Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rutte en Koenders willen 'op de voorste bankjes' bij Macron

  •  
16-06-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
158 keer bekeken
  •  
Rutte naar nieuwe Franse president

© 2017-06-16 10:36:33 PARIJS - Demissionair premier Mark Rutte ontmoet de nieuwe Franse president Emmanuel Macron op het Elysee-paleis. Zij spreken elkaar ondermeer over de samenwerking tussen

Premier Mark Rutte en Bert Koenders van Buitenlandse Zaken bezoeken vandaag voor het eerst Emmanuel Macron, de nieuwe franse president. Volgens Koenders is het ‘positief’ dat er sinds de verkiezingsoverwinning van de EU-gezinde Macron ‘een nieuwe dynamiek in Europa ontstaat’. Hij vind het daarom ‘belangrijk dat we op de voorste bankjes zitten’. Macron won de Franse verkiezingen overtuigend  en met een grote meerderheid in het Franse Parlement. Macron draagt een uitgesproken pro-Europees geluid uit.
Voorheen trok Nederland  binnen de EU vooral op met Groot-Brittanië, Scandinavië, Luxemburg en Oostenrijk. Maar met de naderende Brexit veranderen de dynamieken binnen de Europese Unie. Zo zegt VVD-kamerlid Anne Mulder in Trouw:
"Vanouds bekleedde Nederland een comfortabele positie tussen Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland. Als die landen overeenstemming bereikten, zat Nederland goed. Groot-Brittannië stond net als wij voor de vrije markt en een beperkte EU-begroting."
Volgens een rapport van het ministerie van Buitenlandse Zaken, is voor een effectieve coalitie tenminste één grote lidstaat nodig. Met de warme alliantie tussen Macron en Merkel, die naar alle verwachtingen de Duitse verkiezingen in september weer zal winnen, moet Nederland op zoek naar nieuwe manieren om invloed te behouden. Volgens D66 Kamerlid Kees Verhoeven is het van belang dat Nederland een actieve rol aanneemt, en zelf met ideeën komt en daar bondgenoten voor zoekt. Zo kan Nederland voorkomen dat Duitsland en Frankrijk zelf zaken onderling gaan regelen en met elkaar uitruilen.
Daarom gaan Rutte en Koenders nu op bezoek bij Macron om te kijken of er mogelijkheden liggen om meer met Frankrijk samen te werken. Een van de zorgen die er liggen, is dat Macron er wellicht niet in slaagt om de Franse economie uit het slop te trekken. Hij zou er dan op aan kunnen dringen dat andere landen die het economisch beter doen Frankrijk financiële steun geven. Nederland is, onder het huidige politieke bewind, geen voorstander van dat soort afspraken en vond daar vroeger een bondgenoot in Denemarken en Groot-Brittannië
Naast de gesprekken met Macron wordt er dus ook gekeken naar alternatieve mogelijkheden voor allianties. Zo waren in April de premiers van Ierland en Denemarken op bezoek en gaat Rutte maandag naar Warschau voor een bijeenkomst met de Benelux, en Centraal-Europese Landen. Woensdag komen diplomaten van de Benelux, de Baltische Staten en een aantal Scandinavische landen om in Nederland te overleggen.
Opvallend is dat landen als Italië, Spanje, Portugal en Griekenland niet op de gastenlijsten te vinden zijn. Hun standpunten binnen de EU zouden volgens het Ministerie van Buitenlandse Zaken het verste van die van Nederland afliggen en zijn dus geen voor de hand liggende keuzes voor nieuwe bondgenootschappen.
Koenders en Rutte zullen de komende dagen de nieuwe Europese machtsverhoudingen peilen en diplomatiek voorwerk doen met de Europese leiders. Wat de daadwerkelijke strategie zal worden, moet worden overgelaten aan een nieuw kabinet.
Bron: Trouw
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor