Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rijkdom wordt weer louter erfelijk

  •  
21-04-2014
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
416 keer bekeken
  •  
hilton_300_01.jpg
Spraakmakend boek van Franse econoom toont aan dat kapitalisme gecorrigeerd moet worden ... Rijkdom en macht vloeien naar kleine groep families ... Schrikbarende ongelijkheid dreigt
Onze westerse samenlevingen worden bedreigd door een ongelijkheid die we alleen maar kennen uit 19e eeuwse romans. Vrijwel alle politieke macht en rijkdom raken de komende jaren in handen van een kleine groep extreem rijken. Het systeem is zo ingericht dat zij altijd meer zullen vergaren, terwijl de rest verliest. Dat stelt de Franse econoom Thomas Piketty in zijn boek ‘Capital in the 21st Century’ en veroorzaakt een wereldwijd debat.
In een pil van 700 pagina’s presenteert Piketty een diepgravend onderzoek naar de werking van het kapitalisme door de eeuwen heen. Hij onthult op basis van cijfers dat ons beeld van de samenleving, waarbij praktisch iedereen gelijke kansen heeft om rijkdom te vergaren, in werkelijkheid niet – meer – bestaat. Die progressieve vorm van kapitalisme heeft slechts enige tijd bestaan na de Tweede Wereldoorlog en alleen omdat het hele systeem vernietigd was. Volgens Piketty was dat een intermezzo en zijn we in de jaren tachtig een weg in geslagen die leidt tot een klassieke kapitalistische maatschappij met juist extreme ongelijkheid.
De Amerikaanse journalistieke coryfee Bill Moyers bespreekt in de video hierboven het boek met Nobelprijswinnaar Paul Krugman die al langer waarschuwt voor de groeiende ongelijkheid. Als we aan hedendaags kapitalisme denken, vertelt Krugman, dan denken we al snel aan Gordon Gecko, de hoofdfiguur uit de film Walll Street. De ultieme kapitalist, maar ook de ultieme self made man . En dat is hoe we het kapitalisme graag zien, het ideale systeem voor het individu om het te maken. Het is een sprookje uit de jaren tachtig. Thomas Piketty toont aan dat dat het kapitalisme in de 21e eeuw niet meer het systeem is van wilskrachtige individuen maar van families die steeds rijker worden. “Ons beeld van de top 1 procent als self made mensen is eigenlijk een kwart eeuw oud en achterhaald,” zegt Paul Krugman.
De rijken van deze eeuw hebben hun rijkdom niet zelf vergaard maar geërfd. En door het systeem zullen zij de enigen zijn die nog meer rijkdom vergaren. ‘Erfelijk kapitalisme’ noemt Piketty het. En dat leidt tot een ongelijkheid in de samenleving die zijn weerga niet kent omdat privé-kapitaal veel sneller groeit dan de economie. Daardoor nemen de mensen met het meeste geld, de top 1 procent, een steeds groter deel van de nationale rijkdom tot zich en blijft er steeds minder over voor de rest.
Het deel van het nationaal inkomen dat verdiend wordt met arbeid slinkt, terwijl dat wat gegenereerd wordt met kapitaal groeit en in handen van steeds minder mensen komt. Die kleine groep is daardoor min of meer in staat het politieke systeem te kopen. Daarmee bedreigt het nieuwe kapitalisme ook de democrate.
“Het boek trekt de vergelijking met Frankrijk vóór de Eerste Wereldoorlog,” vertelt Krugman. “In die maatschappij was in theorie iedereen gelijk maar in de praktijk werd de dienst uitgemaakt door een aantal rijke families en was het vrijwel onmogelijk om bijvoorbeeld iets te doen aan slechte ardbeidsomstandigheden.” Volgens Piketty heeft een groot deel van de bevolking geen flauw benul hoe rijk de bovenlaag werkelijk is en evenmin hoe groot de invloed van die rijkdom is.
Herverdeling van rijkdom wordt in de Verenigde Staten gezien als een smerige praktijk maar is volgens Krugman essentieel om een samenleving beschaafd te houden. In West-Europa bestaan daar weliswaar regelingen voor, de overheid biedt gezinnen financiële steun en de zorg voor zieken is collectief georganiseerd, maar in de VS wil men daar niet van weten. Met als gevolg dat de gemiddelde Amerikaan enigszins rijker is dan de gemiddelde Europeaan maar dat er bij de onderlaag sprake is van enorme verschillen tussen beide continenten. 
Piketty stelt een wereldwijde belasting op rijkdom voor. Dat lijkt op het eerste gezicht onmogelijk maar volgens Krugman kan dat gerealiseerd worden als de VS zich er achter scharen. Hij wijst er op dat het progressieve belastingstelsel, dat werkt met belastingschijven waarbij je steeds meer belasting betaalt naarmate je inkomen stijgt, een Amerikaanse vinding is. Maar vermogen wordt steeds belangrijker en dat blijft onbelast, zoals ook over de handel in aandelen geen belasting betaald hoeft te worden.
Krugman en Moyers bepreken de Amerikaanse situatie maar in Europa is er sprake van dezelfde ontwikkeling en groeit de ongelijkheid. Zelfs in Nederland, het land dat er prat op gaat geen grote verschillen te kennen. Trouw schreef in een artikel over het boek van Piketty :
Piketty gaat niet apart op Nederland in, maar vorige week kwamen voor het eerst cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek naar buiten die er iets over zeggen. Daaruit blijkt iets heel anders dan de communis opinio dat Nederland een van de gelijkste landen van de wereld zou zijn. Wat de inkomens betreft mag dat grotendeels kloppen, maar op vermogensongelijkheid scoort Nederland juist in de top. De rijkste een procent blijkt een kwart van alle vermogen te bezitten, ruim 270 miljard euro. 
Voor OneWorld interviewde Evert Nieuwenhuis de Franse econoom die hem vertelde :
“Extreme ongelijkheid ondermijnt democratie. Als een kleine groep bijna alle economische middelen in handen heeft, bestaat het principe ‘iedereen is gelijk’ niet meer. Op papier mag ieders stem even zwaar tellen, in de praktijk heeft een klein groepje extreem rijken de touwtjes in handen. Daarnaast is ongelijkheid een voedingsbron voor populisme, nationalisme en racisme omdat grote groepen zich buitengesloten voelen en hun onvrede willen uiten. Het is niet toevallig dat aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog de Europese ongelijkheid zeer groot was.
Piketty benadrukt dat het een situatie is waar we ons niet bij neer hoeven leggen. Dat ongelijkheid goed zou zijn voor de economie is een fabeltje, de economie groeide harder toen er sprake was van minder ongelijkheid dan nu. De ongelijkheid werd indertijd tegengegaan omdat mensen dat wilden en de politiek er toe dwongen. Dat kan weer gebeuren. Maar dan moeten de burgers zich wel eerst bewust worden van het probleem.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (48)

GingerTed
GingerTed
21 apr. 2014 - 10:14
Het is simpel en van tweeërlei een: In een vrije markteconomie, de enig bewezen beste basis van iedere maatschappij, hebben de rijken de neiging om met hun rijkdom de weg ernaartoe voor anderen te hinderen, en voor hun kinderen posities te regelen zonder dat deze daarvoor al te hard hoeven te werken. Dat moet, wil de vrijheid van de markteconomie behouden sterk bestreden worden door regulering, en wat mij betreft een gezonde voortdurende, maar niet te hoge mate van inflatie boven teveel belastingen. Laatste maakt dat eerder verdiensten steeds minder waard worden. Andersom moeten de om wat voor reden ook minder bedeelden, en vooral de volgende generaties van allen, dus kinderen van minder bedeelden en de rijken, zoveel mogelijk geprikkeld worden zélf hun broek op houden omdat anders bij teveel van hen de neiging ontstaat de hand op te houden, te gemakkelijk rechten op te eisen zonder tegenprestatie, te weinig overtuiging ontstaat dat het van henzelf moet komen.
neutralist
neutralist
21 apr. 2014 - 10:14
Maar gaat het in het leven niet om persoonlijk geluk? Ontlenen we dat aan geld? Dan zijn we dus net zo slecht als die rijken met dat verschil dat zij het geld hebben en wij niet. Ongelukkig zijn omdat anderen meer geld hebben. Dan zit er iets niet goed bij je. Vind het geluk in jezelf, niet in bezit.
Rode druppel
Rode druppel
21 apr. 2014 - 10:14
Ik zet hier vraagtekens bij. Rijken worden rijker en armen worden armer is een feit. Heden drukken centrale banken geld bij. Of dat nu de VS, GB, Japan, China of de EU is maakt niet uit. Dit geld komt niet in de echte economie terecht maar in beurzen, grondstoffenhandel etc. Daar klotst dit geld tegen de plinten. Zo erg zelfs dat op de weg naar rendement een failliet land als Griekenland kan lenen tegen 5% rente. En zo komt het in de 1% bovenlaag terecht. Door de factor erfrecht groeit hun vermogen sterk. De oorzaak is niet het erfrecht maar de bubbel die centrale banken maken.
wvdstraat
wvdstraat
21 apr. 2014 - 10:14
Het gaat in deze niet om 'misgunnen' of om 'jaloezie' bij excellente prestaties, het gaat hier om de waanzinnige verschillen. Verschillen die op geen enkele manier uit te leggen zijn aan een hongerende Afrikaan, een onder erbarmelijke omstandigheden werkende Aziaat, zelfs niet aan een Europeaan die huis, zorg en tandarts niet langer betalen kan. Allemaal mensen die 'afgerekend' worden op respectievelijk hun conditie, kleding, gebit, als zij met goede wil een baantje zoeken, worden zij beoordeeld volgens normen van de rijken. Dat is het probleem !
JoopSchouten2014
JoopSchouten2014
21 apr. 2014 - 10:14
In 'het algemeen belang', zou je heel veel kunnen veranderen ten goede met 270 miljard Euro's. Hoeveel Guldens zijn dat ook alweer? Ondertussen geven we hier zeer vele aandeelrovers vrij spel en 'belastingvoordeel' (...).
FrankTalker
FrankTalker
21 apr. 2014 - 10:14
Ja want de meeste rijken op de forbes lijst, hebben hun fortuin ook alleen maar via een erfenis verkregen. Vooral al die internet miljardairs. ( en sarcasme uit) Wat een veel leukere vergelijking is: De 'rijken' worden als maar zo verfoeid hier op joop.nl, en volgens dit boek zou bijna niemand meer zo rijk kunnen worden. Als men niet van huis uit al rijk was. Zou toch iets moois moeten zijn. Dan kan niemand meer toetreden tot die groep, dus is de grote aan aangroei daarvoor ook weg. Dus houdt deze op den duur op met bestaan. Dat geeft toch te denken.... het is gewoon een fop onderzoek, hoop in het diepste van mijn hart dat er geen een cent subsidie heen is gegaan.
bliekp
bliekp
21 apr. 2014 - 10:14
Applaus voor Jeroen van Hal. Jij hebt het inderdaad begrepen en beschrijft heel precies hoe het zit. Andre: blijf vooral in die VVD-sprookjes geloven. Stem vooral op ze, zeker als ze je lagere belastingen beloven. Slaap zacht...
omaoeverloos
omaoeverloos
21 apr. 2014 - 10:14
Rijkdom=Geld? Wat een sukkel!
korheiden2
korheiden2
21 apr. 2014 - 10:14
Ik had de samenvatting al gelezen. Piketty wil belasting op vermogen en dat lijkt me inderdaad de enige manier om iets aan de scheefgroei te doen. We zien de excessen voor onze ogen gebeuren, maar er wordt niets aan gedaan. Griekenland was in nood, maar de Griekse reders bezitten vele miljarden. De bankiers in Londen en Wall Street enz. krijgen nog steeds krankzinnige bonussen. Enzovoorts. Hopelijk krijgt dit boek de aandacht die het verdient.
JoopSchouten2014
JoopSchouten2014
21 apr. 2014 - 10:14
'Kapitalisme' is feodaal. Altijd al geweest overigens. Rovers beheren de banken en politici leveren lippendiensten (...). 'Ontneem 'geld' haar machtsfunctie' en het megalomaan rente-graaien heeft geen nut meer.
jvanhall
jvanhall
21 apr. 2014 - 10:14
@Andre R: Jammer dat je het zo zwart-wit ziet. En dat je het verhaal niet helemaal begrepen hebt. Het gaat hier om extreme ongelijkheid. Niet om het feit dat hardwerkende mensen soms tien of twintig keer meer inkomen hebben dan minder hardwerkende mensen. Daar is niets op tegen. En er is ook niemand die dat soort 'kleine' verschillen wil wegnivelleren. Zeker de PvdA niet en zelfs de SP niet. Het gaat om perverse en extreme ongelijkheid waarbij sommige mensen tienduizend of honderdduizend keer rijker zijn dan jij en ik, zonder dat ze er veel moeite voor hoeven te doen. Jij werkt veel harder dan de superrijker. Maar zij zijn sluwer. Niet slimmer. Niet intelligenter. Ze hebben een voorsprong. Met geld maak je geld. Ze huren de duurste accountants en belastingadviseurs en bedenken trucs om de boel te bedonderen. (Als je de boel bedondert op een manier waar je buiten de gevangenis kunt blijven, heet het 'belastingontwijking'.) Je echte vijanden zijn niet die paar zwart bijklussende bijstandsmoeders waardoor jij een paar lullige euro's te veel belasting betaalt. Je echte vijanden zijn de superrijken die zorgen dat ook de hardwerkende vrije jongens binnen een generatie gewoon weer armoedzaaiers zijn. Om een land te laten draaien (dijken, bruggen, wegen, gevangenissen, scholen, universiteiten, ziekenhuizen, rioleringen, voedselveiligheid, rechtbanken, brandweerkazernes, ambulances, enzovoort) is een overheid nodig. En we moeten allemaal wat belasting betalen, want de overheid leeft ook niet van de lucht. De hardwerkende middenklasse (jij dus, Andre) betaalt nu de belasting, maar de superrijken weten zich eronderuit te draaien. Jouw te hoge belastingaanslag komt niet door een paar sneue frauderende uitkeringinstrekkers, maar doordat de grote graaiers jou te slim af zijn en helemaal niets bijdragen. Alleen al de bankencrisis kostte in 1 jaar meer dan alle uitkeringstrekkers in 100 jaar bij elkaar zouden kunnen frauderen (en veel van hen frauderen helemaal niet). Ondertussen ging het bonuscircus gewoon door, van jouw zuurverdiende geld. De rechtse partijen hebben, gefinancieerd door de superrijken, succesvol campagne gevoerd tegen alles wat met overheid en belasting te maken heeft. En types als Andre R. trappen er met open ogen in. Heel erg treurig vind ik dat.
Zjenny
Zjenny
21 apr. 2014 - 10:14
De kop zou accurater kunnen; Rijkdom is nog steeds erfelijk.
...2
...2
21 apr. 2014 - 10:14
Ja, dat is enig mogelijk resultaat van ongebreideld kapitalisme als wij dat kennen. In den beginne van kapitalisme was markt grindbak, concurrentie alom. Grind klontert na verloop van tijd verder samen door overnames en fusies tot onvermijdelijk punt dat fragmentatie nauwelijks meer bestaat. Concurrentie daarmee ook. Die paar families bezitten letterlijk halve wereld.
RaymondenJoop
RaymondenJoop
21 apr. 2014 - 10:14
De politiek hier weet het zo te verdraaien dat je met 43000 p/j al een grootverdiener ben. Is dus de grootste kolder en naast het gegeven dat de elite alles bepaalt en een groot gevaar voor de huidige samenleving is, is dat het kapot belasten van de middenklasse evenzo. Inhaligheid kent geen grenzen, of dat nu die EU pief in Brussel is, of die CEO van een of ander beursgenoteerd bedrijf. Het gaat allemaal langs de rug van de middenklasse, tot grofweg 3x modaal.
Voice
Voice
21 apr. 2014 - 10:14
Ik ga even uit van een wetenschappelijk feit en dat is dat elk organisme er beter aan toe is als het een goede doorbloeding heeft. Maw, water en/of bloed moet blijven lopen en het liefst zo snel mogelijk, om een lichaam (plant of dier/mens) goed van alle voedingsstoffen te voorzien. Met geld is het precies hetzelfde, de samenleving is het organisme en wat er hier gebeurd is, dat bloed vasthouden meer beloond wordt als het bloed vrijelijk door de maatschappij te laten stromen. Van mij mogen er enorme vermogende mensen zijn, zolang zij dat geld maar nergens neer zetten en dat DAT vermogen ook veel hoger belast wordt. Arbeid is juist datgene wat vermogen (geld) nodig heeft en als het dat niet krijgt, dan begint het lichaam (samenleving af te sterven of gaat richting de dood en daar vecht een lichaam of samenleving tegen en die verwoordt zich in een PVV, SP, nationalisme, conservatisme, communisme enz. enz. Dus er moet 1 ding gebeuren wat voor mij prioriteit 1 heeft: Zorg dat vermogen veel meer belast wordt en dat geld/vermogen uit arbeid laag belast wordt. Dat zorgt voor groei en een gezonde economie.
Michiel Online
Michiel Online
21 apr. 2014 - 10:14
Rijkdom is al heel lang erfelijk. Sterker nog, vanaf het moment dat je geboren wordt met ouders als rijken heb je rijkdom geerfd. Denk daar maar eens over na.
richarrd
richarrd
21 apr. 2014 - 10:14
De regeringen zijn op de hand van de rijken en niet van de bevolking en de regeringen hebben alle macht en héél veel wapens tegenwoordig en dus kunnen we als burger niets meer beginnen. Als we in opstand zouden komen dan zetten we enkel onszelf voor schut omdat we toch niets kunnen beginnen. Dat is de nieuwe tijd.
WilWortel
WilWortel
21 apr. 2014 - 10:14
Ik snap niet waarom er zo tegenaan gekeken wordt. Ok dan heeft die 1% miljarden. Maar wat hebben ze nou? Papier waar we waarde op geplakt hebben. Tuurlijk ik blijf er ook in hangen. Maar kan de woorden van mijn wijze moeder niet vergeten: het zijn slechts aardse middelen! En, als je die 1% niet meer wil ondersteunen dan moet je je lostrekken uit dat systeem. Niet op je maandelijkse belediging wachten maar gewoon echt voor jezelf zorgen! Geen iPad, geen computer maar gewoon terug naar af. We hebben het te goed en daarom doen we niks. Maar kennelijk niet goed genoeg (of jaloers op de ander) en daarom zeuren we. Ik ben vrij content dus vind ik het wel goed zo. Maar als ik dat niet was zou ik van mijn laatste geld een enkeltje Suriname boeken en hop naar het binnenland. Overgeleverd aan het oerwoud en de wetten van de natuur.
Jensbos
Jensbos
21 apr. 2014 - 10:14
Het is allemaal heel logisch; het is “neo-liberaal correct” sinds de jaren ’80 de mode en zoals Stephen king (directeur HSBC) in 2006m, zijn klanten (beleggers) al voorhield: ,,Globalisering is het verhaal van een massale herverdeling van inkomens uit arbeid in zijn totaliteit naar kapitaal” We zijn daardoor vooral dankzij die globalisering en de totale bewegingsvrijheid voor het kapitaal gewoon weer terug bij af, het oerkapitalisme.
grouchoM
grouchoM
21 apr. 2014 - 10:14
In tegenstelling tot meeste journalisten, heb ik dit boek daadwerkelijk gelezen. Het meest belangrijke punt, eigenlijk de redden waarom zoveel van de meest bekende economen zo sprekend zijn over Thomas Piketty, is niet vanwege zijn uitspraken tegen de 1%, maar wel voor de methodologie die hij gebruikt heeft. Zijn analyse is gebaseerd op de echte gegevens van particulieren, niet op modellen, gemiddelden en andere statistische trucjes. Zijn team heeft alle gegevens mogelijk qua inkomen, vermogen, enzovoorts van PARTICULIEREN verzameld dat ze konden (Meer dan 100 jaar data voor onder andere Groot-Brittannië, de VS en Frankrijk) en in een gigantische database gestopt. Je moet denken aan belastingaangiften, WOZ waarde bepalingen, enzovoorts. Niemand is zo dichtbij gekomen tot de echte economische "waarheid" (als deze bestaat) Dat maakt zijn verhaal zo sterk, de onderbouwing is ongekend! PS: Het boek gaat over veel meer dan de 1%, een echte eye opener over hoe het kapitalisme daadwerkelijk werkt.
Thom Holterman
Thom Holterman
21 apr. 2014 - 10:14
Een schrikbarende ongelijkheid dreigt; kapitalisme moet worden gecorrigeerd. Het eerste: ja. Het tweede nee: niet corrigeren maar afschaffen (en ik weet het: dat is sneller gezegd dan gedaan). Maar wat ik bedoel is: het moet om een paradigmawisseling gaan. In de jaren 1970 en 1980 heeft een al even dik boek als waar nu naar wordt verwezen furore gemaakt. De was van de politiek filosoof John Rawls (1921-1002), getiteld The Theory of Justice. Deze theorie over rechtvaardigheid ging het worden. Het kapitalisme werd geaccepteerd, maar het moest worden gecorrigeerd met behulp van het rechtvaardigheidsbeginsel dat het volgende leerde. De bestaande (sociaaleconomische) ongelijkheden konden worden geaccepteerd als die ongelijkheden uiteindelijk aan de minstbevoorrechten ten goede zouden komen. Maar in de kapitalistische logica zit: ‘the winner takes all’. En dus: tel uit je winst: de armen armer, de rijken rijker. De sociaaldemocraten aller lande hebben hier braaf ja tegen geknikt, zo is, tot en met deze dag, in de heersende Franse politiek te onderkenen; zie: http://libertaireorde.wordpress.com/2014/04/13/socialisme-afgeschoten/ Ik heb niet de indruk dat Nederland daarvoor onder doet.
2 Reacties
lembeck
lembeck21 apr. 2014 - 10:14
Goed stuk, Thom. En volgens mij helaas ook correct. Maar hoe laten we het kapitalisme ploffen? En wat zijn de directe gevolgen daar dan weer van?
Bakoe
Bakoe21 apr. 2014 - 10:14
Nee Nederland doet daar niet voor onder, en de uitkomst is een ratrace die steeds ergere vormen gaat aannemen. En diegenen die verliezen worden ook nog eens vernederd en op de huid gezeten door de overheid. Met dingetjes zoals verplicht gymnastiek doen in een openbaar park om 8 uur in de morgen, dit om het werk ritme vast te houden. Maar wat is de oplossing? Marx had (excuseer me de term) een rot hekel aan het lompen proletariaat, omdat die onbewust waren en niet te bereiken. Momenteel hebben we hele grote groepen van die mensen. Verblind door consumentisme en snel vermaak. Is iedere vorm van een sociale gedachte dan geen paarlen voor de zwijnen? En is het socialisme wel de weg? Althans socialisme vanuit staatswege, vanuit een partij? Is de consequentie van een staatsinrichting zoals wij die kennen niet dat er altijd een rijke machtige elite ontstaat? Of dat nu onder liberalisme is of onder socialisme? Is het niet zo dat er een bewustwording moet ontstaan net zoals in 1936 in Catalonië dat we de staat niet nodig hebben? Althans niet de staat zoals we die altijd gekend hebben. Libertair socialisme, partijloos, zonder dwang waarbij mensen de vrije keuze hebben om in kleine gemeenschappen samen te werken en te leven. En dat kunnen mensen, zie de bedrijfsorganisatie. We hebben nog wel een weg te gaan, maar het is uiteindelijk de oplossing. Het is een illusie om te denken dat we iedereen aan het werk kunnen houden met de snelle technologische ontwikkelingen. En dat is ook helemaal niet erg. De vraag gaat worden, wie gaat er voor zorgen dat al die mensen die straks niet meer een plaats hebben in het arbeidsproces onderhouden worden, en zorgen dat ze een menswaardig bestaan hebben? De rijken? hmm nee, die willen dat niet, een bijdrage van die kant zorgt al snel voor een enorm tumult vanuit Telegraaf en Elsevier zijde met termen zoals diefstal, en afgunst, en de arme hardwerkende ondernemer en meer van dat soort elitair populisme. De krimpende groep werkenden, die steeds meer productiviteit in hun werkweek moeten stoppen, die met mobiel en laptop naar bed gaan? De middenklasse dus. Die is al uitgerekt, uitgemolken, door een staat die steeds meer geld nodig heeft om steeds minder te doen. Dat is de hele vraag, wie gaat het betalen? Natuurlijk hebben onze sociaal democraten en liberalen daar de oplossing voor gevonden. De participatie maatschappij. (je zou bijna denken dat het libertair socialisten zijn) mensen zorgen voor elkaar, in kleine gemeenschappen, en dragen de verantwoordelijkheid ook. Dat gaat de staat heel veel geld schelen. Het probleem is alleen dat die zelfde staat haar belastingen, en de lasten voor burgers niet naar beneden schroeft. Dus uiteindelijk krijgt de burger op het einde niets, maar betaalt zich daar scheel aan. En is de staat een doel op zichzelf geworden. Om dit op te lossen zouden mensen zich moeten afkeren van het instituut staat. Geen belastingen maar afdracht aan de kleine gemeenschap. Eigen valuta, geen banken meer enz. Je kent de gedachtes wel. Daarvoor is het nog te vroeg. Pas dan wanneer de groep die of te ver uitgemolken is, of geen deel meer kan uitmaken van het arbeidsproces groot genoeg is, en die tijd komt, dan zal de kijk op samenleving en staat drastisch veranderen.
EricDonkaew
EricDonkaew
21 apr. 2014 - 10:14
Emile Roemer gaf tijdens het hier eerder besproken interview met Sven Kockelman al een aardig voorzetje. Hij zei: verander de vermogensrendementsheffing door niet uit te gaan van het fictieve rendement van 4%, maar van het werkelijk behaalde rendement. Voor de rijken is dat wat minder gunstig, omdat ze met hun geld via allerlei constructies makkelijk een rendement van 7-8% kunnen halen of zelfs meer. Voor de kleine spaarder, die wat op de bank heeft staan, is het juist gunstig, omdat hij zich meestal geen risico kan veroorloven en genoegen moet nemen met iets van 1,6% spaarrente. Hij betaalt dan van zijn spaargeld (na aftrek van een vrije voet), 1,6 x 30% is 0,48% in plaats van die 1,2% van de bestaande regeling. Een prima stukje nivellering dus en helemaal niet extreem. Ten tweede wil hij de 'klassieke' vermogensbelasting weer invoeren voor vermogens boven de 500.000 euro en dan zou het gaan om 0,7% van alles wat boven dat bedrag zit. Als de partij ooit in de regering komt, zal dat na onderhandelingen wel iets worden van 0,5%, maar met die 0,7% is er natuurlijk was wisselgeld. Ook hier: in alle redelijkheid een beetje nivellering. Ook voor de rijken echt niet iets om bang voor te zijn. Ik vind dat de SP heel pragmatisch en zelfs gematigd met deze materie omgaat, je kan merken dat goed over is nagedacht. Het is dus onzin om deze partij weg te zetten als extreemlinks (zoals vroeger de PSP en de CPN wél waren), want daar is geen sprake van.
3 Reacties
7anpau1
7anpau121 apr. 2014 - 10:14
Roemer pakt het probleem helemaal niet aan. A) de mensen waar het hierover gaat, de 1%, zijn helemaal niet gebakken aan Nederland. De paar Nederlanders die tot deze categorie behoren en hier belastingplichtig zijn over dat vermogen zijn op de vingers van 1 hand te tellen. Als de plannen van Roemer al doorgang vinden, dan vertrekken ze alsnog. Als gezegd, de SP is net zo goed onderdeel van het probleem. Ook die kort de (hogere) middenklasse om de extra uitgaven te financieren en schaadt daarmee de economie en verkleint de concurrentie van de superrijken, die daardoor nog rijker kunnen worden.
msj_meijerink
msj_meijerink21 apr. 2014 - 10:14
"Ik vind dat de SP heel pragmatisch en zelfs gematigd met deze materie omgaat" Emiel probeert electoraal voordeel te behalen door het tegendeel te beweren over wat de schrijver beweert. Jammer genoeg voor hem is de mens geen sociaal wezen, maar een kuddedier dat likt naar boven en bijt naar beneden. De 'kudde' van vroeger komt dus terug, met de bijbehorende strijd om telkens een takje in de boom te kunnen klimmen.
pietdeg2
pietdeg221 apr. 2014 - 10:14
"Ik vind dat de SP heel pragmatisch en zelfs gematigd met deze materie omgaat" Terwijl je net aangeeft hoe Roemer mensen dubbel wil pakken! Het begin is goed: belast de reële winst die met vermogen wordt gemaakt. De logische volgende stap (schakel het gelijk met winst uit arbeid, zonder een aparte drempel in te voeren) durft hij weer niet aan, om zijn knuffels te ontzien. Vandaar dat hij opgebouwd pensioenvermogen ook buiten beschouwing laat, want aan de pensioenfondsen van zijn eigen achterban mag je natuurlijk niet komen. Als je al ieder jaar de winst die met vermogen wordt behaald belast, is er geen enkele reden om mensen ook nog eens te belasten omdat ze hun geld niet tot de laatste cent hebben opgemaakt. Dat is niet pragmatisch, dat is niet gematigd maar simpelweg uit afgunst graaien in andermans portemonnee.
bv-user-84072
bv-user-84072
21 apr. 2014 - 10:14
Wat de regering en gedogers betreft kan in Nederland rijkdom door vererving (met zo laag mogelijke belasting) niet groot genoeg zijn. Onder het mom van hypotheekcrisis maatregel is het mogelijk 100.000 euro met 0 euro erfbelasting te schenken aan kind, kleinkind, kennis etc. Vorig jaar gingen notarissen al uit van 100.000 schenkingen (10 miljard) http://www.sliminondernemen.nl/loonadministratie/hypotheek+voor+ondernemers/tot+euro+100-000+belastingvrij+schenken Het kost wat (de verloren erfbelasting wordt bezuinigd op gehandicapten, ontwikkelingshulp, zorg voor ouderen etc. ) maar dan hebben de rijken ook weer een extra.
1 Reactie
itsme3
itsme321 apr. 2014 - 10:14
"Het kost wat (de verloren erfbelasting wordt bezuinigd op gehandicapten, ontwikkelingshulp, zorg voor ouderen etc. ) maar dan hebben de rijken ook weer een extra. " De verloren erfbelasting wordt teruggehaald door een vermindering van de kosten van hypotheekrente aftrek, doordat er minder huizen onder water staan en doordat er de begunstigden makkelijker een huis kopen en er daardoor meer bestedingen ontstaan in de bouw(markt) sector. Overigens treed die verloren erfbelasting in het meerendeel van de gevallen pas over enkele tientallen jaren op, en heeft dus nul komma nul effect op de huidige begroting. De baten komen wel direct ten laste van de huidige begroting.
Hearald
Hearald
21 apr. 2014 - 10:14
Het eclatante succes van het orgineel, Das Kapital, staat nog in mijn geheugen gegrift. De ontelbare doden, de rivieren van bloed, het eindeloos leed, alles om één boek, om één idee.
2 Reacties
sieuwa57
sieuwa5721 apr. 2014 - 10:14
Ik kan aan je reactie zien dat je het nooit hebt gelezen. Zou je toch eens moeten doen. Ik geef toe het is een hele kluif maar dan weet je in ieder geval waar je het over hebt. Met van horen zeggen kom je niet zo erg ver...
Ethio
Ethio21 apr. 2014 - 10:14
Smakeloze reactie.
ColorHugo949
ColorHugo949
21 apr. 2014 - 10:14
Komt als geroepen dit boek van Piketty. Evenwicht tussen kapitaal en arbeid is zoek. Waarom kapitaal vermogen meer belast moet worden in NL. ROBIN FRANSMAN Robin Fransman legt uit waarom een hogere belasting op vermogen in de toekomst noodzakelijk is wil je arbeid niet steeds zwaarder belasten. In het programma Buitenhof mocht ik afgelopen zondag iets zeggen over de vermogensongelijkheid in Nederland. Video hier, vanaf minuut 37. Ik heb daar drie stellingen verdedigd: Verschuiving van belasting op arbeid naar belasting op kapitaal is onontkoombaar want de beroepsbevolking gaat krimpen en het aantal ouderen gaat stijgen. Als we dat niet doen moeten de belastingtarieven op arbeid steeds verder omhoog om de vergijzing te betalen en dat is oneerlijk voor jongeren en mensen met lage vermogens en inkomens. De belasting op kapitaal kan ook omhoog in Nederland want nu zijn die belastingen in Nederland relatief laag. lees verder op http://www.ftm.nl/column/waarom-kapitaal-meer-moeten-belasten/
1 Reactie
ratio2
ratio221 apr. 2014 - 10:14
Het lastige van een verhoging van de belasting op kapitaal is dat dat wel voor een redelijk deel echt mobiel is. Dus hogere belasting leidt tot minder opbrengst, omdat ze makkelijk naar het buitenland gaan (iemand die aandelen Philips koopt vanuit de VS, verkoopt die in een oogwenk en koopt er aandelen General Electric voor terug als dat belastingtechnisch aantrekkelijker wordt). Belasting op kapitaal, zeker het echte grote kapitaal (ik heb het niet over kleine krabbelaars met zeg 3 ton op de bank, of een huis van een half miljoen zonder hypotheek) is lastig vorm te geven omdat je het alleen kunt als er internationaal wordt samengewerkt. En dan zijn er altijd wel landen die zich daaraan zullen onttrekken.
bv-user-84072
bv-user-84072
21 apr. 2014 - 10:14
--- Dit bericht is verwijderd —
2 Reacties
joke1975
joke197521 apr. 2014 - 10:14
het zijn de rijken die de meeste belastingen ophoesten, als ik het goed begrepen heb. Dat heb je dus niet goed begrepen. In absolute getallen wel maar niet verhoudingsgewijs. Wel over hun inkomen maar niet over hun vermogen waar ze ook geld mee verdienen. Daarover wordt verhoudingsgewijs niet veel belasting betaald.
WillemdeGroot
WillemdeGroot21 apr. 2014 - 10:14
Het meest lovenswaardig lijkt mij een samenleving waarin de mensen zich gelukkig voelen, geen afgunst heerst, gelijkwaardigheid normaal is en materiele verschillen beperkt zijn. Het paradijs, dus. We leven in een andere wereld. Wel gaan we er prat op dat ons stukje geografische wereld, Nederland, als beschaafd geldt. Zou dat zo zijn, dan waren de verschillen, in vele opzichten, natuurlijk niet zo groot als ze in werkelijkheid zijn. In een beschaafd land zijn geen voedselbanken, geen honderdduizenden kinderen die in armoede opgroeien, geen steeds groter wordende verschillen tussen de rijke bovenlaag en de arme onderklasse en geen gezondheidszorg die barrieres opwerpt tegen toegankelijkheid. Erwin stelt: ... 'mits je verstandig belasting heft. Volgens mij gebeurt dit ook in Nederland: het zijn de rijken die de meeste belastingen ophoesten, als ik het goed begrepen heb.' Hanteer je als verstandig belastingheffen de norm 'de rijken hoesten de meeste belastingen op'? Nog afgezien van het inhoudelijk twijfelachtige van deze bewering, wat is er opvallend aan dat in Nederland 'rijken' relatief meer belasting betalen dan 'armen'? Waar het in feite om gaat, is waarop je belasting heft (v.b.: op vermogen, of op inkomen, maar er is meer). Wanneer je, zoals de realiteit is, de groep met enorme vermogens (waarvoor ze dikwijls nauwelijks arbeid hebben verricht) in de belastingluwte zet, is er iets mis in een beschaafd land. Lamme: '..dat er steeds meer steenrijken bijkomen. Dit hoeft helemaal geen probleem te zijn'. Nee, zolang de 'steenarmen' in gelijke mate uit de armoede getrokken worden. Het is ook een moreel probleem, een psychisch probleem, een sociaal probleem, kortom, een groot maatschappelijk probleem. Onlustgevoelens, onrust, criminaliteit, depressiviteit, het zijn enkele voorbeeld van mogelijke gevolgen van schrijnende ongelijkheid in de samenleving. Lamme: 'Veel problematischer is nog altijd de omvang van het overheidsbudget, 260 miljard, wat allemaal opgehoest moet worden door de belastingbetaler en bedrijven. Dit is ook niet echt bevorderlijk voor de vooruitgang.' Hoe groter het overheidsbudget, hoe fatsoenlijker een samenleving kan functioneren! Het is immers die overheid, in concreto wij samen, die bepaalt wat er aan gelden (en niet alleen van die z.g. 'belastingbetaler') binnenkomt en hoe die inkomsten besteed worden. Daarom is de kreet 'we moeten bezuinigen' zo loos en tendentieus. Een overheidstekort kun je niet alleen via bezuinigen (waarvoor we eufemistisch de termen 'hervormen' en 'ombuigen' hebben bedacht) wegnemen, maa rook door de inkomsten te verhogen. Voor de duidelijkjheid: er zijn meer manieren voor dan alleen via hogere (inkomsten)belasting. Kortom, ik begrijp niets van de beweringen van Lamme, die feitelijk onjuist zijn. Tenslotte Lamme nog een keer: '..misschien is het wijs om zowel te bezuinigen, zeker in de snel stijgende zorgkosten ....'. Waarom zie je zorgkosten als een probleem en niet als een verworvenheid van een beschaafd land? En, natuurlijk, bepaalde kosten kunnen aangepakt, zoals bureacratische onderdelen, maar vanzelfsprekend niet door zo onverantwoord en 'onbeschaafd' te bezuinigen over de rug van de gemeenten als nu gebeurt....
WendyB2
WendyB2
21 apr. 2014 - 10:14
De klassenmaatschappij die Nederland is geworden is funest voor de economie omdat in een klassenmaatschappij niemand nog reden (of kans) heeft iets te presteren of zichzelf te ontwikkelen. De arme onderklasse niet omdat hoe hard ze ook werken, ze alleen maar armer worden. De rijke bovenklasse niet omdat ze toch altijd verzekerd zijn van hun bonussen en riante managersbaantjes. Een klassenmaatschappij is het tegenovergestelde van een meritocratie. Meritocratie komt voort uit socialisme. Het gevolg van die klassenmaatschappij is in Nederland duidelijk zichtbaar: Vakmensen zijn er bijna niet meer en er wordt nauwelijks nog iets van economische waarde gecreëerd. Nederland daalt pijlsnel op alle relevantie ranglijstjes. Een 'hogere' opleiding is niks anders meer dan een inhoudsloos statussymbool voor de elite. Technologische vooruitgang en welvaart wordt gecreëerd door vakmensen en techneuten, niet door managers of financiële goochelaars. Het kapitalisme creëert geen welvaart, het parasiteert daarop. Langzaam maar zeker komt de reële economie in Nederland volledig tot stilstand en op een dag gaat het licht uit. Letterlijk. En dat onvermijdelijke moment komt in Nederland binnen 5 á 10 jaar.
1 Reactie
feitenchecker
feitenchecker21 apr. 2014 - 10:14
Hoezo is Nederland een klassenmaatschappij? Moet je van adel zijn om te mogen studeren? Dacht het toch niet, Nederland is juist een vrij egalitaire samenleving, waar ook arbeiderskinderen (Wim Kok) het tot minister president kunnen schoppen.
bv-user-84072
bv-user-84072
21 apr. 2014 - 10:14
[Rijkdom wordt weer louter erfelijk] Een student waarvan de ouders genoeg verdienen (en zich dus blauw betalen aan belasting) krijgt €279,14 per maand, uitwonend Een student zou bij met ouders met een lager inkomen (bijvoorbeeld in de bijstand) €537,49 per maand krijgen, thuiswonend. Over een studieduur van 5 jaar (Bachelor + Master) is dat een verschil van 15 501 euro! Als straf voor het feit dat je ouders meer belasting betalen. . . . .
2 Reacties
RvDugt
RvDugt21 apr. 2014 - 10:14
Uitwonenden is dat in geval van ho 337 euro, dat is toch 200 euri's per maand minder dan jij doet suggereren dat is in 5 jaar dus 12000 euro minder dan jij doet suggereren. Uitgaande van het principe dat iedereen zijn eigen broek ophoud krijgt die uitwonende student nog steeds 279 euro teveel.
7anpau1
7anpau121 apr. 2014 - 10:14
U trapt een beetje in de demagogie van links. De politiek, overigens ongeacht kleur overigens, belast het liefst arbeid en consumptie. Komt de overheid geld tekort (voortdurend dus) dan wordt de belasting op consumptie (denk aan de recente btw- en accijnsverhogingen) en arbeid (afbouw van de HRA, etc) extra belast. Vermogen en winst wordt alleen belast voorzover dat kapitaalvlucht naar het buitenland niet teveel in de hand werkt, dus alleen kleine ondernemingen en mensen met een bescheiden vermogen, die geen dure trust/off shore constructies kunnen betalen, worden gepakt. Aangezien ieder land dit doet omdat ze bang zijn dat die superrijken en multi-nationals anders weggaan, zijn deze superrijken dus onaantastbaar. Bij de superrijken waar Piketty en Paul Krugman het over hebben, gaat het dus helemaal niet om mensen die relatief veel belasting betalen. Velen van hen betalen dat niet tot nauwelijks, behalve soms over de consumptiegoederen die ze aanschaffen. Dit soort mensen maken zich helemaal niet druk om een studiebeurs. Het betalen van het collegegeld en de studiekosten is voor hen een schijntje. Als de zoon of dochter lief (die meestal een jaarlijkse toelage krijgt uit een trust heeft waar bijvoorbeeld zelfs goed verdienende artsen, accountants of advocaten jaloers op zijn) 'te dom' is om te worden toegelaten aan een topuniversiteit dan doet pa een flinke donatie van een paar miljoen of bouwt een bibliotheek. (U dacht toch niet dat bijvoorbeeld G.W. Bush slim genoeg was op basis van studieresultaten toegelaten te worden tot Princeton?) Ondertussen wordt in de politiek, om een beetje te kunnen scoren een tegenstelling tussen 'arm' en 'rijk' bedacht, eigenlijk puur op basis van inkomen uit arbeid of uit mkb activiteiten. Het omslagpunt ligt in Nederland zo'n beetje bij 1,5x a 2x modaal, in de ons omringende landen is dat vaak een stuk hoger, maar voor deze discussie is dat verschil nihil. In vergelijking met de mensen waar Thomas Piketty en Paul Krugman het over hebben, is ook iemand die een ton of twee per jaar verdient, zeker als die geografisch gebonden is, een kleine krabbelaar. De SP wil weliswaar doen geloven dat iedereen die meer dan 2x a 3x modaal verdient tot de rijkste 10% behoort, maar daarmee bedoelen ze de hoogste 10% salarissen in loondienst, maar met 'rijk' heeft dat helemaal niets te maken. Het gat in inkomen en vermogen tussen de 1% waar het in dit artikel over gaat en 9% die daaronder zit van best verdienende personen in Nederland, is gigantisch veel groter dan het gat tussen die 9% en de armste 10% van Nederland. Mondiaal gezien zijn die verschillen nog groter. Het wrange is dat links net als rechts de superrijken faciliteert. Door telkens maar de lasten te verzwaren voor de 99% heeft de rijkste 1% steeds minder concurrentie op de markt van kapitaalgoederen. Zeker in deze crisistijd, waar mensen zonder flinke eigen vermogens ook nog eens niet of nauwelijks kunnen lenen, kan de rijkste 1% voor een prikkie de krenten uit de pap kopen. Het is niet voor niks dat als je de vermogensstijging van de rijkste 1% en de toename in eigen vermogen van banken bij elkaar optelt, je bijna exact uitkomt op het bedrag dat door belastingbetalers in de EU en de VS aan reddings- en stimuleringsmaatregelen is opgehoest. Al dat geld is dus rechtstreeks gevloeid van de 99% naar de banken en de 1%. Omdat de inflatie zo schrikbarend laag is, wordt het ook niet uitgegeven, dus hebben die stimuleringsmaatregelen ook nog eens niet tot nauwelijks effect. Voor die superrijken is het dus alleen maar lachen dat mensen als uit uw voorbeeld krom moeten liggen voor de belastingen en de studie van hun kinderen. En daarom waarschuwen Piketty en Paul Krugman ook, want dit systeem is hard op weg om - met hulp van recht en links - de midden klassen (rechts de lagere, links de hogere midden klassen) om zeep te helpen. Historisch betekent dat altijd ellende. Vandaar hun oproep om dit tij supra nationaal te keren. Als dat niet door wet- en regelgeving kan, dan maar door inflatie. Dan stroomt al dat virtuele geld dat is opgehoest door de middenklassen ten minste weer de reeële economieën in.
denmol
denmol
21 apr. 2014 - 10:14
Op micro, dus intermenselijk, niveau is het blijkbaar zo dat men bij voldoende rijkdom niets hoeft te doen om rijker te worden en wellicht is het hiermee voorstelbaar en acceptabeler om te begrijpen dat het op macro-niveau voor landen wellicht hetzelfde is en dat de derde wereld zich daarom nooit heeft ontwikkeld en dat "het rijke westen" haar rijkdom zou moeten delen om een eerlijke en rechtvaardige samenleving te realiseren.
1 Reactie
pietdeg2
pietdeg221 apr. 2014 - 10:14
Dat de rijkdom op micro- nog macroniveau aan is komen waaien (behalve dan in een paar oliestaatjes)
Zakenpief
Zakenpief
21 apr. 2014 - 10:14
Ach ja, zolang je nog in 5 jaar tijd een bedrijf kunt opbouwen dat overgenomen wordt voor $19mrd, zoals bij Whatsapp, maak ik me nog geen zorgen.
1 Reactie
Bakoe
Bakoe21 apr. 2014 - 10:14
Mompelt iets over tulpenbollen hype
bv-user-84072
bv-user-84072
21 apr. 2014 - 10:14
--- Dit bericht is verwijderd —
1 Reactie
pietdeg2
pietdeg221 apr. 2014 - 10:14
"Iedereen zou, na diens geboorte, moeten beginnen met de teller op nul." Daartoe zou je het erfrecht niet moeten aanpakken maar moet je ouders na de geboorte van ieder kind weer op nul laten beginnen. Dat lijkt me een probaat middel om de bevolkingsgroei een beetje in de hand te houden maar hoe wilde je dat voor elkaar krijgen?
richarrd
richarrd
21 apr. 2014 - 10:14
Het schijnt trouwens dat heel veel van die rijken geen belasting hoeven te betalen omdat ze een brievenbusadres in Nederland hebben en hier eigenlijk helemaal geen belasting hoeven te betalen. Waar de rijken normaal gesproken 35% belasting zouden moeten betalen (in de VS) hoeven ze nu nog maar 1% belasting te betalen omdat ze een brievenbusadres hebben in Nederland. Zo houdt de Nederlander de straatarme Amerikaan straatarm. Dat is ronduit schokkend eigenlijk.
1 Reactie
Frank Straathoff
Frank Straathoff21 apr. 2014 - 10:14
" het schijnt trouwens dat.... " Je zult ongetwijfeld een link met bewijs hiervoor hebben.
JoopSchouten2014
JoopSchouten2014
21 apr. 2014 - 10:14
Het is toch ongelofelijk dat 'de economie' - hier wordt meestal louter het bedrijfsleven mee bedoeld - afhankelijk is geworden van woekeraars op de geldbeursen en hun private 'geldschieters'? Dit montair systeem is op drijfzand gebouwd en het recht op uitkering van woekkerrentes is roof.
1 Reactie
FrankTalker
FrankTalker21 apr. 2014 - 10:14
=het recht op uitkering van woekkerrentes is roof.= Volgens deze stelling zijn alle pensioenen dus roof? Want die premies worden ook op de beurs belegd.
JoopSchouten2014
JoopSchouten2014
21 apr. 2014 - 10:14
'Kapitaal' vergaren is een oude trend. Ondertussen worden 'onrendabelen' lastig gevallen. https://www.youtube.com/watch?v=fVjdv-w1bFc&feature=kp
1 Reactie
pietdeg2
pietdeg221 apr. 2014 - 10:14
"Ondertussen worden 'onrendabelen' lastig gevallen." Wat een merkwaardige omkering van de werkelijkheid. Niemand hoeft iets van onrendabelen. Het "lastig vallen" van anderen komt juist van hun kant.
Bakoe
Bakoe
21 apr. 2014 - 10:14
En aldus moeten we op de ingeslagen weg door, aldus de D66 en VVD aanhangers. (ook de PvdA aanhangers, maar die zeggen dat niet) Die geloven namelijk nog steeds in het fabeltje dat als je alles maar dereguleert en alle zekerheden maar minimaliseert dat je dan vanzelf een maatschappij krijgt waarin iedereen gelijke kansen heeft.
1 Reactie
joke1975
joke197521 apr. 2014 - 10:14
Het grappige is dat ze altijd zeggen dat "links" in sprookjes gelooft. Ze geloven zelf in sprookjes als ze denken dat het allemaal vanzelf goed komt.
inwoner
inwoner
21 apr. 2014 - 10:14
Het grootste verschil met de vs is de toegankelijkheid van de universiteiten. Hoe duurder hoe onbetaalbaarder voor de gewone persoon. Uitgezonderd de heel slimme studenten die een beurs kunnen krijgen. Hier speelt vermogen en de bijbehorende invloed een gevaarlijke rol. Echter dit is in Frankrijk ook altijd het geval geweest. In NL gelukkig (nog) niet. Hier betekent een private school zelf dat je te dom bent voor het normale onderwijs Overigens betalen de rijken veel en veel meer belasting dan de rest. Zonder hun belastinggeld zou de overheid meteen instorten en dan hebben we het nog niet over de hen geschapen werkgelegenheid. Niet dat ze daarvoor extra respect verdienen echter complete onzin om te zeggen dat ze niet genoeg bijdragen
2 Reacties
SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra21 apr. 2014 - 10:14
== Overigens betalen de rijken veel en veel meer belasting dan de rest. == Daarom zegt Warren Buffet (geschat vermogen: 58 miljard dollar) steeds dat hij minder belasting betaalt dan zijn secretaresse. Hou maar eens op met dat grijsgedraaide liedje. Ook jij behoort niet tot die 1%. Ook jij betaalt mee aan de ophoping van geld bij een zeer kleine groep. Als die groep naar verhouding evenveel belasting zou betalen als jij en ik, dan zag de wereld er heel anders uit.
joke1975
joke197521 apr. 2014 - 10:14
"Overigens betalen de rijken veel en veel meer belasting dan de rest. Zonder hun belastinggeld zou de overheid meteen instorten en dan hebben we het nog niet over de hen geschapen werkgelegenheid. Niet dat ze daarvoor extra respect verdienen echter complete onzin om te zeggen dat ze niet genoeg bijdragen" Het punt is juist dat dit voor deze groep niet opgaat. Kijk het filmpje en zie dat die groep, die 1%, nauwelijks belasting betaald.
spyro1005
spyro1005
21 apr. 2014 - 10:14
Hmm zonder ongelijkheid geen stroming, zonder stroming een stinkende poel. Sorry hoor, maar ik werk voor mijzelf en mijn nageslacht en draag daarmee ook bij aan de sociale zekerheid van anderen. Ik behoor dan wel niet tot die 1% rijken, maar het is niets anders dan diefstal dat mijn nageslacht belasting moet betalen over geld waar ik hard voor heb moeten werken en ook al belasting heb betaald. Zeker omdat van het geld wat ik heb verdient al veel gaat naar de sociale zekerheden.
5 Reacties
lembeck
lembeck21 apr. 2014 - 10:14
André, het gaat dus ook helemaal niet om jou, maar om die 1% die net zoveel heeft als 40% van onze hele Nederlandse bevolking. Hier een voorbeeld van de VS, maar dat gaat ook hier op: https://www.youtube.com/watch?v=DxvVZe2fnvI André - daar hoor je helemaal niet eens bij. Troost je, dat zal ook niet gaan gebeuren. ;-)
joke1975
joke197521 apr. 2014 - 10:14
Dat is ook één van de punten die wordt aangedragen in het filmpje. Dat mensen te vaak de vergissing maken dat ze naar de verkeerde groep kijken. Het gaat niet om mensen die iets opgebouwd hebben en dat doorgeven. Het gaat om een hele kleine groep mensen die zoveel geld hebben dat groei vanzelf gaat. En dat die positie voor bijna niemand bereikbaar is maar is voorbehouden aan die kleine groep. Een soort nieuwe adel met zoveel middelen en zoveel macht dat ze de democratie ondermijnen. Dus het gaat niet om jou. Het gaat niet om die miljonair. Het gaat om een groep waar veel mensen niet eens een voorstelling van kunnen maken.
joke1975
joke197521 apr. 2014 - 10:14
En ja, jij betaald waarschijnlijk dik belasting. Maar dat gaat niet op voor de groep waar het hier echt om gaat.
SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra21 apr. 2014 - 10:14
== Ik behoor dan wel niet tot die 1% rijken, maar == Dan gaat het dus niet over jou. Ik heb het al veel vaker gezegd: dit gaat niet over twee keer of drie keer modaal. Jij bent gewoon net zo'n sloeber als de rest van ons: ook jij betaalt er aan mee om die 1% nog rijker en machtiger te laten worden. Je foetert op de verkeerde.
Ethio
Ethio21 apr. 2014 - 10:14
"Zonder ongelijkehid geen stroming....". Leuke retorische truck, maar je suggereerd hiermee dat er gepleit wordt voor totale gelijkstelling etc. Dat doet niemand. Er wordt wel gepleit voor meer belasting op vermogen en minder op arbeid. Als hardwerkende Nederlander maak je dus goede kans om er op vooruit te gaan. Alleen je kinderen zullen wel (meer dan nu het geval is) zelf voor hun inkomen moeten werken. Maar ook dat zou jij als voorstander van eerlijk, hard werken toe moeten juichen.
Verwoerd2014
Verwoerd2014
21 apr. 2014 - 10:14
Zolang mensen kinderen krijgen en die vooruit willen helpen zal het erfrecht (met alles erop en eraan) met hand en tand verdedigd worden. Pas als kinderen middels genetische manipulatie en broedmachines losgekoppeld worden van specifieke ouders ontstaat een basis voor gelijkwaardigheid.
3 Reacties
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman21 apr. 2014 - 10:14
[Zolang mensen kinderen krijgen en die vooruit willen helpen zal het erfrecht (met alles erop en eraan) met hand en tand verdedigd worden. ] Daar gaat het helemaal niet om. Waar het om gaat is dat rijke mensen nauwelijks belasting betalen, en het vrijwel niet meer m,ogelijk is om rijk te worden als je niet rijk bent geboren.
nikita72
nikita7221 apr. 2014 - 10:14
Henk Verwoerd, We moeten zorgen dat kinderen vooruit kunnen komen door te werken, niet door te erven.
lembeck
lembeck21 apr. 2014 - 10:14
Er zijn genoeg SF boeken geschreven waar men kinderen zo opvoedt en in ieder boek leidt dat tot opstand door en van die kinderen. In werkelijkheid zouden ouders daartegen ook in opstand komen. Het is en blijft het kind dat je gemaakt hebt en bij vrouwen wel 9 maanden gegroeid is in de baarmoeder. Een kind hoort bij je. Ook hier zijn uitzonderingen, zoals overal, maar doorgaans is het scheiden van ouders en kinderen een hele pijnlijke ingreep voor beiden. Ik denk ook niet dat het zou werken.
Zjenny
Zjenny
21 apr. 2014 - 10:14
De oplossing is al gegeven. De banken, naties, corporaties ed. zijn allemaal officieel en legaal, volgens de wettelijke normen en standaard, failliet verklaard. http://i-uv.com/oppt-absolute/ The One People’s Public Trust On December 25, 2012, three public trustees disclosed groundbreaking legal documents filed on behalf of THE ONE PEOPLE. From this moment, a grassroots movement was born as the documents swept across the globe like wildfire. Since these filings, hundreds of thousands of people across the world have been inspired to act on a common goal: Freedom from the old enslavement system and a choice to live their lives according to their own free will and free will choices. Using a common legal process, current systems such as governments and banking have been lawfully and legally foreclosed upon, bringing an end to their corporate rampage of fraud and deceit. The One People’s Public Trust documents opened the door so people could free themselves from the failed systems and co-create a new system, according to the desires and free will choice of
1 Reactie
FrankTalker
FrankTalker21 apr. 2014 - 10:14
Marx? je verhaal houdt er midden in de zin mee op.
meijerlahn
meijerlahn
21 apr. 2014 - 10:14
Uit angst voor het communisme hebben de kapitalisten en de christenen direct na WOII de touwtjes in West-Europa een beetje laten vieren en werd het socialisme gedoogd. Er werd ze nog niet veel in de weg gelegd. Het mildere socialisme was toch altijd nog beter dan het communisme van Stalin. De revolutie en het daarop volgende communisme in het oosten was nog vers. Maar in de jaren '80 kwam de kentering, geholpen door Reagan en Thatcher. Nadat het communisme in Oost-Europa het loodje had gelegd, was de weg voor het kapitalisme vrij om in al zijn schaamteloosheid en in al zijn glorie de positie van de rijken weer te herstellen, precies zoals in de eeuwen daarvoor. En zo is de cirkel rond en komt er een tijd dat opnieuw de pleuris uitbreekt.
1 Reactie
Kilted
Kilted21 apr. 2014 - 10:14
Pleuris: Gaat gebeuren! Ik heb vorige week in een ander draadje al geconstateerd dat sinds de Franse revolutie ongeveer iedere 50 jaar die pleurism in meer of minidere mate uitbreekt. 1789 - 1848 - 1914 - 1968. We staat dus weer op de nominatie (WW-1 en WW-2 zijn inwezen uitingen van dezelfde 'pleuris' en duurde even om uit te zieken. We staan dus min of meer op de nominatie
pietdeg2
pietdeg2
21 apr. 2014 - 10:14
Weer een typisch staaltje domdenken: als je niet wilt dat rijkdom erfelijk wordt moet je niet al het kapitaal belasten maar simpelweg de erfbelasting verhogen. Anders wek je op zijn minst de verdenking dat het je helemaal niet om gelijke kansen gaat maar om gelijke uitkomsten.
1 Reactie
mengde
mengde21 apr. 2014 - 10:14
Hoe ga je dat organiseren Piet, mondiaal de erfbelasting verhogen én goed uitvoeren als de macht zit bij de mensen die die belasting zouden moeten betalen? Dai is juist de essentie.
BertF2
BertF2
21 apr. 2014 - 10:14
Het is ronduit stuitend dat de goegemeente dit boek nodig heeft om de werkelijkheid te ontdekken. Het bewijst eens te meer dat de over- overgrote meerderheid van het volk ziende blind en horende doof is. Terwijl bijvoorbeeld de SP, en zij niet alleen, al decennia lang wijst op de ontspoorde welvaartsverdeling, werden die signalen weggehoond door rechts en zette en zet nog steeds de andere (voorheen) socialistische partij, de PvdA, voluit in op vergroting van de ongelijkheid. Meest sprekende illustratie van het PvdA-bederf is de voormalige moralist Wim Kok die er geen been in ziet om forse inkomens te vergaderen op een manier die hij eerder, uitsluitend en alleen voor de vorm, verwerpelijk noemde. Met zijn laatste commissariaat verdient hij in negen dagen een modaal jaarsalaris. Iets voor Spekman?
1 Reactie
Zjenny
Zjenny21 apr. 2014 - 10:14
Deze werkelijkheid wordt afgedaan en belachelijk gemaakt als complot theorie.
FrankTalker
FrankTalker
21 apr. 2014 - 10:14
Leuke coverfoto btw, deze jong dame, heeft met al haar flauwekul wel de mogelijkheden weten te scheppen om zelf haar duur belegde boterhammetjes te verdienen. komt dit hele verhaal niet uit de oude zonde van : afgunst? Waarom zij wel? en ik niet?
3 Reacties
joke1975
joke197521 apr. 2014 - 10:14
Nee, dat zou te simpel zijn. Het is geen afgunst. Dat zou betekenen dat de grote groep baalt dat zij niet voor elkaar hebben wat haar gelukt is. Dat zou namelijk betekenen dat zij dat ook hadden kunnen doen. En dat is juist het punt; zij verkeerde in een unieke positie dankzij de wieg waarin ze terecht is gekomen; toeval dus. De gewone man en vrouw kan niet doen wat zij deed met dezelfde opbrengst.
lembeck
lembeck21 apr. 2014 - 10:14
Ha die Frank. Voor mij heeft het niets met afgunst te maken, want ik ken deze jongedame helemaal niet eens en weet ook niet waar je het over hebt. Over die nijd en afgunst gesproken - wist je, als ik onuitstaanbaar vervelend zou moeten worden, als ik veel geld zou hebben, dat ik 1000 keer liever gewoon een laag inkomen zou willen houden? Als rijkdom en geld me zo zouden veranderen dat ik ga neerkijken op anderen, lelijk ga doen, ontevreden zou worden, dan heb ik liever weinig en blijf ik liever mijzelf. Een vrouw die graag deelt en helpt.
SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra21 apr. 2014 - 10:14
== deze jong dame, heeft met al haar flauwekul wel de mogelijkheden weten te scheppen om zelf haar duur belegde boterhammetjes te verdienen. == Paris Hilton is het sprekende voorbeeld van "famous for being famous". Ze heeft niets aan haar eigen talent te danken, alles wat ze doet verkoopt omdat er de naam Hilton aan hangt, en die naam is goed voor miljarden - zo is ze geboren, zo is ze opgegroeid, zo leeft ze haar hele leven al. Ze is haar rijkdom, en die rijkdom wordt alleen maar meer doordat mensen grof geld betalen om haar ergens te zien optreden of spullen te kopen met haar naam er op. Omdat dat trendy is, omdat Paris Hilton Paris Hilton is. Daarom brengt de keten Paris Hilton winkels jaarlijks miljoenen op, omdat Paris Hilton een bekende naam is. Maar waar is ze bekend door geworden? Door haar achternaam, als erfgename van de Hilton familie, en doordat ze ongebreideld feestvierde, waar ze maar kon, wanneer ze maar kon. En de wereld keek toe: hoe kan een meisje uit zo'n rijke, bekende familie dat doen? En Paris ging vrolijk door, het zou haar aan haar reet roesten. Drugs, drank, sextapes, who cares. Zij is rijk en de rest van de wereld is klootjesvolk, dus wat kan het jou schelen wat ze van je denken? Dat is precies wat er in bovenstaand artikel wordt betoogd. De onvoorstelbaar rijken worden almaar rijker omdat ze rijk zijn en omdat geld meer geld aantrekt.
RoseRed
RoseRed
21 apr. 2014 - 10:14
Wie voor een dubbeltje geboren is, wordt nooit een kwartje. Ook niet in de eurotijdperk
1 Reactie
pietdeg2
pietdeg221 apr. 2014 - 10:14
"Wie voor een dubbeltje geboren is, wordt nooit een kwartje." Zo houden de krabben elkaar in de mand. En ondertussen maar klagen dat het de schuld is van de rest van de wereld...
bv-user-84072
bv-user-84072
21 apr. 2014 - 10:14
Komen Obama, Merckel en Hollande uit een 1%-elite familie? Hebben Marc Zuckerberg, Bill Gates, Steve Jobs en Wesley Sneijder hun fortuin geërfd? Hou toch op met die onzin.
2 Reacties
Zjenny
Zjenny21 apr. 2014 - 10:14
Nee, maar ze zijn wel de zaakwaarnemers van die kleine inteelt kliek.
hubbahubba
hubbahubba21 apr. 2014 - 10:14
"Komen Obama, Merckel en Hollande uit een 1%-elite familie?" Zij zijn de managers van de rijken. Ze doen wat de rijken willen. “Hebben Marc Zuckerberg, Bill Gates, Steve Jobs en Wesley Sneijder hun fortuin geërfd?" Die zijn anekdotes. Voor elke Marc Zuckerberg, Bill Gates, Steve Jobs en Wesley Sneijder zijn er miljoenen Marc Zuckerbergs, Bill Gates’, Steve Jobs’ en Wesley Sneijders die weinig verdienen of die juist arm zijn.
bv-user-84072
bv-user-84072
21 apr. 2014 - 10:14
===De rijken van deze eeuw hebben hun rijkdom niet zelf vergaard maar geërfd.=== LOL Degene die dit serieus durft te beweren begrijpt niets van de wereld om zich heen. Jammer dat er zoveel idioten zijn die dit soort onzin gretig voor waar aannemen.
4 Reacties
Zjenny
Zjenny21 apr. 2014 - 10:14
Je leest zelfs niet waarom dat gezegd wordt. Waar reageer jij eigenlijk op?
Jantje68
Jantje6821 apr. 2014 - 10:14
Ja ik zal ook al te denken. Bill Gates, Steve Jobs, Marc Zuckerberg enz enz. Maar ook Bill Clinton en en de toekomst Barack Obama. Die hebben hun rijkdom geërfd? Zelfs Poetin heeft zijn rijkdom niet gereefd. Nee, dit soort framing wordt gebruikt om de midden inkomens uit te kleden en ze systematisch als rijken te bestempelen
mengde
mengde21 apr. 2014 - 10:14
Leg uit, Edo
hubbahubba
hubbahubba21 apr. 2014 - 10:14
[===De rijken van deze eeuw hebben hun rijkdom niet zelf vergaard maar geërfd.=== LOL Degene die dit serieus durft te beweren begrijpt niets van de wereld om zich heen. Jammer dat er zoveel idioten zijn die dit soort onzin gretig voor waar aannemen.] Juist. Daar gaat het precies om. De rijken die op deze manier rijk worden/zijn kennen jij en ik gewoon niet. Het klopt dus ook dat jij niets begrijpt van de wereld om je heen.
opmerker
opmerker
21 apr. 2014 - 10:14
" De ongelijkheid werd indertijd tegengegaan omdat mensen dat wilden en de politiek er toe dwongen. Dat kan weer gebeuren. Maar dan moeten de burgers zich wel eerst bewust worden van het probleem" De politiek wordt de nek omgedraaid door het kapitaal via mondialisering. Europa was nog een werelddeel met veel landen die hun eigen politieke macht uitoefenden. Door de Euromunt en EMU worden de politici onder druk gezet in te stemmen met de heerschappij van het kapitaal beheerst door het bankwezen. Nu straks de Europese verkiezingen plaatsvinden worden na een overwinning, in een klap alle afzonderlijke landelijke democratieën overruled door het stelsel van centrale banken.
2 Reacties
pietdeg2
pietdeg221 apr. 2014 - 10:14
"Door de Euromunt en EMU worden de politici onder druk gezet in te stemmen met de heerschappij van het kapitaal" Je eurofobe praatjes slaan weer eens nergens op. De race to the bottom waarin Nederland zo'n vooraanstaande positie inneemt is nu juist gebaseerd op bilaterale handelsverdragen. Zou je zulke afspraken op Europees niveau maken, dan kunnen de EU-landen niet eens meer met elkaar concurreren door tegen elkaar op te bieden met belastingvoordeeltjes voor multinationals.
Bouwman2
Bouwman221 apr. 2014 - 10:14
De EU heeft niets te maken met belastingheffing, de landelijke Overheid beslist daarover. Als je klachten hebt over de belasting moet je echt bij de landelijke Overheid in Den Haag zijn.
Michiel Online
Michiel Online
21 apr. 2014 - 10:14
Ik hoor iets heel interessants. Vanaf 12:20 ongeveer begint de beste man te praten over wat we in Europa wel hebben. Echter in Europa gaat het ook niet goed. Hij creeert zo een beeld van "zij hebben het wel goed en wij niet". Voel de woede en het onbegrip van zelfs de op het eerste oog "goed" uitziende Amerikaan. Hij snapt het zelf ook niet. Zo zijn wij allemaal, en weet je, hij zou op moeten staan en zeggen "dit programma is heel interessant maar we gaan NU wat veranderen". Als je weet dat er iets essentieels moet veranderen, dan praat je er niet over, dan doe je het gewoon. Daarom stemt men op PVV: het is het gevoel dat we wat tekort komen, en dat komt in de politiek tot uiting. Alles waar over gepraat wordt werkt niet want ons systeem is..kaput. En dat is wat Geert verteld. Maar zelfs Geert durft zijn handen niet te branden aan klimaatverandering. Het Westen, het Oosten, het Noorden. We praten nog steeds alsof de aarde plat is. Als er iets is dat die superrijken wel door hebben is dat het niet uitmaakt in welk land je zaken doet want iedereen kan voor je werken. Wat dat betreft hebben zij een beter beeld van gelijkheid dan wij. Alleen zien zij ons als gelijke slaven, niet als gelijke mensen. Moraal hebben ze niet. Dat is de platheid die nog steeds in ons hoofd zit na jarenlange geestesverzieking door een constructie van illusies, genaamd God, religie en misschien zelfs politiek. En klimaatverandering komt nu op ons pad, door de kennis die we nog wel hebben vergaard. Ik denk dat je het zelfs zo kan zien dat onze kennis over klimaatverandering een spirituele ontdekking is die sociaal-biologisch-menselijke evolutie aanduidt. Want ook kennis is een spiritueel proces.
1 Reactie
joke1975
joke197521 apr. 2014 - 10:14
Geert gelooft niet in klimaatverandering. Dat is volgens hem een linkse hobby. Voor de rest snap ik je wel; hij wekt de indruk dat het hier veel beter is. Maar waar komt dat weg? Niet omdat het hier zo geweldig is maar omdat het daar veel erger is. Wij gaan nu pas echt die kant op; in de VS hebben ze die weg veel eerder ingeslagen. Daarom is het hier nog niet zo doorgeslagen. Vanuit zijn standpunt bekeken leven we hier dus in het Walhalla. Maar als je het hier vergelijkt met jaren terug is het inderdaad niet zo fantastisch.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor