De rechtbank van Rotterdam heeft Richard de Mos van Hart voor Den Haag vrijgesproken van corruptie. Ook zijn medeverdachten gaan vrijuit. Het Openbaar Ministerie had 22 maanden cel geëist tegen De Mos. Tegen ex-wethouder Rachid Guernaoui (ook Hart voor Den Haag) eiste justitie 16 maanden gevangenisstraf, waarvan vier voorwaardelijk.
Volgens het Openbaar Ministerie hadden de wethouders van Hart voor Den Haag ondernemers bevoordeeld in ruil voor donaties. De rechtbank ziet daarvoor onvoldoende bewijs. Rechtbankvoorzitter Jacco Janssen verweet het OM een “erg rigide” blik. “Het algemene beeld dat het OM schetst is te eenzijdig, te rigide, met onvoldoende oog voor de lezing van de verdachten en de gebeurtenissen. Wij gaan uit van een vrijere interpretatie en een bredere context.”
Janssen zag geen “kwade bedoelingen” bij de verdachten. “Sterker nog: een partijdonatie wordt in principe juist gedaan met simpel gezegd een goede bedoeling.”
De rechtbankvoorzitter wees erop dat politieke partijen die al langer bestaan, een veel logischer doelwit zijn voor omkoping dan een nieuwe partij als Hart voor Den Haag: gevestigde partijen hebben doorgaans immers meer macht. Het is ook niet vreemd dat donateurs proberen een partij te beïnvloeden, meent hij. Invloed van ondernemers en anderen hoort nu eenmaal bij de lokale politiek.
“Partijdonaties moeten niet te veel aan banden worden gelegd”, vindt Janssen. Het is juist goed dat mensen lokale partijen steunen met giften. “Ondernemers moeten niet worden afgeschrikt door een mogelijke verdenking van corruptie.” Janssen drong wel aan op nieuwe politieke spelregels. “Transparantie is belangrijk, zodat controle kan plaatsvinden.”
De zaak sleepte al sinds oktober 2019. Toen deed de recherche invallen bij verscheidene verdachten. Daarbij troffen de rechercheurs onder meer een vuurwapen en munitie aan. Daarvoor was een veroordeling wel op zijn plaats, meende de rechtbank.