Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kamer niet onder de indruk van racistische tirade Wilders

  •  
01-11-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
114 keer bekeken
  •  
Kamer debatteert over regeringsverklaring

© 2017-11-01 12:55:31 DEN HAAG - Geert Wilders (PVV) tijdens een plenair debat in de Tweede Kamer over de regeringsverklaring. ANP REMKO DE WAAL

In de Tweede Kamer wordt woensdag, na 7,5 maand formeren, eindelijk gedebatteerd over het nieuwe kabinet, Rutte III. De plannen van het nieuwe kabinet zijn door alle partijen onder de loep genomen, woensdag is dan ook de beurt aan de Kamer om het kabinet hierover te bevragen. Rutte reageert donderdag namens zijn team.
Premier Rutte opent het debat met een moment van medeleven met de slachtoffers van de aanslag in New York, waarna hij overgaat tot de regeringsverklaring. Rutte bedankt de mensen met wie hij in zijn vorige kabinet heeft samengewerkt en presenteert vervolgens Rutte III: “Een heel gewoon Nederlands kabinet”, dat er voor iedereen wil zijn “die iets bijdraagt aan dit land”. Omdat het kabinet regeert met slechts een meerderheid van 1 zetel, benadrukt Rutte het belang van samenwerken met andere partijen:
"Het regeerakkoord is geen eindpunt maar een beginpunt. Overleg is mogelijk. De deur van de Trêveszaal staat op een ruime kier […] Dit is een heel speciaal positief moment. Er komt onvermijdelijk kritiek. Dat is de crux van democratie. Maar! Wat zou het mij veel waard zijn als we allemaal de urgentie snappen dat er oplossingen worden gevraagd. Ik ga me daar met hart en ziel voor inzetten."
Na Rutte is het woord aan de andere partijen. PVV-leider Geert Wilders mag het debat aftrappen met 35 minuten spreektijd. Vanwege alle interrupties stond hij uiteindelijk haast 2 uur achter het spreekgestoelte. In zijn bijdrage focuste hij zich zoals altijd op zijn grootste vijanden: migranten en moslims in het bijzonder. Wanneer hij een beeld probeert te schetsen van een Nederland voordat er niet-witte Nederlanders woonden, ‘toen Nederland nog Nederland was’, weet D66-leider Alexander Pechtold hem klem te zetten. “Over welke tijd spreekt u eigenlijk?” Wil hij van Wilders weten. De PVV-leider reageert: “In elk geval de tijd voordat u in de politiek kwam. Zo ongeveer 1850.” Pechtold wijst hem er op dat Nederland in die periode nog koloniën had, “zoals Indonesië, het land van uw ouders en een land met veel moslims.” “Het is maar goed dat dit kabinet inzet op geschiedenisles”, aldus Pechtold.
Wilders kondigt in zijn bijdrage voorts aan dat hij een motie van wantrouwen wil indienen tegen iedereen in de regering met een dubbele nationaliteit waaronder Kajsa Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken, die naast de Nederlandse ook de Zweedse nationaliteit heeft. Ook tegen CDA-minister Ferdinand Grapperhaus wil Wilders een motie van wantrouwen indienen. “Ik wil geen schijn van dubbele loyaliteit. Ik wil geen Turken, Zweden of Marokkanen in dit huis. Mag ik dat niet zeggen in dit huis? Dit is mijn land!”, stampvoette hij. Na haast twee uur is Wilders klaar met de herhaling van zijn reeds grijsgedraaide plaat.
De beurt is aan VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff, die zijn debuut maakt als fractievoorzitter. In de tussentijd is bekend geworden dat het raadgevende referendum over de sleepwet er zal komen: de initiatiefnemers hebben ruim 400.000 handtekeningen weten te verzamelen. De volksraadpleging zal naar verwachting tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen plaatsvinden.
PvdD-voorvrouw Marianne Thieme valt Dijkhoff aan op zijn voornemen de Wet raadgevend referendum te schappen. Volgens Thieme is de VVD bang voor het volk. Dijkhoff probeert zich te verweren door te stellen dat hij ‘fan’ is van de Nederlandse overlegeconomie; als hij het altijd voor het zeggen had zou hij iedere avond friet eten en Netflix kijken. “Maar het is verstandiger om in overleg andere keuzes te maken.” Volgens Thieme meent Dijkhoff dat mensen niet zelf kunnen zeggen wat goed voor hen is.
In de rest van zijn bijdrage benadrukt Dijkhoff dat hij graag wil samenwerken met de andere partijen. FvD-voorman Thierry Baudet probeert de VVD’er nog in de hoek te zetten door hem aan te vallen op de baantjes van oud-VVD-bewindslieden in de zorg, maar Dijhoff wuift dat weg: “Dat mensen ergens goed in zijn, betekent dat ze bij zulke functies terecht kunnen komen. Je kunt niet verwachten van een speler die in het eerste van PSV staat, dat die rechtstreeks van het hockeyveld is komen rennen.”
Scherpe debatten tussen Thierry Baudet en Klaas Dijkhoff. Dijkhoff pareert Baudet met Brabantse humor. #VVD #FvD pic.twitter.com/kfjUFZlJRV
— RTL Nieuws (@RTLnieuws) 1 november 2017
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.