Nadat Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, afgelopen woensdag groot alarm sloeg over de dreigende situatie in Zuid-Soedan, kondigde de Verenigde Staten donderdag aan een wapenembargo tegen Zuid-Soedan voor te leggen aan de VN-Veiligheidsraad. Volgens de VN dreigt er een genocide uit te breken in het Afrikaanse land en zijn de aanwezige 13.000 blauwhelmen niet behept om dat gevaar te keren.
De Amerikaanse ambassadeur bij de VN Samantha Power pleit daarom voor een internationale stop op wapenleveranties aan het land, een reisrverbod voor personen die verantwoordelijk worden geacht voor het geweld en het bevriezen van hun financiële middelen: “Zuid-Soedan staat aan de rand van de afgrond. De VS zullen in de komende dagen een ontwerpresolutie indienen om een wapenembargo tegen Zuid-Soedan op te leggen en sancties tegen mensen die zich verzetten tegen een duurzame vrede.”
Volgens Power is een wapenembargo noodzakelijk, gezien het feit dat de VN er in Srebrenica en in Rwanda ook niet in slaagde om met slechts een handjevol vredestroepen volkerenmoord te voorkomen. De Zuid-Soedanese regering weigert bovendien soldaten van de Afrikaanse Unie.
Rusland heeft echter al laten weten tegen het embargo te stemmen. Volgens de Russische VN-vertegenwoordiger Petr Iliichev is een wapenembargo zowel ‘voorbarig’ als ineffectief, omdat het wapenembargo dat Europa eerder afkondigde volgens hem niet werkt: “Het zou geen oplossing betekenen voor het conflict, maar zou integendeel de relaties tussen de VN en Juba bemoeilijken.”
Ook China stelt zich terughoudend op en stelt dat de VN ‘voorzichtig moeten zijn met het afkondigen van Sancties, om de situatie niet moeilijker te maken’.
Sinds 2013 heeft de Zuid-Soedanese burgeroorlog al tienduizenden levens gekost en werden 2,5 miljoen mensen gedwongen te vluchten.