Er dreigt een enorme hongersnoodramp te ontstaan in de Hoorn van Afrika. Daarvoor waarschuwt het Rode Kruis. Elf miljoen mensen lopen gevaar als gevolg van aanhoudende extreme droogte in het gebied.
Tussen oktober en november kent de Hoorn normaliter een korte regentijd waarin veel regen valt. Het afgelopen jaar is er nauwelijks een druppel gevallen, met alle gevolgen van dien. Gewassen zijn verdord, de grond is uitgedroogd en het drinkwater is schaars. Volgens het Rode Kruis sterven zelfs de kamelen, dieren die gewend zijn aan droogte en langdurig zonder drinkwater kunnen.
De situatie in de Hoorn van Afrika is sinds 2011 niet zo slecht geweest, waarschuwt het Rode Kruis. Alleen al in Somalië overleden dat jaar een kwart miljoen mensen als gevolg van de droogte. Ook nu weer is Somalië er slecht aan toe. Veertig procent van de bevolking is afhankelijk van humanitaire hulp en de hongersnood heeft de eerste levens al geëist. Ook in buurland Ethiopië is de situatie schrijnend. Zes miljoen mensen worden er bedreigd door de droogte.
Volgens het Rode Kruis is een herhaling van de ramp uit 2011 alleen te voorkomen als er direct actie ondernomen wordt. De hulporganisatie is al actief in het gebied en zorgt er voor voedsel, schoondrinkwater en medische hulp. Maar er is meer geld nodig, in totaal 13 miljoen euro. Daarmee kan de komende zes tot acht maanden gezorgd worden dat mensen weer aansterken en kunnen overleven tot de volgende oogst. Daarnaast moet het geld gebruikt worden om maatregelen te treffen voor de lange termijn, zoals het bouwen van putten en waterdammen voor het geval het regenseizoen opnieuw de Hoorn van Afrika overslaat. Die kans is volgens het Rode Kruis ‘fifty-fifty’.