De plannen van minister Eppo Bruins om de publieke omroep verder te ontmantelen zullen bij De Telegraaf wel een gunstige ontvangst krijgen. Al bijna sinds de oprichting probeert dit dagblad de Nederlandse publieke omroep te saboteren. Het huidige systeem dateert in de kern al uit 1930. Toen verdeelde een confessionele regering de beschikbare zendtijd onder de omroepverenigingen. Dat is de laatste 95 jaar in grote lijnen zo gebleven.
Dit omroepbesluit was tegen het zere been van de oudste en de grootste : de Algemene Vereniging Radio Omroep (AVRO) onder leiding van de elektrotechnicus Willem Vogt. Vogt werkte nauw samen met De Telegraaf, die de drukorder toebedeeld had gekregen van het AVRO-programmablad De Radiobode, met een oplage van honderdduizenden. Redacteuren van De Telegraaf mochten daarnaast medewerking verlenen aan de AVRO. De bekendste van hen was Han Hollander, de aartsvader van de sportverslaggeving door de omroep.
Vogt meende dat zijn omroep de ware vertegenwoordigster was van het Nederlandse volk. Alle gezindten en gelove konden onder haar vleugels plek vinden. Het leek allemaal wat op een publieke omroep zoals die in Duitsland en Engeland (BBC) wel tot stand kwam.
De AVRO had echter al kort na haar oprichting concurrentie gekregen van levensbeschouwelijke omroepen, de calvinistisch georiënteerde NCRV, de katholieke KRO, de sociaaldemocratische VARA, de vrijzinnig protestantse VPRO en de actief ongodsdienstige Vrijdenkers Radio Omroep, die allemaal tijd huurden op de beschikbare zenders. De regering voegde aan haar verdelingsbesluit nog iets toe: alleen omroepen mochten een gids uitgeven met uitgebreide programmagegevens. Kranten en tijdschriften moesten zich beperken tot heel basale gegevens.
De AVRO protesteerde fel. Ze organiseerde zelfs massademonstraties maar dat mocht geen baat hebben. In de Kamers kreeg de omroep van Willem Vogt alleen steun bij de liberalen. De AVRO koos eieren voor haar geld. Ze is zich wel tot op de huidige dag blijven beschouwen als de algemene omroep voor het hele Nederlandse volk. In de praktijk ging ze echter deel uitmaken van de liberale zuil, voor zover die in Nederland bestond. En ze profileerde zich graag met grote amusementsprogramma's.
Uiteraard moesten de omroepen tijdens de bezetting plaats maken voor een nationaalsocialistische Nederlandsche Omroep. Na de bevrijding is er wel een poging gedaan tot een soort BBC te komen maar daar stak de Haagse politiek acuut een stokje voor. De omroepen kregen hun oude positie terug. De Vrijdenkers Radio Omroep was overigens al in de jaren dertig door de regering verboden wegens gezagsondermijnende aanvallen op de godsdienst.
De Telegraaf bleef altijd mokken over de omroepzuilen en het monopolie dat zij hadden op het uitgeven van programmagidsen. Toen handige zakenlieden vanaf zee commerciële radio- en later ook tv-programma´s gingen verzorgen, konden zij dan ook op steun van dit dagblad rekenen. De verslaggeving over de omroepen en hun programma's was zeer kritisch. Tv-recensent Leo Riemens ging dagelijks te keer tegen de gezags- en moraal ondermijnende programma's van de omroepen, die volgens hem te arrogant waren om de hardwerkende Nederlanders het amusement te bieden waar zij recht op hadden. Ook nu vond men in Den Haag alleen steun bij liberalen, die wel wat zagen in een commerciële omroep, naast de zuilen.
De zeezenders konden ondertussen rekenen op een gigantisch publiek. Dat dwong de regering - nog steeds gedomineerd door confessionele partijen - het systeem aan te passen. Dit gebeurde met steun van de PvdA. Volgens een vernieuwde omroepwet hing het aantal uren zendtijd waar een omroep recht op had, voortaan samen met de hoeveelheid leden. Hiervoor is een bepaalde verdeelsleutel ingevoerd met 100.000 als het minimum. Nieuwe omroepen konden tot dit stelsel toetreden als ze voldoende leden wisten te werven. Om de voorstanders van het BBC-model een klein botje toe te werpen kwam er naast de omroepen een NOS zonder leden, met specifieke taken op het gebied van verslaggeving en culturele programma's. Tegelijkertijd werd het uitzenden vanaf zee, op schepen of omgebouwde booreilanden, met speciale wetgeving onmogelijk gemaakt.
Een groep programmamakers rond de door mariniers uit de lucht gehaalde tv-zender REM stichtte daarop de TROS, de Televisie en Radio Omroep Stichting. Leidsman Joop Landré, voor de Tweede Wereldoorlog redacteur bij De Telegraaf, beloofde de hardwerkende Nederlanders amusement en geen moeilijkdoenerij. De opkomst van de TROS werd gesteund door De Telegraaf, die daar de lucratieve drukorder van het TROS-kompas voor als beloning ontving.
Binnen korte tijd groeide de TROS uit tot de grootste omroepvereniging van Nederland. Later zou dit kunstje door een groep programmamakers rond de uit de lucht verdwenen zeezender Radio Veronica worden herhaald. De dichter Gerrit Komrij vond het woord vertrossing uit: programmering van hersenloos amusement.
De Telegraaf bleef de publieke omroep consequent onder druk zetten. Ze probeerde het publiek op te zwepen tegen gezagsondermijnende en zedeloos geachte programma´s, zoals de vooral door de VPRO en in mindere mate door de VARA werd uitgezonden. Een eindeloze campagne onder de titel 'Holle Bolle NOS' ging over geldverspilling en vriendjespolitiek. Opnieuw waren het de confessionele partijen die samen met de PvdA de omroepverenigingen in bescherming namen. Tegelijkertijd hielden zij de commerciële omroepen buiten tot 1989, toen onder meer vanwege afspraken binnen de EU, die niet meer tegen te houden waren.
De publieke omroep bleef maar vooral van rechtse zijde werd geklaagd dat het systeem met leden niet meer van deze tijd was, dat de programmamakers linkse vooroordelen koesterden, enzovoort. De populistische partijen van de eenentwintigste eeuw maken van hun haat jegens de publieke omroep geen geheim. Wilders zou die het liefst helemaal ontmantelen. Het lukte alleen met de Wereldomroep, die zich met heel veel succes richtte op een wereldwijd publiek. Dat was een van der offers die hij eiste voor zijn gedoogsteun aan Rutte I.
De Telegraaf zette zijn tweesporenbeleid tegen de publieke omroep op de oude voet voort. Aan de ene kant voerde deze krant redactionele campagnes tegen de publieke omroep en haar makers. Aan de andere kant onderhield de Telegraaf steeds zakelijke contacten met bepaalde omroepen. Voor de oorlog was dat de AVRO, later was dat de TROS. In de eenentwintigste eeuw gebruikten De Telegraaf en zijn redacteuren de wetgeving om zelf twee publieke eomroepen te stichten. Telegraafredacteur Dominique Weesie - ook grondlegger van GeenStijl - richtte Powned op en toenmalig hoofdredacteur Sjuul Paradijs WNL, dat expliciet de taak had een rechts geluid naar buiten te brengen.
Tijdens Rutte II - die noodlottiger combinatie van VVD en PvdA - werd de aanval op de publieke omroepen voortgezet. Nu richtte rechts zijn pijlen op de organisatie, die te ingewikkeld en te duur zou zijn waardoor ze vooral uitblonk in geldverspilling. Er bestonden teveel omroepen. Bovendien waren er ook nog kerkelijke organisies met recht op enige zendtijd: protestanten, katholieken, joden, moslims en boeddhisten. Het leek wel een wederopstanding van 'Holle bolle NOS'.
VVD-staatssecretaris Sander Dekker dwong met deze publicitaire wind in de rug de bestaande omroepen tot fusies. Clubs zoals de Joodse Omroep werden uit het bestel verdreven. De macht van de NPO en de zendercoördinatoren werd sterk vergroot: in feite moesten de omroepen voortaan met hun programmavoorstellen bij deze baasjes leuren. Zo moest hun greep op de publieke omroep wel verslappen.
Het is niet genoeg. Nu er in Den Haag een kabinet zit met extreemrechtse trekken kunnen de traditionele vijanden van de publieke omroep proberen hun karwei af te maken. Complete liquidatie, zoals Geert Wilders voor ogen staat, is politiek (nog) niet haalbaar. Minister van Onderwijs Eppo Bruins (NSC) morrelt wél aan de fundamenten van het bestel. Hij wil dat de band tussen het ledenaantal en het recht op zendtijd helemaal wordt doorgesneden. Daar was al niet veel meer van over gezien bijvoorbeeld het grote aantal zenduren voor WNL, de door de Telegraaf gestichte omroep, die nog geen 30.000 leden heeft tegen de honderdduizenden voor BNNVARA of Omroep Max, het geesteskind van reclameman Jan Slagter.
Eppo Bruins zal de omroepen dwingen zich onder te brengen bij wat hij noemt vier 'omroephuizen' die elk een eigen levensbeschouowelijk en sociaal cultureel karakter dragen zodat de veelzijdigheid van het Nederlandse volk ook in de programmering tot uitdrukking komt. Ledental doet er niet toe. De algemene programmering, zoals die door de NOS en later ook door de daarvan afgesplitste NTR werd verzorgd, wordt grotendeels geschrapt. De nieuwe omroephuizen krijgen de taken van de NTR erbij.
Het unieke aan de Nederlandse publieke omroep is het gegeven dat de programmering grotendeels wordt verzorgd door organisaties van kijkers en luisteraars. Dat vormt tevens de kracht en een garantie tegen staatsinvloed. Daar is men bij rechts niet voor te vinden. De publieke omroep beschikt al gedurende zijn hele bestaan over een zeer groot en trouw publiek. Wat dat betreft stelt ze de commerciële concurrentie totaal in de schaduw. Ook op het gebied van nieuwe en sociale media staat de publieke omroep haar mannetje. Kijk bijvoorbeeld naar de vele podcasts of fenomenen als NPO extra.
Dan is de inhoud van de programma´s ook nog eens pluriform en niet eenzijdig populistisch rechts zoals dat bijvoorbeeld op de commerciële zender SBS6 het geval is. Dit ondanks het feit dat bij De Telegraaf werkzame 'duiders' ook bij de publieken inmiddels niet van het scherm te slaan zijn.
Met die zogenaamde huizen wil het kabinet de publieke opinie ondanks alle mooie praatjes meer van de achterban isoleren. Bovendien kan in het nieuwe bestel voorkomen worden dat in grote delen van politiek Den Haag ongewenste elementen zoals Omroep Zwart kunnen toetreden. Als de omroephuizen op zichzelf staan zal onmiddellijk het rechtse geklaag beginnen dat zij de volksgeest niet vertegenwoordigen maar linkse praatjes verkopen. Net zo lang tot ze onder deze aanvallen bezwijken.
En dan heb ik het nog niet eens gehad over de gedurige roep om bezuinigingen en de kortingen die Den Haag steeds weer op de publieke omroep toepast. Hierover één opmerking. Toen de Duitsers tijdens de bezetting met hun Nederlandsche Omroep kwamen, voerden zij tevens een verplicht luistergeld in voor radiobezitters. Dit werd na de bevrijding door de Nederlandse regering gehandhaafd. Later kwam er ook nog kijkgeld bij voor wie een televisie had. Dit alles stond los van de belastingen zodat de overheid niet op de omroep kon bezuinigen. Aan het eind van de twintigste eeuw zijn dat kijk- en luistergeld van het toneel verdwenen. De omroep wordt uit de belastingpot gefinancierd en sindsdien is er inderdaad ieder jaar vanuit de Kamers allerlei gezeik over de hoge kosten en de besteding.
Meer dan een eeuw al proberen rechtse krachten de publieke omroep in Nederland te ondermijnen en een toontje lager te laten zingen. Wat dat betreft staat minister Eppo Bruins in een oude traditie. Het is in het belang van vrijheid en democratie dat hij zijn kop stoot en niet zo zuinig ook. Vers twee is of deze droomwens ook zal worden bewaardheid.
Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin zeker nu de laatste putten open blijven. Tevens noem ik de PVV een extreemrechtse partij.
Beluister Het Geheugenpaleis, de wekelijkse podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis. Nu: kennis van talen en culturen als militair strategische zaak van belang.
prima een publieke omroep als mensen dat willen en belangrijk vinden. Maar waarom willen dezelfde mensen dat andere mensen (die er niet naar kijken) dat voor hen mede gaan betalen?
mijn kinderen willen ook vanalles als anderen betalen. Want ja, dan is het makkelijk. Vervolgens laat ik zien wat het kost als ze het zelf moeten betalen. Lidmaatschap op 1 of meerdere bladen, nlziet, sportzenders, amusementzenders, etc. Dan valt er ineens heel veel af.
Een verandering is wat anders dan ondermijnen. Bovendien reageren de meeste omroepen positief op de plannen.
Het verschil tussen publieke en commerciële zenders is, dat je bij de eerste wel iets heel goeds moet hebben gedaan eer je er genoemd of getoond wordt.
Bij die andere kun je omroeptijd kopen. Ik heb hier een boekje naast me liggen over 70 jaar Vara. Ergens achterin een item over of iedereen te koop is.
Die mevrouw in de bijstand die door Wilders aangewezen werd tijdens die verkiezingsdebat, zat daar niet per ongeluk.. Als hij mij had aangewezen, had men een heel ander verhaal gehoord. Maar het heeft voor veel mensen thuis wel de doorslag gegeven om op Wilders te gaan stemmen.
Door een stroomstoring bij de drukkerij van het DvhN zijn er zaterdag 5 april 2025 géén kranten, ook niet van de Telegraaf in de drie noordelijke provincies gemaakt.
Het viel me wel altijd op dat in het DvhN dat er op de bladzijde over radio en t.v. zenders bij wat uitgebreidere berichten, die van de commerciële zenders meer ruimte krijgen dan de publieke zenders. De tengels van telegraaf worden alsmaar langer.
Als dan de NPO weg moet, wie zend dan in het vervolg het Nieuwjaarsconcert uit? Of de grachtenconcerten?
Meestal als een programma goed scoort op de NPO dan word het weg gekocht door de coomercieele. In meerderheid word het dan een mislukking. Want ander publiek die meer op ander amusement zit te wachten.
(Bijna) real life tv (lekker goedkoop), talentenjachten (ook achter de schermen....), gespronserde sh*t (huis/tuin) en talkshow voor de nodige kinderlijke poep en plas humor.
+
Nu Lubach bij de commercieele zit en een ander publiek zou moeten kunnen bereiken met meer genuanceerde en feitelijke informatie, is dat bij recensenten zoals De Jong, die liever Telgraaf rechtse tv ziet, een probleem.
De kans op langere termijn is klein dat het succesvol is bij de vaak meer praktische opgeleide kijker.
Wat een leuke uitvoerige column. Maar iemand die de Telegraaf en het AD leest weet toch wel, hoe zij werken? Rechts en uiterst rechts kan er daar, dan ook wel in. Sentimenten maar vooral hun ideeën besmuikt met alles wat de wereld te bieden heeft en met een eigen rechts sausje overgoten. Zo hebben ze overal hun rol gespeeld, in de politiek en de politiek heeft hen gebruikt. En zo zijn we steeds weer verder afgedwaald naar een media. waar macht een wereldje ziet, naar hun eigen belangen. Nu dus weer eens, de publieke omroep. En dat is zeer gevaarlijk.
Deze discussie doet me denken aan de invoering van commerciële tv in Nederland. Uiteindelijk lukte het via een Luxemburgse licentie. Jarenlang verzet van de Publieke Omroepen werd gebroken.
Nu gaat het om het behoud van de NTR. Over een decennium is er amper nog televisie. Lineaire televisie zit in haar laatste levensfase.
Maar mediaproducenten en -merken niet. De publieke omroep zal technologisch bij de tijd blijven en een eigen rol weten te vinden als ze de kans krijgt.
Eens Han, maar dan zal ze toch moeten veranderen. Tot op heden is de publieke omroep
net als toen bezig met behoud van wat is en niet met innovatie.
.
Welke verandering stelt de publieke omroep zelf voor?
Wat ik ook hier weer mis is de benoeming van de VVD. Telegraaf en PVV worden beschuldigend genoemd. VVD enkel als regeringspartij/uitvoerder. Het is de VVD in alles.
Dan is deze aanval zo duidelijk en langdurig dat coalitiepartners van de VVD absoluut niet vrij zijn van medeplichtigheid. Alles gooien op PVV terwijl dit echt al zo lang aan de gang is, is feitelijk wegkijken hoe corrupt en glijdend alle partijen keer op keer bezig zijn. En dan de volgende, met hun eeuwige gedram, eindeloze hoererij onder het poldermodel, alle principes vermalen tot consensus is de PVV is het summum van hun gedrag.
Van de link Telegraaf-Radiobode en Tros kompas heb ik nooit een idee gehad, weer wat geleerd.
Ik herinner me de omroepkeus niet als een politiek gedoe, maar meer gedreven door preutsheid eigenlijk. En muzieksmaak, Veronica had destijds in de strijd Toppop/Countdown de jeugd meer mee. Maar de ouders bepaalden, de kinderen haalden de schouders op en gingen hun eigen gang. Ik denk dat dat heden ten dage nog steeds het geval is eigenlijk, er is niemand die te toekomst heeft die ook maar een idee heeft welke omroep wat is. Of doet. Of waar ze voor staan, anders dan kijkcijfers.
Als idee lijkt het me prima om vier 'huizen' te hebben. Zoals de verschillende kanalen en diensten van de BBC. Maar het is me niet duidelijk hoe men daar komt. Dan zou de NPO een grotere coordinerende en controlerende rol moeten krijgen lijkt me.
.
Maar mischien mis ik iets, want vd Horst vind het maar niks denks dat er een kwaadaardig rechts plan achter zou zitten, Een huidige daarstelling waar de historische beschrijving weinig over te zeggen heeft, ook al is ie goed geschreven ALS historische illustratie.
.
Wat zou er fout gaan als het beleid van Bruins word uitgevoert?
Profilering - profilering - profilering
In plaats van publieke en commerciële zenders te laten concurreren om hetzelfde amusementsaanbod, zouden ze elk hun specifieke rol kunnen versterken:
Publieke omroep
Meer cultuur, educatie, verdieping en onafhankelijke nieuwsvoorziening.
Commerciële zenders
Meer entertainment, lifestyle, sport en reality.
Een duidelijke taakverdeling kan middelen besparen én de legitimiteit van de publieke omroep versterken. Maar dat vraagt om politieke wil en een heldere visie op de rol van media in een democratie.
mvg. Peter
''De plannen van minister Eppo Bruins om de publieke omroep verder te ontmantelen zullen bij De Telegraaf wel een gunstige ontvangst krijgen.''
Dat valt nog te bezien.
+
Bij De Telegraaf verschijnen steeds meer kritische berichten over kabinet Schoof.
https://www.telegraaf.nl/watuzegt/1420958258/miljoenen-nederlanders-dupe-van-solidariteitsbeleid-door-het-zogenaamd-rechtse-kabinet
+
Met de voorjaarsnota in aantocht beginnen ze bij De Telegraaf blijkbaar bang te worden dat de kloof tussen arme en rijke bovenmodale gezinnen minder hard blijft groeien dan tijdens de rechtse Rutte kabinetten van VVD/CDA/PvdA/D66/CU.
Of erger nog. Gelijk blijft of gruwel dat de kloof tussen arm en tevreden rijk kleiner gaat worden.
+
Wie moet al die miljarden gaan ophoesten voor klimaat, oorlog, verlaging eigenrisico zorgverzekering, minder mega hard stijgende huren etc. etc.
Nog even em De Telegraaf staat er net zo in als de publieke omroep, Volkskrant, NRC etc.
De telegraaf moet niet zo raar doen, ze mochten veel eerder weer van start dan de bedoeling was door hun collaboratie met de Duisters. Dat is eigenlijk een krant die nooit meer had mogen verschijnen na de oorlog. Ook niets geleerd ook nu toeteren ze al jaren mee met extreem rechts.
Ik lees dat blaadje niet, maar daarin onderscheidden ze zich niet van bijvoorbeeld elitekrant NRC.
Hoi Adrienne. Toch even een korte reactie. als het mag.
Ik lees iedere ochtend de Volkskrant, Trouw en de NRC, plus nog een regionaal dagblad.
Inhoudelijk vind ik ze van een goed niveau. Veel minder op sensatie gericht dan het AD en, vooral, de Telegraaf. En in hun redactionele commentaren ver verwijderd van het niveau van met name de Telegraaf (en dan heb ik het nog niet eens over de vaste columnisten).
Kun je het stempel van 'elitair' op de huidige NRC onderbouwen? Ik merk dat nauwelijks in deze krant en ik denk dat ik een tamelijk kritisch lezer ben.
Dank je, Adrienne.
@WillemdeGroot,
Ik lees de NRC en vind het een prima krant, maar wel degelijk wat elitair met het vaak ietwat belerende hoofdredactionele commentaar, de zeer luxe webwinkel, de voor een normaal mens onbetaalbare restaurants die aan worden geprezen en het magazine. Dat de krant Hasnae Bouazza heeft gedumpt vind ik onvergeeflijk. Terug naar de tijd van WO2, ook de opstelling van de NRC was niet bepaald de opstelling van een krant die zich verzette (Van der Horst heeft daar jaren geleden een heel artikel aan gewijd dat vast terug te vinden is in de archieven. De Telegraaf had de pech dat de hoofdredactie door de Duitsers vervangen werd. In een ver verleden las ik het Dagblad van het Noorden, dat na de oorlog ook verboden werd. De Telegraaf wordt dat altijd nagedragen, het huidige Nieuwsblad van het Noorden krijgt dat verwijt nooit.
Het AD is ook al jaren bezig met een hetze tegen de publieke omroepen
Altijd lachen ( of om te huilen eigenlijk ) als rechts het over "geldverspilling" heeft.
Als er ergens een groep is die geld over balk gooit, door hun obsessie met dure producten en luxe levensstijl,....................... is het rechts wel.
Het blijft me verbazen dat ze dan ook nog elke keer het lef hebben om dingen die maatschappelijk belangrijk zijn voor velen proberen de nek om te draaien .
Beste BtoB,
Het grote verschil is dat de door jou genoemde rechtse mensen zelf betalen voor hun luxe.
Aha, op zo'n manier, niets aan de hand mensen, ik pleur er snel een artikel achteraan en doe met alsof ik niet ver over een grens ben gegaan. Nee, ik negeer gewoon alle inbreng van vrouwen zelf want ik weet beter hun ervaringen dan zij zelf, en luisteren staat niet in mijn woordenboek, en excuses aanbieden al helemaal niet.
Tegenwoordig heet het cancelcultuur, en dat is exact wat ik nu ga doen.
Bekijk het maar met je artikelen over onrecht, over geweld en je zgn verontwaardiging. Je bent niks beter als die gasten waar je over schrijft !
.de laatste tijd dan weer wel weinig artikelen over de enigste democratie in het Midden Oosten
Was de T niet fout in de oorlog?
Niet fouter dan de andere kranten die bleven verschijnen. Dat is een onweerlegbaar feit ondanks alle verhalen daarover.
De T. was wel iets erger dan de andere toegestane bestaande landelijke kranten (even afgezien van de nazi-kranten). De T., het Algemeen Dagblad en De Volkskrant (tot 1941) mogen van de Duitsers verschijnen omdat ze gehoorzamen aan de Duitse censuur. Tot oktober 1944 houdt De Telegraaf zich vooral op de vlakte. het was wel de enige die anti-Joodse artikelen geplaatst terwijl de meeste andere kranten dit weigerden en daarop verboden werden. Ook drukte het concern Duitse bladen die gericht waren op Nederland. In 1944 kwam de T. onder SS-leiding. De naam Telegraaf gaat dan ook bij de perszuivering na de oorlog aanvankelijk in de ban, maar wordt vanaf 12 september 1949 toch weer gebruikt, als er een streep wordt gezet door het dertigjarige verbod.
Overigens wilde de hoofdredacteur van de T. in het begin van de oorlog stoppen, maar de uitgever greep in.
Vander Horst, u vergeet de verzetskranten die bleven verschijnen en waarbij velen het leven lieten.
Die vergeet ik niet. De Telegraaf was niet fouter dan de andere bladen die bovengronds bleven verschijnen. De illegale pers - in Nederland verschrikkelijk groot ook vergeleken met andere bezette gebieden - is een ander verhaal.
Han, je zult toch met iets betere onderbouwing moeten komen, bij mij is het volgende bekend:
Tijdens de Duitse bezetting (1940–1945) bleef De Telegraaf verschijnen en publiceerde ze geregeld pro-Duitse propaganda. De krant nam een uitgesproken collaborerende toon aan, vaak in lijn met de belangen van de nazi’s. De leiding van De Telegraaf werd in de oorlog overgenomen door mensen die sympathiseerden met het nationaalsocialisme. De krant kwam onder controle van NSB'ers.
De Telegraaf gaf ruimte aan antisemitische teksten, verheerlijkte het Derde Rijk en verspreidde nationalistische en racistische ideologieën, conform de wensen van de bezetter.
Er zijn gevallen waarin De Telegraaf meewerkte aan wervingscampagnes voor de Arbeitseinsatz (verplichte arbeid in Duitsland) of dienst in het Duitse leger, zoals de Waffen-SS.
Tijdens de Duitse bezetting stonden alle Nederlandse kranten onder zware druk van censuur en propaganda, maar er waren grote verschillen in hoe zij daarmee omgingen. Veel kranten bleven uitkomen, maar probeerden de bezetter niet al te veel tegen de borst te stuiten. Ze balanceerden tussen overleven en hun journalistieke integriteit. Voorbeelden zijn het Algemeen Handelsblad en de Nieuwe Rotterdamsche Courant (NRC). Deze kranten publiceerden geen openlijke propaganda, maar namen wel beperkte Duitse censuur op de koop toe.
Deze man - Eppo Bruins- is een geloofsfanaat naar Amerikaans voorbeeld. Dit was te verwachten omdat het niet binnen zijn straatje past van wat mensen mogen. Alles wat het niet met hem eens is, is volgens hem een aantasting van zijn vrijheid, en dus van vrijheid in het algemeen. Jouw vrijheid, en TV dat geen "reality show" of "talent show" is? Geld niet en ziet hij in zijn "zero sum game of freedom"dus als een aanval op hem pesoonlijk.
Dehnus. Maar vergeet niet dat dit kabinetsbeleid is: alle coalitiepartijen zijn hiermee akkoord gegaan! Reken het dus niet alleen Bruins aan, hoe raak je hem ook omschrijft..
Nav het bericht dat de NTR wordt opgeheven icm de wetenschap dat steeds meer mensen naar de commerciëlen kijken heb ik de volgende prompt eens ingevoerd in ChatGPT: “Wat is het risico als mensen alleen nog maar naar inhoudsloze tv kijken, met geen enkele diepgang. Wat doet dat met een maatschappij?”. Het antwoord verklaard echt verbijsterend goed de ruk naar rechts die we nu ervaren.
De film "Idiocracy" , nogmaals aanbevolen
-
https://www.youtube.com/watch?v=sP2tUW0HDHA&t=95s&ab_channel=JoBloMovieClips
Beste JoosJK
Die film is eigenlijk niet van toepassing op de huidige tijd.
Gezien het uitgangspunt is dat de domsten zich het beste voortplanten en derhalve de slimmere mensen uitstereven.
Wij hebben te maken dat domheid zich het sterkst profileert in betere kringen.
Het meeste geld, de meeste macht, de grootste idioot.
Kijk maar naar Musk.
Ik hoop ook dat Bruins een zeer grote bult op zijn kop krijgt. Maar wie gaat hem die bezorgen?
Zag gister een dame van de VVD een voor mij zeer warrig verhaal vertellen op TV over wat er mis is in omroepland en hoe het anders zou moeten. Ik begreep er niks van.
Maar snel nieuwe verkiezingen houden, zijn we van dat eeuwige gezeik af.
Mij lijkt dat een bestel uit 1930 wel eens aangepast mag worden, zeker waar erg veel geld verspilt wordt aan het instanthouden van duurbetaalde koninkrijkjes en vele programma's prima door de commercielen verzorgd kunnen worden. Ik zou nog een stap verder gaan en kiezen voor een BBC of duits model met als basis adequate informatievoorziening en voorlichting. Boer zoekt vrouw en first dates lijken me geen publieke omroeptaak.
Noem de koninkrijkjes even op met een schatting van de bedragen. Dat zal je geen moeite kosten.
Als ik aan "duurbetaalde koningrijkrijkjes" en "onnodige geld verspilling" denk denk ik meestal aan koninkrijkjes als Aerdenhout, Wassenaar, Bussum en zo zijn er nog wel wat plekken in Nederland waar het geld tegen de plinten klotst ............ maar nu niet direkt aan de "Publieke omroep".
En laat nou net die informatievoorziening en voorlichting in dit nieuwe, achterlijke, dom-rechtse sloop-plan waarschijnlijk het kind van de rekening zijn, als NOS en NTR een kopje kleiner worden gemaakt.
Wat die commerciëlen betreft; die maken dus vooral ontzettende kut-programma's, ik kijk al jaren niet meer - sinds kort alleen weer Lubach via terugkijken. En op de Publieke mag ook gewoon entertainment zijn, dat jij die programma's niet pruimt is jouw probleem (ik kijk deze 2 ook nooit trouwens), heel veel anderen denken daar anders over getuige de kijkcijfers.
Daarnaast zijn er talloze "kleine", verrassend leuke programma's, en krijgen allerlei niche-onderwerpen óók een kans, die bij de commerciëlen nooit een poot aan de grond zouden krijgen. Ik verwacht niet dat jij daar de waarde van inziet, maar voor veel (jonge) artiesten en kunstenaars is dat dus wél heel belangrijk, wellicht een ingang naar een groter podium.
--
Ik bid God op mijn blote knietjes dat er genoeg tegenstand zal zijn om Bruins een beetje in toom te houden, en helemaal om jouw minimalistische, ijzig lege voorstellen voor de NPO tegen te houden
Han,
Dat weet je heel goed. Dat hoef ik jou niet te vertellen. Dat vind je in 1 google actie en dat heb je vast al gedaan.
Beste BtoB,
die koninkrijkjes betalen hun eigen koninkrijk in tegenstelling tot de publieke omroep waar ik ook aan meebetaal (via de belasting weet je).
”Het huidige systeem dateert in de kern al uit 1930”.
Politiek was er toen het omroepbesluit, maar de eerste publieke omroep was er al in 1924.
“Toen verdeelde een confessionele regering de beschikbare zendtijd onder de omroepverenigingen. Dat is de laatste 95 jaar in grote lijnen zo gebleven.”
Nee hoor. De zendtijd wordt nu verdeeld door de npo. Tot 2017 benoemende de minster de rvt en had de regering nog invloed. Dat is nu niet meer.
“De dichter Gerrit Komrij vond het woord vertrossing uit: programmering van hersenloos amusement.”
Nee hoor, dat woord is van de journalist Wim Jungmann. Hooguit heeft komrij het woord gebruikt bij de “vertrossing van de poëzie”
De vraag is wat mag de publieke omroep kosten. Hoeveel geld is er heengegaan de afgelopen 20 jaar? Daar hadden we een hele mooie defensie van kunnen opbouwen.
Als mensen graag naar de publieke omroep willen kijken, dan willen ze best luistergeld betalen zou ik zeggen. Waarom moeten mensen (die niet naar de publieke omroep kijken) wel aan de publieke omroep meebetalen voor mensen die het wel willen kijken?
Voor een radio en een televisie had je een vergunning nodig en op basis daarvan betaalde je kijk- en luistergeld. Je ontkwam er alleen aan als je radio noch televisie bezat. Komrij schreef zeer spraakmakende televisiekritieken. Het is nog steeds zo dat de zendtijd verdeeld wordt ondere omroepen. In grote lijnen is dat sinds 1930 zo gebleven.
En hoe wou je controleren wie wel en niet kijkt?? Los daarvan; de NPO is ook een kweekvijver voor talent, een platform voor mensen en producties die hun sporen nog moeten verdienen. Ik snap dat een groot deel van zombie-rechts een broertje dood heeft aan cultuur, maar vooralsnog is dat geen meerderheid in NL...goddank! (Sjee God heeft 't maar druk met mij vanavond...)
dat van komrij is een persoonlijke mening. Maar een feit is dat hij niet “vertrossing” heeft bedacht. Hij heeft het woord enkel daarna gebruikt.
Daarnaast is er al een publieke omroep vanaf 1924 en sinds 2017 heeft de regering geen invloed meer op (het bestuur van) de npo en de npo verdeelt de zendtijd.
Daarnaast begrijp ik dat u het wenselijk vindt dat u naar een publieke omroep kunt kijken.
Maar waarom moeten andere tv kijkers dat betalen? Ik kijk graag naar andere zenders. En daar betaal ik zelf voor.
karingin: heel makkelijk te controleren. Als je de publieke omroep wil zien (en dat belangrijk vindt) dan betaal je ervoor.
Waarom moet de hele bevolking meebetalen een een zender die jij belangrijk vindt.
ja duh. Er is bestaat geen rechtse maatschappijinrichting met vrije pers .
.
Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.
Correctie: alleen de omroepverenigingen hadden de programmagegevens en zij hadden dus het monopolie op omroepbladen.
Sommige kranten probeerden de programmagegevens in "vrije nieuwsgaring" te bemachtigen.