Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kabinet Rutte heeft ouderenzorg 'afgebroken', maar zag er niets voor terug

  •  
03-08-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4155 keer bekeken
  •  
hospice-1750928_960_720

© cc-foto: maxlkt

Het kabinet Rutte II dacht twee miljard euro te kunnen besparen door ouderen minder snel naar een verpleeghuis te sturen. In plaats daarvan moesten zij langer zelfstandig of onder de zorg van bijvoorbeeld familie blijven wonen. Daarnaast werd flink bezuinigd op de thuiszorg. Uit onderzoek van het AD , de Groene Amsterdammer en Investico blijkt nu echter dat die ingrijpende bezuinigingen helemaal niets hebben opgeleverd.
In plaats van dat de staatskas werd aangevuld, moet het kabinet juist extra geld uittrekken om de slecht presterende verpleeghuizen op orde te brengen en ook in de thuiszorg moet extra worden geïnvesteerd om die draaiende te kunnen houden. Van de geplande twee miljard aan bezuinigingen is inmiddels een half miljard euro teruggedraaid, maar dat is bij lange na niet genoeg. Verpleeghuizen krijgen de komende jaren 2,1 miljard euro om de problemen op te lossen.
Zorgverzekeraars blijken ook fors meer te moeten betalen aan ouderenzorg: de afgelopen twee jaar al een miljard euro extra. De verwachting is dat dat bedrag in 2018 al oploopt tot 2,5 miljard euro. De reden: een toenemend aantal ouderen dat nu thuis blijft wonen in plaats van naar een verpleeghuis gaat, terwijl zij het thuis helemaal niet redden, ondanks de utopische theorie van het kabinet Rutte. Die ouderen melden zich na een val of in verwarde toestand op de eerste hulp van het ziekenhuis. Kortdurende opvang voor ouderen die na een ziekenhuisopname tijdelijk niet zelfstandig kunnen wonen nam alleen al in 2015 met 87 procent toe.
Volgens een woordvoerder van staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) klopt het dat de kosten van de zorg stijgen en dan er uiteindelijk minder is bezuinigd dan gepland. Maar dat zou vanwege de vergrijzing ‘logisch’ zijn: ‘Zonder het beleid van het huidige kabinet zouden de zorgkosten nu miljarden hoger liggen.’
Zorgeconoom Guus Schrijvers voorspelt dat Nederland volgend jaar ‘terug bij af’ is. De in 2012 aangekondigde bezuinigingen waren een noodgreep, maar een met desastreuse gevolgen: ‘Toen bleek dat de crisis meeviel, kwamen er weer allerlei bedragen bij om de bezuiniging te verzachten. Maar we hebben de ouderenzorg grotendeels afgebroken.’
cc-foto: maxlkt
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.