Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Rijkste 26 personen bezitten evenveel als armste helft van de wereldbevolking'

  •  
21-01-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
736 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2019-01-21 om 08.59.45
De 26 rijkste personen op de planeet, bezitten nu evenveel als de 3,8 miljard armste mensen in de wereld. Dat blijkt uit onderzoek van Oxfam , hun jaarlijkse rapport verschijnt standaard aan het begin van de economische top in Davos. Volgens Oxfam was 2018 een jaar waarin de rijken nog rijker werden en de armen een stuk armer.
Oxfam noemt de groter wordende kloof een belemmering in de strijd tegen wereldwijde armoede. Ook rekenen ze voor dat het invoeren van een welvaartsbelasting van slechts 1% 418 miljard dollar (ruim 367 miljard euro) oplevert; genoeg om elk kind dat nu noodgedwongen thuisblijft naar school te laten gaan en om gezondheidszorg in te voeren waarmee jaarlijks drie miljoen doden kunnen worden voorkomen.
Het vermogen van de ruim 2200 miljardairs wereldwijd is in 2018 gegroeid met 900 miljard dollar (ruim 790 miljard euro), oftewel 2,5 miljard dollar per dag. Dat is goed voor een toename van vermogen van 12% terwijl de armste 50% van de gehele wereldbevolking er nog eens 11% op achteruit ging. Dit houdt ook in de 26 allerrijkste personen nu evenveel bezitten als de armste helft van de wereldbevolking. In 2017 waren dat 43 personen, in 2016 waren het er 61.
Andere opvallende punten uit het rapport zijn dat het aantal miljardairs sinds de economische crisis van tien jaar geleden is verdubbeld, dat er tussen 2017 en 2018 elke dag een nieuwe miljardair bijkwam, dat ’s werelds rijkste man (Jeff Bezos van Amazon) zijn vermogen zag groeien naar 112 miljard dollar – 112 keer het volledige gezondheidszorgbudget van Ethiopië met zijn 105 miljoen inwoners.
Campagne- en beleidsdirecteur bij Oxfam Matthew Spencer zegt:
"De enorme daling van het aantal mensen dat in extreme armoede leeft, is een van de grootste successen van de afgelopen kwart eeuw, maar toenemende ongelijkheid brengt verdere vooruitgang in gevaar."
"De manier waarop onze economieën zijn georganiseerd, betekent dat rijkdom in toenemende mate en oneerlijk belandt bij een bevoorrechte groep terwijl miljoenen mensen nauwelijks in hun bestaan kunnen voorzien. Vrouwen sterven wegens gebrek aan fatsoenlijke kraamzorg en kinderen krijgen geen toegang tot onderwijs dat hun uitweg uit armoede zou kunnen zijn. Niemand mag worden veroordeeld tot een eerder graf of een analfabetisme, simpelweg omdat ze arm zijn geboren."
"Het hoeft niet zo te zijn – er is genoeg rijkdom in de wereld om iedereen een eerlijke kans te geven in het leven. Regeringen moeten ervoor zorgen dat belastingen die worden geïnd uit welvaart en van bedrijven die hun rechtmatige aandeel betalen, worden gebruikt om gratis openbare diensten van goede kwaliteit te financieren die het leven van mensen kunnen redden en transformeren."
Dat laatste is volgens Oxfam ook nog altijd een groot probleem. Regeringen maken de kloof tussen arm en rijk groter door niet te investeren in voorzieningen. Zo sterven er jaarlijks tienduizend mensen door gebrek aan goede gezondheidszorg en gaan wereldwijd 262 miljoen kinderen niet naar school omdat hun ouders het inschrijfgeld, de uniformen of het lestmateriaal niet kunnen betalen. Oxfam roept regeringen dan ook op meer te doen om belastingontduiking harder aan te pakken en een eerlijker belastingsysteem in te voeren zodat het geld besteed kan worden aan degenen die het het hardste nodig hebben. Grote bedrijven en miljardairs, zo schrijft Oxfam, worden nog altijd ruimschoots onderbelast.
Bron: The Guardian / cc-foto: MaxPixel
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor