Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Recessie hoeft niet echt ongelegen te komen om noodzakelijke veranderingen in de samenleving te kunnen bereiken

  •  
17-08-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1188 keer bekeken
  •  
5537894072_5e4ac0871d_k

© cc-foto: Ken Teegardin

Onze economie is volgens het CBS in een officiële recessie beland. In twee opvolgende kwartalen is de economie licht gekrompen en dat verschijnsel wordt een recessie genoemd. De vraag rijst direct of dat een ernstig signaal is of niet voor de welvaart en welzijn van burgers en bedrijven. Tot twee decennia terug was de algemene opvatting onder economen dat een beheersbare groei van de economie met een acceptabele lage inflatie altijd goed is te achten en als belangrijkste economisch doel werd gezien voor welvaart en welzijn.

Dat denken is echter fundamenteel veranderd. Mede vanwege de klimaat- en energiecrisis die alle nadelen in rap tempo toont van deze inmiddels door steeds meer deskundigen als achterhaalde belangrijkste economische doelstelling wordt gezien.

Tegenstanders leggen liever het accent op “degrowth”. Consuminderen en meer de nadruk op ecologische duurzaamheid en herverdeling van werk en tijd. Begrijpelijke uitgangspunten als het om de toekomstbestendigheid gaat van onze wereldeconomie en leefbaarheid van onze aarde.

Alle thans bekende problemen in Nederland, waarvan het structurele arbeidstekort, de dominante factor is om die crisissen snel op te kunnen lossen, maken het noodzakelijk dat alle politieke partijen nog eens goed nadenken over het onverkort handhaven van maximale groei van de economie als belangrijkste economische doelstelling.

Een doelstelling die in combinatie met het marktmechanisme tot een ongekende inkomensongelijkheid onder burgers heeft gezorgd met een behoorlijk uit het lood geslagen arbeidsmarkt. Waar flexibiliteit de norm is geworden.

De recessie hoeft dus niet per se ongelegen te komen in het perspectief van de komende verkiezingscampagne.

Hoogste tijd derhalve voor een brede politieke maatschappelijke discussie over het al dan niet blijven vertrouwen op maximale groei als belangrijkste economische doelstelling voor duurzame welvaart en welzijn.

cc-foto: Ken Teegardin 

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.