Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Reclamemakers, de uitstekend betaalde misleiders

  •  
19-04-2024
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
3080 keer bekeken
  •  
4657797999_6341a52d1a_o

Brutaal als de beul zijn ze. Reclamejongens die ons een rad voor ogen dan wel een stevige loer draaien. Maar ook oneindig creatief in hun verleidingstechniek, waar alles begint bij goede copywriting. De Nederlandse vertaling; reclametekstschrijver doet dit begrip onbeschrijfelijk tekort.

Het manipulatieve van copywriting kan vanuit één goed geplaatste komma komen, zowel als uit de hele zin en dan nog is het begrip bij lange na niet voldoende geduid. De legendarische Jiskefet-serie Multilul (“Multilul, creative advertising media and communication consult agency, met Marloes..”) lichtte ooit een tipje van de sluier van deze van cynisme en sarcasme vergeven industrie. Één van de oudste en bekendste methoden om een product of dienst te verkopen is die van het koppelen van een bekende kop aan uw merk. De kwaliteit van de bekende kop staat garant voor de kwaliteit van uw product en zo worden ons zeeppoeders, verzekeringen en afslankmiddelen verkocht.

Een grote verzekeraar bediende zich ooit van de toen mateloos populaire artiest Pim Jacobs (pianist). Pingelend vanachter zijn piano in een gezellige huiskamer waar het haardvuur knetterde werd ons op vaderlijke toon een pensioenregeling aangepraat: “..Dat moet u ook doen. Dat is beter, voor later”. Hier werd dus niet alleen geappelleerd aan onze angst om ouder te worden maar moesten wij ons ook nog eens op gezag van pianist Pim Jacobs (of in dit geval van een anonieme copywriter) verzekeren tegen die ongemakken. Hoeveel mensen zullen na deze zalvende doch dwingende woorden zijn plaat hebben opgezet en zich direct hebben ingeschreven bij desbetreffende verzekeringsmaatschappij? Tienduizenden? Gezien de astronomische reclame-budgetten misschien wel honderdduizenden.

Cijfers in reclameland laten sowieso vaak op niet mis te verstane wijze zien hoe u en ik, middels bord-/blad- en tv-reclame, bekende koppen en talloze weggeef-acties (plaatjes/poppetjes etc.), massaal gemanipuleerd worden. Hier volgen er een paar aangaande laatstgenoemde ‘weggevertjes’. ’s Lands grootste grootgrutter strooide ooit 29 miljoen Smurfen, 16 miljoen Wuppies, 24 miljoen Welpies (Ned. Elftal), 31 miljoen Beessies en 100 miljoen pakjes voetbalplaatjes over ons land uit. De jengelende jeugd spaarde ze bij elkaar waardoor pa en ma bergen boodschappen insloegen en diezelfde kids die prullen nog hetzelfde jaar voor een habbekrats via hun kleedje op de Vrijmarkt tijdens Koningsdag konden verkopen. Over circulaire economie gesproken. En dat is nog maar éen der ketens.

Wij laten ons massaal kopen met flauwekul-incentives en plakplaatjes. Malle reclame-petjes zetten we zonder voorbehoud op ons supportershoofd en allemaal weten we dat-het-allemaal-maar-reclame-is. Desondanks wordt de grootste rotzooi gewoon gekocht door het publiek (“Anders zouden ze er toch geen reclame voor maken?”).  Briljante marketeers hebben het dartboard van ons consumentenbrein boven hun bureau hangen en gooien daar de hele dag vrolijk hun meedogenloze pijltjes op. Bingo!

Voorbeelden uit het begin van het reclame-tijdperk laten zien dat de botte bijl van manipulatie toen nog niet zo scherp geslepen was. De maatschappelijke normen en waarden waren overduidelijk en met die ethiek werd er vrolijk op het publiek ingehakt. Brutale merken als Palmolive en Lux-zeep drongen zich op als redder van de eeuwige jeugd in tekst en beeld dat er niet om loog: “Henk had maar een maand verlof en de eerste week bemoeide hij zich haast niet met me! Toen vertelde Miep mij waarom..vermoeide huid…zo onaantrekkelijk. Dagelijks wassen met Lux toiletzeep zei ze, “..zal je huid verfrissen en verjongen!”.  

Het resultaat van deze hersenspoeling laat zich raden; Stoere Henk ziet zijn mannelijkheid bevestigt in een dwepend kwezeltje met blonde lokken en een perzikzachte huid. “Wat ben ik blij.. Henk zegt dat mijn aantrekkelijke teint zijn hart dadelijk had veroverd”.

Ronduit lachwekkend zijn de sigarettenreclames uit die tijd. Roken was niet alleen ‘cool’ maar hartstikke gezond voor u en ging zelfs zover dat ze over de rug van uw kind werd uitgevent! “Hoe hij dan over jullie en Vaderdag denkt? Je zult merken hoe blij hij is. King’s Cross, de sigaret met het grootste aantal vaste rokers!

Kinderen zijn sowieso altijd geliefde kruiwagens geweest in reclameland en daar werd zelfs licht medische mishandeling niet bij geschuwd: “Moeder vergeet mijn lekkere Laxobac niet!”, hier wordt zonder blikken of blozen een preventief (!) in te nemen laxeermiddel geplugd. ( Als Jantje jarig is dan kiest hij natuurlijk… zuurkool met Stegeman’s worst!). Onschuldiger, maar toch.     

Echte mannen onder elkaar staken in die dagen overigens een Strand op:“Hier man steek ‘ns op!”.”Ha, een Strand! Dat zal me helpen om de moeilijkheden te overwinnen, want er is geen sigaret die je zo’n prettig, rustig gevoel geeft”. 

En ook al had men allang weet van de schadelijke werking van nicotine, tot diep in de jaren tachtig adverteerde merken als Philip Morris (The taste) met viriele vrouwen en mannen die in suggestieve pose na de eeuwige beweging een lekkere peuk samen rookten. Wat zal de nieuwe generatie copywriters een heerlijke uitdaging vinden in onze huidige, oneindig ingewikkelder 18 miljoen-individuen-maatschappij.

cc-foto: Joe Wolf

Meer over:

reclame, leven, opinie
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (21)

Minoes&tuin
Minoes&tuin
22 apr. 2024 - 15:14
Je kunt ook over goede zaken reclame maken zoals het milieu en/of alles wat ermee te maken heeft in positieve zin.
Minoes&tuin
Minoes&tuin
22 apr. 2024 - 6:11
Als ik vrouwen en mannen op de TV zie, dan moet ik concluderen dat ik nog nooit zo'n grote eenheidsworst heb gezien. We hebben zelfs mannen aan het scheren van hun benen gekregen. De fillers en plastisch chirurgen zijn niet meer aan te halen evenals de haarinplantaten business. die groeit als kool. Ik wil niet veel zeggen......
Effie2
Effie2
21 apr. 2024 - 8:16
Reclame, wie van ons wordt er en uit vrije wil voortdurend blootgesteld aan die onuitputtelijke competitieve stroom van herhalingen van halve waarheden, en soms zelfs van pertinente leugens, waarvan de kosten steevast aan consument worden doorberekend, terwijl het tegelijkertijd aan objectieve consumentenvoorlichting en aan consumentenbescherming ontbreekt? Hoewel er ook wel bést wel grappige commercials tussen de reclames zitten, op zoek naar de door ons wél gezochte informatie, wordt ons tussendoor onvermijdelijk een bombardement van ongewenste prikkels door de strot geduwd: aan ons opgedrongen. En we vinden de enorme verspilling aan kapitaal en menskracht, die deze agressieve concurrentiemethode onvermijdelijk met zich meebrengt, deze brutale inbreuk op waaraan we onze zintuigen willen blootstellen, ondertussen heel normaal en vanzelfsprekend.
Anna R. Chist
Anna R. Chist
20 apr. 2024 - 19:30
Wilt u ook minder reclame? Doe dan mee aan de actie Reclame Nee! En wees een van de vele tevreden deelnemers. De eerste 100 bellers maken bovendien kans op een ZompyX9 Super met Browntooth en retromax vezels. Be Yourself! Be One of Us!
EenMening5
EenMening5
20 apr. 2024 - 16:01
Melk de witte motor --> Gnerk. De witte gnotor Foutje, bedankt! Eenmaal per etmaal een eimaal
Gerygrr
Gerygrr
20 apr. 2024 - 14:55
Goed tegengif? Kijk “keuringsdienst van waarde”. En koop zo weinig mogelijk producten en diensten waar reclame voor wordt gemaakt.
1 Reactie
EenMening5
EenMening520 apr. 2024 - 18:44
"koop zo weinig mogelijk producten en diensten"
Staalman
Staalman
20 apr. 2024 - 10:36
Ach ja, zo als een wijs man eens zei: Reclame doet me niks, ik koop alleen bekende merken.
Djjj
Djjj
20 apr. 2024 - 10:29
Maar wie is er nou eigenlijk gek? De goed betaalde reclamekop of degene die denken dat ze die producten nodig zijn?
1 Reactie
adriek
adriek21 apr. 2024 - 6:44
U begrijpt niet veel van de mens.
Y bardd i chwilio am y gwir bennill
Y bardd i chwilio am y gwir bennill
20 apr. 2024 - 10:14
Toch heb ik de hoop dat 'hoe slechter een product hoe meer reclame het nodig heeft' en dat die reclame ons duidelijk maakt dat die producten dus niet deugen. Ik zie nauwelijks reclame want ik kijk geen tv, luister niet naar de radio en heb een paar mooie adblockers op mijn elektrische communicatiemachines.
1 Reactie
adriek
adriek21 apr. 2024 - 6:49
Dat verhaal lees ik vaker dan me lief is. En al die luitjes die 'al jaren geen tv meer kijken ' hebben een gedetailleerde mening over wat daar te zien is. (En ze halen hun onderbuikkennis vooral van alternatieven zoals Facebook, dus kun je ze beter niet al te serieus nemen.) Om ergens een onderbouwde mening over te hebben zul je er kennis van moeten hebben die verder gaat dan een twitter berichtje uit je eigen bubbel.
Karingin
Karingin
20 apr. 2024 - 9:53
Niemand is helemaal ongevoelig voor beeldvorming - wat reclame tenslotte is. Maar ik maak meestal wel een bewuste keuze, na onderzoek gedaan te hebben. En soms heb ik daar geen zin in of ik vind het niet belangrijk genoeg, dan koop ik gewoon het goedkoopste of mooiste. Soms ís er ook geen bewuste keuze, dat stoort me dan weer wel
9 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe20 apr. 2024 - 10:03
Reclameteksten zijn een fascinerend onderzoeksveld in de taal- en communicatiekunde. De fameuze slagzin "Does She or Doesn’t She?" van Clairol deed het toenmalige Amerikaanse publiek ook aan heel iets anders denken dan haarverf. Maar ook voor de verkoop deed hij wonderen. https://hookagency.com/blog/does-she-doesnt-she/
Eric Minnens
Eric Minnens20 apr. 2024 - 10:48
@Karin Al die niet te ontwijken reclamespreuken beïnvloeden je toch onbewust. Ik weet zeker dat ik nooit Paturain op mijn brood had gesmeerd als ik die reclame van Rijk de Gooyer niet zo leuk had gevonden. Je probeert je er natuurlijk zo weinig mogelijk van aan te trekken, maar of dat altijd lukt...? Bij mij dus niet. Ongelooflijk trouwens hoeveel van die spreuken levenslang blijven hangen. Van bijgaande link herinner ik me ze bijvoorbeeld bijna alle 80, en er zijn er natuurlijk veel meer. Interessant studiemateriaal inderdaad @Danielle. Ook als lesmateriaal. Net als spreekwoorden en gezegden. https://www.adformatie.nl/campagnes/deze-80-reclamezinnen-zijn-2020-het-meest-social-gebruikt
DanielleDefoe
DanielleDefoe20 apr. 2024 - 11:06
@EM Er waren er veel bij die ik niet kende. Paturain komt ook niet op mijn boodschappenlijstjes voor.
DanielleDefoe
DanielleDefoe20 apr. 2024 - 11:20
AH was er al vroeg bij met “..... Wilt ge echt verstandig zijn, wordt dan klant bij Albert Heijn.” uit 1936. Voor een Aha Erlebnis zie: https://www.youtube.com/watch?v=zX6gXf2e3QA
Eric Minnens
Eric Minnens20 apr. 2024 - 12:11
@Danielle, leuk filmpje, maar heb je deze écht gemist (staat niet in de link): 'Paturijn, da's pas fijn!'? De oudste Engelse slagzin die ik mij herinner, werd in een van mijn eerste lessen Engels door de betreffende leraar aangedragen, over 7up: 'You like it. It likes you.'
DanielleDefoe
DanielleDefoe20 apr. 2024 - 13:08
Mijn belangstelling voor reclametaal dank ik aan bezoeken aan de USA voor conferenties e.d. De muziek is ook vaak interessant. Thuis kijk ik bijna geen (Nederlandse) TV. De meest ergerlijk vind ik overigens autoreclames. Het automerk herinner ik me niet maar het liedje trok mijn aandacht: Movement van Hozier. Ook de violiste heeft mijn levendige aandacht. https://www.youtube.com/watch?v=Nc7tV0lRfYY
Eric Minnens
Eric Minnens20 apr. 2024 - 15:32
@DD "A mazda cx-9 speeding through a valley"? https://www.reddit.com/r/Hozier/comments/z2oh2m/trying_to_find_a_hozier_song/ Merkwaardig trouwens om een loflied op de (dans-) bewegingen van een vrouw te vertalen naar die van een auto.
DanielleDefoe
DanielleDefoe20 apr. 2024 - 18:40
Inderdaad bizar; en ergerlijk ook.
DanielleDefoe
DanielleDefoe20 apr. 2024 - 18:45
Kia niet Mazda.
Pindaklaas
Pindaklaas
20 apr. 2024 - 9:25
Je kunt leren jezelf af te sluiten voor reclame. Dan word je er ongevoelig voor. Ik heb altijd het standpunt gehad, dat als men zoveel geld pompt in promotie, dan heb ik het helemaal niet nodig. Ik doe ook niet mee aan trends en dergelijke. Hoef niet elk jaar een ander kleurtje op de muur, een ander geurtje op mijn lichaam. Trouwens, die geurtjes zijn erg slecht voor je gezondheid. Er zit van alles in wat niet in je lichaam thuishoort, maar je huid neemt het wel op. Als je kijkt naar de Jumbo reclame 'we mogen weer zakken' dan zie je dat alleen troep in prijs zakt. En eet je troep, dan wordt je lichaam troep.
1 Reactie
adriek
adriek21 apr. 2024 - 6:52
Natuurlijk doe je wel mee aan trends. Je behoort overduidelijk bij de groeiende groep die denkt eigen keuzes te maken. De groep die gelooft dat alles dat in een fabriek gemaakt is uit puur vergif bestaat en nog wat Facebooktheorieën. Je bericht straalt aan alle kanten uit hoe beïnvloedbaar je bent!
Ben  Liberaal
Ben Liberaal
20 apr. 2024 - 8:54
Het Marketing metier is in korte tijd afgeplat tot het vileine gemasseer door de moderne influencer, geassisteerd door de koppen die te pas en onpas op de TV-buis (lees: scherm) het consumenten brein teisteren. Huizen vol met onbruikbare spullen is het gevolg. Het NIBUD heeft er een taak bij.
Phantom3
Phantom3
20 apr. 2024 - 8:07
Gewoon zelf blijven nadenken, dan is er niks aan de hand.
2 Reacties
adriek
adriek20 apr. 2024 - 9:56
Mensen die claimen 'zelf na te denken' zijn vaak de types die onderbuiktypes op facebook blindelings geloven en aan controleerbaar wetenschappelijk onderzoek twijfelen.
Juffrouw B
Juffrouw B20 apr. 2024 - 17:41
Adriek, ik heb geen facebook.. En ik probeer wel zelf na te denken. Dat lukt me al heel lang erg goed.
pahan
pahan
20 apr. 2024 - 7:46
Het is een vak apart. Ik ken de rekenmethodiek die er achter zit, maar ben zelf heel erg niet creatief dus kan vreselijk lol hebben om wat er uiteindelijk uit komt en waar we mee geconfronteerd worden. Los daarvan is het concept 'product placement' op zich niet nieuw, maar nu wel op een niveau waar de Libelle mensen alleen maar van konden dromen.
BerendIsWeerTerug
BerendIsWeerTerug
20 apr. 2024 - 7:07
Ach ja wie herinnert zich niet die man in een witte jas die tandpasta aanprees. Het was natuurlijk geen tandarts maar de suggestie was er wel en iedereen trapte erin. En is het vertrouwen in de wetenschap op een nul punt beland. Zou er een connectie zijn?
1 Reactie
adriek
adriek20 apr. 2024 - 9:58
Als die connectie er al is, is die meestal ten onrechte. Als mensen het verschil niet meer (willen) snappen tussen een acteur met een witte jas en een wetenschappelijke publicatie met controleerbare bronnen ligt dat toch echt aan de naïviteit, luiheid of misschien wel domheid van die mensen.
Zandb
Zandb
20 apr. 2024 - 6:37
Reclame. Wie is er niet groot mee geworden. Om over na te denken: We betalen liever voor reclame dan belasting.
7 Reacties
adriek
adriek20 apr. 2024 - 8:01
We 'weten niet' dat we voor reclame betalen want het staat niet op de kassabon. Een blikje Red Bull bestaat zowat voor de helft uit reclamegeld (voordat suikertaks en btw berekend worden...)
Eric Minnens
Eric Minnens20 apr. 2024 - 8:20
@Zand ▪︎▪︎Om over na te denken: We betalen liever voor reclame dan belasting▪︎▪︎ Hier moest ik inderdaad even over nadenken. Even maar hoor. Want onzin natuurlijk. Doe mij maar belasting. Ik betaal immers helemaal niet graag voor reclame. Mij is alleen geen loket bekend waar ik deze betaling(en) terug kan vorderen.
adriek
adriek20 apr. 2024 - 10:01
Als je niet wil betalen voor reclame moet je simpelweg zo min mogelijk producten kopen waar reclame voor gemaakt wordt. Zo simpel is het. Als er een meetbare negatieve correlatie tussen reclame en omzet zou ontstaan zou dat op termijn interessante gevolgen kunnen hebben.
Zandb
Zandb20 apr. 2024 - 11:35
Eric Ja, met iemand die graag belasting betaalt en niet graag voor reclame maar dat wel doet, daar had ik inderdaad geen rekening gehouden. Al moet ik er zeker ook bijzeggen, dat het geenszins mijn bedoeling was dat mijn stelling als ultieme waarheid zou gelden. Wat zou het dan voor zin hebben om er over na te denken? En dan zou ik zeker geen woord als 'liever' gebruiken. En dat 'liever' dat slaat wat mij betreft op het feit, dat veel mensen nogal eens menen dat wanneer ze dan al belasting betalen, dat er dan ook moet gebeuren wat ze willen. Terwijl voor hen dat probleem wanneer je voor reclame - sponsoring m.n. - betaalt, niet eens bestaat. Natuurlijk is 'liever' dan een verkeerd gekozen woord maar dat is wat ik er dan mee bedoel. En waar anderen over na kunnen denken. Ik wilde er zo ook de aandacht op vestigen dat steeds meer zaken zonder reclamegelden niet meer kunnen bestaan: De media, de onderzoeksjournalistiek, een groot deel van wat we cultuur noemen bijvoorbeeld. Wat zaken zijn die wat mij betreft uit belastinggelden - die zijn tenminste onderdeel van de democratie! - betaald dienen te worden. En wellicht dat er nog veel meer mogelijkheden zijn, die je door er over na te denken ontdekt. Kortom: Feitelijk is dus mijn stelling helemaal geen onzin, behalve voor iemand die niet wil nadenken over wat er allemaal van en over gedacht kan worden. U dus.
Eric Minnens
Eric Minnens20 apr. 2024 - 16:13
@Zand, jij maakt het wel erg ingewikkeld. Als je sponsoring bedoelt, zeg dan sponsoring. Sponsoring gebeurt trouwens lang niet door iedereen, maar wel door enkele weldoeners en bedrijven. Het is bovendien ook nog aftrekbaar van de belasting. Ja je kunt een probleem wel zo groot maken dat alles met alles samenhangt en dan maakt het ook niet meer uit waar je liever over nadenkt. Hier nog wat cijfertjes over cultuur en reclame en hun aandeel in het bnp. Kun je ook nog verder over nadenken. Als je dat tenminste 'liever' doet. 'Liever niet' mag ook hoor. https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2019/29/bijdrage-cultuur-en-media-aan-economie-3-7-procent
Zandb
Zandb21 apr. 2024 - 7:01
Eric Nee, ik bedoel dus geen sponsoring. Ik bedoel reclame maken door te sponsoren. Maar u hebt een punt. Dat had ik duidelijker kunnen stellen. Blijft mijn verweer de 'disclaimer': "Om over na te denken". Als ik nadenk over uw visie op dat aandeel van sponsoring op de financiering van 'cultuur' dan kan ik kort zijn: Invloed van sponsoren op de cultuur als het om commercieel eigenbelang gaat, beoordeel ik als ongewenst, hoe klein of groot iemand dat aandeel ook vindt. De invloed van de sponsoring op m.n. de tv - of vindt u dat ook cultuur? - laat u onbesproken. (Je hoeft eigenlijk alleen maar naar de sponsoring in de sport te kijken, om te zien wat die commerciële sponsoring veroorzaakt.) En als ik daarmee het probleem dan volgens u zo groot maak, dat er niet meer over valt na te denken, dan is dat toch wel een heel sterk argument voor de variatie: "We betalen beter belastingen dan reclame".
Eric Minnens
Eric Minnens21 apr. 2024 - 9:35
@Zand ▪︎▪︎ Maar u hebt een punt. Dat had ik duidelijker kunnen stellen. ▪︎▪︎ Bescheidenheid siert de mens, in dit geval jou Zand. En hopelijk vergeef je mij dat, als het over verder nadenken gaat..., ik het wat deze ingewikkelde discussie betreft, nu toch maar liever hierbij laat... ;)
adriek
adriek
20 apr. 2024 - 6:18
En nu zijn daar de influencers bij gekomen. Daarmee kunnen onze o zo maatschappelijk betrokken bedrijven elke (jeugd) doelgroep vrijwel ongecontroleerd en naar hartenlust manipuleren. De oudere generaties hebben geen flauw idee wat daar allemaal gebeurt.
Radio-Head
Radio-Head
20 apr. 2024 - 5:54
Ik denk dat als mensen die de BBC documentaire "The Century of the Self" hebben gekeken, en daarover hebben nagedacht, nog wel ééns tot het besef zouden kunnen komen, hoe ze er keer op keer weer in worden geluisd. Moet dan ook vaak gniffelen om diegene die`al conformerend´denken, dat het hun niet overkomt, nee hun overkomt dat niet, daar zijn ze veel te slim voor. Om vervolgens vrolijk Wappie roepend te gaan "Dansen met Janssen".😎 In de eerste aflevering, kun je o.a. zien hoe vrouwen door "public relations" aan de sigaret werden gebracht. "The Century of the Self" ~part 1 The Hapinness Machines~ https://www.youtube.com/watch?v=DnPmg0R1M04 Denk dan ook dat één van de de invloedrijkste persoon van de vorige eeuw in de Westerse Wereld Edward Bernays was: https://www.britannica.com/biography/Edward-Bernays (Ook Reich en Jung hun kennis zijn opgeslokt door het kapitalisme en vervolgens ge(mis)bruikt, Reich -> o.a. via de Hippies, Jung-> o.a.Hollywood) Fijn weekend. p.s. de invloed van propaganda en N.L.P. is niet minder geworden het is meer van invloed geworden, o.a. mogelijk gemaakt doordat de mens steeds meer geatomiseerd (uit elkaar getrokken) wordt, en daarmee zich meer en ontheemd, verweesd en angstig/hulpeloos voelt, en dus verlangt naar het groepsgevoel en houvast via gedrag, al is dat dan maar virtueel.
6 Reacties
Inzicht
Inzicht20 apr. 2024 - 11:11
Goede tip! Ga ik zeker kijken. De connectie met de coronavaccins snap ik niet helemaal. Dat ging juist niet over het individuele welzijn maar over dat van het geheel. De vaccinweigeraars lijken mij (net als de populisten) een gevolg van de commercialisering van het publieke leven: mensen die niks of niemand meer vertrouwen.
Radio-Head
Radio-Head20 apr. 2024 - 14:20
Hoi Inzicht, Big Farma, 60 miljard winst op Corona Vaccin verkoop. Elke avond personen in witte jassen op de buis, zelfs de Nederlandse CEO van Phizer mocht op de publieke omroep meerdere keren z,n WC Eend verkooppraatjes houden. In de eerste aflevering zie je ook hoe het kapitalisme na de Beurs Crash in de put zat, waardoor de New Deal van Roosevelt kon ontstaan, hierna herpakte het Groot Kapitaal z,n grip, via de door hun betaalde media. Tegenwoordig leven we in een nieuw Feodaal Tijdperk, waar het Groot Kapitaal via dat systeem in de Westerse Wereld bepaalt. Het schuift van Big Farma naar het Militair Industrieel complex, dan weer van Big Finance/Big Tech naar de Food Industry, Mining Companies en de Black Rocks van deze wereld. Het gaat allang niet meer om geld, maar puur om meer Macht en Controle, met de daarbij behorende wellust, sadisme en masochisme als exponenten daarvan. Leestip: "De gezonde samenleving" Erich Fromm https://www.layout.nl/_oud/cv/opleiding/svdj/fromm.htm
JaneSO
JaneSO21 apr. 2024 - 9:42
@Radio - Head Jij schrijft: "Tegenwoordig leven we in een nieuw Feodaal Tijdperk, waar het Groot Kapitaal via dat systeem in de Westerse Wereld bepaalt. Het schuift van Big Farma naar het Militair Industrieel complex, dan weer van Big Finance/Big Tech naar de Food Industry, Mining Companies en de Black Rocks van deze wereld. Het gaat allang niet meer om geld, maar puur om meer Macht en Controle, met de daarbij behorende wellust, sadisme en masochisme als exponenten daarvan. Leestip: "De gezonde samenleving" Erich Fromm https://www.layout.nl/_oud/cv/opleiding/svd" Boeiende leestip en verdieping van 'mens zijn'. En ja, het gaat niet alleen maar meer puur om geld. Ik denk dat het om geld en macht gaat. Die twee componenten zijn wat mij betreft onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Dank voor je leestip. Fijn weekend (nog).
Radio-Head
Radio-Head21 apr. 2024 - 10:34
Hoi JaneSO, Graag gedaan, vond het goed leesbaar ook juist in de huidige tijdgeest relevant, en inderdaad met een positieve vingerwijzing, waar ik wat mee had en heb.
Inzicht
Inzicht21 apr. 2024 - 10:40
Hallo Radio, Ik heb ook de indruk dat grote bedrijven te veel invloed hebben. Vooral natuurlijk op ons consumptiepatroon, maar zij zullen ook politieke besluitvorming naar hun hand zetten. Dat ze daarbij een groot masterplan zouden volgen, geloof ik niet. Daarvoor is de wereld te chaotisch. Zo zou het me niks verbazen als Poetin binnenskamers door een of meerdere internationale wapenbedrijven wordt ondersteund. Maar ik kan me niet voorstellen dat farmaceutische bedrijven de verspreiding of beeldvorming rondom corona sterk beïnvloed zouden hebben. Bij dit laatste zijn te veel mensen betrokken. De commercialisering heeft behalve nadelen ook wel voordelen. De cultuur binnen internationale bedrijven is volgens mij over het algemeen minder xenofoob dan daarbuiten.
JaneSO
JaneSO21 apr. 2024 - 11:28
Hoi Radio - Head, 👍🏾
Thasjie
Thasjie
20 apr. 2024 - 3:19
De enige reden dat ik reclame op tv kijk... Welke rommel gaan ze ons nu weer proberen aan te smeren? En er zitten me toch een partij ergerlijke reclames tussen... Rene froger... multi vocale glazen van een of ander brillenmerk. De wasverzachter van ? Ben het merk kwijt, waar is de zon, wij willen zon, van die zweetgeur wordt ik misselijk. Vreselijk vals gezongen ook nog. Nou, als ik die reclame zie, dan heb ik een nog ergere hekel aan wasverzachter dan ik al had want dat spul is werkelijk nergens goed voor, behalve een lekker geurtje... De reclames van ....even apeldoorn bellen..... vind ik over het algemeen dan wel erg grappig, maar geen haar op mijn hele lijf die er aan denkt om dan ook maar even apeldoorn te gaan bellen. Heb eerlijk gezegd ook geen idee welke verzekerings maatschappij daar zou zitten.
1 Reactie
adriek
adriek20 apr. 2024 - 10:02
En toch blijkt het te werken...
Frits Jansen
Frits Jansen
20 apr. 2024 - 1:05
Mensen hebben ook behoefte aan illusies. Het wordt pas bedenkelijk bij regelrecht bedrog. Maar zulke reclame kan ook door de Reclame Code Commissie worden aangepakt.
1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe20 apr. 2024 - 10:40
Dan moet iemand de Reclame Code Commissie er op wijzen. Dat doet jongeheer Defoe af en toe als het om zaken gaat met een biomedische component.
Molly Veenstra
Molly Veenstra
19 apr. 2024 - 23:44
Mij hadden ze ook alles kunnen verkopen met Sophia Loren. Dat weelderige haar. Dat guitige mondje. Die ogen! De grote regisseur Frederico Fellini heeft in zijn leven heel wat mooie vrouwen gezien. Maar als hij Sophia Loren moest regisseren raakte hij volkomen de kluts kwijt. De beelden werden onscherp. Ze keek de verkeerde kant op. De belichting sloeg nergens meer op. Later in de montagekamer was er niets meer aan te doen. Arme Frederico!
6 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens20 apr. 2024 - 8:37
Eh... Federico zonder r... Het zij je vergeven... ;) Je ode aan Sophia kan ik waarderen.
DanielleDefoe
DanielleDefoe20 apr. 2024 - 10:49
Zoon van een handelsreiziger. Dus ook een link(je) met reclame.
DanielleDefoe
DanielleDefoe20 apr. 2024 - 10:54
Masina zal voor hem belangrijker zijn geweest. Ooit "Giulietta degli spiriti" gezien. Typische Filmhuis stof.
Eric Minnens
Eric Minnens20 apr. 2024 - 12:44
@DD, Eigenlijk herinner ik me alleen deze film: Una giornata particolare. Tegen de achtergrond van het Italiaanse fascisme.
Molly Veenstra
Molly Veenstra21 apr. 2024 - 0:05
@Eric 'Het zij je vergeven... ;)' Dankjewel. Ik zal Zijn naam nooit meer verkeerd zeggen.
Eric Minnens
Eric Minnens21 apr. 2024 - 9:10
@Molly We maken allemaal spelfouten, ook ik. Dit was een fout die weliswaar gemakkelijk gemaakt wordt, maar soms ook structureel. Daarom leek het mij nuttig er iets van te zeggen. Niet zozeer voor jou, alswel ook voor anderen. Ik zal verder niet gauw iemand corrigeren, want dat komt, en terecht!, nogal belerend over. Alsof ik het allemaal zo goed weet. Nee dus.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor