De rijkste Nederlanders betalen minder belasting dan de rest van de bevolking. Sterker nog: hoe rijker je bent, hoe lager de belastingdruk wordt. Dat blijkt uit een woensdag verschenen rapport van het Centraal Planbureau waarover NRC schrijft:
“Wie het geluk heeft bij de bovenste 10 procent te zitten, draagt nog wel iets meer af dan de groep daaronder, maar dan slaat het om. De bovenste 1 procent (circa 140.000 mensen, met ruwweg een bruto inkomen boven de 300.000 euro in 2019) betaalt relatief minder, de bovenste 0,1 procent nog minder en de bovenste 0,01 procent spant de kroon, met een belastingdruk van minder dan 30 procent van het totale inkomen. Ter vergelijking: de bovenste 50 tot 90 procent heeft een belastingdruk van zo’n 33 procent.”
De nieuwe ultrarechtse coalitie is niet van plan de allerrijksten meer te laten betalen. Integendeel, PVV, VVD, NSC en BBB zijn overeengekomen dat een geplande tariefsverhoging voor box 2 wordt teruggedraaid. Box 2 geldt alleen voor een paar honderdduizend overwegend zeer vermogende directeuren en grootaandeelhouders die een aanmerkelijk belang in een onderneming hebben.
De lage belastingdruk voor de superrijken is extra pijnlijk omdat zij tussen 2011 en 2019 hun inkomen enorm hebben zien stijgen. Het gemiddelde inkomen van de 1400 rijksten schoot met 70 procent omhoog: van 8,7 miljoen euro naar 13,9 miljoen euro. Het AD schrijft: “De midden- en hogere inkomens moesten het doen met loonstijgingen tussen de 4 en 8 procent. Gemiddeld gingen de lonen in deze periode met 5 procent omhoog, zo berekende het CPB.”