Bij de explosie in Beiroet dinsdag zijn zeker honderd doden gevallen en ten minste vierduizend gewonden. Gevreesd wordt dat nog vele mensen onder het puin liggen. Het Rode Kruis in Libanon verwacht dan ook dat het dodental nog verder op zal lopen. Zeker 250.000 mensen zijn dakloos geraakt.
Woensdagochtend stegen nog altijd grote rookwolken op boven het havengebied. In het omliggende gebied liggen de straten vol omvergeblazen auto’s en is de schade aan gebouwen immens. Volgens de Libanese premier Hassan Diab is de explosie veroorzaakt door ammoniumnitraat, een stof die voorkomt in bepaalde soorten kunstmest. Ziekenhuizen worden overspoeld met gewonden en mensen op zoek naar geliefden, online wordt de een na de andere webpagina gevuld met de zoektocht naar vermisten.
Diab zei dat 2.700 ton ammoniumnitraat explodeerde nadat die zes jaar lang onbeveiligd in een pakhuis lag. Uit onderzoek blijkt dat in 2013 een schip een vergelijkbare hoeveelheid van de chemische stof in de haven had gelost. Vermoedelijk is er brand ontstaan in het pakhuis waarna de stof explodeerde, de oorzaak van die brand is vooralsnog niet bekend. De Libanese president Aoun heeft gezegd “niet te rusten” tot de verantwoordelijken voor de ramp zijn gestraft.
De explosie was zo krachtig dat die werd gevoeld in Cyprus, zo’n 193 kilometer verderop. Premier Hassan Diab heeft dinsdagavond tijdens een vergadering van de nationale veiligheidsraad verzocht om Beiroet uit te roepen tot rampgebied en de komende twee weken de noodtoestand te laten gelden. Een speciaal comité heeft opdracht gekregen de precieze oorzaak van de ramp te onderzoeken. Ook heeft de premier de internationale gemeenschap om hulp gevraagd voor Libanon dat al kampt met de zwaarste economische crisis in decennia. Veel inwoners van Beiroet zijn door de explosie dakloos geraakt. Ook was de stad net weer in een nieuwe lockdown nadat het aantal coronabesmettingen flink was opgelopen. Hulpverleners vrezen dat het daarnaast moeilijk wordt om levensmiddelen aan te voeren nu de belangrijkste haven van het land is verwoest.
Op drone-beelden is te zien hoe groot de ravage in het havengebied is:
( Video niet te zien? Klik hier, of pas je cookie-instellingen aan)
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft bevestigd dat vijf medewerkers van de Nederlandse ambassade gewond zijn geraakt, een van hen bevindt zich in kritieke toestand. Minister Sigrid Kaag, (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) heeft steun toegezegd. Op Twitter schreef zij, in het Nederland en Arabisch: “Vreselijke beelden van de explosie in Beirut, een stad die mij dierbaar is. Mijn gedachten gaan uit naar collega’s en hun familie, en allen die zijn getroffen.Nederland staat klaar om Libanon bij te staan met search en rescue, en onmiddellijke steun aan het Libanese Rode Kruis.”
Minister Kaag heeft zelf in Beiroet gewoond in de tijd dat ze voor de Verenigde Naties werkte. “Vrienden van mij zijn gewond geraakt, ik heb contact met ze gehad”, zei Kaag tegen de NOS. “Ze zeiden me dat mijn huis er niet meer staat. Het is verwoest, heel bevreemdend.”