Meer toegespitst advies, bijvoorbeeld voor
vegetariërs, mensen op dieet, of uit een etnische groep waar minder
Hollandse pot wordt gegeten
De Schijf van Vijf, al sinds de jaren vijftig hét communicatiemiddel van de Nederlandse overheid voor adviezen over gezonde voeding, gaat er heel anders uitzien. Dat meldt het Parool bij monde van Stephan Peters, die bij het Voedingscentrum verantwoordelijk is voor de wetenschappelijke onderbouwing van het advies.
Er is al lange tijd kritiek op de semi-overheidsinstelling. Die laaide onlangs op toen het voedingscentrum de zogeheten superfoods neersabelde als zijnde een commercieel gedreven hype die schadelijk voor de gezondheid kan zijn. Het Voedingscentrum zou werken op basis van achterhaalde informatie, en de Schijf van Vijf wordt ouderwets en bevoogdend genoemd, schrijft het Parool vrijdag. Ook wordt getwijfeld aan de onafhankelijkheid van het Voedingscentrum.
Peters:
De Schijf van Vijf is gericht op de gemiddelde Nederlander. Die eet nou eenmaal twee keer per dag brood. We doen die aanbeveling dus omdat het aansluit bij hoe veel mensen toch al eten; ze hoeven hun voedingspatroon niet volledig om te gooien. Maar het model heeft daarom ook zeker zijn beperkingen, want niet iedereen eet gemiddeld.
Het nieuwe model geeft waarschijnlijk een meer toegespitst advies, bijvoorbeeld voor vegetariërs, mensen op dieet, of uit een etnische groep waar minder Hollandse pot wordt gegeten. Of de schijf ook inhoudelijk anders zal zijn, kan Peters nog niet zeggen. “Volgend jaar komen de nieuwe richtlijnen van de Gezondheidsraad uit, en daar baseren we ons op.”