Premier Mark Rutte wil voorkomen dat Turkse politici naar Nederland afreizen om er campagne te voeren voor de vervroegde verkiezingen in Turkije. Die vinden plaats in juni. Turkse-Nederlanders zijn stemgerechtigd voor die verkiezingen. In 2016 bracht de helft van de Turkse-Nederlanders zijn of haar stem uit. De helft van die kiezers koos voor Erdogan.
In maart 2017 ontstond er een diplomatiek conflict omdat De Turkse minister van Familiezaken Kaya, tegen de uitdrukkelijke wens van de Nederlandse regering in, in Rotterdam campagne wilde voeren voor het omstreden grondwetreferendum dat Erdogan meer macht moest bezorgen tegengehouden. Ze werd uiteindelijk door een speciale eenheid van de politie over de grens gezet. Bij het Turkse consulaat in Rotterdam braken rellen uit.
De premier gaat de komende tijd praten met Nederlandse gemeenten waar veel Turkse kiezers wonen en die bezoek zouden kunnen krijgen van een Turkse politicus. “Feit is dat wij vrijheid van meningsuiting hebben en vrijheid van vergadering en vereniging. Maar die is niet onbegrensd.” Rutte is nog niet zover dat hij Turkije laat weten om hier geen campagne te komen voeren. (…) Nederland maakt zich zorgen over de richting waarin Turkije zich ontwikkelt, zegt premier Rutte. “Die verkiezingen lijken naar voren te zijn gehaald. Turkije bevindt zich op de verkeerde weg waar het gaat om de ontwikkeling van de democratie.”
De premier vreest dat Turkse-Nederlanders onder druk worden gezet om te gaan stemmen en zo Erdogan steviger in het zadel te helpen. Toch wil hij Turkije nog niet bevelen weg te blijven uit Nederland.
Ook de Europese Commissie is bezorgd over de politieke ontwikkelingen in Turkije.