijgen. Er is door deskundigen gewaarschuwd dat die strategie nadelige gevolgen heeft voor de medewerkers. De bedrijven zetten onder meer geen machines of apparatuur in die de lichamelijke overbelasting vermindert. Uit interne stukken die NOS en Nieuwsuur in bezit hebben blijkt ook dat de bedrijven al jaren op de hoogte zijn van de wantoestanden en de gevolgen voor de gezondheid voor het personeel. 

De onderzoeksredactie van de NOS en Nieuwsuur sprak met zo'n dertig bagage- en cargomedewerkers die op Schiphol werken of kort geleden zijn vertrokken. Zestien van hen vertellen anoniem dat zij gezondheidsproblemen hebben gekregen vanwege het zware werk. Medewerkers vertellen door hun rug te zijn gegaan, of een spier te hebben gescheurd. Dan neemt men tijdelijk rust en hervat men weer het werk. Negen mensen zeggen blijvend letsel te hebben overgehouden. Zo kan een medewerker niet meer bukken, kan een ander niet meer boven zijn schouders tillen en vertelt een derde medewerker dat zijn hand versleten is.

In reacties erkennen de bedrijven de problemen en beloven - opnieuw - beterschap of verwijzen door naar Schiphol als verantwoordelijke voor de praktijken.

Ondertussen houdt de chaos aan.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.