Het kabinet legt zich niet neer bij de rechterlijke uitspraak en gaat in hoger beroep, meldt de NOS :
"De ministers Grapperhaus en Blok schrijven aan de Kamer dat de uitspraak vragen oproept “over een aantal aspecten, dat mogelijk onvoldoende is meegewogen, waaronder de internationale betrekkingen”. Door in beroep te gaan wil het kabinet hier zo spoedig mogelijk duidelijkheid over."
De rechter heeft de Staat opgedragen direct met de repatriëring te beginnen. Daar zal het kabinet wel gehoor aan geven.
Eerder:
De Nederlandse overheid moet zich ‘actief inspannen’ om 56 kinderen van IS-vrouwen uit kampen in Noord-Syrië naar Nederland te halen. Dat heeft de Haagse rechtbank besloten in een zaak die was aangespannen namens 23 IS-vrouwen. De Staat heeft geen verplichting om ook de IS-vrouwen zelf op te halen, schrijft het AD.
"De rechter vindt evenwel dat Nederland zich het lot van de kinderen van Syriëgangers moet aantrekken. ,,Die kozen niet voor het kalifaat, maar hebben nu wel te maken met marteling, misbruik en gebrek aan voorzieningen’’, klinkt het. Er is sprake van een ‘ernstige en acute noodsituatie’. Om die situatie het hoofd te bieden is repatriëring noodzakelijk."
De rechter erkent dat het moeilijk kan zijn om de kinderen naar Nederland te halen, en spreekt daarom van een ‘inspanningsverplichting’ voor de Staat. “De Staat moet wel alle mogelijkheden die er zijn, zoals de hulp van de Amerikanen die is aangeboden, benutten.” Als de Syrische of Koerdische autoriteiten de kinderen niet zonder hun moeders willen laten vertrekken, moet de Staat zich ook ‘inspannen’ om de moeders terug te halen.
Een van de vrouwen die naar Nederland wil terugkeren, is de vrouw van een beruchte Deense IS’er, meldt het AD. De Deen wordt verdacht van het plannen van aanslagen en het houden van slavinnen.