Samsom trotseert kritiek defensie-specialisten
• 14-06-2012
• leestijd 3 minuten
Directeur Clingendael ontstemd over bezuinigingsplannen ... Gemor onder partijleden ... Partijleider schiet uit z'n slof
Even leek de PvdA een eensgezinde partij. Maar nu komt het eerste conflict toch naar boven en wel langs de gebruikelijke weg: de media. Wat is er aan de hand? De PvdA heeft in het verkiezingsprogramma staan dat de partij een miljard wil bezuinigen op defensie. Defensiespecialisten zijn daarover ontstemd. Maandagavond kwam het tot een botsing tussen hen en partijleider Diederik Samsom.
De PvdA kent zogeheten ‘Netwerken’ opgezet rond onderwerpen. Volgens de partij houden die netwerken voor leden zich bezig met “discussiëren, lobbyen, informeren en adviseren van onze volksvertegenwoordigers en het organiseren van bijeenkomsten en andere activiteiten”.
Maandagavond vond in den Haag een bijeenkomst plaats van de eerder dit jaar gestarte netwerkgroep Defensie. Volgens de
agenda sprak in het eerste deel demissionair minister van Defensie Hans Hillen (CDA) maar bij het tweede deel, een discussie over het verkiezingsprogramma ging het mis, onthult NRC Handelsblad (betaalde editie). Een deel van de aanwezigen is tegen de geplande bezuinigingen op Defensie en voelt zich ook nog eens zwaar gepasseerd bij de besluitvorming. Volgens de critici maakt zo’n forse bezuiniging het straks onmogelijk de eigen ambities, die ook in het verkiezingsprogramma staan, uit te voeren. Te gast is ook Ko Colijn, directeur van instituut Clingendael. Met hem komt het tot een harde confrontatie, aldus NRC.
Vredesactivist Mient Jan Faber hield een emotioneel betoog over humanitaire interventies die op de tocht komen te staan. De hardste aantijgingen kwamen van journalist Ko Colijn, die als buitenlanddeskundige was uitgenodigd bij het beraad, dat besloten was. Hij beschuldigde Samsom ervan de bezuinigingen op Defensie overhaast te hebben doorgedrukt en betrokkenen onder druk te hebben gezet. Hierop ontstak Samsom in woede. „Jij beweert dat ik niet integer ben”, beet hij Colijn toe. Na de woordenwisseling verliet Samsom het overleg.
Colijn had zich twee weken eerder al in zijn
Vrij Nederland column fel uitgelaten over de plannen van Samsom en de manier waarop die tot stand kwamen. Hij vertelt hoe het CPB na doorberekening constateerde dat er een miljard te weinig bezuinigd werd.
De PvdA-top had weinig tijd nodig voor een oplossing. Easy target, we pakken gewoon nog een keer één miljard euro van defensie en dan is het probleem uit de wereld. Zonder overleg met de fractiespecialisten, de fractieadviescommissie voor defensie, ja wie er ook maar verstand van had, werd de zeis in tien minuten over het defensiebudget gehaald. Een dag later, 26 april, stond in het CPB-rapport het regeltje: ‘Defensie bezuiniging 2013 0,3 miljard, 2014 0,8 miljard, 2015 1,0 mln (en latere jaren:) 1,0 miljard structureel’. Niet aan de grote klok gehangen, door niemand opgemerkt, klaar.
Ko Colijn schrijft dat alleen op Twitter een kritische vraag werd gesteld. Die blijkt afkomstig van Eric Buijning, een consultant die
graag pleit voor een kleinere overheid. Samsom zegt tegen hem dat de bezuiniging op defensie 1,3 miljard bedraagt.
Colijn:
Onhandig om dat zonder partijbesluit te tweeten. Ook het verschil tussen
1 en 1,3 miljard defensiebezuiniging was niemand duidelijk behalve Samsom zelf, maar net genoeg om enkele waakhonden binnen de partij te alarmeren.
Uit de berichtgeving in NRC Handelsblad blijkt dat die waakhonden luid zijn gaan grommen.
De programmacommissie, waarin Samsom zitting heeft, zou alle partijadviesorganen inzake defensie gepasseerd hebben. Ook Kamerlid Angelien Eijsink, defensie-expertvan de PvdA-fractie, heeft zich volgens betrokkenen tegen de extra bezuinigingen in het verkiezingsprogramma gekeerd.
Samsom erkent die kritiek maar stelt dat het programma door de partij wordt vastgesteld en niet door de fractie. Hij zegt dat hij Colijn ‘met recht en rede’ van repliek heeft gediend. NRC citeert een anoniem partijlid over de stevige uitval van Samsom: “Het was een bijeenkomst met partijleden, een thuiswedstrijd dus. Het lijkt me onverstandig om je thuispubliek zo tegen de haren in te strijken.”
Op Twitter focussen de spindoctors van andere partijen, zoals
Roy Kramer van D66 , op de uitval van Samsom en framen dat als een gebrek aan zelfbeheersing van de PvdA-leider.