© cc-foto: Niek Beck
De overheid mag dan volgens Mark Rutte geen geluksmachine zijn, een kreet waarmee hij premier wist te worden, dat geldt niet voor de allerrijksten. Wie rijk is in Nederland wordt door de overheid in de watten gelegd, zo hoeven ze in Nederland minder te belasting te betalen dan andere burgers maar ook minder dan de rijken in bijvoorbeeld de Verenigde Staten. De 500 rijkste Nederlanders zijn het afgelopen jaar dan ook fors rijker geworden. Er zijn ook meer miljardairs bijgekomen, er zijn er nu 51. Dat zijn er in verhouding ook meer dan in de Verenigde Staten waar 735 burgers meer dan een miljard bij elkaar hebben weten te graaien.
NRC meldt op basis van de nieuwste Quote 500:
Zo’n 70 procent van de vijfhonderd rijksten zag zijn vermogen stijgen. Ook steeg de ondergrens van de lijst met 5 miljoen naar 125 miljoen euro. Dat is het vermogen van Prins Bernard, die vooral bekendstaat als opkoper en verhuurder van panden, maar een groot deel van zijn vermogen te danken heeft aan zijn softwarebedrijf Levi9. Vorig jaar stond Formule 1-coureur Max Verstappen nog op plek 500, maar hij steeg naar de 428ste plaats met een geschat vermogen van 150 miljoen euro. Verstappen woont in Monaco en hoeft daarom geen inkomstenbelasting te betalen.
De rijkste Nederlander is Heineken-erfgename Charlene de Carvalho-Heineken die 12,6 miljard euro bezit. De geschatte schade voor de samenleving van alcohol-productie waarmee dat vermogen is vergaard bedraagt alleen al in Nederland jaarlijks tussen de 2,3 en 4,2 miljard euro.
cc-foto: Niek Beck