Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rabo, ING en ABN Amro spekken megastallen

  •  
30-06-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
244 keer bekeken
  •  
chickens300.jpg
Nederlandse banken grootste investeerders in megastallen in VS, Brazilië en China ... Megastallen in Nederland verboden
De Nederlandse banken behoren tot ’s werelds grootste investeerders in megastallen in de VS en in opkomende economieën als Chili en Brazilië. Dat meldt dagblad Trouw. Deze stallen zijn in Europa verboden, omdat ze dierenleed veroorzaken, maar in andere landen lijkt men er minder moeite mee te hebben om drie miljoen kippen of 10.000 varkens op elkaar te stapelen. Onder meer ING en Rabo plukken er de vruchten van en investeren er gretig in.
Wakker Dier publiceert maandag een rapport waarin staat dat Rabo met 4,2 miljard euro aan leningen aan stallenbouwers in die landen, de grootste investeerder ter wereld is in megastallen. ING staat met 1,4 miljard euro op de negende plaats. ABN Amro volgt aanzienlijk lager en is nummer 51 op de ranglijst met 225 miljoen aan investeringen.
De banken overtreden met hun investeringen overigens geen regels. In landsen als China, VS en Brazilië zijn er geen regels over dierenwelzijn. Toch roept stichting Wakker Dier de banken op om zich te houden aan de eigen gedragscode, die de bank hanteert voor stallen in Nederland en Europa. Zo kent ING Bank bijvoorbeeld een gedragscode die over het gebruik van proefdieren voor het testen van cosmetica en de productie van bont gaat. Deze gedragscode geldt echter alleen voor ING Bank, niet voor ING Groep.
Wakker Dier analyseert in het rapport drie bedrijven; twee Braziliaanse (BRF en Marfrig) en een Thais concern, Charoen Pokphand. Over hen schrijft Wakker Dier:
– Charoen Pokphand Group (een Thais conglomeraat) zette in China een legbatterij op met een oppervlakte van 75 voetbalvelden (52 ha), waar jaarlijks drie miljoen leghennen worden geproduceerd en gehouden met elk minder dan een A4’tje aan leefruimte. Ter vergelijking: de grootste legbatterij die ooit in Nederland stond huisvestte tien keer zo weinig leghennen. In Europa is de kale legbatterijkooi inmiddels verboden. China heeft geen wetgeving voor welzijn van landbouwdieren.
– Het Braziliaanse bedrijf BRF bouwde een complex waar 500.000 kuikens en 10.000 biggen per dag worden geproduceerd. Dit komt neer op ongeveer een derde van de totale Nederlandse productie aan plofkippen en een zesde van onze varkensproductie op één locatie.
– Het Braziliaanse bedrijf Marfrig Alimentos, met activiteiten in 16 landen, houdt in één van zijn complexen 125.000 varkens, verdeeld over 76 stallen op een oppervlakte van 1500 voetbalvelden (1000 ha). In Nederland is een megastal al vanaf 7.500 vleesvarkens en 1.200 zeugen al omstreden.
De Rabobank laat in een reactie weten afstand te nemen van de ‘suggestieve conclusies’ van Wakker Dier. De grootte van een stal zegt volgens een woordvoerder van de bank niets over dierenwelzijn. ING zegt geen principieel bezwaar te hebben tegen grote veehouderijen, afhankelijk van de lokale context. Grote veehouderijen zouden bijdragen aan de voedselzekerheid van landen en hun bevolking, aldus een ING-woordvoerster.
cc-foto: Oliver Wu

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor