Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Reken zelf af met de telecom-bedrijven

  •  
22-07-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Het is even afkicken, maar je bent er snel aan gewend om per etmaal een uur of wat geen toegang te hebben tot internet
De introductietarieven waarmee bedrijven als Vodafone en KPN elkaar zogenaamd beconcurreren, vervullen de eerzame consument met ergernis. Wij zien in vet gedrukte cijfers een aantrekkelijk bedrag dat iedereen wel in zijn portemonnee heeft zitten. Vervolgens lezen wij in kleinschrift wanneer het echte abonnementsgeld ingaat en allerlei onduidelijks over bundels. En over bellen “binnen of buiten de bundel”. Wat het je uiteindelijk gaat kosten, is altijd vaag, tenzij je er een ingewikkelde berekening op los laat.
Nu blijkt dat de grote telecombedrijven deze truc op grote schaal hebben uitgehaald met de supertelefoons van tegenwoordig, waar de jonge jongens en meisjes in de trein zo naar zitten turen.
U merkt: geld in de portemonnee, supertelefoon, hier is een oude vent aan het woord.
Hoe dan ook, nu half Nederland zo’n ding heeft -denken de telecombedrijven, die samen – nog zo’n ouderwets woord – een oligopolie vormen, de hoofdprijs binnen te halen. Het is gedaan met de grappen: nu je zo’n ding hebt, zul je er ook voor hoeden.
In een oligopolie beheerst een gering aantal spelers een bepaalde markt. Ze houden elkaar scherp in de gaten en ze vertonen wat aanbiedingen en prijzen betreft kuddegedrag. Daar hoeven ze niet eens kartelafspraken over te maken. Dat gaat vanzelf. Alle raden van bestuur beseffen dat ze meer belang hebben bij de status quo en een veilig stuk van de markt dan met een strijd op leven en dood. Trouwens, dan komt er misschien wél een monopolie uit. Daar zijn ze in Brussel en Den Haag niet blij mee. Dan zit er zo een of andere autoriteit op je nek.
Het oligopolie van de telecombedrijven in Nederland gaat nu de buit binnenhalen. Wat te doen?
Ik heb het volgende dringende advies aan iedereen die dreigt te worden uitgekleed. Pak je agenda en kijk hoe je dag in elkaar zit. Op hoeveel momenten van de dag kun je alleen met dat prachtding van jou online zijn? Wanneer lukt het ook met de computer van de zaak of je eigen laptop?
Vergeet niet dat veel openbare gelegenheden tegenwoordig gratis internet aanbieden. Als je de keuze hebt, ga dan naar de kroeg met het gratis internet. Laat dat ook overal weten. Daar leren middenstanders van.
De kans is groot dat je misschien een of anderhalf uur per dag afhankelijk bent van die uit de hand gelopen zaktelefoon, die opgepimpte handy, dat godvergeten trage ieniemieniecomputertje. Conclusie: zonder die anderhalf uur gaat de kwaliteit van het leven niet merkbaar achteruit. Laat het telecom-oligopolie sterven met hun nieuwe tarieven. Grijp terug op die oude Nokia tot KPN, Vodafone en consorten de gevolgen van hun karakterfout hebben ingezien.
Die jongens en meisjes met zo’n ding zijn in het openbaar vervoer helemaal van de wereld. Ik meestal ook. Ik verdiep mij altijd in een boek. Zo’n boek is helemaal niet zwaar en kleinere exemplaren wegen niet veel meer dan een blackberry. Ook had je vroeger in de trein soms interactie, niet met lui die twee steden verder ook naar zo’n ding zaten te turen, maar met mensen recht tegenover je. Deze vorm van interactie heet “gesprek”.
Het is even afkicken, maar je bent er snel aan gewend om per etmaal een uur of wat geen toegang te hebben tot internet. Twee jaar geleden nog maar was dat normaal en miste je niks.
Tanden op elkaar. Reken voor de verandering zelf af met de telecombedrijven. Leer ze een les.

Meer over:

opinie, economie
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor