"Relschoppers hadden maandagavond ook het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch op het oog. Ze deden een poging om bij het ziekenhuis komen, maar dat is niet gelukt. Dat bevestigt de directeur van het ziekenhuis. (…) Ambulances moesten uitwijken naar andere ziekenhuizen. “Dat was angstaanjagend voor het personeel”, zegt directeur Piet-Hein Buiting van het Jeroen Bosch Ziekenhuis."
Het ziekenhuis is vanwege de dreiging korte tijd gesloten geweest. Den Bosch was net als een aantal andere steden maandagavond het toneel van rellen. Burgemeester Jack Mikkers is volgens het AD “met stomheid geslagen vanwege de ongeregeldheden in zijn stad. Hij wil een onafhankelijk onderzoek zodat hij kan achterhalen of de autoriteiten juist gehandeld hebben. ,,Het duurde best lang tot de ME beschikbaar was”, zegt Mikkers. ,,Dat is geen verwijt, maar een constatering.”
Ook in andere steden leek de politie verrast door de relbeluste jongens. In Rotterdam zegt burgemeester Ahmed Aboutaleb dat hij voor het eerst “heb moeten dreigen met inzet van traangas, een verregaande maatregel. Dat vind ik verdrietig, want dat heb ik in mijn hele carrière als burgemeester nog nooit hoeven doen.”
Kamerleden, die vorige week nog debatteerden over de vraag of de avondklok om 20:30 of 21:00 in moest gaan, tonen zich geschokt. CDA-Kamerlid Wytske Postma ziet het Nederlands exceptionalisme onderuit gaan: “Tot nu toe waren winkelplunderingen altijd iets wat in andere landen gebeurde. Niet hier. Niet in ons Nederland,” twittert ze.
Het AD schrijft dat het delen van beelden via sociale media “een aanzuigende werking” lijkt te hebben.
NRC laat de Leidse onderzoeker Jelle van Buuren die promoveerde op een studie naar het milieu van actievoerders en complotdenkers in Nederland. De terrorisme- en extreem-rechtsdeskundige zegt over de rol van sociale media :
"„Die hebben de rol overgenomen van partijen en vakbonden, die voorheen het klassieke sociaal protest organiseerden. Het protest sluimert en soms flakkert het op, zoals met de gele-hesjes-beweging in 2018, en nu weer. Veel van deze demonstranten gaan echt niet met een kopje koffie voor Nieuwsuur zitten om te horen hoe de deskundige over corona denkt. Er is op sociale media een nieuwe dynamiek ontstaan met eigen WhatsAppgroepen en eigen mediakanalen die gebruikers bevestigen in hun gelijk, vaak met gelikte filmpjes en welbespraakte mensen die zeggen dat de overheid ‘al onze rechten afpakt’. Dat is het verhaal van dit protest, maar, en dat maakt het zo ingewikkeld, niet het hele verhaal. Er zijn ook betogers bij die niets tegen ‘het systeem’ hebben en alleen demonstreren tegen het beleid van Rutte. Dat is een normaal protest, daar hoef je niet zenuwachtig van te worden.”"