De bedreigingen aan het adres van Kamerleden lopen de spuigaten uit. Ruim een kwart van de parlementariërs moet worden beveiligd. Zij lopen een veiligheidsrisico, deels vanwege online of fysieke bedreigingen. Uit onderzoek van Zembla blijkt dat het om ten minste om 41 Kamerleden gaat. Demissionair minister van Justitie Dilan Yeşilgöz spreekt van “een directe aanval op onze democratie, op onze rechtsstaat en op ons allen”.
Ze pleit onder meer voor het opheffen van de anonimiteit op sociale media. Als Kamerlid was ze er nog voorstander van dat mensen anoniem actief konden zijn. “Ik heb heel lang gezegd dat ik vond dat dat moest kunnen. Maar als je ziet hoeveel ellende we online op dit moment meemaken, ben ik daarover van gedachten veranderd”, zegt ze.
In de Zembla-uitzending van donderdagavond leggen diverse Kamerleden uit wat de impact van de bedreigingen is op hun leven. “Bijvoorbeeld dat ik thuis, als er een oppas komt, uitleg waar de commode is en waar ze de luiers kan vinden en waar de noodknop te vinden is”, zegt D66’er Jan Paternotte. Zijn partijgenoot Sigrid Kaag besloot recent om bij het aantreden van een nieuw kabinet te stoppen als politica. Bij die beslissing speelden onder meer de bedreigingen aan haar adres en de impact daarvan op haar gezin een rol.
Fractievoorzitters hebben een speciale noodknop in huis, een alarminstallatie of een anti-inbraakdeur, vertelt JA21-voorman Joost Eerdmans. Zembla ontdekte in de gegevens van het Kadaster dat de woongegevens van diverse Tweede Kamerleden zijn afgeschermd. Dat is gebeurd in opdracht van het Openbaar Ministerie en de NCTV (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid). Die instanties regelen dat naar aanleiding van concrete aanwijzingen dat Kamerleden risico lopen.