Door: Barbara van Paassen en Margit van Wessel
‘Het aantal liberale democratieën is geslonken tot slechts 29 landen.’ Dit is één van de conclusies in het jaarlijkse V-Dem rapport dat onlangs uitkwam, dé monitor van democratie wereldwijd. De titel ‘Democracy Trumped?’ spreekt boekdelen. Nederland behoort op dit moment nog tot één van die liberale democratieën, maar daalt in haar score en wordt genoemd in een rijtje landen met zorgwekkende, autocratiserende ontwikkelingen.
Van aanvallen op de rechtsspraak tot inperking van demonstratierecht: ook binnen Nederland groeien de zorgen over de kwaliteit van onze democratie en rechtsstaat. De aandacht gaat dan vaak naar een specifieke gebeurtenis – een minister die wat zegt, een beleidsplan dat de onafhankelijkheid van universiteiten bedreigt, of politiegeweld bij een demonstratie, maar de discussie is versnipperd. Tegelijkertijd lijken velen van ons meer dan bezorgd te zijn. Machteloosheid en woede lijken soms meer gepaste termen. Dit terwijl voorbeelden als Polen laten zien dat tegenmacht bieden verschil kan maken, en dat het belangrijk is om als samenleving vroegtijdig in actie te komen. Maar wat kunnen we doen? En wat hebben we hiervoor nodig?
Stap één volgens ons: herken de acties en voorstellen die de democratie kunnen ondermijnen en bezie deze in samenhang. Democratische erosie, het proces van achteruitgang van kernelementen van de democratie zoals we het afgelopen decennium steeds meer zien, ís lastig te herkennen. Omdat het democratisch gekozen of gelegitimeerde leiders betreft, zij veelal de regels van het spel volgen en het een proces is van kleine, minder zichtbare stappen, zou je makkelijk kunnen denken dat het wel meevalt. Het is daarom belangrijk om scherp te zijn op iedere uitspraak, actie of voorstel die kernelementen van de democratie raakt. Niet achteraf, als het te laat is, maar op het moment dat het gebeurt. Onlangs publiceerden wij een rapport dat hiervoor handvatten geeft. Is er sprake van ondermijning of inperking van democratische instituties, normen en gedrag? Is er sprake van uitsluiting van personen of groepen aan debat en besluitvorming? Zie je meerdere van dit soort acties of voorstellen?
Kijk daarbij ook naar de rol van maatschappelijke tegenmacht, tevens de focus van ons rapport. Dit is het samenspel van sociale bewegingen en NGO’s, media en wetenschap, creatievelingen en bedrijven, die kritisch toezicht houden op machtsstructuren, een informerende rol hebben en alternatieven kunnen aandragen. Deze vorm van tegenmacht is essentieel voor het functioneren van een liberale democratie als de Nederlandse, naast formele instituties zoals rechtsspraak en parlement. Het is ook waar autocratische krachten het vaak het eerst op gemunt hebben. Denk aan het demoniseren van journalisten, wetenschappers of minderheden, of het delegitimeren van maatschappelijke organisaties, bijvoorbeeld omdat zij kritiek hebben op Israël. Dit kan hun deelname aan het debat onveilig kan maken en leiden tot zelfcensuur en uitsluiting. Denk ook aan het opwerpen van administratieve hordes om naar de rechter te stappen of je te organiseren. Onlangs nog nam de Tweede Kamer moties aan waarin zij specifieke organisaties financiering of ANBI-status willen ontnemen. Niet zelden zijn dit soort maatregelen selectief van aard en worden specifieke groepen en politieke tegenstanders uitgelicht.
Stap twee is dan: zoek de verbinding, wees solidair en kom in actie. Democratische instituties als politieke partijen en rechtspraak zijn cruciaal in het terugdringen van autocratisering. Maar landen als Polen laten zien dat ook de rol van maatschappelijke tegenmacht van groot belang is. Dit gaat verder dan acties van individuele burgers. Het gaat om samen optrekken en solidariteit tussen de verschillende domeinen in de tegenmacht. Universiteiten, maatschappelijke organisaties en media kunnen elkaar versterken en bijdragen aan bewustwording en collectieve actie. Zoek daarbij ook samenwerking met instituties als politieke partijen. In Nederland is tegenmacht nog erg versnipperd, en lijkt men zich nog onvoldoende bewust van haar collectieve kracht. Kracht en zelfvertrouwen die alleen door oefening en in samenwerking verder opgebouwd en ingezet kan worden.
Daarbij is een hoop te leren van groepen die al langer geraakt worden door deze ontwikkelingen, een scherpe blik hebben op machtsongelijkheid en ervaring hebben met het bouwen van tegenmacht tegen de stroom in. Voor wie zelf nog niet geraakt wordt is het soms lastig voor te stellen wat er allemaal gebeurt en wat dit betekent: meer luisteren naar meer gemarginaliseerde perspectieven kan daarbij helpen. Denk aan moslims die al lange tijd demoniseerd worden en zich desondanks uitspreken tegen initiatieven die tot verdere uitsluiting en verdachtmaking kunnen leiden (zoals de motie Becker en het burkaverbod). En aan organisaties die zich inzetten voor vrouwenrechten, gendergelijkheid, klimaatactivisme en de rechten van Palestijnen en inmiddels non-grata zijn bij een aantal ministeries. Dat kun je zien als beleidskeuzes op basis van politieke voorkeuren, maar door de bril van democratische erosie en het belang van pluriformiteit in de tegenmacht is het beeld op z’n zachtst gezegd zorgwekkend. Uiteindelijk raakt (erosie van) de rechtsstaat en democratie ons allemaal. Ook – of juist - zij die minder affiniteit hebben met deze thema’s en perspectieven, doen er dus goed aan zich te laten horen.
Het is dan ook hoopgevend om te zien dat er in die maatschappelijke tegenmacht steeds meer initiatieven ontstaan, die dergelijke solidariteit bepleiten en mogelijk maken. Zo lanceerde de Goede Zaak onlangs in samenwerking met vele maatschappelijke organisaties en initiatieven de rechtsstaatsradar: een platform om bewustwording te vergroten en handelingsperspectief te geven aan burgers. Hoogleraren riepen op tot staking ‘voor de toekomst van de democratie’. Mogelijkheden genoeg, en met een rol voor iedereen die zich zorgen maakt. De tijd om in actie te komen is nu.
Barbara van Paassen is onafhankelijk onderzoeker en Atlantic Fellow sociale ongelijkheid aan de London School of Economics en Margit van Wessel is Universitair hoofddocent Wageningen Universiteit. Samen met Joep van Lit publiceerden zij onlangs het rapport “Tegen democratische erosie: samen scherp op inperking van maatschappelijke tegenmacht”.
als je de wereldwijde uitstoot echt wil verminderen dan lukt dat niet om in je bubbel met gelijkgestemden te blijven. Dan moet je juist ook dit soort landen er bij betrekken. Fossiele brandstoffen is de enige reden dat Azerbeidzjan niet een heel arm land is. Dus verwacht je dat ze dat eenzijdig gaan stoppen?
Jozias
Toen de mensen gewaarschuwd werden voor de zondvloed, zou(den) diegene(n) dit dat deden dan werkelijk verwacht hebben dat mensen zouden luisteren? Zouden ze niet geweten hebben dat de kans heel klein was?
Maar het was mogelijk geweest, dat hun waarschuwingen wel effect gehad zouden hebben. En dan was het toch doodzonde geweest als ze zich aan hun verwachtingen aangepast zouden hebben? Zeg nou zelf!
Erbij betrekken is wat anders dan ze de rol van gastheer geven, dat weet u ook wel Jozias.
"Fossiele brandstoffen is de enige reden dat Azerbeidzjan niet een heel arm land is. Dus verwacht je dat ze dat eenzijdig gaan stoppen? "
Dat is wat anders dan ze de gastrol geven en ze laten blaten dat het allemaal een complot is en fossiele brandstoffen een gift van god.
@volrin
Dus een land buiten uw bubbel mag wel uitvoeren maar niet organiseren?
Landen die klimaat sceptisch zijn zijn tweederangslanden ?
Ik dacht dat hier een halve gare volgeling van Trump aan het woord was, maar het is de president van Azerbeidzjan.
Hem kan ik geen ongelijk geven. Olie maakte zijn landje rijk, anders was het straatarm gebleken.
Komende uit het toch ietwat armoedige Tbilisi deed Baki (Bakoe in het Russisch) me bijna Zwitsers aan, zo rijk en schoon.
Enfin, met iets meer dan 10 miljoen inwoners is Azerbeidzjan geopolitiek van geen betekenis.
Het land heeft overigens wel belang bij klimaatbeleid, want door de hogere temperaturen dreigt de Kaspische Zee, het grootste meer op aarde, letterlijk te verdampen. Het Aral meer op de grens van Uzbekistan en Kazachstan is al verdampt.
Het oppervlak van de Kaspische zee ligt al 28 meter onder zeeniveau en daalt nog voortdurend. Het Zuiden van die zee is diep, maar het ondiepe noorden dreigt droog te vallen. Leve de olie.
Er is ook katoenteelten dat gewas is traditioneel een waterslurper.
https://www.iaea.org/newscenter/news/climate-smart-agriculture-shows-promise-in-improving-azerbaijans-cotton-productivity
Gotspe29 was een betere titel geweest.
Wat er rondloopt zijn landen die geld willen hebben, waarmee wij dan weer onze schaamte en schande af kunnen kopen. Aflaten zijn nog steeds actueel.
Hij doet er net moeilijk of stiekem over, dat siert hem dan weer wel.
Wanneer vechten de mensen die wel beseffen dat we zo in sneltrein met zn allen ten onder gaan eens terug tegen deze levensgevaarlijke idoten?
maak je niet de druk! De aarde ruimt de parasiet genaamd de mens straks vanzelf wel op. Daarom hoop ik dat mijn kinderen geen kinderen krijgen.
klimaatwetenschappers stellen al sinds enige tijd dat we de 1,5 graad al niet meer halen. we mogen blij zijn als we onder de 2 graden blijven. en zelfs dat is al twijfelachtig.
kortom : rechtse politici zijn druk bezig onze planeet compleet naar de vernieling te helpen. Wat uiteindelijk natuurlijk, volgens hun, de schuld vn Links is.
Heel veel olie en gas wordt gebruikt voor verwarmingsdoeleinden, veel meer dan bij voorbeeld de luchtvaart verbruikt. Als de buitentemperatuur stijgt wordt het steeds minder nodig om te stoken, dus komt er minder CO2 uitstoot, en dan gaat uiteindelijk de temperatuur weer dalen.
Laten we ophouden ons hierover te verbazen. Geld regeert in de wereld.
Klimaat bijeenkomst in Azerbeidzjan is net zoiets als de Olympische spelen in China.....slaat ook nergens op...als je erover nadenkt....maar dat doet niemand meer nadenken.... iedereen schreeuwt alleen maar.
Mensen tegen elkaar op zetten is een verdienmodel geworden..... iedereen doet eraan mee.....media, politiek enz.
Er zijn niet veel mensen meer die een realistisch beeld hebben van de wereld.....want dat is niet populair....het is links of rechts iets anders bestaat helaas niet meer.
Kortom: "Overal" geld aan willen verdienen, moet veel meer als een probleem/afwijking gezien worden, omdat het ons voortbestaan bedreigd.
Was Wilders maar gevoelig voor financiële argumenten. Maar ik denk dat in de Boardrooms van veel bedrijven dezer dagen wordt vergaderd of het nog verantwoord is in Nederland gevestigd te blijven, nu dat land zich in rap tempo ontwikkeld richting "failed state". In (andere) bananenrepublieken zou het leger dan de macht grijpen, maar zelfs dat gebeurt niet in Nederland.
Aliyev zag de COP29 als een goede gelegenheid om deals te sluiten over het leveren van gas. Niet bepaald waar de klimaat-top voor was bedoeld.
is er ook nog iets positiefs te melden? Het is echt louter ellende. Met walgelijke nepleiders en het volk wat wegkijkt en geen verantwoordelijkheid neemt.
De ontwikkeling op gebied van duurzame elektriciteit is positief. Veel landen waaronder Duitsland zijn het punt gepasseerd dat zonne-energie in combinatie met batterij opslag goedkoper is dan elektriciteit uit stook van fossiele brandstoffen. Voorlopig blijven de prijzen exponentieel dalen en de productiecapaciteit exponentieel stijgen.
Helaas heeft Europa op dit gebied de boot gemist, dat hebben we te danken aan het succesvolle lobbywerk van multinationals die nog steeds alles op alles zetten om de laatste fossiele dollars uit deze aarde te persen. En aan conservatief rechtse kiezers die te stom waren om te beseffen dat ze stemden voor de belangen van aandeelhouders en tegen hun eigen belangen.
@JoostdeF
"Veel landen waaronder Duitsland zijn het punt gepasseerd dat zonne-energie in combinatie met batterij opslag goedkoper is dan elektriciteit uit stook van fossiele brandstoffen."
Zo lang je niet ook in de winter licht en verwarming wilt hebben of rond wilt rijden in je electrische auto gaat het fantastisch. Maar niet iedereen kan het betalen om in warmere oorden te overwinteren.
@itsme3 Zonne-energie inclusief opslag is nu al goedkoper én de prijzen dalen exponentieel. Over 15 to 20 jaar zijn de prijzen met 90% gedaald. Hoewel batterijen en zonnepanelen nu al de goedkoopste optie zijn, kunnen we tegen die tijd voor het huidige bedrag per KWh blijkbaar 10x zoveel opslag en10x zoveel zonnepanelen opstellen. Voor voldoende opwek en opslag in de winter hoeven we tegen die tijd niet meer te betalen dan de huidige KWh prijs.
In de winter leveren panelen namelijk ook stroom op, het verschil met de zomer is slechts een factor vier of vijf.
Het wordt steeds duidelijker dat overal op de wereld idioten de overhand krijgen...
Azerbeidzjan is bondgenoot van Israël, het land dat met haar dagelijkse bombardementsvluchten een verhoudingsgewijs gigantische CO2-uitstoot voor haar rekening neemt. In eendrachtige samenwerking hebben Azerbaijan en Israël Naborno Karabach etnisch gezuiverd.
Zsm de wereldbevolking laten afnemen. Laten we ons richten op bv 500 miljoen mensen. En dan accepteren dat je aan het einde van je leven geen zorg zal ontvangen, gewoon kiezen voor euthanasie. Helemaal geen probleem na een mooi leven.
@JasDon
"de wereldbevolking laten afnemen. Laten we ons richten op bv 500 miljoen mensen"
Dat is precies wat er nu gaat gebeuren.
Alleen wel op de meest lelijke manier.
Olav,
Door eerst JasDon van de hoogste Limburgse heuvel af te duwen.
Daarna kunnen we onder het genot van een kruimelkesvlaai, nummer 2 bespreken.
@JasDon: Laten we ons richten op bv 500 miljoen mensen.
--------------------------
Ik vind 5 miljard wat realistischer, daar teken ik voor. Ik denk ook dat 5 miljard mensen niet te veel is.
En Nederland naar de 10-12 miljoen. Als je naar de fertiliteitscijfers kijkt van Europese en Oost-Aziatische landen, dan moet dat ook wel lukken. Maar de wereld is groter dan dat, daar zit het probleem. In min of meer 'mislukte' landen is bevolkingsaanwas wel een groot probleem.
@Olav Meijer, lijkt mij dat Rusland en de Navo al druk bezig zijn dit voor elkaar te krijgen.
@Gio
Onzin. Rusland is de enige agressor in dit conflict.
Als het de oorlog en expansie stopt is het ook klaar met de vele doden.
Met dalende geboortecijfers kan het snel over zijn met de bevolkingsgroei. De Chinese bevolking kan tegen het einde van deze eeuw krimpen van de huidige 1,4 miljard naar 525 miljoen.
https://theconversation.com/chinas-population-shrinks-again-and-could-more-than-halve-heres-what-that-means-220667
Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.
Logisch dat Azerbeidzjan graag en veel fossiele brandstoffen verkoopt. Het land heeft niets anders om van te leven. De grootste bezienswaardigheid is een gasveld dat al een paar 100 jaar in brand staat.
Mooie reportage: https://npo.nl/npo3/reizen-waes/22-02-2019/VPWON_1298672
Natuurlijk absurd dat de Cop29 daar gehouden wordt, of komt het omdat we tijdens COVID ontdekt hebben dat we voorlopig niet zonder aardgas kunnen en daarvoor deels afhankelijk zijn van de dictator in Azerbeidzjan?
ik bedoel natuurlijk niet COVID maar de Oekraïne oorlog