De rijkste Nederlanders leven 24 jaar langer in goede gezondheid dan de 20 procent minst welvarende Nederlanders. Ook worden de rijken acht jaar ouder. Om die kloof te dichten moet het volgende kabinet de maatschappelijke oorzaken van gezondheidsrisico’s wegnemen. Dat schrijft de Sociaal-Economische Raad (SER) in een briefadvies.
De SER stelt dat het nu de verkeerde kant opgaat. De verwachting is dat bij ongewijzigd beleid de gezondheid van mensen met weinig geld verder achteruit gaat. “Bovendien mag worden verwacht dat de huidige economische en maatschappelijke veranderingen ook weer nieuwe gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Daarbij kan in het bijzonder gewezen worden op de intrede van de 24 uurseconomie, de vergaande flexibilisering van dienstverbanden en onderdelen van de voortgaande digitalisering.”
De gezondheidsklachten zijn niet alleen een probleem voor de mensen die het betreft, maar ook voor de samenleving als geheel. Volgens de SER zijn onnodige gezondheidsproblemen fnuikend voor de economische ontwikkeling van Nederland. “Een gezondere bevolking heeft een groot positief effect op de economie, arbeidsproductiviteit en innovatievermogen.”
De SER breekt onder meer een lans voor meer bestaanszekerheid. Ook mensen met gezondheidsproblemen zouden werk moeten kunnen vinden en behouden. Daarnaast moet iedereen toegang hebben tot een betaalbare en gezonde woning, tot onderwijs en gezondheidszorg.