“Als ik het over mijn onderzoek naar rapmuziek had, sprak [Martin Bosma] altijd spottend over ‘die n****s’”, vertelde antropologe Gerdy van der Stap in 2009 aan de Volkskrant. Het viel Van der Stap ook op dat “hij maar doorging met grappen over buitenlanders”. Dezelfde Martin Bosma wil nu op 1 juli naar de Nationale Herdenking Slavernijverleden in Amsterdam, meldt Het Parool.
Dylan Lennox Bakker, stadsdeelcommissielid voor BIJ1 in Amsterdam Zuidoost, heeft de Amsterdamse gemeenteraad in een motie opgeroepen zich uit te spreken tegen de komst van Bosma. Bakker pleit voor een “vervangende vertegenwoordiging” vanuit de Tweede Kamer.
Burgemeester Femke Halsema lijkt vooralsnog niet van plan om Bosma te weren. Volgens haar moet zijn komst niet politiek gemaakt worden. “Ik vind het van groot belang dat het hoogste orgaan van het land, de Tweede Kamer, vertegenwoordigd is. Dat moet je niet politiek maken. Deze keer is het deze voorzitter, de volgende keer een andere voorzitter.”
Eerder dit jaar liet Bosma wel verstek gaan bij de herdenking van de Februaristaking. Verscheidene organisaties hadden er bij het comité dat de herdenking organiseert, op aangedrongen om de uitnodiging voor de PVV’er in te trekken. “De PVV roept op tot de deportatie van Marokkaanse Nederlanders, het sluiten van de grenzen en wil de gerechtelijke macht aan banden leggen”, schreven de critici. Bosma besloot zelf om zich af te melden en een vervanger te sturen.
De Kamervoorzitter was op 4 mei wel aanwezig bij de Nationale Dodenherdenking op de Dam. Van Bosma is bekend dat hij het bestaan van extreemrechts ontkent. Zo beweert hij ten onrechte dat Adolf Hitler een socialist was. In werkelijkheid liet Hitler socialisten opsluiten in concentratiekampen.