Een in omvang ongekende hongersnood in Jemen is het gevolg van bewuste tactiek. Nederland moet het initiatief nemen om te komen tot sancties tegen individuen die uithongering als oorlogswapen inzetten
Met regelmaat worden we geconfronteerd met verschrikkelijke beelden van uitgemergelde kinderen in Jemen. Dat is het trieste resultaat van een verwoestende oorlog die alweer bijna vier jaar duurt, waarin Houthi-rebellen het opnemen tegen de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië. Vele tienduizenden doden, miljoenen vluchtelingen en een in omvang ongekende hongersnood zijn het resultaat.
Die honger, die de helft van de bevolking van Jemen treft, is meer dan een treurig bijproduct van oorlogvoering; het is bewuste politiek van Saoedi-Arabië en zijn bondgenoten, die een illegale blokkade handhaven waarmee humanitaire hulpverlening tegen wordt gehouden. De coalitielanden bombardeerden daarnaast honderden boerderijen en markten, maar ook veel opslagplaatsen van voedsel – allemaal oorlogsmisdaden.
Tot op de dag van vandaag gaan die oorlogsmisdaden door, veelal uitgevoerd met wapens van westerse landen, die voor vele miljarden wapens blijven leveren. Er is geen ontkomen aan: in Jemen wordt uithongering als oorlogswapen ingezet, op grote schaal, met westerse medeplichtigheid.
Dat moet stoppen. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties biedt daar ook mogelijkheden toe. In mei dit jaar werd daar, op Nederlands initiatief, resolutie 2417 aangenomen die het mogelijk maakt om op te treden tegen individuen die honger als wapen gebruiken. In een recent aan de Tweede Kamer aangeboden petitie door een aantal religieuze leiders, wordt hiertoe opgeroepen.
De internationale gemeenschap heeft veel te lang gezwegen over Jemen. Daarvoor betalen Jemenieten de prijs, met hun bloed. Deze stilte tast de geloofwaardigheid van het hoogste orgaan in de wereld dat gaat over oorlog en vrede, de Veiligheidsraad, aan.
Daarom moet Nederland, dat tot het einde van dit jaar lid is van de Veiligheidsraad, het goede voorbeeld geven en een initiatief nemen om te komen tot sancties tegen verantwoordelijken die uithongering als oorlogswapen inzetten.