© cc-foto: Ministerie van Buitenlandse Zaken
Het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) heeft haar rapport “Eigentijdse Ongelijkheid” uitgebracht waarin zeven sociale klassen worden onderscheiden met in iedere klasse hun voorkeur voor bepaalde politieke partijen.
Niet zo opmerkelijk in het onderzoek is de voorkeur in de werkende en rentenierende bovenklasse om bij voorkeur te stemmen op de VVD. Wel opvallend is het grote aantal burgers dat in die klassen valt namelijk 4.4 miljoen volwassenen. Welk aantal kan verklaren dat, ondanks de felle kritiek van veel burgers op premier Rutte als partijleider van de VVD, deze partij toch redelijk stabiel als politiek machtsblok in de peilingen nog steeds hoog scoort. Welke peilingen vermoedelijk ook in de definitieve uitslag van de Provinciale Staten bevestigd zullen worden.
Alle criticasters van Rutte en zijn VVD politiek, onder welke groep de schrijver van dit stuk ook nadrukkelijk valt, zullen er dus rekening mee moeten houden dat de uitslag van de komende Provinciale verkiezingen daar niet veel aan zal veranderen.
De hoop voor de burgers in sociale klassen waar de klappen vallen, op mogelijke verbeteringen van het armoedebeleid en ander overheidsbeleid waar hun welzijn en gezondheid van afhankelijk is, zal naar verwachting slechts ijdele hoop zijn. Ondanks prachtige verkiezingsretoriek en beloften van coalitie- andere politieke partijen.
Zolang Rutte niet zelf opstapt en de weg vrij maakt voor een opvolger als partijleider van de VVD die niet alle gefundeerde en breed gedragen kritiek steevast maar langs zich laat afglijden om vervolgens over te gaan tot de orde van de dag, is de hoop op echte veranderingen en snelle oplossingen voor alle huidige crisissen vermoedelijk ijdele hoop.
Helaas laat het rapport van het SCP een te grote groep vergenoegde burgers zien die zolang ze zelf geen enkel spatje last hebben van de overheid of van geldkrapte zij in meerderheid alles wel best vinden van wat er in Nederland allemaal aan de hand is. Het raakt hen immers niet.
Dit is helaas de uitkomst van decennialang liberalisme met de nadruk op individualisme en een bewuste veronachtzaming van solidariteit. Dan sta je niet meer te kijken van grote ongelijkheid in de samenleving anno 2023!
cc-foto: Ministerie van Buitenlandse Zaken