Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Oppositie constateert patroon bij Rutte: premier houdt telkens informatie achter

19-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4491 keer bekeken
  •  
ANP-429072693

Update:

Dat Mark Rutte dagelijks sms’jes wist past in een patroon, stelde Jesse Klaver donderdag vast tijdens het spoeddebat over de uiterst curieuze handelswijze van de premier. Op beslissende momenten is Rutte vergeten wat er is gebeurd of blijkt cruciale informatie niet meer beschikbaar.

De GroenLinks-leider kreeg in zijn analyse bijval van onder meer Pieter Omtzigt. “Geen notulen van bijeenkomsten, zo lang mogelijk wachten met het geven van informatie, dingen weglakken en ondertussen alles weglachen.”

“Het heeft er alle schijn van dat het geheugen van de telefoon van de premier net zo selectief wordt ingezet als het geheugen van de premier zelf”, constateerde ook PvdA-fractieleider Attje Kuiken.

Rutte zelf wentelt zich ondertussen in de slachtofferrol. Volgens hem is er helemaal geen sprake van een patroon – althans niet bij hem. De kritische Kamerleden daarentegen zouden wel voortdurend uit hetzelfde vaatje tappen. “Alles begint met wantrouwen, het fundamentele gevoel dat de boel geflest wordt. Dat is de basale toon in de Kamer”, jammerde de premier.

Eerder:

Premier Rutte heeft een nogal typische manier om zijn uiterst belangrijke communicatie over regeringszaken te bewaren voor het nageslacht, zo blijkt uit een brief die hij aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Hij leest belangrijke sms-jes voor aan een medewerker die de inhoud vervolgens opschrijft. Of hij 'parafraseert' de berichten, dat wil zeggen geeft in eigen woorden weer wat er ongeveer in staat. Het gaat dan bijvoorbeeld om sms-verkeer met Unilever-topman Polman over het afschaffen van de dividendbelasting. O , nee die berichten was hij juist vergeten te archiveren.

Rutte schrijft de brief omdat GroenLinks-leider Jesse Klaver een spoeddebat heeft geëist over de merkwaardige gang van zaken. In de brief zegt Rutte ook dat de door hem verwijderde berichten niet meer te achterhalen zijn omdat ook de provider ze niet opslaat. 

In de brief schrijft Rutte:

"Mijn algemene werkwijze ten aanzien van berichten die ik ontvang of verzend is als volgt: ik stuur sms-berichten die van belang zijn voor de bestuurlijke besluitvorming door of in cc naar de meest betrokken medewerker. De medewerker bewaart vervolgens de sms. Lange berichten, die ik niet kon doorsturen, las ik voor, parafraseerde ik of gaf ik op hoofdlijnen door aan medewerkers. Ik handel daarmee naar mijn overtuiging in lijn met de geldende instructie die in bijlage 4 van de Handreiking voor de Rijksoverheid voor het bewaren van chatberichten is opgenomen."

Hij begint zijn brief trouwens met te stellen dat het geheugen van zijn antieke telefoon meer capaciteit heeft dan de 20 berichten waarvan de media melding maken. Dat aantal is genoemd door de landsadvocaat in een procedure.

Rutte verklaart dat hij "nooit bewust" informatie heeft achtergehouden, noch dat hij berichten heeft verwijderd om te voorkomen dat ze later achterhaald zouden kunnen worden.

Vanochtend debatteert de Tweede Kamer over de praktijk van het laten verdwijnen van sms'jes.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.